Go Green 12 Led Flame Cracky Tulip E27

Geplaatst door Marcel van der Steen in Lampmetingen, Ledlampen Geen reacties»

Een grappige ledlamp van Technea Duurzaam (productcode: llDEY12). De lamp heeft 12 leds die alles bij elkaar niet veel licht geven, en ook niet veel vermogen opnemen. Het licht is wat gelig, en geeft een gezellige sfeer.
Zie voor een vergelijk met andere lampen dit overzicht.

Samenvatting meetgegevens

parameter meting lamp opmerking
Kleurtemperatuur 2900 K Dit is warmwit licht. Echter, zoals te zien is aan het kleursoort diagram, is het licht nogal gelig van aard.
Lichtsterkte Iv 31 Cd De lamp is niet fel.
Stralingshoek 30 deg .
Vermogen P 0.87 W Van voren af kijkend in de lamp, is zichtbaar dat er 12 gewone leds zitten.
Power Factor 0.17 Met deze powerfactor geldt dat voor iedere 1 kWh aan netto vermogen, er 5.7 kVAhr aan reactie vermogen is geweest.
Lichtstroom 24 lm .
Efficiëntie 28 lm/W
CRI_Ra 64 Color Rendering Index oftewel de kleurweergave-index.
Coördinaten kleursoort diagram x=0.469 en y=0.457
Fitting E27
Diameter 60 mm Gemeten op het breedste punt van het gebroken glas.
Lengte 145 mm .
Algemene opmerkingen De omgevingstemperatuur gedurende de hele set van metingen was 24 – 25 deg C.

Opwarmeffect: nauwelijks aanwezig.

Spanningsafhankelijkheid: Aanwezig, op een geleidelijke manier afhankelijk. De mate van afhankelijkheid is niet merkbaar voor de variaties in onze lichtnetspanning.

Voor alle ruwe meetdata volg deze link (gogreen_08w_flame_e27_cracked_globe_typeii.zip).

E_v op 1 meter afstand oftewel I_v

Hierbij een mooie plot van de lichtsterkte (I_v) afhankelijk van de hoek van meting t.o.v. de lamp.

Het stralingsdiagram van de lamp.

Dit stralingsdiagram laat een smalle bundel zien. Ook valt op dat de helderheid varieert afhankelijk van de hoek waarbij t.o.v. de lamp gemeten wordt. Dit komt omdat er gebarsten glas gebruikt wordt. Voor de duidelijkheid geef ik de stralingsdiagrammen van de vlakken 0-180 graden en 90-270 graden.

Vlak 0-180 graden        Vlak 90-270 graden.

Duidelijk wordt dat het stralingsdiagram een grillig verloop heeft, wat komt door het glas wat gebarsten is, en door deze barstjes komt veel minder licht dan door de stukken glas die heel zijn.

Het verloop van de lichtsterkte afhankelijk van de hoek t.o.v. de lamp.

De lichtsterkte loopt snel af, om ongeveer de halve waarde te bereikenbij 15 graden. Dus de stralinghoek is dan ongeveer 30 graden.

Bij iedere hoek staan een paar meetpunten. Dit laat zien dat er bij dezelfde hoek, gaande romdom de lamp, veel verschillen in de lichtsterkte te zien zijn. Dit komt door het gebruikte glas dat gebarsten is. Wanneer nu de lamp zich bevindt in een positie waarbij barstjes zitten in de lichtweg van lamp naar sensor, dan meet de sensor minder dan wanneer er gewoon glas aan één stuk tussenzit.

De plot bovenaan geeft de gemiddelde waardes, zodanig dat het stralingsdiagram een constantere afhankelijkheid geeft afhankelijk van de hoek waaronder gemeten is.

Het zijn deze gemiddelde waardes die gebruikt worden om de totale lichtopbrengst te berekenen.

Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, is de lichtstroom te bepalen. Hiertoe bereken ik op een denkbeeldige bol rondom de lamp, hoeveel lichtstroom er doorheen komt.

Het resultaat van deze berekening voor deze lamp is 24 lm.

Efficiëntie

Een lichtstroom van 24 lm, en een opgenomen vermogen van 0.87 Watt, levert een efficiëntie van 28 lm/Watt.

Met de powerfactor van 0.17 geldt dat voor iedere kWh aan netto vermogen, er 5.7 kVAhr aan reactief vermogen is geweest.

Netspanning 230 V
Lampstroom 22 mA
Vermogen P 0.87 W
Schijnbaar vermogen S 5.0 VA
PF 0.17

Kleurtemperatuur en licht- ofwel vermogensspectrum

Het kleurspectrum van deze lamp.

De gemeten kleurtemperatuur van deze lamp is ongeveer 2900 K wat warmwit is. Echter de lamp geeft een gelig licht. Zie ook het kleursoort diagram.

Kleursoort diagram

Het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp.

Het licht is gelig en ligt ver vandaan van het pad van de zwarte straler. De kleurtemperatuur die is gegeven als 2900 K, behoort eigenlijk op het pad van de zwarte straler te liggen (de zwarte lijn in het diagram). Hoe verder zo’n lichtpunt van het pad van de zwarte straler afligt, des te minder is het licht te vergelijken met het licht van een zwarte straler. In dit geval, is het licht afkomstig van deze lamp gelig, en ligt ver van het pad af. De kleurtemperatuur van deze lamp, zijnde 2900 K, is een gecorreleerde kleurtemperatuur en in dit geval niet echt te vergelijken met een gloeilamp met dezelfde kleurtemperatuur.

De kleurcoördinaten zijn x=0.469 en y=0.457.

Spanningsafhankelijkheid

De lamp is onderzocht op hoe afhankelijk de parameters verlichtingssterkte E_v [lx], de kleurtemperatuur T [K] en het opgenomen netto vermogen P [W] zijn van de lampspanning.

Spanningsafhankelijkheid van een aantal lampparameters.

Er is wel afhankelijkheid van de spanning. De verlichtingssterkte E_v en ook het vermogen variëren afhankelijk van de aangeboden netspanning.Wel variëren ze op een constante manier, wat dus wellicht een eigenschap is van de gebruikte voeding in deze lamp. Er is niet een raar gedrag als ineens veel meer vermogen consumeren of zo, dus dit zit wel goed.

Om te zien of deze afhankelijkheid leidt tot merbare verlichtingssterkte veranderingen, is het goed om uit te gaan van een variatie van + en – 5 volt op de 230 V netspanning. Dan varieert de verlichtingssterkte + een – 2 %. Dit is niet te zien.

Kleurweergave-index of CRI

Hierbij het plaatje van de kleurweergave index. Deze wordt goed uitgelegd op deze Wiki over kleurweergave-index.

Kleurweergave-index van de lamp.

Het licht afkomstig van deze lamp heeft een kleurweergaveindex van 64.

Opwarm-effecten

Van deze lamp zijn de opwarm-effecten doorgemeten op de verschillende interessante parameters. Zie ook de grafiek.

Er is eigenlijk bijna geen effect bij het opwarmen van de lamp; de percentages aan de linkeras liggen allen dicht bij de 100 %.

Wel ziet de grafiek er puntig en hoekig uit. Dit komt vanwege het lage opgenomen vermogen. De gebruikte meter heeft bij het ingestelde bereik een nauwkeurigheid van ongeveer 0.1 Watt. Variaties in het normale opgenomen vermogen van 0.9 Watt resulteren dus in veranderingen die gaan in stappen van 0.1 Watt. Dat is wat we zien aan de vermogensgrafiek. De efficiëntie hangt van het vermogen af en laat dus ook deze stappen zien.

Close-up foto’s van voren in de lamp

Hierbij een tweetal foto’s die de voorkant van de lamp laten zien en een close-up van de leds binnenin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *