Zap-X

Geplaatst door Jeroen van Agt in Transport 8 Reacties»

De ZAP-X een concept elektrische SUV cross-over wagen gebaseerd op een Lotus Engineering concept model, de APX. Met 644 PK (480 kW) is dit de meest krachtige SUV die er bestaat.

ZAP-X

Carrosserie

Net zoals de Tesla Roadster, is de Zap-X gebaseerd op een Lotus Engineering concept model, de APX. Hierdoor heeft de Zap-X de voordelen van een zeer gunstige vermogen-gewicht verhouding door de toepassing van een lichtgewicht aluminium carrosserie.

Zeer veel vermogen

Het bijzondere aan de Zap-X is dat elk wiel een zeer krachtige motor heeft van 161 PK (120 kW), waardoor het totale vermogen op 644 PK (480 kW) komt. Dat zou betekenen dat de Zap-X minimaal 50% meer vermogen heeft dan vergelijkbare grote SUV wagens met benzine motor. Ter vergelijk, de Mercedes-Benz G 55 AMG, met serieuze “off road” mogelijkheden, heeft “slechts” 469 PK.

Actieradius

The wagen is uitgerust met Lithium-ion accu’s en er wordt beweerd dat de wagen 560 km kan rijden op 1 accu lading. Dit is behoorlijk ver voor een elektrische auto, zeker als je vergelijkt dat de Tesla met actieradius van 400 km momenteel als beste uit de bus komt op dit vlak.

Verbruik ? Wh/km
Gewicht ? kg
Bereik 560 km
Vermogen 480 kW
Acceleratie 0-100 km/h : 4.8s
Accu capaciteit ? kWh
Accu type ?
Top 248 km/h
Productie jaar Gestopt?
Prijs $60.000

Videos


Zap-X at NADA

Interessante links

Gestopt?

De ZAP-X is in 2007 voor het eerst aangekondigd. De wagen zou in 2008 beschikbaar komen op de markt, maar recent is alle informatie over de ZAP-X verwijderd van de ZAP website. Dit wekt de indruk dat het project gestopt is. Zou het iets te maken hebben dat niemand meer zit te wachten op energie slurpende auto’s?

In een interview met Gary Starr, mede oprichter van Zap, wordt gezegd dat de Zap-X slechts een concept wagen was en dat andere partners nu aan het kijken zijn of ze wagen kunnen gaan produceren. Weet iemand hier iets meer over?

Jouw mening

Wat vind je van deze auto? Laat het weten door een commentaar te plaatsen hieronder.

Meer info

Als je meer weet over deze auto laat het dan weten door een commentaar achter te laten hieronder. Als je nieuwe of meer gegevens hebt zet dan ook de url in het commentaar waar je deze informatie gevonden hebt.

8 reacties op “Zap-X”

Onzin-apparaat dit…. gewoon een ‘business-as-usual’ stil blik van anderhalve ton die levensgevaarlijk is voor écht duurzame weggebruikers als fietsers en voetgangers.

Misschien is het een goed idee om daar eens iets meer over te gaan schrijven.

ZAP komt in de publiciteit voortdurend met de prachtigste elektrische voertuigen maar heeft er nog niet 1 geproduceerd.
Schijnt een truc te zijn van een stel aandeelhouders die snel rijk hopen te worden.
ECE in Lochem zou ZAP’s importeren. Is ook niets van terecht gekomen.

Kom nu eens terug met een test die dit allemaal bewijst en waarom kunnen er geen hybrides meedoen in de lijst.aangedreven,als de accu leeg raakt,door een generator op bio ethanol als de accu leeg is.Hoe gaan we anders ons vakantie ritje met caravan naar zonnige oorden maken om van het beroepstransport en de luchtvaart nog maar te zwijgen.Ik zou zeggen wake up and get real accu is leuk voor woon werk verkeer maar geen totaal oplossinng voor ons vervoer

@makkie: zo te zien zit je vast in een bepaald denkpatroon. Je *hoeft* niet met dezelfde auto als waarmee je naar je werk rijdt op vakantie naar zonnige oorden. (Sterker nog: je *hoeft* niet met de auto naar je werk.) Er zijn legio andere opties maar veel mensen sluiten zich daarvoor af. We zijn altijd met de auto gegaan, en *dus* gaan we met de auto. Dat denkbeeld houdt een boel vooruitgang tegen.

Ik ben zeer benieuwd hoe het deze groep mensen vergaat als energie echt blijvend duur wordt.

Over deze specifieke auto: dit is natuurlijk één grote grap, als ik het zo inschat weegt het ding wel anderhalve ton of zo en dat moet allemaal verplaatst worden om (gemiddeld) één persoon te vervoeren. Dat *kan* niet efficiënt zijn en daarnaast is het ook levensgevaarlijk voor écht duurzame weggebruikers als fietsers en voetgangers.

Ik vind jullie groene mensen allemaal heel grappig met jullie bezorgthijd om de fietsers die bijna nooit uit hun ogen kijken en lichten zo goe als altijd negeren en verkeersregels aan hun laars lapen dat maakt het zo gevaarlijk voor de zoogenaamde duurzame weggenruikers ik vind dit consept een supper idee als de prestaaties echt waar zijn die ze hier opschrijven.

alleen denk ik eerder da we naar hydro voertuigen moeten gaan rede vol waterstof tanken en wekunnen weer weg dus geen hele avond /nacht nodig om je wagen opteladen.

ik zou zeggen doe zo voort met het onderzoek en hopelijk kunnen we met de jaren de olie maatschapij verslagen en hun macht doorbreken.

hebben jullie al eens gekeken naar zero motorcycles? Geweldig programma wat die aan het ontwikkelen zijn. In de USA zelf zo’n motor uitgeprobeerd en er gelijk een besteld gewoon om te kijken voor het hoe en wat. Helaas zit er een levertijd aan maar dat is te wijten aan de grote vraag voor deze motoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *