Ombouw diepvries naar koelkast

Geplaatst door Zwerius Kriegsman in Energiebesparing 51 Reacties»

Dit artikel laat zien dat je energie kunt besparen door een oude diepvriezer om te bouwen tot koelkast. Het resultaat is een koelkast die zuiniger is dan de meest zuinige A++ koelkast.

De omgebouwde diepvries

Vriezer over

Door omstandigheden kwam bij ons een diepvriezer beschikbaar waarvoor we geen direkte toepassing meer hadden. Verkoop via marktplaats was natuurlijk een optie, maar echt veel levert dat meestal niet op (misschien dus wel mooi om zelf een diepvriezer te kopen en het volgende ook uit te voeren). Omdat een diepvriezer een aanzienlijk betere isolatie heeft dan een koelkast en wij een “2e koelkast” in gebruik hebben, leek het me een leuk experiment om de diepvriezer om te bouwen tot koelkast en eens te zien wat dit betekende met betrekking tot het energieverbruik.

Weinig isolatie

Eigenlijk ook vreemd, dat als je er goed over nadenkt, het temperatuurverschil over de wand van een koelkast (ca 15°C) gelijk is aan het temperatuurverschil over de wand van een woning (buitentemperatuur stookseizoen gemiddeld 5°C en binnen 20°C) terwijl de wanden van woningen tegenwoordig toch van een behoorlijke isolatiedikte worden voorzien.
Ik weet niet wat de bouwverordening vraagt, maar ik denk dat dat toch gauw een cm of 6-8 (of meer?) is, terwijl een koelkast het veelal moet doen met 2 cm!

koelkast_oud

De oude koelkast

De ombouw

Goed zogezegd zo gedaan. Een miele diepvrieskast van ca. 250 liter was het uitgangspunt. Elektronica (thermostaat, alarm, digitale thermometer op display, etc) uitgeschakeld en thermostaat verwijderd.
De elektronische temp. opnemer kon na het verwijderen van een plug zo aan de achterzijde van de kast naar buiten worden getrokken. E.e.a. is zodanig gedaan, dat het ook zo weer terug gebouwd kan worden, zodat (indien nodig) de vriezer ook nog weer als zodanig gebruikt kan worden.
Een elektronische thermostaat uit een bouwpakketje van Conrad (best. nr. 19 48 83, a € 14,-) gebouwd. Natuurlijk een type geschikt voor het temperatuurgebied van een koelkast (dus zeg maar, in elk geval voor 0-15°C).
Thermostaat ingebouwd en relais aangesloten op de fasedraad naar de compressor (zoals dat natuurllijk ook al bij de oorspronkelijke Miele thermostaat het geval was).

De eerste metingen

Zaak ingeschakeld, ingesteld op 5°C en energieverbruik gemeten met een van die handige tussenmeters (Energycheck 3000 a € 20,-) zoals ook bij Conrad verkocht wordt.

Meting uitgevoerd over 4 dagen. Verbruik was omgerekend naar jaarverbruik 47 kWh!

Ter vergelijking enkele energieverbruiken van nieuwe koelkasten met vergelijkbare inhoud.

De energie verbruik getallen ontleend aan de review site www.kieskeurig.nl.

  • A++: geen kast van die inhoud gevonden, wel 350 liter ca 105 kWh/jaar
  • A+: 120-140 kWh
  • A: 160-170 kWh
  • B: 240 kWh

Wij hadden een oude (2e) koelkast met een inhoud van ca 200 liter in gebruik, met een jaarverbruik van ca 225 kWh. Besparing dus van 178 kWh/jaar. Bij een gemiddelde kWh-prijs (hoog/laag) van € 0,21 betekent dat dus ca. € 37,- / jaar. De besparing tov een gemiddeld Nederlands gezinsverbruik van 3500 kWh/jaar is uitgaande van nu een gemiddeld verbruik van 178 kWh/jaar ca 5,1%. Dat is dus (voor wat betreft het elektriciteitsverbruik van gezinnen) al bijna de Kyoto doelstelling va 6%!

Condensvocht

Zijn er ook nadelen? Ja, er is geen afvoer meer van condensvocht. Er komt dus af en toe een druppeltje water op de goederen in de “koelkast”.

Strengere normen

Na dit experiment ben ik me wel gaan afvragen of het voor de Europese commissie (met een aantal stringente milieu-doelstellingen) nu zo moeilijk zou zijn, om gewoon regels op te leggen voor koelkasten die nog in de Europese Unie verkocht mogen worden. Bijvoorbeeld vanaf 2015 alleen nog koelkasten met een energielabel A++++. Naast koelkasten kan men natuurlijk van veel meer apparaten het max. verbruik voorschrijven.

51 reacties op “Ombouw diepvries naar koelkast”

Zou het mogelijk zijn om de omgebouwde vriezer op deze wijze ook op 12volt te laten draaien gezien deze nu veel minder verbruikt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *