Light Technology E6007 9W WW

Geplaatst door Marcel van der Steen in Lampmetingen, Ledlampen 4 Reacties»

Light Technology Nederland BV presenteert een ledlamp als spotlamp. 3 x 3 Watt led types worden gebruikt in een behuizing die ingebouwd kan worden in een plafond. Deze lamp wordt apart gevoed met een stroomgestuurde voeding. In dit artikel staan allerlei interessante lampparameters en ook een link naar de Eulumdat file.
Zie voor een vergelijk met andere lampen dit overzicht.

light_technology_e6007_9w_ww

Samenvatting meetgegevens

parameter meting lamp opmerking
Kleurtemperatuur 3054 K Warmwit.
Lichtsterkte Iv 358 Cd
Stralingshoek 34 deg
Vermogen P 9.4 W
Power Factor 0.40 Met deze powerfactor geldt dat voor iedere 1 kWh aan netto vermogen, er 2.3 kVAhr aan reactief vermogen is geweest.
Lichtstroom 139 lm
Efficiëntie 15 lm/W
CRI_Ra 66 Color Rendering Index oftewel de kleurweergave-index.
Coördinaten kleursoort diagram x=0.4354 en y=0.4080
Fitting 230V
D x H buitenafmetingen 77 x 35.5 mm Buitenafmetingen van de lamp.
D afmetingen lichtruimte 46 mm Diameter van het gebied waar het licht vandaan komt. Dit is gelijk aan de diameter van de circelvormige ruimte rondom de leds aan de voorkant. Deze parameters worden in een Eulumdatfile gebruikt.
vormfactor spot, downlighter
Algemene opmerkingen De omgevingstemperatuur gedurende de hele set van metingen was 22.5-26 deg C.

Opwarmeffect: gedurende de opwarming neemt de verlichtingssterkte met zo’n 28 % af.

Spanningsafhankelijkheid: het opgenomen vermogen en de verlichtingssterkte zijn nauwelijks afhankelijk van de voedingsspanning van de lamp. Zij varieren minder dan 1 %.

Er wordt gebruik gemaakt van een stroomtransformator.

Voor de Eulumdat volg deze link.

Meetrapport (PDF) olino-pdf

Eulumdat lichtdiagram

Een interessante grafiek is het lichtdiagram, wat de helderheid aangeeft in het C0-C180 en het C90-C270 vlak.

light_technology_e6007_9w_ww_light_diagram

Het lichtdiagram en de indicatie van de planes.

Het C0-C180 vlak en het C90-C270 vlak geven hetzelfde diagram, omdat de lamp een symmetrie over de z-as heeft.

Het profiel geeft een gefocusseerde bundel weer.

Verlichtingsterkte E_v op 1 meter afstand, of lichtintensiteit I_v

Hierbij de plot van de gemiddelde lichtsterkte (I_v) afhankelijk van de hoek van meting t.o.v. de lamp. Dus alle lichtsterkte metingen behorende bij 1 kantelhoek, en afkomstig van verschillende draaihoeken, zijn gemiddeld.

Daar deze lamp een symmetrie heeft over de z-as, is dit gemiddelde resultaat dus gelijk aan het resultaat van het Eulumdat lichtdiagram. Echter in deze grafiek is de helderheid in Cd direct af te lezen en is niet geconverteerd naar Cd/1000lm.

light_technology_e6007_9w_ww_pp_avg

Het stralingsdiagram van de lamp.

Deze plot met deze gemiddelde waardes worden gebruikt om de totale lichtopbrengst te berekenen.


light_technology_e6007_9w_ww_ev_dep_kantelhoek

Het verloop van de lichtsterkte afhankelijk van de hoek t.o.v. de lamp.

Deze plot geeft grafisch weer welke verschillende meetwaardes verkregen zijn bij iedere kantelhoek. Voor een bepaalde kantelhoek zijn er zo een aantal metingen, die afkomstig zijn van verschillende draaihoeken rondom de lamp. Bij sommige kantelhoeken kan het zijn dat er een groot verschil is in lichtsterkte afhankelijk van de draaihoek. Dat is niet het geval met deze lamp; deze zit heel mooi gemonteerd in het meetplankje en de leds in de lamp zijn erg recht gemonteerd.

Bij het berekenen van de gemiddelde lichtsterktewaardes per hoek en deze uit te zetten in een grafiek, is de stralingshoek te bepalen: dit is berekend op 34 graden.

Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, gehaald uit het stralingsdiagram met de gemiddelde lichtsterktewaardes, is de lichtstroom te berekenen.

Het resultaat van deze berekening voor deze lamp is 139 lm.

Efficiëntie

Een lichtstroom van 139 lm, en een opgenomen vermogen van 9.4 Watt, levert een efficiëntie van 15 lm/Watt.

Met de powerfactor van 0.40 geldt dat voor iedere kWh aan netto vermogen, er 2.3 kVAhr aan reactief vermogen is geweest.

Lampspanning 230 V
Lampstroom 101 mA
Vermogen P 9.4 W
Schijnbaar vermogen S 23 VA
PF 0.40

Kleurtemperatuur en licht- ofwel vermogensspectrum

light_technology_e6007_9w_ww_powerspectrum

Het kleurspectrum van het licht van deze lamp.

De gemeten kleurtemperatuur van deze lamp is ongeveer 3050 K wat warmwit is. De meting is gedaan recht onder de lamp. De kleurtemperatuur kan ook worden gemeten onder verschillende kantelhoeken.

light_technology_e6007_9w_ww_cct_function_of_incl

De kleurtemperatuur van de lamp afhankelijk van de kantelhoek.

De kleurtemperatuur is gegeven voor kantelhoeken tot 55 graden; daarboven is de verlichtingssterkte zo laag dat er geen kleurtemperatuur betrouwbaar gemeten wordt. De kleurtemperatuur neemt uiteindelijk een beetje af. Over het genoemde bereik is de variatie +0 en -3 %.

Kleursoort diagram

light_technology_e6007_9w_ww_chromaticity

Het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de lamp.

Het lichtpunt ligt dichtbij het pad van de zwarte straler. Hier wordt op teruggekomen bij de CRI van deze lamp.

De kleurcoördinaten zijn x=0.4354 en y=0.4080.

Kleurweergave-index of CRI

Hierbij het plaatje van de kleurweergave index. Deze wordt goed uitgelegd op deze Wiki over kleurweergave-index en deze site.

light_technology_e6007_9w_ww_cri

De gegevens mbt de kleurweergave index van het licht van deze lamp.

Deze waarde van 66 geeft aan in hoeverre het licht van deze lamp een aantal referentiekleuren kan weergeven in vergelijk met het licht van een referentiebron.

Deze waarde van 66 is lager dan de waarde van 80 die als minimum geldt voor een natuurgetrouwe kleurweergave voor alledaags gebruik, zie ook dit artikel.

De “chromaticity difference” is 0.0018, wat aangeeft hoever de kleur van deze lamp afligt van het pad van de zwarte straler. Deze waarde is lager dan 0.0054 en daarmee zeggende dat de CRI berekening nauwkeurig is en er van mag worden uitgegaan.

Spanningsafhankelijkheid

De lamp is onderzocht op hoe afhankelijk de parameters verlichtingssterkte E_v [lx], de kleurtemperatuur T [K] en het opgenomen netto vermogen P [W] zijn van de lampspanning.

light_technology_e6007_9w_ww_voltagedependency

Spanningsafhankelijkheid van een aantal lampparameters.

Het opgenomen vermogen en de verlichtingssterkte hangen weinig af (max 1 %) van de aangeboden lampspanning, daarbij is de afhankelijkheid lineair.

Bij een mogelijke variatie in spanning bij 230 V, van + en – 5 V dan is de variatie in de verlichtingssterkte van deze lamp + en – 0.15 %. Dit zal niet opgemerkt worden.

Opwarm-effecten

Van deze lamp zijn de opwarm-effecten doorgemeten op de verschillende interessante parameters. Zie ook de grafiek.

light_technology_e6007_9w_ww_startupeffect

light_technology_e6007_9w_ww_startupeffect_end

Opwarmen van de lamp en het effect op lampparameters; 100 % niveau aan het begin en aan het eind gelegd

Bij het opwarmen geeft de ledlamp na een 50 tal minuten 28 % minder licht. Dit komt waarschijnlijk omdat de lamp nogal opwarmt.

De stroomtransformator

Dze ledlamp heeft de aansturing apart; er wordtgebruik gemaakt van een aparte stroomtransformator. Dit levert voordelen op omdat de transformator niet extra warmte genereert in de ledlamp zelf. En dat deze makkelijk vervangen zou kunnen worden mocht deze minder oud worden dan de ledlamp zelf.

light_technology_e6007_9w_trafo
De stroomtransformator.

4 reacties op “Light Technology E6007 9W WW”

Hoi Marcel,

Meet je de efficientie (15 lm/w) en lichtstroom (139lm) van deze lamp (en in het algemeen bij alle lampen) direct na het aanzetten, of na een tijdje opwarmen.
En hoe doe je dat bij spaarlampen die eerst weinig licht geven.

Hoi Dick,
Protocol is als volgt: 1e startup meting, duurt 1 uur, waarbij ik de koude lamp aanschakel en voor een uur lang iedere drie seconden de vermogensopname, verlichtingssterkte en kleurtemperatuur meet. Na dit uur is de lamp wel stabiel.
Daarna volgt de spanningsafhankelijkheidstest, waarbij ik op 200, 210, 220, 230, 240, 250 V de genoemde parameters meet.
Daarna volgt de verlichtingssterkte meting, waarbij ik de lamp in allerlei standen zet (kantelhoeken en draaihoeken) en meet ik dus rondom de lamp. Uiteindelijk zullen deze gegevens gebruikt worden om de lumen en efficientie uit te rekenen.
Dus de efficientie en de lichtstroom worden als derde in de sequentie bepaald, nadat de lamp al meer dan een uur heeft gebrand.

Led verlichting heeft al enige tijd mijn interesse, alleen de meetgegevens zeggen mij niet zoveel. Ik heb op Youtube al een aantal filmpjes over Led lampen gezien, dan krijg je een betere indruk hoeveel licht zo’n lamp geeft; ideetje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *