Light Technology R60 S55 WW SMD ledstrip

Geplaatst door Marcel van der Steen in Lampmetingen, Ledlampen 3 Reacties»

Light Technology Nederland BV presenteert een ledstrip van 1 meter lengte en met 60 smd leds. De strip heeft een plakrand waarmee deze ergens opgeplakt kan worden. Tevens kan de stip op lengte geknipt worden en men kan tevens delen aan elkaar solderen.

Deze strip wordt apart gevoed met een adapter. In dit artikel staan allerlei interessante lampparameters en tevens een Eulumdat file.
Zie voor een vergelijk met andere lampen dit overzicht.

r60_s55_ww_smd_ledstrip

Samenvatting meetgegevens

parameter meting lamp opmerking
Kleurtemperatuur 3139 K Tegen warmwit.
Lichtsterkte Iv 210 Cd
Stralingshoek 120 deg
Vermogen P 19.7 W
Power Factor 0.47 Met deze powerfactor geldt dat voor iedere 1 kWh aan netto vermogen, er 1.9 kVAhr aan reactief vermogen is geweest.
Lichtstroom 646 lm
Efficiëntie 33 lm/W
CRI_Ra 62 Color Rendering Index oftewel de kleurweergave-index.
Coördinaten kleursoort diagram x=0.4227 en y=0.3914
Fitting 230V
L x B x H buitenafmetingen 1000 x 10 x 3 mm Buitenafmetingen van de ledstrip.
L x B afmetingen lichtruimte 1000 x 10 mm Oppervlakte van de strip, waarop de leds zitten en waar het licht vandaan komt. Deze parameters worden in een Eulumdatfile gebruikt.
vormfactor strip
Algemene opmerkingen De omgevingstemperatuur gedurende de hele set van metingen was 22.5-26 deg C.

Opwarmeffect: gedurende de opwarming neemt de verlichtingssterkte met zo’n 6 % af en het opgenomen vermogen met 12 % toe.

Spanningsafhankelijkheid: het opgenomen vermogen en de verlichtingssterkte zijn nauwelijks afhankelijk van de voedingsspanning van de lamp. Zij varieren minder dan 1 %.

Er wordt gebruik gemaakt van een adapter.

Voor de Eulumdat file volg deze link.

Meetrapport (PDF) olino-pdf

Eulumdat lichtdiagram

Een interessante grafiek is het lichtdiagram, wat de helderheid aangeeft in het C0-C180 en het C90-C270 vlak.

r60_s55_ww_smd_ledstrip_light_diagram

Het lichtdiagram en de indicatie van de planes.

Het C0-C180 vlak en het C90-C270 vlak geven hetzelfde diagram. De ledstrip heeft geen symmetrie over de Z-as, maar omdat er van grote afstand gemeten wordt kan de ledstrip als een puntbron gezien worden en dan blijkt dat het afstraalprofiel wel gelijk is over de vlakken.

Het C0-C180 vlak staat loodrecht op de ledstrip, en het C90-C270 vlak loopt over de ledstrip.

Het profiel geeft een brede bundel weer, met een zogenaamd cosinusprofiel.

Verlichtingsterkte E_v op 1 meter afstand, of lichtintensiteit I_v

Hierbij de plot van de gemiddelde lichtsterkte (I_v) afhankelijk van de hoek van meting t.o.v. de ledstrip. Dus alle lichtsterkte metingen behorende bij 1 kantelhoek, en afkomstig van verschillende draaihoeken, zijn gemiddeld.

Het verschil met het Eulumdat lichtdiagram is dat in deze grafiek is de helderheid in Cd direct af te lezen en is niet geconverteerd naar Cd/1000lm.

r60_s55_ww_smd_ledstrip_pp_avg1

Het stralingsdiagram van de ledstrip.

Deze plot met deze gemiddelde waardes worden gebruikt om de totale lichtopbrengst te berekenen.


r60_s55_ww_smd_ledstrip_ev_dep_kantelhoek

Het verloop van de lichtsterkte afhankelijk van de hoek t.o.v. de ledstrip.

Deze plot geeft grafisch weer welke verschillende meetwaardes verkregen zijn bij iedere kantelhoek. Voor een bepaalde kantelhoek zijn er zo een aantal metingen, die afkomstig zijn van verschillende draaihoeken rondom de ledstrip. Bij sommige kantelhoeken kan het zijn dat er een groot verschil is in lichtsterkte afhankelijk van de draaihoek. Dat is niet het geval met deze ledstrip.

Bij het berekenen van de gemiddelde lichtsterktewaardes per hoek en deze uit te zetten in een grafiek, is de stralingshoek te bepalen: dit is berekend op 120 graden.

Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, gehaald uit het stralingsdiagram met de gemiddelde lichtsterktewaardes, is de lichtstroom te berekenen.

Het resultaat van deze berekening voor deze ledstrip is 646 lm.

Efficiëntie

Een lichtstroom van 646 lm, en een opgenomen vermogen van 19.7 Watt, levert een efficiëntie van 33 lm/Watt.

Met de powerfactor van 0.47 geldt dat voor iedere kWh aan netto vermogen, er 1.9 kVAhr aan reactief vermogen is geweest.

Lampspanning 230 V
Lampstroom 183 mA
Vermogen P 19.7 W
Schijnbaar vermogen S 42 VA
PF 0.47

Kleurtemperatuur en licht- ofwel vermogensspectrum

r60_s55_ww_smd_ledstrip_powerspectrum

Het kleurspectrum van het licht van deze ledstrip.

De gemeten kleurtemperatuur van deze leds is ongeveer 3150 K wat tegen warmwit aanligt. De meting is gedaan recht onder de leds. De kleurtemperatuur kan ook worden gemeten onder verschillende kantelhoeken.

r60_s55_ww_smd_ledstrip_cct_function_of_incl

De kleurtemperatuur van de ledstrip afhankelijk van de kantelhoek.

De kleurtemperatuur is gegeven voor kantelhoeken tot 75 graden; daarboven is de verlichtingssterkte zo laag dat er geen kleurtemperatuur betrouwbaar gemeten wordt. De kleurtemperatuur is redelijk constant en neemt uiteindelijk af. Over het genoemde bereik is de variatie +0 en -4 %.

Kleursoort diagram

r60_s55_ww_smd_ledstrip_chromaticity

Het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledstrip.

Het lichtpunt ligt dichtbij het pad van de zwarte straler. Hier wordt op teruggekomen bij de CRI van deze ledstrip.

De kleurcoördinaten zijn x=0.4227 en y=0.3914.

Kleurweergave-index of CRI

Hierbij het plaatje van de kleurweergave index. Deze wordt goed uitgelegd op deze Wiki over kleurweergave-index en deze site.

r60_s55_ww_smd_ledstrip_cri

De gegevens mbt de kleurweergave index van het licht van deze lamp.

Deze waarde van 62 geeft aan in hoeverre het licht van deze leds een aantal referentiekleuren kan weergeven in vergelijk met het licht van een referentiebron.

Deze waarde van 62 is lager dan de waarde van 80 die als minimum geldt voor een natuurgetrouwe kleurweergave voor alledaags gebruik, zie ook dit artikel.

De “chromaticity difference” is 0.0031, wat aangeeft hoever de kleur van deze leds afligt van het pad van de zwarte straler. Deze waarde is lager dan 0.0054 en daarmee zeggende dat de CRI berekening nauwkeurig is en er van mag worden uitgegaan.

Spanningsafhankelijkheid

De ledstrip is onderzocht op hoe afhankelijk de parameters verlichtingssterkte E_v [lx], de kleurtemperatuur T [K] en het opgenomen netto vermogen P [W] zijn van de ledstripspanning.

r60_s55_ww_smd_ledstrip_voltagedependency

Spanningsafhankelijkheid van een aantal lampparameters.

Het opgenomen vermogen en de verlichtingssterkte hangen weinig af (max 1 %) van de aangeboden ledstripspanning.

Bij een mogelijke variatie in spanning bij 230 V, van + en – 5 V dan is de variatie in de verlichtingssterkte van deze lamp +0 en – 0.1 %. Dit zal niet opgemerkt worden.

Opwarm-effecten

Van deze ledstrip zijn de opwarm-effecten doorgemeten op de verschillende interessante parameters. Zie ook de grafiek.

r60_s55_ww_smd_ledstrip_startupeffect

r60_s55_ww_smd_ledstrip_startupeffect_end

Opwarmen van de leds en het effect op lampparameters; 100 % niveau aan het begin en aan het eind gelegd

Bij het opwarmen geeft de ledlamp na een 15 tal minuten 6 % minder licht.  Tevens neemt het vermogen toe met 12 %.

De adapter

Deze ledstrip heeft de aansturing apart; er wordtgebruik gemaakt van een aparte adapter.

r60_s55_ww_smd_ledstrip_adapter
De adapter.

3 reacties op “Light Technology R60 S55 WW SMD ledstrip”

Zou er met deze strip op de een of andere manier een vervanger (qua lichtopbrengst en kleur) te maken zijn voor de 300W halogeen buislampen die vaak in de staande uplight lampen gebruikt worden?

Theo,
Het is lastig zo niet onmogelijk deze strips in het horizontale vlak een beetje rond te buigen, ze moeten omhoog blijven kijken in de reflektor, alhoewel na elke derde SMD kan je de strip doorknippen en met dunne draad weer aan elkaar solderen dan lukt het je wel om rond te komen en met meerdere strips denk ik dat je met de lichtopbrengst tot een heel leuk resultaat komt, ze geven fel wit helder licht, tenminste: de strips die hier in gebruik zijn, en die werken op een spanning van 8 tot 14 volt meer is er niet te regelen.

Groet George.

Heren, een 300 W halogeenlamp. Ik heb hem nog niet gemeten, maar wel andere halogeenlampen heb ik gemeten. Ik ga even uit van een kleurtemperatuur van 3000 K wanneer deze vol aanstaat, en dan een efficientie van 10 lm/W, dus in totaal 3000 lm. Nu is de halogeenlamp in gebruik een rondomstraler, en heeft dus de reflector nodig. Daar verwacht ik 40 % verlies (conform 35 % voor een standaard TL bak), en dus heb je nog altijd 1800 lm nodig.
Deze ledstrip met zijn 60 leds geeft ruim 600 lm. Het is een Lanbertse straler, gelukkig niet rondom. Monteer je alle 60 leds omhoogkijkend, dan zal de reflector alleen een gedeelte van het licht (dat tussen 60 en 90 graden?) moeten reflecteren. Daar zit niet veel licht; omdat met een stralingshoek van 120 graden zit tussen de -60 en +60 het meeste licht. Dus het verlies agv reflectie van het licht tussen 60-90 graden is niet veel op het totaal. Stel dat we 500 lm overhouden van de 60 omhoogkijkende leds. Dan heb je, om te komen tot 1800 lm, 3.6 x 60 = 216 leds nodig. Dat lijkt me wel veel om dat allemaal te monteren in de lamp… Als ik er zelfs een factor twee naast zit, dannog heb je ruim 100 leds te monteren. Te dicht bij elkaar mag niet want dan loopt de temperatuur te hoog op voor de leds. De leds voelen zich niet lekker bij temperaturen van 100 graden, terwijl de halogeenlamp best 200 graden zou kunnen worden (leeft dan ook niet langer dan 1000 uur, maar goed).
Misschien dat ik misreken, echter het lijkt me niet eenvoudig om een 300 W halogeen te vervangen door een zelfbouw ledinbouw. Als je het toch doet, dan hoor ik graag van je resultaat. Wellicht leuk voor op de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *