Lemnis Pharox III matte glass

Geplaatst door Marcel van der Steen in Lampmetingen, Ledlampen 20 Reacties»

Lemnis Lighting komt met een verbeterde Pharox LED lamp, de Pharox III. Deze lamp heeft een goede efficiëntie bij warmwit licht. Is tevens dimbaar.

Allerlei lampgegevens van deze lamp opgeslagen als Eulumdat formaat.
Zie voor een vergelijk met andere lampen dit overzicht.

Samenvatting meetgegevens

parameter meting lamp opmerking
Kleurtemperatuur 3106 K Deze lamp geeft warmwit licht.
Lichtsterkte Iv 81 Cd Normaal voor een gloeilampvervanger. Deze waarde is gemeten recht onder de lamp. Deze geeft meer helderheid recht onder de lamp dan een vergelijkbare 60 W gloeilamp.
Stralingshoek 138 deg Brede stralingshoek. Meer gefocusseerd dan een gewone gloeilamp.
Vermogen P 5.5 W
Power Factor 0.50 Met deze powerfactor geldt dat voor iedere 1 kWh aan netto vermogen, er 1.74 kVAhr aan reactief vermogen is geweest.
Lichtstroom 372 lm Veel licht voor het opgenomen vermogen. Dit is de thermisch gestabiliseerde lichtstroom.
Efficiëntie 67 lm/W Tot dusver de hoogste waarde voor een ledlamp met E27 fitting die warmwit licht afgeeft.
CRI_Ra 87 Color Rendering Index oftewel de kleurweergave-index.
Coördinaten kleursoort diagram x=0.4386 en y=0.4211
Fitting E27
Diameter x H buitenafmetingen 58 x 118 mm Diameter op het breedste gedeelte van de bol.
Diameter lichtruimte 58 mm Afmetingen van het gebied waarvan het licht komt, voor deze lamp geldt dat dat de bol zelf is.
Algemene opmerkingen De omgevingstemperatuur gedurende de hele set van metingen was 18.0-18.5 deg C.

Opwarmeffect: er is een verlaging van de verlichtingssterkte agv het opwarmen van de lamp. Stabiel na 35 minuten.

Spanningsafhankelijkheid: vermogen en lichtopbrengst zijn onafhankelijk van de lampspanning.

Voor alle ruwe meetdata volg deze link (pharox_iii_matte_glass.zip).

Voor de Eulumdat file volg deze link (pharox_iii_matte_glass_eulumdat.ldt).

Verder blijkt de lamp dimbaar.

Stralingsdiagram volgens het Eulumdat formaat

Deze ledlamp is ontworpen om licht te genereren op de juiste plekken onder de ledlamp zelf. De stralingsdiagrammen van het Eulumdat formaat laten goed zien waar het licht terecht komt.

Lichtdiagram dat het stralenpatroon geeft voor het C0-C180 en het C90-C270 vlak.

Dit diagram geeft het helderheidspatroon weer voor de vlakken C0-C180 en C90-C270. Deze zijn in de bijgevoegde figuur aangegeven. De eenheid is gegeven in Cd/1000lm, wat wil zeggen de helderheid in Cd wanneer de lamp 1000 lumen zou geven. Op deze manier kunnen vele lampen met elkaar vergeleken worden.

Aangezien de lamp symmetrisch is over de verticale as, zijn de lichtdiagrammen voor de vlakken C0-C180 en C90-C270 gelijk. Er is helderheid rondom.

Lichtstroom

Om de lichtstroom te berekenen, wordt uitgegaan van de gemiddelde lichtsterkte (I_v) afhankelijk van de hoek van meting t.o.v. de lamp.


Het gemiddelde stralingsdiagram van de lamp.

Dit stralingsdiagram laat een brede bundel aan licht zien.

Bij het nemen van de gemiddelde waardes per hoek, is de gemiddelde stralingshoek te bepalen: dit is door de computer berekend en is 138 graden.

De plot van het gemiddelde stralingsdiagram geeft dus de gemiddelde helderheidswaardes. Het zijn deze gemiddelde waardes die gebruikt worden om de totale lichtopbrengst te berekenen.

Het resultaat van deze berekening voor deze lamp is 372 lm.

Efficiëntie

Een lichtstroom van 372 lm, en een opgenomen vermogen van 5.5 Watt, levert een efficiëntie van 67 lm/Watt.

Met de powerfactor van 0.50 geldt dat voor iedere kWh aan netto vermogen, er 1.74 kVAhr aan reactief vermogen is geweest.

Lampspanning 230 V
Lampstroom 48 mA
Vermogen P 5.5 W
Schijnbaar vermogen S 11.1 VA
PF 0.50

Kleurtemperatuur en licht- ofwel vermogensspectrum

Het kleurspectrum van het licht van deze lamp.

De gemeten kleurtemperatuur van deze lamp is ongeveer 3100. Deze lamp geeft een warmwit licht.

Het kleurspectrum laat de piek in het blauw zien en een bult bij groen/geel. Verder een piek bij het rood. Dit is als volgt te verklaren: de lamp heeft een aantal leds die blauw zijn met een gele fosfor. Dit verklaart de piek in het blauw en de bult in het groen/geel. Verder heeft deze lamp een aantal rode leds. Dit verklaart de piek in het rood.

Kleursoort diagram


Het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de lamp.

Het lichtpunt ligt verwijderd van het pad van de zwarte straler. Hier wordt op teruggekomen bij de CRI van deze lamp.

De kleurcoördinaten zijn x=0.4386 en y=0.4211.

Kleurweergave-index of CRI

Hierbij het plaatje van de kleurweergave index. Deze wordt goed uitgelegd op deze Wiki over kleurweergave-index en ook op deze site.

De gegevens mbt de kleurweergave index van het licht van deze lamp.

Deze waarde van 87 geeft aan in hoeverre het licht van deze lamp een aantal referentiekleuren kan weergeven in vergelijk met het licht van een referentiebron.

Deze waarde van 87 is hoger dan de waarde van 80 die als minimum geldt voor een natuurgetrouwe kleurweergave voor alledaags gebruik.

Spanningsafhankelijkheid

De lamp is onderzocht op hoe afhankelijk de parameters verlichtingssterkte E_v [lx], de kleurtemperatuur T [K] en het opgenomen netto vermogen P [W] zijn van de lampspanning.


Spanningsafhankelijkheid van een aantal lampparameters.

Het opgenomen vermogen noch de verlichtingssterkte hangen (noemenswaardig) af van de aangeboden lampspanning.

Bij netspanningsvariaties van + en – 5 V volgt een verlichtingssterkte variatie van + en – 0.05 %, wat verwaarloosbaar is.

Opwarm-effecten

Van deze lamp zijn de opwarm-effecten doorgemeten op de verschillende interessante parameters. Zie ook de grafiek.


Opwarmen van de lamp en het effect op lampparameters. 100 % is het beginniveau.

Opwarmen is nodig. Na 30-35 minuten is de temperatuur en zijn daarmee de lampparameters stabiel. Uiteindelijk is de verlichtingssterkte 18 % lager dan aan het begin. Dit hoeft niet persé zichtbaar te zijn (de grens ligt ongeveer op 20 %).

De kleurtemperatuur heeft ook even nodig om constant te worden.

Door het stabilisatieniveau op 100 % te leggen aan het eind van de meting, wordt de volgende grafiek verkregen.

Opwarmen van de lamp en het effect op lampparameters. 100 % is het eindniveau.

De verlichtingssterkte neemt af, de kleurtemperatuur neemt toe, en alles stabiliseert na ongeveer 35 minuten.

Dimmerfunctie

Een dimmer is gebruikt die gebruik maakt van faseaansnijding. Bij het instellen van de positie van de dimmerknop, is genoteerd wat de verlichtingssterkte was. Verschillende keren is eenzelfde positie ingesteld, dit om te zien of de lamp wel dezelfde dimstand terechtkomt.

De reactie van de lamp op een gewone dimmer met faseaansnijding.

De dimmer varieert van positie 20 – 60 % en de hoeveelheid licht varieert met 85 %. Daarvoor en daarna gaat het niet hard. Toch is deze regeling intuitief.

Eenmaal op 0 % licht aangekomen, blijft de lamp op 0 % totdat de dimmer weer in de 50 % stand is gebracht, waarbij de lichtopbrengst weer schiet naar de 23 %.

Concluderend is de lamp dimbaar.

20 reacties op “Lemnis Pharox III matte glass”

De link naar de pagina over de Pharox is kapot: er mist een “/en/” aan het begin van het path deel van de URL.

@Maarten,

Dank je voor je oplettendheid. De verkeerde link is verwijderd en de link naar Lemnis gaat nu naar de Nederlandstalige website.

Dit ziet er goed uit! Eindelijk een LED lamp die dimbaar is, een redelijke lichtopbrengst en efficientie heeft, en volgens de gegevens ook nog goed licht geeft.

Mooie lamp idd. Enkel is de dimbare variant (6w) nog niet beschikbaar.
Alleen is 6 watt al weer in de richting van de 7 watt spaar, echter heb ik die nog niet dimbaar gezien, dus om financieel interessant te zijn moet de lamp echt de levensduur van 50.000 uur halen.

Als relatiegeschenk van Oxxio een Lemnis LED lamp ontvangen type DLWW 4 Watt. Mooi en helder licht inderdaad maar al na een dag gaf hij de geest. Dat gebeurde spontaan toen ik in de nabijheid mijn boormachine aanzette. Veroorzaakte dat een stroompiek ?. Moet ik voortaan de LED lamp uitdoen als ik apparatuur aanzet ?

Interessant misschien voor mensen die deze lamp willen kopen: Gisteren zag ik in onze kleine wijk-Albert-Heijn twee LED-peertjes van Lemnis verkoopt.
Het ging om de Pharox lamp, maar typeaanduiding III was niet aanwezig. Op de verpakking stond dat de lumen-output van de 6W dimbare versie 300 lumen bedroeg. (en die van de 4W versie 200 lumen). Prijs was iets als 26 resp. 16 euro o.i.d.

(Interessant vond ik dat waarschijnlijk dezelfde lamp ook onder AH huismerk werd verkocht: 4W versie en 6W dimbare versie).

Ik vraag me wel af, trouwens, deze Lemnis Pharox III is gemeten begin dit jaar. Daarna is de serieproductie pas echt goed gestart, ivm. de campagne van WatLedJe. In hoeverre zijn de begin dit jaar gemeten in overeenstemming met de lampen die nu geleverd worden?

Zijn er bij LED (toch een snel ontwikkelende technologie) uberhaupt grote verschillen te verwachten tussen individuele exemplaren?

Fascinerend! Keep up the good work!

Hi Maarten,
Leuk dat je de lampen al bij de Albert Heijn hebt gezien. De aanduiding van de lampen is iets veranderd inderdaad. de Pharox III was een werknaam en is de huidige Pharox 300. Lumen output van de hele productie ligt boven de 300 lumen.
Vanaf volgende week zijn beide types ook online te verkrijgen.

Ik neem aan dat dit de postcodelamp is.
De gemeten waarden hier liggen iets ongunstiger dan hierboven vermeld.
5,6 watt, 12.3 VA, pf 0.46, I=0.51 A maar ik heb geen geijkte meter.
Aanleiding voor dit meten was dat na vervanging van de 60 watt lamp boven de eetkamer/leestafel het licht als onvoldoende werd ervaren. De lamp hangt 1,5 meter boven de tafel in een melkglazen halve bol. Open aan de onderzijde zodat verwacht mag worden dat de lamp het meeste licht uitstraalt naar het tafelblad.
Ik heb geen lux meter hier maar het wordt hier door verschillende mensen ervaren als iets beter dan een 40 watt matte gloeilamp en veel slechter dan een 60 watt matte gloeilamp of een 11 watt spaarlamp.
De kleur werd als prettig ervaren vergeleken met een normaal matte gloeilamp.

Ik weet niet of de als minder ervaren hoeveelheid licht eventueel veroorzaakt wordt door een ander kleurenspectrum van de LED lamp.

Jammer dat de verwachting die gewekt wordt, 60 watt vervanger, hier thuis niet waar gemaakt wordt. Eigenlijk is dat een soort anti-reclame voor de LED lamp.

De oppervlaktetemperatuur van de lamp (fittingzijde) was na een half uur ca 60 graden C. Wel iets om op te letten bij het uitdraaien van de lamp die overigens verder handwarm aanvoelt.

Nou, de postcodelamp werkt goed. Boven de tafel twee lampen op één dimmer. Alleen een kleur verschil te zien maar licht bleef hetzelfde. En een enorm verschil in warmte afgifte. De oude peer geeft veel warmte af. De Led kun je gewoon vastpakken. Ik ben er wel tevreden over. Ben benieuwd of zijn lange levensduur wordt gehaald. Zijn nog wel erg duur.

De postcodelamp straalt een vreemd lichtgroen licht uit,en is daarom in ieder geval voor gebruik binnenshuis onbruikbaar.Misschien volgend jaar op een mooie zomeravond als buitenlamp om wat langer van het groen te genieten.

Een Osram gloeilamp van 60 Watt heeft een efficientie van 12 lumen per watt
Deze Pharox van 5,6 watt heeft een efficientie van 67 lumen per watt
Mijn conclusie is dan dat deze lamp een gloeilamp van 31,26 watt kan vervangen.
Indien correct : waarom stelt Lemnis zijn lamp dan voor als 60 Watt gloeilampvervanger?

Ze zeggen dat ze TOT een 60W gloeilamp kunnen vervangen. En dit klopt als je alleen kijkt naar de lichthoeveelheid kijkt die de lamp naar voren alleen straat. Deze ledlamp is een minder rondombstraler dan een gewone gloeilamp en straalt iets meer verhoudingsgewijs recht naar voren. En die hoeveelheid is bmeer dan dat een 31w of een 40W lamp doet.

Wat mij, en eigenlijk iedereen bij ons thuis betreft, maakt de Pharox z’n groots aangekondigde prestaties niet waar. Hij ligt dan inmiddels ook weer in het bakje met afgekeurde spaarlampen. Een vaag, koud, groenig licht, niet te vergelijken met een 60 watt gloeilamp. Niet qua kleur en niet qua opbrengst. Gisteren op een feestje ter demonstratie nog even in één van de 2 lampen boven de eettafel gedraaid. Gloeilamp vs. Pharox 25-0
Jammer, ik zou de stroom van onze zonnepanelen liever beter gebruiken, maar voorlopig blijft het nog even wachten op een écht alternatief.

@ vdsteen: de lamp wordt aangeprezen als gloeilampvervanger en niet als spotje.

@Lemnis: Doe net als Philips en geef op de doos aan waar deze lamp in ieder geval mee kan worden vergeleken. Niets is zo slecht voor een beginnende branche als verwachtingen wekken die je niet waar kan maken. De opmerkingen van Ruud zeggen wat dat betreft voldoende.

Twee Postcode lampen gekrgen. Eén geeft groenachtig licht en de andere duidelijk roder licht dat meer vergelijkbaar is met een normale gloeilamp. Beide hebben volgens de opdruk een kleurtemperatuur van 3000 K.

Als je de Pharox ledlamp vervanger tot 60 Watt mag noemen, dan mag je een 25 watt gloeilamp van het type floodspot dat ook noemen, want daarmee komt deze lamp qua lichtopbrengst en lichtverdeling het meest overeen.

@Edy,

De lichtsterkte (cd) gemeten recht onder de Pharox III lamp is zelfs iets meer dan een vergelijkbare 60 W gloeilamp. De totale hoeveelheid licht (lichtstroom) afkomstig van de Pharox III is vergelijkbaar met een 40W gloeilamp.

Meten = Weten.

Vind ‘m prima, verlicht de keuken goed. Had hier eerst een spaarlamp hangen, maar daarvan is de opstarttijd te lang. Dit is ideaal. Ook de kleur is bij mij goed. Heb alleen de E27 voet bij moeten werken, deze is iets afwijkend en doet het daarom soms niet in een fitting.

Als de kleur niet goed is (groenig) dan kan het zijn dat de rode LED(s) niet werken… Als dat zo is dan is de CRI lager en ook de lichtopbrengst. Omruilen binnen garantietermijn moet denk ik wel mogelijk zijn.

En over het “boormachine” probleem: Waarschijnlijk zit er geen condensator in deze machine. Dit zorgt voor enorme storingen/pieken op het net (vaak op de TV ook goed te zien). Hiervan kan de lamp inderdaad kapot gaan, maar dit moet wel vrij extreem geweest zijn hoor!

Wel ik dacht zal eens googlen want de mijne heeft ook de geest gegeven hahahahahaha
Was van de aktie van de postcodeloterij wat een prul Moet dit nu zo duur zijn Echt Als we deze lampen moeten gaan vertrouwen zijn we nog een hoop geld kwijt in de toekomst zeg.
LED SUCKS

Dit is na twee LED spots al de derde die binnen een paar maanden de geest geeft Wat nu langere levensduur Echt kolder!!!!!!!! En ze hebben allemaal een ding gemeen Ze Knipperen of geven de helft aan licht als ze defect zijn!!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *