Kosten van elektrische auto

Geplaatst door Joost van den Bulk in Transport 34 Reacties»

elektrische-autoHet afgelopen decennia is de aandacht voor elektrische auto’s enorm toegenomen. In Israël, Denemarken, Portugal en Californie gaan elektrische auto’s op grote schaal ingevoerd worden en komt er een oplaad infrastructuur voor elektrische auto’s van de grond. Grote autofabrikanten zijn een productielijn voor elektrische auto’s aan het opzetten en de batterij technologie voor elektrische auto’s ontwikkelt zich in hoog tempo. In het licht van deze ontwikkelingen is het interessant om te analyseren hoe de kosten van elektrische auto’s zich verhouden ten opzichte van auto’s met een verbrandingsmotor?

Wat is een elektrische auto precies?

De verschillen in kosten tussen elektrische auto’s en auto’s met een verbrandingsmotor houden verband met de opbouw van de elektrische auto en de auto met een verbrandingsmotor. Op de buitenkant van de auto na vertonen elektrische auto’s grote verschillen met auto’s met een verbrandingsmotor (afbeelding 1).

De elektrische auto wordt aangedreven door een elektromotor die zijn elektriciteit geleverd krijgt door een accu (lithium-ion batterij). De inverter die zich tussen de accu en de elektromotor bevind zorgt ervoor dat de elektriciteit uit de accu afgestemd wordt op de elektromotor. De elektrische auto wordt in enkele uren opgeladen via een normaal stopcontact of in een kwartiertje met krachtstroom.

elektrische-auto

Afbeelding 1: elektrische auto

Kosten vergelijking

De kosten van een auto kunnen onderverdeeld worden in afschrijvingskosten, brandstofkosten, onderhoudskosten en vaste kosten. De vaste kosten bestaan uit wegenbelasting, verzekering en het lidmaatschap voor de ANWB. De kosten van een elektrische auto en een auto met een verbrandingsmotor worden met elkaar vergeleken door een scenario op te stellen voor het gebruik van de auto’s. Door er van uit te gaan dat er jaarlijks 15.000 km gereden wordt, de eigenaar de auto na 6 jaar verkoopt en een veronderstelling te maken van de brandstofprijs kunnen de specifieke kosten per kilometer berekend worden.

Afschrijvingskosten

De Detroit Electric Subcompact die vanaf eind 2009 voor €22.491 geleverd wordt heeft na 6 jaar een verwachtte restwaarde van bijna €7000. De restwaarde van een vergelijkbare auto met een verbrandingsmotor die €15.000 euro kost heeft na 6 jaar een restwaarde van €4500.
De afschrijvingskosten over de Detroit Electric Subcompact bedragen 17 cent per kilometer. De afschrijvingskosten over een vergelijkbare auto met een verbrandingsmotor bedragen 12 cent per kilometer.

Brandstofkosten

De brandstofkosten per kilometer van een elektrische auto worden bepaald door de elektriciteitskosten per kWu en de efficiëntie van de auto. De elektriciteitskosten voor Nederlandse huishoudens zijn ongeveer 23 cent/kWu. De efficiëntie van een elektrische auto is ongeveer 8 km/kWu wat neerkomt op elektriciteitskosten van 3 cent per kilometer.

De brandstofkosten van een auto met een verbrandingsmotor worden berekend aan de hand van het brandstofverbruik van de auto en de kosten van de brandstof. Een liter Euro 95 benzine kostte in 2008 gemiddeld €1,40. Een compacte auto met een verbrandingsmotor heeft een verbruik van 6,2 liter per 100 kilometer wat neerkomt op brandstofkosten van bijna 9 cent per kilometer.

Onderhoudskosten

De onderhoudskosten van een elektrische auto zijn afhankelijk van het noodzakelijke onderhoud aan de auto. De elektrische auto bevat weinig bewegende onderdelen die gevoelig zijn voor slijtage en daarnaast hoeft er ook geen olie ververst te worden. Bij 15.000 gereden kilometers worden de jaarlijkse onderhoudskosten op €180 geschat wat neerkomt op ruim 1 cent per kilometer.
In vergelijking met een elektrische auto bevat een auto met een verbrandingsmotor een groot aantal bewegende componenten die gevoelig zijn voor onderhoud (motor, transmissie, remsysteem) en dient de olie en remvloeistof periodiek vervangen te worden. De onderhoudskosten van een compacte auto met een verbrandingsmotor zijn op jaarbasis €440 wat neerkomt op 3 cent per kilometer.

Vaste kosten

De vaste kosten bestaan uit wegenbelasting, verzekering, schoonmaakkosten en het lidmaatschap voor de ANWB. Momenteel zijn de vaste kosten van een elektrische auto lager dan de vaste kosten van een auto met een verbrandingsmotor omdat voor elektrische auto’s geen wegenbelasting betaald hoeft te worden. Op maandbasis zijn de vaste kosten voor een elektrische auto €90 wat neerkomt op 7 cent per kilometer. Eigenaren van een auto met een verbrandingsmotor betalen per maand €40 aan wegenbelasting waardoor de vaste kosten per kilometer 10 cent bedragen.

Totale kosten

In het geschetste scenario is de elektrische auto 5,5 cent per kilometer goedkoper dan een vergelijkbare auto met een verbrandingsmotor (Tabel 1).

Elektrische auto Auto met verbrandingsmotor
Afschrijvingskosten (ct/km) 17,3 11,5
Brandstofkosten (ct/km) 2,9 8,9
Onderhoudskosten (ct/km) 1,2 3,0
Vaste kosten (ct/km) 7,2 10,5
Totaal (ct/km) 28.7 33,8

Tabel 1: Kosten per kilometer van elektrische auto en auto met een verbrandingsmotor (15.000 km per jaar, 6 jaar auto bezit)

Achtergrond informatie

Dit artikel is gebasseerd op de master scriptie A cost- and benefit analysis of combustion cars, electric cars and hydrogen cars in the Netherlands van Joost van den Bulk op de Wageningen Universiteit.

Vervolg

Dit was het eerste artikel uit de serie van artikelen over de elektrische auto. Vanaf 26 maart 2009 is het tweede artikel uit de serie beschikbaar Milieu effecten elektrische auto.

Promotie op OliNo US

Dit artikel is ook gepubliceerd op de internationale OliNo US website onder de naam Costs of the electric car.

Wil je meehelpen om dit artikel internationaal bekend te maken ga dan eens naar de OliNo US promotie actie.

34 reacties op “Kosten van elektrische auto”

Lithium-ion accu’s gaan relatief kort mee in vergelijking met andere accutypes. Helaas zijn het momenteel ook de accu’s met de beste gewicht-capaciteitsverhouding die ook nog betaalbaar zijn. Enig idee hoeveel van de geschatte afschrijving voor rekening komt van de accu?

Een mooie berekening maar te optimistisch en incompleet. De onzekerheid over de levensduur van de batterijtechniek zal vooral ten koste gaan van de restwaarde. Waarom niet de afschrijving procentueel gelijkgesteld met een benzineauto? Daarnaast moeten we nog zien of de verkoopprijs van 22.491 euro gehaald wordt. Vraag ECE maar hoe het ervoor staat met de productie en levering voor dit jaar. Kijk eens wat een Think kost… Het verbruik: fabrieksopgaves, dus niet gelijk aan de praktijk, en we vergeten voor het gemak 15% extra stroom vanwege het oplaadverlies. Dus tel er maar 20% of meer bij de energiekosten (3,5 ct/km). Daarnaast moet de accu vervangen worden. Prijs 5.000 euro, levensduur 10 jaar (500 eu/jr of 3 ct/km). Lees meer over de accuberekening op http://www.zerauto.nl/blog/index.php/2009/02/09/elektrische-auto-s-accu-s-versie-2-0-het

Wat kantekeningen:

1. Wat een onzin om om de afschrijving van een voertuig te koppelen aan de aandrijving.
En aangezien een elektrische motor veel duurzamer is dan een verbrandingsmotor zou ik verwachten dat de cijfers veel gunstiger moeten uitvallen ten gunste van de elektromotor.
Ik verwacht de de overheid als stimuleringsmaatregel voor elektrische voertuigen versnelde afschrijving zal toestaan.

2. Verzekeringsmaatschappijen hebben speciale tarieven voor eneergiezuinige auto’s

3. Voor oudere voertuigen klopt de onderhoud berekening niet. Reken maar op € 1000 per jaar ipv 440… Ook hier is de elektrische auto vele gunstiger!

4. Het CO2 verhaal is hierin ook niet meegenomen…

5. Het produceren van een elektrisch voertuig is goedkoper dan een vergelijkbaar voertuig met een verbrandingsmotor. Immers een electrische auto heeft aanzienlijk minder onderdelen!

Hoe dan ook en hoe je het ook bekijkt een elektrische auto is voor veel mensen een uitkomst!

Gr,

Jan Rufer

Een electrische auto krijgt hopelijk een regulier remsysteem, met remschijven, remblokjes, remklauwen, remleidingen en remvloeistof. Niet dat dat de grootste kosten zijn het onderhoud, maar het telt wel. De remblokjes slijten minder, omdat er meer op de electromotor wordt afgeremd, maar juist met remschijven en remklauwen geeft te weinig gebruik extra onderhoud.

Ik denk dat een hogere afschrijving op de electrische auto wel terecht is, gezien de flinke prijs van het accupakket. Of die post zie je als onderhoud. Maar eigenlijk zijn die twee natuurlijk hetzelfde 😉

De anwb heeft een kosten overzicht voor gebruikte auto’s:
http://www.anwb.nl/auto/rijden/wat-kost-autorijden,/gebruikte-auto.html
en overzichten voor nieuwe auto’s:
http://www.anwb.nl/auto/rijden/wat-kost-autorijden,/nieuwe-auto.html
Je komt dan voor een auto in de prijsklasse van 20.000 euro op 19 ct/km variabele kosten.

Over de prestaties van batterijen van elektrische auto’s kan ik best wel optimistisch zijn. Immers, als elektrische auto’s straks in veel grotere aantallen geproduceerd gaan worden neemt het belang van een goede batterij alleen maar toe. Naar verwachting zal zowel de kwaliteit als de opslagcapaciteit van de batterijen flink toenemen!

Een enorm maatschappelijk voordeel van elektrische auto’s zal zijn dat met name in de steden en grotere dorpen de luchtkwaliteit enorm zal verbeteren. Alleen moet men er wel voor zorgen dat deze auto’s op één of andere wijze hoorbaar / merkbaar zullen moeten zijn voor slechtzienden en blinden.

Is dit niet een beetje appels met peren vergelijken?
Zo vind ik de berekening onder de kop “Afschrijvingskosten” erg onduidelijk, er wordt geschreven over een vergelijkbare auto maar blijkbaar geldt de vergelijking niet voor de aanschafprijs/restwaarde. Waarop is het vergelijk gebaseerd?

wat ik niet zie bij deze berekening zijn de kosten die gemaakt word om de auto te verwarmen + blower, gebruik van verlichting, ruitenwissers, radio/cd, navigatiesysteem, telefoon etc.
Deze voorzieningen zijn onmisbaar in elk auto en gebruiken stroom van de accus, vooral de verwarming en verlichting, leds zijn zuinig maar toch verbruikers.
bij een auto met verbrandingsmotor wordt verwarming en elektra bijna gratis geleverd.

@chris foxwell,

Even simpel uitgaande van een elektromotor welke een maximum vermogen heeft van 46kW is het vermogen van de verwarming en airco bijna verwaarloosbaar (+/- 1kW), radio, ruitenwissers, telefoon en (led) verlichting zijn met een verbruik van een paar Watt zeker verwaarloosbaar.

Op langere ritten zul je overigens wel wat zuiniger met vooral de airco aan moeten doen. Voor de verwarming zou je ook de koellucht van de elektromotor en elektronica gedeeltelijk kunnen gebruiken.

Overigens is het gebruik van airco in een benzine auto ook absoluut niet gratis met een extra verbruik van 3 tot 10%: http://www.hetnieuwerijden.nl/tip_energie.html

wat ook maar even vergeten word als de melk koe benzine niet meer interesant is dan word de melk koe accu, daar bij in panama kost een liter benzine 65 dollar cent tegen ruim 2 euro in Nederland dus ze zullen daar gewoon op benzine blijven rijden, met andere woorden grote aantallen produceren van die auto,s zullen niet gehaald worden waardoor de prijzen van de elek fors hoger zullen uitkomen….

na het e.e.a. gelezen te hebben blijkt het nog niet eenvoudig om de kosten tussen een benzine auto en een elektrische auto te berekenen.Ik wil ook nog wat praktische problemen toevoegen:heb je een huis met een oprit of garage, prima, met een klok kan je je auto opladen met nachtstroom. Woon je echter in een stad en je auto staat langs de straat, wat dan? Met parkeerproblemen moeten er dan een beperkt aantal plaatsen worden gereserveerd met een oplaadpaal? Om dit probleem te vermijden zouden dan alle parkeerplaatsen een oplaadpaal moeten hebben, wat een enorme investering betekent, temeer daar al die palen voorzien moeten worden van een pincode, dus ook nog aansluiting op een computerkabel, om nog maar niet te spreken over de beveiliging van de kabel naar je auto.

ik heb net een electrische auto aangeschaft het bevalt me prima en een stuk beter voor het milieu

groeten leonie

@Leonie,

Is dit een serieuze opmerking? Ik probeer contact te zoeken maar je email adres is ongeldig. Zou je een nieuwe comment willen plaatsen met een juist email adres? Als ik niets meer hoor dan ga ik ervan uit dat dit een spam bericht was en die wordt verwijderd van de website.

Elektrische auto’s gaan qua accu 100.000km mee wordt nu gezegd. Dat is voor het gebruik waar hij nu geschikt voor is tenminste 8 jaar rijplezier. Wat leuk is om te weten is dat het systeem rendement van een elektrische auto tussen de 80 en 99 procent ligt, en dat van een benzine auto onder de 25procent. Een elektrische auto gebruikt al zijn vermogen effectief, om te accelereren, regenereren en topsnelheid te rijden. Een brandstof voertuig heeft te veel vermogen op een toerental waar nooit iemand rijdt. Om 120 te kunnen rijden is er maar zo;n 35pk nodig, voor acceleratie koppel. Elektrisch=altijd koppel :)Gemiddeld wordt er met een auto met minder 1m/s geremt, dit staat ongeveer gelijk aan 12 tot 15kW. Dus ook dit is weer goed voor elektrische auto, aangezien je dus buiten een noodstop, geen traditionele remmen nodig hebt, dus de slijtage onderdelen zijn superlaag, alleen banden eigenlijk. Een brandstof prijs van 1,40 is natuurlijk niet reeel, zeker gezien de invlatie over 7 jaar. en 1:16 vind ik ook niet geheel reeel. daarnaast zou de carbon footprint zeker meegenomen moeten worden, omdat het produceren van brandstof zeer veel C02 produceert, het produceren van een brandstof auto netzo, plus het rijden van een auto ook nog. de CO2 uitstoot van een brandstof auto over die 7 jaar is zeker 300%hoger. Daarnaast zijn elektrische auto’s veeeeel sneller :)Nog een groot voordeel van elektrische auto’s is, dat de CW-waarde veel beter is, omdat er veel meer met aerodynamica van de bodemplaat gedaan kan worden en het zwaarte punt ligt lager.

Plus dat zeer binnenkort het aantal gr/km nog verder omlaag gaat, heeft een van jullie wel eens in een supper zuinige auto gereden? van 0 naar 100 is wat 15 a 16 seconde of zo? jeujjj :S

Elektrisch met gemak onder de 10 seconde en dan hou je in 😉

En dan nog een punt, ga eens kijken naar de hoeveelheid energie die nodig is om een stalen of aluminium motor en bak te maken, tegen een elektromotor en accu pakket. Staal is duur, kost veeel energie om te verwerken, en dat is slecht voor je carbon footprint. Elektrische auto’s gebruiken minder staal, en mede daardoor zijn ze ook al beter geschikt voor de toekomst met minder grondstoffen die aanwezig zijn op deze aarde 😉

ik denk genoeg voer om over na te denken 🙂

Groet Maarten

Heel erg leuk zo’n elektra auto. Maar als je alle zaken op een rijtje gaat zetten wordt het toch wat minder leuk en handig.
Zo’n elektra auto kan heel erg snel zijn. Maar dan moet je er wel een fiks bedrag voor neer tellen. Zo’n 40-50k euro voor een leuk autotje of soms zelfs nog meer. Een elektra auto voor 20K euro is niet zo snel meer en heeft een maximale afstand van maar 150-200km. Grosso modo allemaal, want je kunt proberen het op de km en euro exact uit te rekenen, maar als je in de praktijk een 140km moet overbruggen met die accu van 150km, dan knijp je hem wel (of je moet van duwen houden)! En hoe kom je dan terug? Wellicht pak je voor die afstanden dan liever de trein, maar dat zijn dan toch weer extra kosten. Je kunt ook een hybride aanschaffen, maar die is dan weer net zo (on)zuinig op dat soort afstanden als een gewonde bezine motor. Een ander alternatief is een diesel generator in de achterbak van de elektra auto die de accu vult en op rode diesel loopt. Dat scheelt weer behoorlijk in de brandstof kosten terwijl je toch geen wegenbelasting, brandstof belasting en BPM betaald!

Als ik de commentaren hierboven op een rijtje zet, komen er nog wat kosten bij:
– Bezine auto 3ct/km meer voor onderhoud, want die is 440-1000 euro in de loop der jaren
– Elektra auto 3ct/km voor de vervanging van de accu en 0.6 ct/km voor het oplaad verlies van 20%
Daarmee zou je dan op 32.3 voor de elektra auto komen en 36.8 voor de bezine. Een verschil van 675 Euro per jaar bij 15000 km.
Als je de auto daarmee 10 jaar kunt houden, levert dat 6750 euro voordeel op wat net voldoende is om (blijkbaar) de aanschaf kosten te dekken. Rente verlies is daar nog niet meegenomen wat de balans wat meer richting de bezine auto zal doen bewegen. Mogelijk dat al die genoemde getallen niet helemaal correct zijn en je kunt daarover wellicht nog lang discuteren. Maar zelfs als de verdiensten dubbel zijn moet je de nadelen van een elektra auto willen accepteren:
– Korte ritjes (10%). De toch al kleine afstand van 150 km wordt dan 135km. Zie je jezelf al duwen als je die 140 km moet overbruggen en je was vergeten je airco uit te zetten? Voor een benzine auto die 800km kan overbruggen is het wat minder erg dat je nog maar 720km kunt gaan.

Als je iemand bent die zich meer druk maakt om het milieu en de CO2 uitstoot dan het geld wat een auto kost, dan zal een elektra auto best z’n voordelen hebben. Alhoewel de CO2 uitstoot van bezine/diesel auto’s relatief hoog is, zal de elektra auto de elektriciteit van de centrale moeten krijgen die ook CO2 uitstoot (welliswaar is die een behoorlijk stuk lager). Electra van een kern certrale dan misschien, die heeft wat minder CO2 uitstoot?
Over het verbruik van aardse matterialen valt ook nog te twisten. Ijzer is er in overvloed in de wereld. De halve wereld bol bestaat uit ijzer. Echter om een lithium accu te maken heb je lithium nodig. Dat matteriaal is maar beperkt aanwezig op onze planeet (en dan hebben we het nog niet over de manier van delven en de impact op het milieu). Idem voor die mooie elektra motoren. Daar zitten hypermoderne permanente magneten in met het zeldzame matteriaal neodymium. Een matteriaal dat je ook niet zomaar uit de aarde schept.

Mijn visie is dat het nog wel een tijdje zal duren vooraleer de doorbraak van de elektra autos zal gebeuren. Zolang de accu nog geen goed alternatief is voor de bezine/diesel zullen maar weinig mensen een elektra auto willen hebben. Daarmee zullen de produktie kosten hoog blijven en een elektra auto financieel niet rendabel worden. Het is vooralsnog een speeltje om in het weekeinde je tijd mee te verdrijven of een alternatief voor de rijke groen liefhebber.

Ik had wat meer opgeschreven dan in het vorige stukje staat. Een copy-paste probleem. Hierbij nogmaals het hele verhaal. Vorige kan wel weg 😉

Heel erg leuk zo’n elektra auto. Maar als je alle zaken op een rijtje gaat zetten wordt het toch wat minder leuk en handig.
Zo’n elektra auto kan heel erg snel zijn. Maar dan moet je er wel een fiks bedrag voor neer tellen. Zo’n 40-50k euro voor een leuk autotje of soms zelfs nog meer. Een elektra auto voor 20K euro is niet zo snel meer en heeft een maximale afstand van maar 150-200km. Grosso modo allemaal, want je kunt proberen het op de km en euro exact uit te rekenen, maar als je in de praktijk een 140km moet overbruggen met die accu van 150km, dan knijp je hem wel (of je moet van duwen houden)! En hoe kom je dan terug? Wellicht pak je voor die afstanden dan liever de trein, maar dat zijn dan toch weer extra kosten. Je kunt ook een hybride aanschaffen, maar die is dan weer net zo (on)zuinig op dat soort afstanden als een gewonde bezine motor. Een ander alternatief is een diesel generator in de achterbak van de elektra auto die de accu vult en op rode diesel loopt. Dat scheelt weer behoorlijk in de brandstof kosten terwijl je toch geen wegenbelasting, brandstof belasting en BPM betaald!

Als ik de commentaren hierboven op een rijtje zet, komen er nog wat kosten bij:
– Bezine auto 3ct/km meer voor onderhoud, want die is 440-1000 euro in de loop der jaren
– Elektra auto 3ct/km voor de vervanging van de accu en 0.6 ct/km voor het oplaad verlies van 20%
Daarmee zou je dan op 32.3 voor de elektra auto komen en 36.8 voor de bezine. Een verschil van 675 Euro per jaar bij 15000 km.
Als je de auto daarmee 10 jaar kunt houden, levert dat 6750 euro voordeel op wat net voldoende is om (blijkbaar) de aanschaf kosten te dekken. Rente verlies is daar nog niet meegenomen wat de balans wat meer richting de bezine auto zal doen bewegen. Mogelijk dat al die genoemde getallen niet helemaal correct zijn en je kunt daarover wellicht nog lang discuteren. Maar zelfs als de verdiensten dubbel zijn moet je de nadelen van een elektra auto willen accepteren:
– Korte ritjes (10%). De toch al kleine afstand van 150 km wordt dan 135km. Zie je jezelf al duwen als je die 140 km moet overbruggen en je was vergeten je airco uit te zetten? Voor een benzine auto die 800km kan overbruggen is het wat minder erg dat je nog maar 720km kunt gaan.

Als je iemand bent die zich meer druk maakt om het milieu en de CO2 uitstoot dan het geld wat een auto kost, dan zal een elektra auto best z’n voordelen hebben. Alhoewel de CO2 uitstoot van bezine/diesel auto’s relatief hoog is, zal de elektra auto de elektriciteit van de centrale moeten krijgen die ook CO2 uitstoot (welliswaar is die een behoorlijk stuk lager). Electra van een kern certrale dan misschien, die heeft wat minder CO2 uitstoot?
Over het verbruik van aardse matterialen valt ook nog te twisten. Ijzer is er in overvloed in de wereld. De halve wereld bol bestaat uit ijzer. Echter om een lithium accu te maken heb je lithium nodig. Dat matteriaal is maar beperkt aanwezig op onze planeet (en dan hebben we het nog niet over de manier van delven en de impact op het milieu). Idem voor die mooie elektra motoren. Daar zitten hypermoderne permanente magneten in met het zeldzame matteriaal neodymium. Een matteriaal dat je ook niet zomaar uit de aarde schept.

Mijn visie is dat het nog wel een tijdje zal duren vooraleer de doorbraak van de elektra autos zal gebeuren. Zolang de accu nog geen goed alternatief is voor de bezine/diesel zullen maar weinig mensen een elektra auto willen hebben. Daarmee zullen de produktie kosten hoog blijven en een elektra auto financieel niet rendabel worden. Het is vooralsnog een speeltje om in het weekeinde je tijd mee te verdrijven of een alternatief voor de rijke groen liefhebber.

De technologie is nu zo dat je 400 km met een elektrische auto kunt rijden en dan nog verzinnen mensen dingen zodat de elektrische auto nog niet komt. Onthoudt wel dat de elektrische auto er eerder was dan de benzine auto. Want in 1850 waren er al elektrische auto’s

@AM elektrische auto er eerder was dan de benzine auto nou en? kolen waren de eerder dan gas; dus maar kolen stoken?
Mag het wat zinniger?

In de http://www.scooterxpress.nl/ van deze maand zijn een hoop electrische scooters getest.
Nu de actieradius > 100km is word zijn interessante vervoersmiddelen omdat deze toch vaak voor korte ritjes gebruikt worden. Ik zie ook hier een toekomst weggelegd.

Ook qua onderhoud lijken me deze gunstig aangezien je niet elke 3000km olie hoeft te vervangen (is vaak maar 1 liter, maar toch) incl. bougies, rolletjes, aandrijfriemen en dus lager werkplaatsloon

Als de actieradius richting de 400 km gaat wordt het interessant. Voordat we echt lange afstanden met een accu kunnen maken, is het misschien een idee om de accu universeel en snel uitwisselbaar te maken. Bij het tankstation even een andere vol geladen accu er in en weer verder rijden. Nog leuker is het om een (betaalbare) ombouw kit voor de bestaande auto’s te krijgen. Verbranding motor er uit, elektro motor er in. De verspilling is dan nog minder, omdat je geen totaal nieuwe auto hoeft te fabriceren.

Stel ik koop een ottomotor auto. Dan heb ik brandstof nodig.
Ik rij er 200.000 km mee. Dat kost mij nu 10ct/km. Vroeger kocht ik mijn diesel voor 60 gulden cent. Omgerekend 27 euro cent. Nu zit ik op 140 cent (zonder inflatie correctie)
Brandstofkosten zijn dus 20.000€.
Stel de dieselprijs gaat om hoog. Historisch aangetoond en ook nog eens het logisch gevolg van een eindige energiebron.
Dan betaal ik straks €1/km. Komen we op 200.000€. Doe mij maar dan een elektrische karretje die ik kan opladen met mijn eigen zonnepanelen.

@Roland,
Ik heb mijn kolen gestookte stoom automobiel van de hand gedaan. Hij maakte een tering herrie en de kolen was niet aan te slepen.

@Mark,
Die stinkende scootdebieltjes inderdaad meteen afschaffen. Voor korte ritjes kan het prima elektrisch.

@Ruud,
Natuurlijk standaard accu voor alle merken. Nu hebben we ook maar 3 smaken. Met robotje accu bij ex-benzine station vervangen voor een volle. Verbruikte kWh automatisch afrekenen.
Van alle auto’s die ik heb gehad, was het altijd weer de ottomotor die geest gaf. Ombouwen lijkt me een goeie optie.

@Roland,
De bakfietser is nu werkeloos. Ik liet het inderdaad per bakfiets aanvoeren. Voor het groene imago, zal ik maar zeggen 🙂
En ik reed natuurlijk op groene bio Max Havelaar Fair Trade kolen!
Groen, want voor elke kilo die ik er doorheen jaagde werd ergens op deze wereld een boompje geplant. Er was ook nog dubbel groen, twee boompjes per kilo. Ze branden ergens een bos plat, om vervolgens met mijn groene kolen daar weer boompjes te planten. De logica ontgaat me, maar groen is het zeker omdat de bomen groen zijn en kolen is zwart. Dat begrijpt een kleuter ook.
Bio, omdat het een natuurproduct is zonder gebruik van slechte dingen.
En Max zorgde ervoor dat de mijnwerkers ook hun boterham konden beleggen. En hijzelf ook.
Maar het was altijd zo’n gedonder om die kar te starten. Pas na een kwartier was de ketel op druk. Ik heb hem laten taxeren bij Kunst en Kitsch en het Auto Museum had er nog een leuke duit voor over.

[…] (1) The New Drive (2) Vreg (3) olino […]

[…] Kosten van elektrische auto | OliNo – Tabel 1: Kosten per kilometer van elektrische auto en auto met een verbrandingsmotor (15.000 km per jaar, 6 jaar auto bezit) Achtergrond informatie […]

Ik geloof ook dat de kosten van een elektrische auto met name komen kijken wanneer er onderdelen vervangen moeten worden. Dit is niet goedkoop en ook niet altijd gemakkelijk. Toch heeft het rijden van een elektrische auto wel veel andere voordelen.

Thank you for this information. It is really very useful while purchasing a electric car.This will help you in determining what services the company is offering.If you need to ship electric car I recommend https://www.shipa1.com/ you the best way to ship your car through an open carrier or enclosed, its up to you

Auto transport city, the next generation auto transport marketplace of shippers and carriers to move vehicles for another destination.

als je met goedkoop gas,een stirlingmotor verhit kan je daarmee stroom opwekken,met omvormer er tussen voor de accu van de auto ,alleen hooguit 7kw ,dat is misschien te weinig,verder heb je veel verliesen door o.a generator en omvormer!

No one can disagree with what you have to say about vehicle shipping including car shipping and various other auto shipping. I just wanted to know what type of auto transport would be best for me. Which type of car transport or vehicle transport should i opt for. i own a 2005 Corolla S.E.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *