Ombouw 300W Halogeen UP-light naar 56W

Geplaatst door Guido Brohm in Energiebesparing, Lampen 27 Reacties»

12In dit artikel laat ik zien hoe je 300W Halogeen UP-light kunt ombouwen naar een 56W lamp voor minder dan 12 euro in ongeveer een half uur.

WAARSCHUWING

Het demonteren van elektrische onderdelen is niet zonder risico. Dit artikel is geen doe-het-zelf handleiding, enkel een verslag van een door mij uitgevoerd experiment. De auteur van dit artikel en OliNo aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid.

Gereedschap en materialen

Gebruikt gereedschap:

 • Schroevendraaier
 • Hamer
 • schaar
 • striptang
 • evt, imbussleutel om de kap tijdelijk los te halen, dit werkt prettiger.
 • evt, metaalboortje om de schroefgaten van de lamphouder iets ruimer te maken.

De onderdelen die ik heb aangeschaft bij de bouwmarkt kosten totaal € 11,56.
Materiaal:

 • ongeveer een halve meter stroomdraad (i.v.m. warmte liefst die met een dikke mantel van bv. een oude strijkbout)
  kroonsteentje
 • 2 metalen o-ringetjes
 • 2 x lamphouder haaks, wit € 1,79/stuk
 • 2 x ecoclassic spaarlamp kaars helder 28 Watt (40 Watt) E14 € 3,99/stuk

De ombouw

Voordat je begint: Stekker uit het stopcontakt!

1
De kap is los gemaakt zodat ik er makkelijk bij kon.

2

Ik heb eerst de metalen plaatjes van de glazen beschermkap en de beschermkap zelf verwijderd. Daarna de halogeenlamp uit de fitting gehaald en de schroeven van de reflectorplaat eronder losgedraaid.

3

4

Onder de reflectorplaat zit de keramische bevestiging (fitting) van de halogeenlamp, de fitting heb ik los geschroeft en de bedrading doorgeknipt, wel genoeg over gelaten om later een kroonsteen aan te kunnen bevestigen. De aarde-draad heb ik onveranderd gelaten.

Bij mijn lamp was dit gelijk een mooie gelegenheid de dode vliegjes uit het glazen bakje te halen 🙂

5
De benodigde lamphouders en lampen.

6

7

De aluminium reflectorplaat is vrij broos, de dunne verbindingsstukken naast de fitting (zie foto 2) heb ik met een tang eenvoudig kunnen verwijderen, daarna voorzichtig een hoek omgekruld zodat de nieuwe lamphouder schuin geplaatst kan worden. Zo is er voldoende ruimte voor twee lamphouders, dit i.v.m. het Wattage van de spaarlamp.De metalen plaat van de lamphouders heb ik iets gebogen zodat de lampen niet al te ver boven de rand van de lampekap uit komen. Nu eerst de stroomdraden van ongeveer 25 cm bevestigd aan de lamphouders. Vervolgens de lamphouders vastgemaakt met de schroeven en klemmen waarmee eerst de glazen beschermkap van de halogeenlamp vast zat.

8

Nu heb ik de stroomdraden op lengte gemaakt, rekening houdend met de positie van de kap (schroefgaten). In de ene kant van de kroonsteen gaan de stroomdraden die van de lamp komen, in de andere kant de stroomdraden van de lamphouders.

Dit is de eerste ombouw die ik doe, de lamp zal niet zo heet worden als de halogeenlamp echter bij te warm worden is het verstandig bv. een oud snoer van een strijkbout te gebruiken i.p.v. “normale kabel”.

9

De reflectorplaat waar nu de lamphouders aan vast zitten heb ik teruggeplaatst en vastgeschroefd. Vervolgens heb ik de lampekap in zijn geheel weer teruggeplaatst en vastgezet met de imbusboutjes.

10

Helaas wat wazig maar hier is wel goed te zien dat de lampen iets boven de rand van de kap uitsteken door de constructie van de lamp.

Door de ingebouwde dimmer en het gebruik van dimbare lampen is het licht in sterkte aan te passen.

11
De lamp in gedimde toestand

13
De lamp op vol vermogen

Keuze van de lamp

De keuze voor de EcoClassic30 lamp is vanwege de helderheid en vooral omdat deze lamp mooi dimbaar is. Zo verbruikt de lamp nu niet meer dan 56 W en de lichtopbrengst is max 80 W. Voorheen werd de lamp nog wel eens te hoog gedraaid en “vergeten” terug te draaien wat een verbruik van rond 180 W opleverde.

Door de lamp te dimmen neemt het verbruikte vermogen nog verder af. Echter de lichtsterkte neemt harder af dan het verbruikte vermogen. Uit het artikel Hoe efficiënt is een dimmer? kun je halen dat een lamp met dimmer bij een lichtreductie van 50% nog steeds 75% van zijn vermogen nodig heeft.

Kleine aanpassing

Omdat de gloeidraad van afstand was waar te nemen heb ik de lampen iets lager in de kap gezet.

14

Na enig voorzichtig klopwerk met een gewone hamer heb ik in de kap een kleine deuk gemaakt in de vorm van de gloeilamp zodat deze iets lager kan komen te liggen.

15

Om de lamp lager te krijgen was het nodig een ringetje onder de beugel van de lamphouder te plaatsen. Ook is de beugel van de lamphouder iets verder gebogen met een tang.

16
Het resultaat: hier is goed te zien dat de ene lamp wel en de ander nog niet gedaan is.

De aanpassing was ongeveer 5 – 10 minuten werk.

Besparing

Na ombouw verbruikt de lamp nog maar 56W, oftewel een besparing van 80%. We gebruiken de lamp in een heel klein beetje gedimde toestand. Een meting liet zien dat het verbruik dan 50W is. Omdat de lamp bij ons de hoofdverlichting in de woonkamer is hebben wij deze vaak van schemer tot gemiddeld 23:00 uur aanstaan. Over het jaar heen zal de de lamp dus gemiddeld 3 uur per dag branden.

De oude halogeen lamp gebruikte we ook in gedimde toestand. Een meting liet zien dat de lamp toen ongeveer 180W verbruikte. De 300W halogeen zal dan 180W x 3 uur x 365 dagen = 197 kWh per jaar aan energie verbruiken. De nieuwe 56W lamp zal slechts 50W x 3 uur x 365 = 55 kWh nodig hebben. Dit levert jaarlijks dus een besparing op van (197 – 55) kWh x 0,23 cent = 33 euro.

Gerelateerde artikelen

27 reacties op “Ombouw 300W Halogeen UP-light naar 56W”

Guido,

Goed bezig, zo heb ik zo;n lamp zelf ook omgebouwd, heb de lamp alleen vervangen voor een 20W spaarlamp, helaas is deze nu niet meer dimbaar, maar scheelt wel 1KWh per dag.

Jeroen

Er bestaan tegenwoordig ook dimbare spaarlampen, die met een klassieke dimmer kunnen gestuurd worden, dus hoogst wsl ook wel met de dimmer uit zo’n staanlamp!!

@Guido: levert deze setup evenveel licht? Ik vermoed dat 180W-halogeen niet hetzelfde is als 50W-gloeilamp

@ Jeroen: krijg je heel die spaarlamp “in” die schotel, komt die niet een beetje over de rand?

Ik heb onlangs een spaarlamp-uplighter gevonden, er zitten 2*16W spaarlampen in. Het is van het merk “Lucide”. Buiten dit ene merk heb ik [b]nergens[/b] een uplighter met spaarlampen gevonden!!
Ik heb hier ook nog een klassieke uplighter staan (300W) en zou die graag ombouwen. Vandaar mijn 2 vragen.

Beste Davy,

Helaas bestaat er nog een groot prijsverschil tussen de dimbare energiezuinige gloeilamp (€ 3,99) en de dimbare spaarlamp (€ 17,95) van dezelfde vorm.
Mocht de prijs van de spaarlamp zakken dan kan ik de lampen zo vervangen.

Groeten van Guido.

Beste Koen,

Het licht is qua kleur anders maar bij een sterkte van ong. 90 % wordt het als voldoende ervaren.

Groeten van Guido.

@guido

He zelf een nieuw beugeltje gebogen en zo past ie er net in.
Geeft precies genoeg ligt om heel de kamer ’s avonds te verlichten.

Heb mijn 4 halogeen uplights van 300 W (vroeger zelfs 500W!!!) in mijn praktijk vervangen door 4 T5 buislampen van elk 57 W. Dat mag gezien worden, maar het heeft wel wat breekwerk meegebracht.

Wij hebben een paar maanden geleden ons halogeen uplight met leeslicht vervangen door een spaarlampversie, niet dimbaar. Gekocht bij Massive. Het licht is inderdaad anders qua kleur en we hebben geen dimmer meer, maar het heeft ons amper 2 minuten gekost om dit gewoon te worden. Er is voor ons absoluut geen verschil in comfort, het verbruik daarentegen…35 W tegenover meer dan 300/500 W voordien.

Hey Guido, bedankt voor deze GEWELDIGE tip! Ik ben vanavond gezellig aan het schroeven en frutten geweest en nu hebben wij dus ook zo’n gemoderniseerde plafondstraler die ipv 500W 46W verbruikt.
Johannes

Hoi allemaal.
Ook ik heb een 300 watt uplight omgebouwd en een 11 watt dimbare spaarlamp gemonteerd verbruikt op zijn laaste stand 8 watt lager gaat ie niet maar op 11 watt geeft het voldoende licht en dit met de orginele dimmer.
Het licht van de 300 watt is echt totaal overbodig die dingen zijn alleen maar gemaakt voor financiële winst en verder nergens voor.

Groet George.

Hallo allemaal,

Leuk de reacties te lezen.

De spaarlampen die ik gebruikt hebben komen inderdaad iets boven de rand uit, maar na de aanpassing, zie boven, is de gloeidraad niet zichtbaar, het glas nog wel. Voor ons in ieder geval niet storend.

Groeten van Guido.

Hoi Allemaal,

Waar ik benieuwd naar ben is of iemand al een aanpassing gedaan heeft i.p.v. de 300 Watt halogeen 2 x de dimbare 6 Watt Pharox LED lamp….. of zal ik zelf weer aan de slag?

Groeten van Guido.

Hoi Guido.
Daar heb ik ook aan gedacht 2x Pharox 6 watt LED lamp, maar deze lampen hebben een LED dimmer nodig de elektronica kan niet goed overweg met regeling van de oude orginele dimmer dit heeft met afsnijdig te maken o.i.d.

Maar als je hem er in kan frutten dan is het de moeite waard lijkt mij.

Groet George.

Hoi George,

De normale inbouw-gloeilampdimmer werkt perfect. Bij het opendraaien van de dimmer gaat de Pharox net iets later branden dan de ecogloeilamp en bij dimmen zijn de gloeilampen al uit en blijft de LED nog lichtjes branden, verbruik is dan slechts 0-1 Watt.

Hoi Guido.

Leuke test, hieruit blijkt maar weer dat de LED lamp weinig vermogen nodig heeft om licht te geven.
Zelf ook maar even met de Pharox geprobeerd, en?? jeetje wat weinig licht!! foutje sorry, er zit niet een 11 watt maar een 20 watt dimbare spaarlamp in de omgebouwde Uplight: vandaar. (zie reactie van 2 jan.)
Verder reageert de Pharox wel het zelfde bij mij als bij jou.

En zo blijven we lekker bezig met een nuttig tijdverdrijf.

Groet George

Hallo allemaal,

Ik heb vanavond ook mijn oude Massive uplight omgebouwd naar de 2x 28W eco classic kaarsjes, maar na he aanzetten begonnen beiden lampjes te knipperen, hoe meer je dimt hoe langzamer ze knipperen. Heeft iemand een idee/oplossing?

Groet,
Jeroen

Hallo Jeroen,

Dimmers hebben een bepaalde minimale belasting nodig om goed te kunnen werken.
Waarschijnlijk zit je daar onder met 2x 28 Watt.
Vervang één (of beide) lampjes door een 42 Watt eco classic exemplaar.
Misschien dat het helpt.

Hoi Jeroen en Dick,

Het is inderdaad zo dat 2 x 28 Watt te weinig is, de lampen gaan knipperen.
Helaas kwam ik daar gisteren achter toen één van de twee 42 Watt Eco lampen de geest gaf.
24 februari 2009 ingedraaid en nu stuk.
Tevens zijn bij ons in het afgelopen jaar al 6 (!) LED lampen defect geraakt, gelukkig heb ik ze alle zes vergoed gekregen maar heb nu sterk mijn twijfels of de spaarlampen wel zo lang mee gaan als wordt gesuggereerd. Ter vergelijk, de 4 gloeilampen 1 Euro Xenox doen het nog steeds…
Iemand enige ervaring.

Beste Guido,
Ik ergerde me al een poosje aan het enorme verbruik van mijn staande lamp. Bedankt voor de tip! Vanavond gedaan, werkt prima! Wel lijkt 56W me nu wat weinig, misschien zet ik er 82 watt in. Blijft een enorme verbetering.

Hallo

Geweldig, ik ben al een tijdje bezig om al mijn verlichting naar een goede led verlichting om te zetten, (dit na aanleiding van mijn zonnepanelen)
Ik heb dezelfde halogeenlamp, ik heb de gaten in het spiegelblad wat groter gemaakt, zo ook de onderliggende bevestigingsplaat zodat het licht nog beter naar het onderste glaasje schijnt, verder de lampen vervangen door de net nieuwe regelbare ledlampen 3 watt van action, dus alles bij elkaar nu 6 watt, perfect, ook in kleur

Ik wil ook aan het ombouwen. Maar de Gamma halogeenlamp is toch 20V dimmer kun je daar 220V lampen in gebruiken?

Overigens erg leuk dat na ruim 5 jaar na het plaatsen van mijn artikel nog steeds positieve reacties worden geplaatst. Allen dank.

Kan er ook een dimbare R7S LED lamp worden ingebouwd (die maïsvormige lampen die nu op de markt zijn)? Of kan de dimmer van een staande lamp daar ook niet mee overweg?

Beste Guido,

Ik heb het omgebouwd met 2 x LEDARE
Led-lamp E27, dimbaar, kogel opaalwitm 13W van Ikea.
De hele reflector eruit gehaald, het glaasje met dik dubbelzijdig tape vastgezet, anders valt het eruit.
De lampen liggen los in de schaal met een touwtje erover gespannen.
Ik heb de ene moer iets los gedraaid en daarachter het touwtje vastgezet. De andere kant achter het metalen houdertje waar de trekbeveliging op zit. Dan vallen de lampen er niet uit, mocht iemand de gehele lamp kantelen.
De lampen steken iets boven de schotel uit, maar niet storend.
Als ik de kamer in loop dan zie je ze er bovenuit steken, maar hoe dichter je naar de lamp loop, zie je ze niet meer er bboven uit steken.
Het licht is uitstekend! Te vergelijken met 200W en dimbaar!
Ik was 2 euro kwijt voor de fittingen, en 20 euro voor de lampen.
Stukkie snoer had ik nog. Ben zeer tevreden! En jij nog bedankt voor het idee.

Beste Frans,
Ik ga de ombouw doen met dezelfde Ikea-leds die jij een paar maanden geleden hebt gemonteerd. Mijn lamp heeft een vloerdimmer,in het snoer. Enig idee of deze dimmer geschikt is? Van 50 tot 500 W. staat er op.

Goedendag

Heb zo`n zelfde lamp en wil deze gaan overzetten naar led.

Maar hoe heb je dat gedaan met het kleine lampje?
Heb je deze hallogeen gelaten of helemaal niet meer in gebruik.

Dank u wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *