Verbeterd: Automatisch energiebesparing advies

Geplaatst door Bart Knijnenburg in Energiebesparing 3 Reacties»

systeemEnergie besparen is niet makkelijk. Er zijn tientallen sites met advies, en honderden besparingen die je kunt doorvoeren. Maar welke besparingen passen nou het beste bij mij? Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelden een systeem dat met je meedenkt! In een eerste onderzoek hebben we het besparingsgedrag van zo’n 100 proefpersonen geanalyseerd en op basis van de uitkomsten het systeem verbeterd. Het resultaat: een systeem dat nog beter helpt bij het kiezen van de beste energiebesparende maatregelen.

Het principe van het systeem is heel simpel: Via enkele clicks geef je je voorkeur aan. Het systeem berekent dan de maatregelen die het beste bij je passen. Deze kies je uit, en stop je in een lijstje. Dat lijstje laat dan precies zien hoeveel je al bespaart, en hoeveel je verder nog wil besparen. Nieuw in deze verbeterde variant is dat je achteraf je gekozen besparingen kunt afdrukken, inclusief alle details.

We zijn nu bezig met een tweede onderzoek om te kijken of onze verbeteringen het gewenste effect hebben, en om nog meer verbeteringen te vinden. Hiervoor hebben we jouw hulp nodig. Doe mee aan ons onderzoek (ongeveer een half uurtje), en ontdek wat jij kunt besparen!

Naast een besparingsrapport, bieden wij de deelnemers aan het onderzoek ook nog een kleine vergoeding aan (zolang voorradig).

Vragen over het onderzoek kun je hieronder posten als comment. Ik zal mijn best doen deze allemaal te beantwoorden. Na dit onderzoek zullen we de resultaten van beide onderzoeken op OliNo bekendmaken.

Je kunt meedoen aan het onderzoek door op de volgende link te klikken: Recommender

Let op: Doe alsjeblieft alleen mee als je nog niet aan het eerste onderzoek hebt meegedaan! Na dit onderzoek zullen we de uiteindelijke versie voor alle publiek openbaar maken.

Alvast bedankt voor het meedoen,

Bart Knijnenburg
Technische Universiteit Eindhoven

3 reacties op “Verbeterd: Automatisch energiebesparing advies”

Hallo Bart,

Net het onderzoekje ingevuld en het is wel aardig. Toch is het niet helemaal wat ik zoek. Ik probeer een beeld te krijgen van mijn energiegebruik, in relatie tot anderen in dezelfde situatie als ik. Bijvoorbeeld met invulvelden over je woonsituatie, aantal kinderen, leeftijd, sport, eten buiten de deur, enz enz. Hoeveel ik kan besparen vind ik minder interessant, dat kan ik zelf ook bedenken, maar het motiveert me niet. Wat me wel zou motiveren is hoe m’n fictieve buurman in dezelfde omstandigheden scoort. Doe ik het beter dan m’n peers of juist niet

Hoi Erik,

Daar kan ik je ook mee helpen, kijk eens op deze site: http://www.jouwenergielabel.nl/

Om alvast een beetje uit te leggen waarom het systeem eruit ziet zoals het er nu uit ziet: Dit onderzoek is onderdeel van mijn afstuderen bij de groep Human-Technology Interaction. Het onderzoek gaat over keuzegedrag bij energiebesparing; maar eigenlijk zelfs over (het ondersteunen van) keuzegedrag in het algemeen. Het systeem kan namelijk ook gemakkelijk gebruikt worden voor het aanbevelen van andere zaken zoals de juiste zorginstelling, bioscoopfilm of laptop. Ik vond energiebesparing echter zo’n interessant, relevant en nuttig onderwerp dat ik dit tot mijn onderwerp gemaakt heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *