Citroen Ev’ie

Geplaatst door Jeroen van Agt in Transport 2 Reacties»

citroen-c1-electric-2 Het bedrijf Electric Car Corporation PLC heeft de Citroen C1 auto omgebouwd naar een volledige elektrische variant. De wagen heeft de naam Citroen EV’ie gekregen. De topsnelheid is 96 km/h en de wagen heeft een bereik van 110 km.

Het ontwerp

De wagen is een omgebouwde variant van de benzine uitvoering van de Citroen C1. De benzine motor is vervangen door een 30 kW elektrische motor. De benzine tank is vervangen door 25 Lithium-ion accu’s met een totale capaciteit van 16 kWh. De accu’s zijn gesplitst in een gedeelte voor in de auto (waar de benzine motor zat) en het gedeelte waar de benzine tank zat. De bagage ruimte is dus nog steeds even groot. Het volledig opladen van de accu’s via een normaal stopcontact duurt 6 tot 7 uur.

Verbruik

De wagen heeft een energie verbruik van 145 Wh/km. Dit is vrij hoog als je dit vergelijkt met andere elektrische auto’s. Dat zie je vaker bij auto die niet van de grond-af ontworpen zijn om elektrisch te rijden, de zogenaamde conversie modellen. Echter in vergelijk met een benzine auto is het nog steeds veel voordeliger. De prijs per km is 0,145 kWh x 23 euro cent = 3,34 euro cent. Het volgooien van de “tank” kost 16 kWh x 0,23 euro = 3,68 euro. Met volle accu’s kun je 110 km ver rijden. Met elektrisch rijden kun je dus veel geld besparen op jaarbasis.

citroen-c1-electric-5

Specificaties

Type Conversie van bestaande benzine uitvoering
Verbruik 145 Wh/km
Bereik 110 km
Vermogen 30 kW
Accu capaciteit 16 kWh
Accu type 25x Lithium-ion
Accu levensduur 3000 laad-cycli, ongeveer 7 jaar
Oplaadtijd accu’s 100% (230V 13A) 6,5 hr
Top 96 km/h
Productie jaar 2009
Beschikbaar in UK
Prijs £16,850

Videos


The Citroen EV’ie by Electric Car Corporation

Testrit

Een eerste testrit door een enthousiaste elektrische wagen liefhebber in London is niet goed afgelopen. Tijdens de rit zaten er drie mensen in de wagen en het leek erop dat de motor warmgelopen is tijdens deze testrit. Het gevolg was dat de wagen uiteindelijk nog maar amper vooruit kwam. Dit zijn geen goede voortekenen. Lees hier het gehele verslag: Ev’ie. Another broken dream?.

Interessante links

Jouw mening

Wat vind je van deze auto? Laat het weten door een commentaar te plaatsen hieronder.

Meer info

Als je meer weet over deze auto laat het dan weten door een commentaar te plaatsen hieronder. Zet ook de url in het commentaar waar je deze informatie gevonden hebt.

2 reacties op “Citroen Ev’ie”

Het filmpje verteld op diverse manier onwaarheden:

“The EV reflects the current state of the art in electric motoring”

Dit is niet waar; het is een ouderwetse, fossiele auto die omgebouwd is en daardoor ook veel van dezelfde nadelen heeft: erg zwaar en daardoor een hoog energieverbruik en erg gevaarlijk voor écht duurzame weggebruikers als voetgangers en fietsers.

“is the first production electric car”

Ook niet waar. Ten eerste wordt hij omgebouwd vanaf een fossiele versie en dat is 100% handwerk. Ten tweede claimt Mitsubishi met hun i-MiEV de eerste elektrische auto daadwerkelijk in serie, zonder handmatige ombouw, te produceren in een grote serie (30000). Daarnaast worden de Twike (door Olino onterecht niet als volwaardige auto gezien) en de Th!nk al jarenlang in kleinere series geproduceerd.

“for running about town the EV’ie is hard to beat”

Echt wel 🙂 Denk aan (elektrische) fiets en elektrische scooter, en niet te vergeten trams, bussen en – zeker in Londen – de metro. In drukke steden als Londen ben je niet goed wijs als je met de auto gaat rijden. Het verkeer is er op veel plekken al erg gevaarlijk en daarbij rijden ze nog aan de verkeerde kant van de weg ook 😉

Dus deze auto is een aardige toevoeging aan de ‘business-as-usual’-serie van elektrische auto’s; zwaar, onzuinig en gevaarlijk voor anderen. (En volgens de review nog technisch onvolmaakt ook)

Het is dat we er allemaal naar snakken…

Net het filmpje gezien, ziet er gelikt uit maar er zijn nog teveel nadelen. Toch is het de toekomst al is het alleen al voor het milieu waar we met z´n allen toch al mee bezig zijn. Ten tweede is het heerlijk als we niet meer hoeven te tanken en daarmee de woestijnmiljonairs alleen maar rijker maken.

Mijn visie; zonnepanelen thuis die een electrobuffer maken voor het opladen van de electro auto voor de deur.

Heerlijk….electrisch rijden, maar 1 ding is zeker , de regering in dit land zoekt altijd naar mogelijkheden om voordelen van mensen teniet te doen dmv belastingen, laat ze in dit geval het achterwege laten. De staat loopt wel veel, heel veel accijnzen mis als we massaal electrisch gaan rijden , hoe gaat dat aflopen ? Andere belastingen worden dan weer verhoogd om de staatskas niet leeg te laten lopen, zeker weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *