De groei van Windenergie op land

Geplaatst door Jeroen van Agt in Windenergie 2 Reacties»

picture-41De plaatsing van windturbines op land. Daar is de elektriciteit met wind nog een stuk goedkoper op te wekken dan op zee. Op land moeten we onze eerste slag slaan. Het kabinet heeft een doelstelling voor 6000 MW op land en 6000 MW op de Noordzee beide in 2020. Voor een duurzame toekomst zijn beide heel hard nodig. Het huidige vermogen van 2000 MW moet zo snel mogelijk verdubbeld zijn en daarna doorgroeien naar 6000 MW. Voor de doorgroei van windenergie is ruimte nodig, die gezocht moet worden in vorm van een ruimtelijk perspectief. Over deze ontwikkelingen gaat deze brochure. Over acties in deze kabinetsperiode, tot en met 2011, en voor de periode daarna (tot 2020). Over het proces, de afspraken en de spelers. Een spoorboekje met wat er allemaal speelt en in gang is gezet. Interviews met betrokken partijen, hun bijdrage aan het proces, hun twijfels en zekerheden.

De brochure De groei van Windenergie op land (pdf)

2 reacties op “De groei van Windenergie op land”

Yeah right.

Er staat nu voor nog geen 2000 MW aan vermogen opgesteld op land en nog geen 300 MW op zee. Denken ze echt in Den Haag dat die verdrievoudiging in het land van regels en anti-windmolen clubs in 11 jaar gerealiseerd kan worden? ‘Hopen’ is hiervoor al een groot woord. Maar wel alvast de procedure voor één of twee nieuwe kerncentrales opstarten, regeerakkoord of niet.

Dit is weer zo’n mooi voorbeeld van groen lullen, grijs zakken vullen.

We ontkomen er niet aan om alle opties open te houden. Het hele energie discours is meer en meer een emotionele met een grote dosis eigenbelang geworden. Waarin een argument van de ander per definitie slecht en immoreel is. Ik denk dat we ons niet de luxe kunnen permitteren om de energie productie van de toekomst kunnen laten wegen door ons ethisch gelijk.
Een goede winter zonder energie en de schade is groter dan welke kerncentrale, en welke windmolen voor je huis dan ook.
We hebben toegestaan dat er 7 miljard mensen op deze aardkloot rondlopen. Nu moeten we de consequenties daarvan dragen.

Windmolens, PV, aardwarmte, Water, gas, kolen, kern energie. We hebben het nu allemaal nodig. Doel moet blijven in 50 jaar geheel duurzaam te zijn.
Daarbij bezuinigen, verminderen en localiseren van productie en consumptie.

We moeten werkzame oplossingen vinden, oplossingen die de bevolking voeden en warm houden. En als dat duurzaam kan, des te beter, anders moeten we inbinden en accepteren dat de oplossingen niet het paradijs zijn. Maar een mix van oplossingen, lange en korte termijn. Duurzaam en niet duurzaam. Groen links approved en niet groen links approved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *