Vervanging van 5 x 35W halogeen door LED spots in mijn huiskamer

Geplaatst door Jeroen van Agt in Energiebesparing, Ledlampen 100 Reacties»

img_7909Wie kent hem niet, de zeer gezellige 35W GU10 halogeen spotlamp in de huiskamer. De meeste huiskamers (of zelfs keukens) hangen er vol mee. Ze geven veel licht en waren tot voor kort moeilijk te vervangen door een zuinig alternatief. Dit is bij veel mensen die aan energiebesparing willen doen natuurlijk een doorn in het oog. Gelukkig is daar het afgelopen jaar verandering in gekomen: er is een LED spot geïntroduceerd in de markt die evenveel licht geeft als een 35W halogeen en ook een gezellig warme lichtkleur afgeeft. We hebben deze lamp ook doorgemeten op OliNo en de resultaten waren zeer indrukwekkend. De lamp is meer dan 9x zo efficiënt. Daarom heb ik besloten om mijn eigen huiskamer te voorzien van deze lamp. In dit artikel laat ik zien wat mijn bevindingen zijn.

35W Halogeen

Wie kent hem niet, de 35W halogeen spotlamp. De lamp geeft een gezellig warm licht (2600K) af en iedereen heeft hier al een redelijk goed gevoel bij omdat ze efficiënter zijn dan de gloeilamp die binnenkort verboden wordt. Echter dit blijkt niet meer waar, de 35W halogeen lamp is helemaal niet meer efficiënter dan de bekende 40W gloeilamp. Hoe komt dat nu?

gamma_35w_gu10_halogen
35W Gamma Halogeen lamp GU10

Als je de Wikipedia (Engels) erop naslaat dan zien we toch duidelijk dat de halogeenlamp efficiënter zou moeten zijn dan de gloeilamp. Wat blijk nu. Bij de introductie van deze halogeen lamp werd de lamp op een veel hogere temperatuur bedreven dan de huidige generatie halogeen lampen. Bij een hogere temperatuur is een halogeen lamp efficiënter. Echter op een gegeven moment is de markt gaan vragen om een gezelligere kleur voor de halogeenlamp, de witte kleur van deze nieuwe halogeen lamp voelde toch wel een beetje koud aan. Geen probleem dachten de producenten, en ze zijn halogeen lampen gaan maken waarbij de lamp op een lagere temperatuur gaat branden. Het voordeel is nu dat er een gezellige witte kleur uitkomt en de lamp gaat ook nog langer mee. Echter ze “vergaten” erbij te melden dat deze halogeen lamp aanzienlijk minder efficiënt werkt.

Als je kijkt naar de specificatie van de nieuwste halogeen lampen dan wordt dat ook bevestigd. Laten we als voorbeeld kijken naar de specificatie van een 35W Osram halogeen lamp. In de specificatie staat dat deze 570 candela licht geeft met een stralingshoek van 35 graden. Als je dat omrekent naar lumen kom je uit op 166 lumen. Oftewel 166 lumen / 35W = 4.7 lumen/watt. Dit wordt ook bevestigd door onze eigen OliNo metingen. De Philips Halogeen 35W GU10 haalt 4.9 lumen/watt en de Gamma 35W GU10 Halogeenlamp haalt slechts 4 lumen/watt haalt. Dit is aanzienlijk lager dan de bekende 40W gloeilamp, deze haalt 10 lumen/watt.

img_7921
De reflector bundeld het licht van de halogeenlamp

Goede LED spotlampen kunnen een efficiency halen van meer dan 30 lumen/watt. Kortom, er valt veel energie te besparen als we deze halogeen lampen zouden kunnen vervangen door energiezuinige lampen.

Huiskamer

Dat halogeen lampen veel energie verspillen wist ik al toen ik twee jaar geleden mijn huis hebt verbouwd. Daarom heb ik gekozen voor 5 GU10 inbouwarmaturen in mijn verlaagde plafond omdat ik zag dat hiervoor steeds meer zuinige LED en spaarlampen voor te krijgen zijn. De GU10 inbouwarmaturen heb ik gekocht bij de bouwmarkt. Het is mij bij de bouwmarkt niet gelukt om GU10 inbouwarmaturen te vinden zonder halogeen lamp erin. Dat is best jammer, omdat ik op voorhand wist dat ik de halogeen lampen niet zou gaan gebruiken. Dit is iets waar de bouwmarkten beter op in zouden kunnen spelen. Zeker nu er steeds meer energiezuinige lampen toegepast gaan worden.

In de eerste instantie, 2 jaar geleden, heb ik hier ook 5 LED spot lampen in geplaatst. Daarover was ik initieel erg tevreden over, maar na twee jaar zijn deze LED lampen van kleur gaan veranderen. Van gezellig warm wit is de kleur veranderd in een rode gloed. Ik heb hierover contact opgenomen met de leverancier maar deze zegt dat ze maar 1 jaar garantie bieden. Dat is niet wat je zou verwachten wanneer op het doosje van de lamp staat dat deze lamp 30.000-50.000 uur zou moeten meegaan. Binnenkort zal hierover meer informatie posten op OliNo. Echter door het toepassen van deze LED lampen heb ik wel kunnen bezuinigen op mijn elektriciteitsrekening wat een leuke besparing opgeleverd heeft. Dat maakt de zaak weer iets beter. Maar het blijft natuurlijke een slechte zaak dat er ook LED lampen verkocht worden waarvan de levensduur vele malen lager is dan oorspronkelijk beloofd is.

Daarom werd het tijd voor vervanging. Mijn vriendin was de “rode gloed” in mijn huiskamer meer dan zat.

LED Spot

Als we de 35W halogeen lamp willen vervangen dan zijn we op zoek naar een zuinige lamp die ook hetzelfde licht afgeeft als de halogeen spot. De 35W gamma halogeen spotlamp geeft licht onder een hoek van rond de 30 graden, heeft een gezellige lage kleurtemperatuur van rond de 2620K en de hoeveelheid licht die uit de lamp komt is 138 lumen. De enige zuinige lamp die hiervoor als vervanging in aanmerking komt is de LED spot lamp. Deze moet net zoals de halogeen lamp een GU10 voetje hebben en kan dus rechtstreeks op de 230V aangesloten worden.

Nu mijn 2 jaar oude LED lampen begonnen te verkleuren ben ik op zoek gegaan voor een goede vervanging. Ik hierbij gezocht naar een lamp met de zelfde (of betere) lamp specificaties dan de 35W halogeen lamp. In het lampmetingen overzicht op OliNo kun je een aantal kandidaten die vinden die hieraan zouden kunnen voldoen. Ik heb zelf gekozen voor de volgende lamp: Led It Light Gu10 3x2Watt 2700K. De lamp heeft ook een mooie warme witte kleur van 2665K, geeft licht onder een hoek van 32 graden, geeft met 178 lumen meer licht dan de 35W halogeen lamp en is met een efficiency van 38 lumen/watt bijna 10x zo efficiënt dan de 35W Gamma halogeen lamp. Een perfecte kandidaat dus.

leditlight_gu10_3x2watt_2700k
Led It Light Gu10 3x2Watt 2700K LED spot van 4,7W

Iets over de stralingshoek van een spotlamp. Als de hoek veel te groot is dan krijg je een ongezellig effect. Dit is met name van belang bij een huiskamer. Zie ook het experiment meet spaarlamp spotjes. Hier was de hoek veel te groot waardoor je een ongezellige sfeer kreeg. Dit is gelukkig niet het geval bij de LED spot. Deze heeft een kleine hoek van 32 graden.

img_7909
De LED spot met de kleine hoek geeft een mooi warm en gezellig wit licht

De LED spotlamp is fysiek iets langer is dan de traditionele GU10 35W halogeen lamp. Ik heb zelf een verlaagd plafond met GU10 inbouwarmaturen waar de LED spot direct in geplaatst kan worden. Ondanks de iets grotere lengte van de lamp paste deze prima in het standaard GU10 inbouwarmatuur.

img_7920
Het licht van de LED spot komt van 3 x 2W LEDs.

Bij OliNo krijgen we regelmatig nieuwe LED lampen voorbij die de moeite waard zijn om uit te proberen in de huiskamer. Mijn vriendin heeft dan ook alle soorten en maten LED lampen voorbij zien komen, van zeer ongezellig knal blauw tot meer warm witte lED lampen. Toen ik haar de nieuwe Leditlight Gu10 3x2Watt 2700K LED spot lamp liet zien was ze direct enthousiast. Dat kon natuurlijk ook niet anders omdat deze lamp naast de uitzonderlijke mooie warme witte kleur ook meer licht afgeeft dan een 35W halogeen lamp. Dezelfde reactie heb ik inmiddels gekregen op de twee verjaardagsfeesten die ik heb gegeven. Iedereen kon het bijna niet geloven dat mooie licht afkomstig is van een LED lamp van slechts 4,7W.

De LED spot is gemaakt met 3 stuks 2 Watt CREE LEDs, je zou dus verwachten dat de spot 6 Watt consumeert, navraag bij LED IT LIGHT leerde me dat het vermogen bewust wordt begrenst op 4,8 Watt. Dit doen ze om verkleuring van de lichtkleur te voorkomen en de levensduur van de LEDs te bevorderen. Dit wordt ook bevestigd door onze eigen lampmeting, we hebben 4,7W gemeten.

Vergelijking

Om visueel te laten zien wat het verschil is tussen een huiskamer verlicht met 35W halogeen lampen en 4,7W LED lampen heb ik twee foto’s gemaakt met mijn digitale camera. In de eerste situatie heb ik alle 5 de inbouwarmaturen weer gevuld met de 35W Gamma halogeen lampen. In de tweede foto zijn alle 5 de inbouwarmaturen gevuld met de 4,7W LED spots van Led It Light. Beide foto’s zijn gemaakt met sluitertijd van 0″8 , een diafragma F2.8 en zonder automatische wit balans instelling. Hierdoor krijg je een eerlijke visuele vergelijking.

img_7931
De huiskamer verlicht met 5 x 35W halogeen lampen

img_7937
De huiskamer verlicht met 5 x 4,7W LED spot lampen

Zoals je kunt gezien komt er van beide lampen een vergelijkbare hoeveelheid licht af. De LED spot is zelfs nog iets gezelliger door de meer gefocuseerde spot. Dit zorgt voor een aanzienlijke besparing. De 5 LED spot lampen gebruiken samen nog maar 23.5W in plaats van de 175W die de 5 halogeenlampen nodig hadden.

Besparing

Laten we ervan uitgaan dat deze lampen gemiddeld over het jaar 4 uur per dag branden. In de winter wat meer en in de zomer wat minder. Dan zouden we met de 35W Gamma halogeen lamp op jaarbasis 365 dagen x 4 uur x 35W = 51 kWh verbruiken. De vijf lampen zouden samen dan op jaarbasis 5 x 51 = 255 kWh verbruiken. Door ze nu te vervangen door de 4.7W LED spot verbruiken we nog maar 365 dagen x 4 uur x 4,7W = 6.9 kWh per lamp. Op jaarbasis zouden de 5 LED spots dan 5 x 6.9 = 34 kWh. Oftewel een besparing van 255 kWh – 34 kWh = 221 kWh. Als de LED spot goed gebouwd is dan zou deze zeker 10 jaar moeten meegaan. Dit zou mijn een besparing van 221 kWh x 10 jaar = 2210 kWh x 0,23 euro (prijs/kWh) = 508 euro. Hierbij ben ik uitgegaan van gelijkblijvende elektriciteitprijzen. De verwachting is dat deze de komende 10 jaar verder blijven stijgen. Hierdoor neemt de besparing verder toe.

Conclusie

De Leditlight Gu10 3x2Watt 2700K LED spot is een perfecte kandidaat als vervanging voor een 35W halogeen lamp. De lamp geeft meer licht, geeft een net zo gezellig warm licht heeft dezelfde stralingshoek. De LED spot is bijna 10x zo efficiënt dan de 35W Gamma halogeenlamp. De verwachte besparing op mijn elektriciteitsrekening is 10 euro per lamp jaar. Op de verwachte levensduur van 10 jaar zou dat voor 5 lampen dus 500 euro besparing moeten gaan opleveren.

Populaire LED lampen

100 reacties op “Vervanging van 5 x 35W halogeen door LED spots in mijn huiskamer”

We hebben 2 jaar geleden volledig ons huis veranderd met led’s van nortomled. Het was een enorme investering. Die we nu al hebben terugverdiend. Dus wat de fabrikanten beloven is dus zeker de waarheid. Het is natuurlijk aangeraden om ledlampen met 3 jaar garantie te nemen. We hebben nog maar 3 defecte spots van de 92 stuks gehad en dit was binnen de 3 maand wanneer we ze aangekocht hadden. Deze zijn keurig ingeruild door nieuwe. Dus zeker een aanrader. We hadden eerst goedkoper versies gekocht, deze waren niet krachtig en de kleur was wit in plaats van warm. Op de doos stond er warm. Na geen tijd waren deze defect. Zeker niet besparen op die goedkope lampen. Ook philips en Osram versies bij mijn zus getest, deze waren duur en gingen ook in no time defect. Een jaar geleden vervangen door Nortomled spots en deze werken nog altijd.

Ik heb nog betere LED Spots in de aanbieding. Deze werken met een speciaal lensje ervoor waardoor het licht nog beter wordt. Het is heerlijk warm licht, heb het zelf ook in de badkamer.

Bij interesse graag even bellen.

Grt

Ger
06-21221304

@Ger,

Als je overtuigd bent van de kwaliteit van je betere LED spots dan zou ik adviseren om ze door te laten meten door OliNo. Meer informatie hierover kun je vinden op de diensten pagina.

Ik heb ook een paar spots en lampen van nortomled gekocht. Moet zeggen dit is een topmerk. De kracht is een stuk beter dan mijn vorige van leditlight en philips.Ondertussen eens de elektronica gecheckt, deze is idd van hoge kwaliteit in vergelijking met andere, praktisch geen soldering. Denk dat dit wel de levenduur verbeterd. Een echte aanrader.

Kan iemand iets vertellen over de temperatuur van de Led lampen? Ze worden minder warm. Maar hoe warm woden ze aan de achterkant? Ik begrijp dat de LEd zelf wel heel warm wordt?

En hoe heet wordt een normale halogeen (35 watt) eigenlijk dan ter vergelijking?

Ledlampen zijn nog steeds veel en veel te duur. Mijn Advies: Vervang eerst je gloelampen en halogeenlampen door gewone spaarlampen, en als deze over enkele jaren stuk zijn dan is de prijs van ledlampen naar alle waarschijnlijkheid voldoende gezakt om dan over te gaan naar led.

@ Hein,

Als je op zoek bent naar een duurzame vervanging van je peertje (E27 fitting) dan is een spaarlamp een goede en vaak goedkopere optie dan een LEDlamp.

Echter, voor spotjes ligt de zaak anders. Als je halogeen spotlampen wilt vervangen dan is een spaarlamp geen optie. Er zijn wel spaarlamp spotjes maar deze geven een zeer brede bundel licht waardoor je een ongezellige sfeer krijgt. In deze gevallen zijn LEDspots een hele goede keuze.

Wat betreft de prijs, de meeste mensen beseffen niet dat een gloeilamp van 40W in drie jaar tijd ongeveer 45 euro aan elektriciteit kost. Een spaarlamp of LED gebruikt in die zelfde periode ongeveer 10 euro aan elektriciteit. Dat betekend dus dat als je een spaarlamp of LED aanschaft die minder dan 35 euro kost dat je hiermee geld bespaart.

Het viel me op dat 2700K wordt omschreven als “warm licht”.
Dat is niet zo: 5400K is warm-gelig.
Ik zou een LED GU10 wel willen toepassen aan het plafond van onze nieuwe keuken.
Onder de kastjes komen LED lampen.
Maar de kleurtemperatuur zou wel hetzelfde moeten zijn…
Ik weet nog niet wat het wordt, maar ik heb hier in huis al wat spaarlampen en die vind ik toch echt teveel groen hebben.

Ik heb geboeid deze pagina gelezen. Ik ben sinds enkele maanden op zoek naar een goede verlichting in een stuk nieuwbouw en begon met vervanging van mijn huidige halogeenspots om LED te testen. Ik ben begonnen met 4 lampen 4.8 watt van het merk Delhaize, 17 Euro per stuk. Ik heb nu 4 cirkeltjes licht (gelig, binnenin wit) op mijn muren, en verder een donkere woonkamer. Teleurstellend. Nu kocht ik 2 Philips masterlampen, 7 W, 3000K (wel wat te wit naar mijn zin maar ik wist toen nog niet beter) Al veel meer licht. Maar veel te duur: 52 Euro. Al surfend heb ik toevallig net bij nortomled 3 led van 8W besteld. 36 Euro per lamp, 3 jaar garantie (bij Philips/Massive geen!)Ik ben blij te lezen dat hier goeie ervaringen met dit merk te lezen zijn en ben dus in blijde verwachting.

@Niels: bedankt voor de tip. Ik kocht ze bij Massive (overgenomen door Philips) in Mortsel (B). Daar zei men dat Philips geen garantie geeft. Als de LEDs de eerste weken stuk gaan worden ze wel vervangen. Heb je later problemen dan kan eventueel een berekening gemaakt worden om de restwaarde nog te bepalen: aankoopbedrag -aantal dagen na aankoop x 24 branduren per dag in verhouding tot de levensduur. Maar dat werd daar als goodwill naar voor gebracht. Er was geen echte garantieperiode.

@ Nadine,

natuurlijk is het handig als Philips zo’n garantie geeft, maar zelf als een fabrikant dat niet doet, kan een verkoper (zoals Massive) dat niet als argument gebruiken om geen garantie te geven. Vanwege Europese regelgeving is een verkoper immers verplicht om minimum twee jaar garantie te geven op zaken, waarbij het eerste half jaar de bewijslast (of het een kwestie is van foutief gebruik van van fabrikagefouten) volledig bij de verkoper ligt. Massive mag dus nooit zomaar zeggen dat ‘Philips’ geen garantie geeft om zodoende lampen niet te vervangen die op veel te korte termijn stuk zijn gegaan. En van zulke LED-verlichting mag je nu eenmaal verwachten dat deze langer dan twee jaar meegaat.

Hoi, leuk zo’n relaas. Waar ik tegen aan loop is dat ik geen overzicht kan vinden welke halogeenlamp ik kan vervangen door welke LED lamp. Zo heb ik een lampje waarin 7 keer een IC 94 12V/5W zit. En ik heb een leeslamp waarin een lampje zit waarop FC 3167 12V/50W zit. Bij het eerste type staan de 2 pootjes wat dichter bij elkaar dan bij de tweede. Als ik met zo’n verhaal een winkel inloop ben ik bang dat ze mij de verkeerde meegeven die vervolgens knalt en daar vind ik ze net iets te duur voor.

@Simon,

Rechtsboven op de OLiNo pagina heb je een link naar de OliNo Lampenadvies website. Hiermee kun je op een eenvoudige manier een vervanging vinden van je bestaande halogeenlampen. Alle lampen op de OliNo Lampenadvies website zijn doorgemeten door OliNo en daarmee kun je dus eindelijk appels met appels vergelijken.

Ook ik wil mijn 12V halogeenspots (35w) vervangen door 12V ledspots.
De verkoper beweert dat deze laatste niet bestaan onder een lichthoek van 30 graden ,enkel met een lichthoek van 100 graden.Klopt dit wel.

@John,

Er bestaan wel degelijk 12V (GU 5.3) ledspots van rond de 30 graden. Kijk maar eens op de OliNo Lampenadvies website. Hier heb je een overzicht van lampen die hieraan voldoen. Let op. Deze meeste van deze lampen die we doorgemeten hebben geven wel iets minder licht (lumen) dan een standaard 35W halogeen.

@Jeroen, ik heb je artikel met interesse gelezen – ik had eerst niet in de gaten dat het al in 2009 geschreven is. Ik heb twee vragen aan je:
1) De LEDitLight lampen zitten nu twee jaar in je woonkamer, net als destijds de eerste LED lampen die toen al fors naar rood verkleurd waren. Zijn de LEDitLight lampen nu nog als nieuw?
2) Dim jij de spots? Daar schrijf je niets over. Ik heb een rijtje van 6 GU10 inbouwspots waarvoor ik de dimbare 3x1W LEDitLights overweeg, maar dan moeten ze wel netjes dimbaar zijn, zonder kleurverloop bij het dimmen. Ik gebruik het volle regelbereik van mijn dimmer (nu een standaard PEHA gloeilampendimmer) voor de spots: van werklicht tot sfeerlicht.
Elders heb ik ook geen relevante gegevens over het kleurgedrag bij dimmen gevonden; alle (kleur)metingen worden op vol vermogen gedaan.

Achtergrond: vorige week vond ik bij iemand thuis een Pharox 6W dimbaar uit 2009, van de postcodeloterij. Hij zat nog nieuw in de doos en ik mocht hem hebben. Ik heb twee glazen hanglampen, ze hangen een meter uit elkaar. In de ene zit nu een 42W E27 halogeenlamp, in de andere de Pharox, samen ook op een PEHA standaard gloeilampendimmer.
Bij het opregelen startte de Pharox toen de halogeenlamp al op 50% brandde. Vanaf dat punt tot voluit brandend viel de lichtkleur me alles mee. Maar bij het dimmen (de Pharox blijft tot een erg lage lichtstroom branden) verkleurt de Pharox enorm, hij wordt echt groen.
’s Avonds dimmen wij de lampen vaak zo ver mogelijk terug. Die Pharox zit nu dus in de plafonnier in de gang…

@Frank,

Inmiddels hangen dezelfde LedItLight 3x2W Ledspots nog steeds in mijn kamer. Ze hebben (zover ik met het oog kan waarnemen) nog steeds dezelfde kleur en geven evenveel licht. Ik ben zeer tevreden over de prestaties van deze LED lampen.

Wat betreft dimbaarheid. Toen ik deze lampen uitzocht hadden ze nog geen dimbare variant. Dus mijn lampen zijn niet dimbaar. Inmiddels zijn er wel lampen op de markt die goed dimbaar zijn. Echter niet elke dimmer heeft hetzelfde dimgedrag in combinatie met dimbare LED en spaarlampen. Er zijn verschillende type dimmers op de markt, zie hiervoor het artikel Praktijkmetingen aan dimmers door OliNo gebruikt. Indien een leverancier aangeeft dat een lamp dimbaar is dan voeren we als OliNo vaak ook een aparte dimmeting uit. Uit de dimmeting kun je precies zien hoe goed de lamp dimbaar is met de verschillende type dimmers.

Van de Pharox LED lampen zijn er verschillende generaties op de markt gekomen. We hebben ze allemaal doorgemeten. Hier is het meetrapport van de Pharox 400 dimmable inclusief dimmeting.

@Jeroen, dank voor je snelle antwoord. Ik had het artikel over de dimmers wel gevonden. Ik heb een gloeilampendimmer (dus voor ohmse belasting, type R, dat is fase-aansnijding). Die dimmer regelt de Pharox lamp prima, maar dat kleurgedrag…!
En daar ging mijn vraag eigenlijk over, in de metingen aan de combinaties tussen dimmers en enkele typen lampen wordt alleen de kleurtemperatuur op volle lichtsterkte genoemd; geen indicatie voor het kleurgedrag bij terugdimmen.

Zeer goed artikel, ik herken een en ander.
Voor wie 12 V halogeenspotjes zou vervangen door 12 V LED-lampjes toch een waarschuwing: let op de minimumbelasting voor je transfo. Ik verving 3 35 W halogeenlampen die geschakeld waren op een elektronische transfo van 40-105 VA door 3 6W ledlampjes. Het gevolg was dat mijn lampjes begonnen te flikkeren. Het probleem is dat de belasting te klein is (!). Ik heb nu één 35 W spot laten zitten samen met 2 6W ledjes en het werkt prima. Voor een andere luster met gewone transfo van 200 VA vervang ik de transfo door een LED-transfo van 40 VA. Ik vermoed dat de transformatorverliezen anders te hoog oplopen en dat de spanning ook wel te hoog zou kunnen liggen.

Hierbij mijn ervaring (als waarschuwing) met het vervangen van halogeenspots door led varianten. Ik kocht de “dimbare” 3×2 W en 3x3W CREE van LEDitLIGHT om het uit te proberen. Ik heb in mijn huiskamer twee dimbare circuits van 6 halogeen spots, (12V, 50W, MR16), aangelegd door de vorige eigenaar. Ik ken de details dus niet, maar met halogeenlampen werkt alles prima. In beide circuits heb ik, als test, geprobeerd 1 halogeenlamp te vervangen door 1 van beide ledlampen. In het ene circuit weigerden de ledlampen helemaal te werken. Waarschijnlijk een te lage belasting? In het andere circuit werkten de led-lampen wel, maar weigerden totaal te dimmen! Terwijl de halogeen-lampen wel zwakker werden, bleef de ledlamp gewoon op vole sterkte werken.
Conclusie: het is dus niet zo simpel als het soms gesteld wordt. Vooral bij dimbare halogeen-circuits kan er veel mis gaan. Weest gewaarschuwd, en probeer het eerst goed uit, voordat je 10 lampen gaat bestellen!

Heb een vraagje mbt. inbouwspots.
Heb onlangs in de berging 3 inbouwspots geplaatst met spaarlampen (GU10) erin. Het probleem is nu dat het enkele minuten duurt voordat het licht op volle sterkte is. Dat is lastig omdat ik van deze ruimte de meeste tijd maar even gebruik van maak bij de doorgang naar de keuken.
Mijn vraag is; kan ik deze 3 spaarlampen vervangen door halogeenlampen (met GU10 aansluiting)of worden deze te warm in de inbouwarmatuur?
Zo niet, kan ik ze dan vervangen door 3 LED lampen (met GU10 aansluiting) en branden deze LED lampen wel direct op volle sterkte?
Hopelijk kan iemand mij op bovenstaande vragen antwoord geven. Alvast bedankt, groetjes Monique
email; goodmood1972@yahoo.com

@Monique,

Het voordeel van LED lampen is inderdaad dat ze direct aan zijn. Ze hebben geen opwarmtijd nodig om op volle sterkte te komen. Verder zijn de meeste LED lampen koeler dan spaarlampen en veel koeler dan halogeen lampen. Een inbouw GU10 LED wordt maximaal ongeveer 80 graden, een vergelijkbare inbouw GU10 spaarlamp wordt ongeveer 100 graden en een GU10 halogeen lamp kan eenvoudig meer dan 200 graden worden.

Ik heb als lichtspecialist diverse testen gedaan en dit soort 3 X 2 W ledlampen vergeleken met Halogeenlampjes. Zelfs zwaardere Ledlampen (12 W) konden in de praktijk niet tippen aan de 20 W Halogeenlampen.
Daarom geloof ik het hele verhaal niet.

Je neemt zo-ie-zo al de minst voordelige Halogeenlamp (de GU10) deze is om maar iets te noemen meer dan 4 maal minder efficient dan de veel vaker gebruikte (met Trafo) Titan GU 5.3 lamp.

Als ik dan even enkele cijfers naast elkaar zet qua lichtscherpte bij lampjes met ongeveer vergelijkbare lichthoeken.
Halogeen GU 5.3, 35W FL: lichtscherpte 3100 Cd.
Halogeen GU 5.3, 35W WFL: lichtscherpte 1500 Cd
De onvoordelige (230 V en daardoor !!! minder heet) GU 10 35 W: lichtscherpte 570 Cd.

Dan kijk ik naar het LED lampje met een lichtscherpte van 382 Cd en jij probeert mij wijs te maken dat dat beter licht geeft.

Nogmaals ik heb het allemaal in de praktijk naast elkaar opgehangen en al dat soort LED lampjes gaven veel minder licht dan de al zuinige Halogeen lampjes, met name de hete en zuinige 12 V lampjes!

Dus ik begrijp niks van jouw foto’s.

Hoi,

Ik was en ben zo onder de indruk van LED verlichting, dat ik ze in 1e instantie voor mijzelf geimporteerd heb, omdat ze in Nederlands nog zo absurd duur zijn. Resultaat?, ik kreeg er zoveel vraag naar door vrienden buren en collega’s, dat ik voor mijzelf ben begonnen, op deze manier kan ik top kwaliteit LED Lampen importeren en voor een schappelijke prijs verkopen (incl de dure verzendkosten).

@Ruud,

In mijn situatie wil ik bestaande GU10 halogeenlampen vervangen door LED lampen. Zoals je hebt kunnen lezen zijn beide lampen, de GU10 halogeen en de GU10 LED onafhankelijk door OliNo doorgemeten. Uit de metingen blijkt dat de 4,7W GU10 LED iets meer licht (178 lm) afgeeft tov de 35W Gamma GU10 halogeen (138 lm). Ook is LED spot is iets meer gefocussed en geeft daardoor een gezelligere sfeer.

Het is waar dat een Halogeen GU 5.3 een stuk efficienter zijn dan een GU10 halogeen lampen. Metingen laten zien dat de meest efficiente Halogeen GU 5.3 lampen rond de 12 lm/W zitten. De GU10 halogeen zit rond de 4 lm/W. Echter LED spot lampen halen al meer dan 60 lm/W.

Je kunt deze lampen eenvoudig vinden via een OliNo Lampen Advies website, hier kun je in onze database van zelf doorgemeten lampen zoeken naar de meest zuinige lampen. Klik hier voor een overzicht van 35W vervangende GU5.3 lampen (zowel LED als halogeen):

Je stelt nu zomaar zonder enige verwijzing verwijzing:

‘Metingen laten zien dat de meest efficiente Halogeen GU 5.3 lampen rond de 12 lm/W zitten.’

Heb jij de lichtbronfirma Osram ervan op de hoogte gesteld dat hun gegevens zeer buiten jouw ‘metingen’ liggen?

Zo lust ik er nog wel een paar. Staan die ‘metingen’ ergens in een onafhankelijk blad vermeld??

Als ik de nu eens de veelgebruikte 45860 WFL Osram Titan 12v 20 W WFL neem, dan heeft deze een lichtsterkte van 2200 Candela (zie Osram Site).

Dat is omgerekend 358 Lumen/Watt, dat is 6 maal zoveel als jouw LED lamp.
(bovendien met een RA waarde van 100% zodat een rode roos er ook rood uitziet…)

Je ziet in jouw meetgegevens over de ledlamp dan ook een luxwaarde op 1 meter afstand vermeld van 638 Lux.

Bij de wat oudere lampjes 48860 FL Osram lamp is dat nog altijd 2300 Lux en bij de WFL 1000 LUX, dus beter lezen bij een rendabeler lamp.

Het gaat er mij niet om om enige voorkeur uit te spreken daar ik er geen enkel commercieel belang bij heb, maar het is logischer de LED lampen met de veelgebruikte 12 V Halogeenlampen te vergelijken
(en niet ‘heel toevallig’ met de onrendabele 230 V GU10 of 230 V gloeilampen).

Ook is het natuurlijk geloofwaardiger referenties te geven m.b.t. zg. enkele opmerkelijk meetresulaten. Ik ben benieuwd wat Osram daar op te zeggen zou hebben.

@Ruud,

Ik heb de specsheet van Osram halogeenlampen erbij gezocht.

De OSRAM Decostar 51 Titan 12V 20W (WFL uitvoering) geeft 780 candela bij een hoek van 36 graden. Als je dat omrekend kom je uit op 240 lumen. Met een verbruik van 20W kom je dan uit op 12 lm/watt.

De 2200 candela lamp waar je op doelt is de Titan 46870 WFL EXN van 50W. Met een hoek van 36 graden. Omgerekend is dat 677 lumen. Met een verbruik van 50W kom je uit op 13.5 lm/watt. De getallen uit de specsheet van Osram komen dus aardig overeen met onze eigen metingen.

Beide halogeen lampen zijn een stuk minder efficiënt dan de LED spot lampen die meer dan 60 lm/watt halen.

De Osram decostar 51 48860 ES FL is een 20W lamp met 2300 cd. De lamp heeft een zeer smalle lichtbundel van slechts 24 graden. De lamp geeft totaal 316 lumen. Door de zeer smalle bundel is er recht onder de lamp veel licht op 1 meter: 2300 lux. Echter ik verwacht dat het niet zo fijn is onder zo’n smalle lichtbundel te lezen. Je zult dan ook zien in de Osram specsheet dat een lamp met een bredere bundel een veel minder hoge luxwaarde haalt (recht onder de lamp).

@Ruud,

Nog een aanvulling. Voor het lezen van een boek heb je ongeveer 500 lux nodig. Er zijn voldoende zuinige LED lampen die dat eenvoudig halen. Als je echt veel licht nodig hebt dan kun je ook overwegen om een LED TL te nemen. De meest efficiente LED-TL lampen halen al 118 lumen/watt.

Ik heb 4 GU10 gekocht, ze geven bijna zoveel licht als de 40 watt halogeen uit voering, wat dat betreft super. echter door de extra lengte van de ledlamp steken ze 7 mm uit de behuizing en dat is wel jammer.

Theo

Hoi

Op deze website het ik mijn ledverlichting voor in de keuken, simpele GU10 led lampen gekocht, maar ook prachtige led inbouwspots, ze zijn iets grote dan de normale inbouw halogeen spots maar als je nieuw bouwt of verbouwt is dat geen probleem. Het licht is sfeervol en gezellig en voldoet volledig aan onze verwachtingen. http://www.ledverlichtingledlampen.nl

En ik hoefde geen bezorgkosten te betalen 🙂

Kan iemand mij iets zeggen over het verlichten van mijn schilderijen
met een te belichten oppervlakte van 1m x 1m.
Ik heb een ledspot GU10 met een stralingshoek van 25 graden. 230 V.
Zijn er ook spots met bijvoorbeeld 10 of 15 graden stralingshoek.
Bij voorbaat mijn dank,

Ron

hallo

ik wil me led lampen plaatsen is de keuken en living , hoe bepaal je eigenlijk hoeveel led lampen
heb een valse plafond die ik zou afbreken en hoeveel plaats moet ik er tussen laten gewelven en valse plafond om veilig te zijn tegen doorbranden van draden en brandgevaar , ik zou ze ook willen dimmen voor in de living , keuken is zo 6mop 5m en living zo 9m op 4.5m graag even wat info ,

Beste Ron,

Kijk eens bij ons op de website bij de speciale ledverlichting. Hier staan spotjes speciaal voor het uitlichten van schilderijen.

vraagje aan de led experts: wij hebben in de keuken en slaapkamer zon mooie lamp hangen met 4 GU10 spots erin…kun je deze zomaar vervangen met led?? soms lees je over iets met een vervormer?? hoe kom je hier achter?

Dat er verschil is in lichtbeleving bij andere kleurtemperatuur dat wist ik al maar dat een halogeen van 35 watt nagenoeg hetzelfde rendement zou hebben als een gloeilamp bij lage kelvin had ik toch niet gedacht. Overigens heb ik hier nog 12 volt armaturen met 6500 kelvin lampen en ik krijg daarvan het idee dat die inderdaad toch wat meer licht geven dan de standaard huishoudelijke lampen. Maar Natuurlijk hebben wij ook gewone 230 armaturen in huis en daarvan heb ik dus de 35 watt bajonet halogeen (is dat GU10?) met 230volt vervangen door 3 watt led varianten, dus 1 op 10, nou ik denk dat je toch meer naar 1 op 5 a 6 moet gaan denken. Overigens vermoed ik dat de 230 lampen zo wie zo een lager rendement hebben want er zit een ingebouwde omvormer in. Overigens zijn mijn 12 volt led modulen gezamelijk aangesloten op een 12 volt gelijkstroom voeding. De lampen werden indertijd verkocht als zijnde gelijkstroom, maar de polariteit maakt niets uit dus ik twijfel aan het gelijkstroom verhaal. Ik krijg binnenkort een paar Lival cb500 en die wil ik ook gaan voorzien van ledlampen. Overigens heb ik zelf ook het vermoeden dat lampmodulen met veel kleine leds (mijn 12 volt modulen zijn 80 leds) een veel hoger rendement hebben dan de high power (zoals Cree) varianten. Jammer genoeg bestaan komen die multileds niet verder dan 4 watt.

Hallo, ik probeer eenhalogeen lampje te plaatsen; ik heb hem inmiddels brandend maar hij moet teruggeplaatst worden in het plafond mbv een metalen klemmetje noem ik het maar. Ik krijg het niet voor elkaar. Wie kan mij adviseren? Het is een osram halopar 16 alu 35 W.

Dank!,

Thom

Beste Jeroen,

dank voor de interessante website, en goed artikel, precies wat een potientle koper wil lezen – echter dit artikel s uit 2009. Nog steeds blij met de lampen? welke kan je nu aanraden? waneer kan ik gaan zoeken op CQS ipv CR?

Dank voor je goede info,

groet,
elwin

Ik ben nog steeds zeer tevreden over de lampen, inmiddels is er recent wel 1 kapot gegaan. Ik heb daar geen slecht gevoel over omdat de lamp zichzelf allang terugverdient heeft in stroomverbruik.

Inmiddels is de nieuwe generatie een stuk efficiënter geworden, kijk maar eens op:
http://www.olino.org/advice/nl/overview/results?fitting=GU10&lamptype=spot_downlighter&target=consumer

We hebben inderdaad nog geen zoek optie voor CQS (maar je kunt de CQS waarde wel terugvinden in de meetrapporten).

Dank je wel Jeroen voor je snelle reactie.
Ik vind de CQS inderdaad (soms) terug,

Je geeft een link met nieuwe lampen, welke wellicht efficiënter zijn, maar het ging mij om de kleur ervaring, ik denk at dat de reden is dat jij toentertijd voor de “led it light” serie hebt gekozen?
zijn die nog verkrijgbaar, welke zijn vergelijkbaar?
zo moeilijke mooie led’s te vinden, en zo zonde er veel te kopen en weer terug te moeten sturen..

dank,
elwin

Hallo Jeroem,

mooi artikel, ik heb misschien een stomme vraag maar kan ik in de plaats van mijn alogeen spotjes in dezelfde fitting een ledspot plaatsen? de ledlampen die ik in de winkel zie hebben 2 verdikkingen voor aansluiting en die hebben mijn huidige alogeen lampjes niet!
mvg
willyke

@Willyke,

Als het gaat om GU10 halogeenspotjes (deze zijn 230V) dan kun je vaak de LED-spotjes 1-op-1 vervangen zonder problemen. Het kan wel voorkomen dat de LED-spotjes soms iets langer zijn waardoor je misschien te weinig ruimte boven de lamp hebt (met name bij verlaagdplafond). Dat zou je dus kunnen opmeten. In mijn geval paste het allemaal prima.

Als het gaat om GU5.4 halogeenspotjes die zijn vaak 12V en werken met een transformator. Als je deze allemaal wilt vervangen door LED dan is het ook heel verstandig om een speciale transformator te nemen die kan werken met lage vermogens. Doe je dat niet dan kunnen er spanningspieken ontstaan waardoor je LED-spotjes kapot kunnen gaan.

Dag, interessant is er ook een overzicht welke oude lamp halogeen, gloeilamp en spaar je door welke led kunt vervangen:
technisch wel/niet adapter andere trafo nodig
fitting identiek ja/nee
lichtsterkte en kleur??

1) Beste lichtbron op aarde; de zon
2) Beste spectrum (kunst)licht; gloeilamp / halogeenlamp
3) Gloeilampen verbod-> door lobby van notabene Philips ter verkoop van veel duurdere spaarlampen
4) Ik wil keuze, led kan toevoegen, maar is geen vervanger maar surrogaat.
5) Zwaar onderschat; PF power factor….
6) Prettige kerstdagen, ik ga nog wat halogeen bestellen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *