De Zonvogel maakt zonne-energie voor iedereen mogelijk

Geplaatst door Jeroen van Agt in Zonne-energie 6 Reacties»

zv350De Zonvogel, een nieuwe coöperatieve vereniging, maakt het mogelijk dat iedereen in Nederland zonne-energie kan gaan opwekken. Ook als mensen niet over een eigen dak beschikken, zoals huurders of eigenaren van appartementen. De Zonvogel doet dat door mensen en bedrijven mede eigenaar te laten zijn van installaties. Ze wekken dan zelf zonne-energie op, met eigen panelen. Alleen hoeven die panelen niet op het eigen dak te staan. Op die manier wil De Zonvogel de ontwikkeling van zonne-energie in Nederland versnellen.

De Zonvogel is een vervolg op een actie om middels een open brief aan de Nederlandse beleidsmakers de succesvolle Duitse teruglever vergoeding voor groene energie ook in Nederland ingevoerd te krijgen. Inmiddels hebben bijna 16000 mensen en organisaties de open brief ondertekend. Maar de regering reageert daar onvoldoende op, vinden de initiatiefnemers, stichting iNSnet, De Kleine Aarde en WISE.

“Het is steeds weer opnieuw verbazend om te zien hoe traag en terughoudend de overheid in Nederland reageert op echt duurzame ontwikkelingen” zegt Peter van Vliet, voorzitter van de Zonvogel. “De problemen rond energie en klimaat zijn van dusdanige orde dat we niet kunnen blijven afwachten. Daarom bieden we met de Zonvogel een model waaraan iedereen meteen kan meedoen. Daarmee lossen we nu een deel van het klimaatprobleem op en leggen we gelijktijdig een basis voor een leuk financieel rendement in de toekomst. Plus de zekerheid van niet langer stijgende stroomprijzen voor de leden van de coöperatie.”

De coöperatie is opgericht door stichting iNSnet en ODE, Organisatie voor Duurzame Energie en wordt mede gesteund door Dr. Hermann Scheer, de grondlegger van het Duitse feed-in systeem en nu voorzitter van de wereldwijde organisatie voor duurzame energie IRENA. Hij zit het comité van aanbeveling voor, waarvan de verdere samenstelling binnenkort bekend wordt gemaakt.

“Met de collectieve aanpak wil De Zonvogel de marktgroei voor zonne-energie in Nederland versnellen en daarmee ook het moment waarop zonne-energie goedkoper wordt dan energie uit fossiele brandstoffen dichterbij brengen”, aldus Peer de Rijk, secretaris van de Zonvogel. Een van de manieren waarop dat gebeurt is door zelflevering: over zelf opgewekte energie is in principe geen belasting verschuldigd. Bovendien zijn grotere, collectieve installaties relatief goedkoper.

Zowel personen als organisaties kunnen lid worden van de Zonvogel.

Over iNSnet

iNSnet is een not-for-profit communicatie netwerk dat zich inzet voor een duurzame samenleving. iNSnet koppelt professionele dienstverlening op gebied van nieuws- en informatievoorziening, media exposure, onderzoek en toekomstige trendontwikkeling aan ecologische en sociale verantwoordelijkheid en laat daarmee zien dat je ook op een zakelijke manier succesvol kunt werken voor mens en milieu.

Projecten van stichting iNSnet zijn onder andere: duurzaamnieuws.nl, mvonieuws.nl, duurzameagenda.nl, planet-ads.nl, duurzaamheidmonitor.nl

www.insnet.nl

Over ODE

ODE is in 1979 opgericht door mensen die elkaar ontmoetten in de anti-kernenergie beweging, maar liever streden vóór duurzame energie, als de beste manier om kernenergie buiten de deur te houden. De strijd voor een omslag naar duurzame energie is nog steeds actueel. ODE vertegenwoordigt zo’n 7.000 mensen, verdeeld over individuele leden en mensen die lid zijn van deelnemende Regionale Verenigingen en Coöperaties.

www.duurzameenergie.org

Over WISE

WISE is een wereldwijd netwerk van burgers en milieuorganisaties die zich zorgen maken over kernenergie, radioactief afval en straling. WISE wil schone energie voor arm en rijk, zonder
kernenergie en zonder CO2-uitstoot. Met de campagne Groene stroom? Ja graag! dragen we alternatieven aan.

www.tegenstroom.nl
www.groenestroomjagraag.nl

6 reacties op “De Zonvogel maakt zonne-energie voor iedereen mogelijk”

Het is niet verbazingwekkend dat de Nederlandse overheid de zonnecel (nog) niet wil. De overheid verdient nog te veel aan olie. Het bedrijf dat min of meer de Nederlandse economie bepaalt is Royal Dutch Shell: zo’n 15% van de AEX index. Dit bedrijf haalt zo’n beetje de hoogste jaar omzet van alle bedrijven wereldwijd. Ook al gaan veel Nederlandse bedrijven failliet, als Shell maar forse winst weet te halen gaat het “goed met de Nederlandse economie” met name met de overheid. Daarbij heeft de overheid nog veel inkomsten uit de aardgas.

Waarom je melkkoetjes weg doen door zonnecellen te stimuleren? Vergeet het maar dat we hier een Duitse EEG invoeren. In Duitsland liggen de kaarten heel anders, en grijpen ze daar de kans om energie onafhankelijk te worden.

@ Koen, volgens die redenering zou de overheid geen enkele vorm van duurzame energie opwekking willen. Toch is in 2008 het aandeel duurzaam gestegen van 2,9% naar 3,4% van het totaal binnenlands energieverbruik. Tevens streeft de overheid naar 20% in 2020. Bijna tweederde van het duurzame energieverbruik is afkomstig uit biomassa en ongeveer een derde uit windenergie. Zie http://www.milieuennatuurcompendium.nl/indicatoren/nl0385-Productie-van-duurzame-energie.html?i=6-38

Mij lijkt daarmee dat de overheid een duidelijke keus maakt voor de twee meest economische alternatieven binnen duurzame energieopwekking, en daar vallen zonnecellen niet onder.

het is niet zozeer de olie industrie – die beseft ook wel dat olie niet oneindig is – als wel de typisch NLse overlegcultuur cq besluitelossheid op het moment dat het er echt op aankomt. als een meiske van 13 heel de wereld rond wil zeilen moeten allerlei ‘ologen’de bres op maar iets eenvoudigs als een adequate SDE is te gecompliceerd. dan verdienen al die op overheidsgeld drijvende adviesclubjes te weinig als t snel gaat etc etc….
er over zeuren heeft geen zin, gewoon doen wat j wilt en kunt doen en maar zien wat er gebeurd is voor de gewone burger momenteel de enige optie, dus trek je eigen plan!

Van de website van de Zonvogel:

“U betaalt een jaarlijkse kleine contributie (op dit moment € 29,75) en u legt € 100,- in. De inleg van alle leden samen vormt het kapitaal van de coöperatie en geeft recht op een jaarlijkse winstuitkering.”

Ik vind die € 29,75 per jaar nogal wat! Bij de Windvogel heb ik ooit eens eenmalig € 50 betaald en wat ik verder naar ze overgemaakt heb is lening wat mij geld oplevert. Om bij de Zonvogel winst te kunnen maken moet het jaarrendement hoger dan 29,95% zijn! De Windvogel keert momenteel 7% per jaar uit, ik verwacht dat dit bij de Zonvogel lager zal zijn omdat zonnestroom simpelweg duurder is. Hiermee trek je denk ik geen groot publiek.

Verder een erg interessant initiatief, maar over de prijsstelling moet beter nagedacht worden…

Jeroen,

Geheel met je eens. Ik denk dat over die prijsstelling wel goed nagedacht is en dat ook zij domweg samenhangt met het huidige prijsniveau van PV installaties.

Ook ik zit goed bij de Windvogel. Liever steek ik tijd en kosten in verdere uitbouw daarvan, dat zet hoogstwaarschijnlijk meer groene zoden aan de energiedijk.

Met de huidige lage moduleprijzen uit China kunnen de kosten van een pv-installatie erg interessant zijn.’k Heb zojuist gecalculeerd dat, incl. werk, extra groep, inverter(s), dakhaken, e.d. bij een 12 x 175Wp systeem, de Wp-prijs
eu 2,94 is.
Je moet dit niet door een bedrijf laten doen; men wil er (te)veel aan verdienen!
Huur deskundigen in via Werkspot.nl.
‘k Heb me onmiddelijk aangemeld als lid van Zonvogel.
Sinds 10 jr. met 6 kleine paneeltjes ca. 8% van jaarlijks verbruik geoogst.
Zon schijnt nu volop (15.40u) en zie de meter teruglopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *