Energieverbruik Apple Mac Mini

Geplaatst door Niels Thijssen in Energiebesparing 4 Reacties»

apple_mac_mini-300x199De Apple Mac Mini is een kleine compacte computer voor thuisgebruik. Standaard zijn ze momenteel in 3 uitvoeringen leverbaar, waarbij er onderscheid is tussen de Apple Mac Mini processor, het intern geheugen (welke gedeelte wordt met het video-geheugen) en de harde schijf.

Nu mijn laptop aan vervanging toe was, en ik menig overuur uitbetaald heb gekregen zat ik al tijden te loeren naar die Mac… Klein, compact, stil, energiezuinig. Allemaal leuke marketingkreten. Maar….. maakt de Mac Mini dit ook werkelijk waar?

De configuratie

De Mac Mini die ik in bezit heb is een kastje wat iets groter is dan een CD-ROM hoesje, en circa 7 centimeter hoog. In deze kleine ruimte is het gelukt door Apple om daar in te bouwen:

  • Intel Pentium Core2DUO (model: P7350) op 2 Gigahertz,
  • 2 Gbyte intern RAM-geheugen (bussnelheid 1GHz, DDR3-uitvoering);
  • Nvidea onboard videokaart met mini-DVI uitgang (en een adapter om naar DVI te gaan);
  • 320 Gb interne harddisk;
  • dual layer DVD-brander;
  • 5 USB poorten
  • 1 firewire 800 poort
  • Bluetooth en WLAN capaciteit (802.11n);

Uiteraard nog een aansluiting voor UTP (netwerkbekabeling voor 10/100/1000BASE-T (Gigabit)), en dat is het zo’n beetje.

Het installeren

Installatie is letterlijk plug-and-play. De stekkers van voeding, monitor en keyboard/muis zijn snel gevonden. Met een zachte druk op de knop aan de achterzijde komt er leven in de brouwerij: het beeld start op en opent al snel een dialoog voor taalkeuze.

Intuïtief de nederlandse taal gekozen, en het installeren liep als gesmeerd. Ik durf te wedden dat Windows Vista meer moeite heeft (zo niet: meer tijd!).

Het scherm (mijn scherm is een Samsung SyncMaster 226BW, 22 inch flatscreen), gaf al direct een haarscherp beeld: naast de hoge resolutie (1680 x 1050 pixels) een frisse uitstraling. De onboard videokaart van Nvidea kan met gemak de taken tot op heden gewoon vlot afhandelen. Hoe dit gaat met games, dat weet ik niet: wil men een game-platform hebben, dan is het wellicht wijzer om een Xbox/PSP of soortgelijks te zoeken.

Voor regulier gebruik is deze Apple Mini zeer zeker een goede oplossing. Immers, de performance van de Intel processor die draait onder MAC OS/X 10.5.8 (codenaam: Leopard) is zeer soepel te noemen. Geen haperingen, niets!

Geluidsproductie

Nu ik al ruim een uur aan het ontdekken ben, merk ik geen noemenswaardig geluid op. Heel goed luisterend is de harde schijf waar te nemen. Of bij het actief benutten van de DVD-speler, is deze waarneembaar. Maar algeheel bij normaal gebruik (surfen, tekstverwerken etc.), is het nagenoeg geruisloos.

Energieverbruik

Natuurlijk heb ik ook mijn energiemeter (Cresta RCE1106) benut om eens te kijken wat de Apple Mac Mini (2 Ghz/ 2Gb/320Gb hdd) nu verbruikt.

Tijdens het typen van deze blog, nadat er de nodige applicaties als CaptureNX, HueyPro, systeemupdates van OS/X zijn geinstalleerd, lees ik momenteel een stabiel verbruik af van 13 Watt (waarden schommelen tussen de 12 en 15 Watt).

Het piek-vermogen bij opstarten bedroeg 35 Watt.

Apparaat Besturingssysteem Energiebeheer max. opgenomen vermogen [Watt] Vermogen [Watt] Verbruik [kWh] Energiekosten op jaarbasis [EUR]*
Inspiron 6400 Core2Duo T7200 @2GHz WindowsXP Media Center Thuis/kantoor 69 Watt 39 Watt 140,40 kWh EUR 37,90
Inspiron 6400 Core2Duo T7200 @2GHz WindowsXP Media Center >Max. battery 34 Watt 33 Watt 118,80 kWh EUR 32,07
Inspiron 6400 Core2Duo T7200 @2GHz OpenSuse R11.1 64-bit Performance 46 Watt 44 Watt 158,40 kWh EUR 42,77
Mac Mini Core2Duo 2GHz OS X 10.5.8 out of the box 35 Watt 13 Watt 46,8 kWh EUR 12,63

* aanname/stelpost: 1kWh = 0,27 EUR (all in)

Nou, de cijfers spreken voor zich: de Apple Mac Mini neemt inderdaad ernstig weinig genoegen met de elektriciteit. Kanttekening is wel, dat er natuurlijk ook nog een TFT scherm van 22 inch gevoed wordt, wat bij de Dell inspirion laptop (15 inch) ook een portie energie vraagt. Stel dat dit 55Watt is, dan blijft het een en ander in balans: immers op mijn kamer werk(te) ik ook met de laptop aan dit externe scherm (telewerken).

55 Watt is op jaarbasis ook goed voor 198kWh aan elektriciteitsverbruik, wat allemaal in de weging meegenomen dient te worden.

Dus heb je een nieuwe computer nodig, en hoeft het geen laptop te zijn (omdat je bijvoorbeeld een extern scherm al hebt, naast muis en toetsenbord), dan is een Apple Mac Mini serieus het overwegen waard.

En gebruikersvriendelijkheid? Dat zit wel snor, ik ben als verstokte Windows (3.1, anyone??) gebruiker nu al aardig thuis en kan gewoon mijn ‘ding’ doen. Uiteraard komt de rest vanzelf bij alledaags gebruik van de Apple!

desktop

Leuke ervaring: installatie van mijn HP All-in-one printer/scanner duurt normaliter onder Windows XP zo’n 10 minuten (met vele megabytes van de CD-ROM). Nu was het letterlijk binnen 3 seconden geïnstalleerd bij het aansluiten op de USB bus!

Nu ga ik mijn bestanden migreren naar Apple, en gaat de laptop zeer wellicht in de verkoop.


Niels Thijssen, Weblog: Renewable Energy: NOW

Gerelateerde artikelen

4 reacties op “Energieverbruik Apple Mac Mini”

Alsof je in een warm bad stapt. Ben na 22 jaar Windows/DOS overgestapt en heb geen seconde spijt gehad. Komend weekend eindelijk stoeien met Snow Leopard. Vanwege het ontbreken van een eSATA aansluiting, heb ik mijn externe HD op een “langzame” USB poort moeten aansluiten. Er is e.e.a. mogelijk via de 1 GB netwerk aansluiting 😉 . Ik wacht met spanning op het Elgato / Hauppage / Terratec nieuws van de IFA. Wie weet komt er dan geen nieuwe “130 Watt of meer” TV in huis…

Grappig Niels, dat was nu precies dat ik wel eens wilde weten. Mijn iMac 20″ (bijna twee jaar oud) gebruikt een stuk meer energie. Ongeveer 7 watt in slaapstand, 45 tot 50 watt met alleen het beeldscherm in slaapstand en (slechts) 10 watt meer met het beeldscherm op het laagste helderheidsniveau. (ongeveer 75 tot 80 watt met het beeldscherm voluit.)
Vooruitlopend op de installatie van een set zonnepanelen, nemen wij het electriciteitsverbruik scherp onder de loep. Hoewel ik al 20 jaar Mac-gebruiker ben, twijfelde ik of mijn volgende pc misschien een Fit-pc met Ubuntu moest worden… (http://www.fit-pc.net/)
Maar gelukkig kunnen we straks dus overschakelen naar een energiezuinige Mini. Mede met het oog op energieverbruik hebben we voor het hele gezin, slechts een computer in gebruik. De mac is handig in te richten met voor ieder gezinslid een eigen account. Het schakelen tussen de verschillende accounts gaat snel en soepel. Veel applicaties blijven in de achtergrond gewoon doordraaien als er even iemand anders op de computer werkt. Zelfs video-streams worden niet afgebroken (en je kunt gewoon verder met uitzendinggemist waar je gebleven was)

@HenkR Inderdaad is onze computer ook gelijk onze tv en videorecoder. EyeTv icm een Elgato 410, werkt al enkele jaren redelijk goed. Echter de functie voor het streamen van video naar iPhone/iPod hapert vaak en neemt veel ruimte op de harde schijf, door dubbele opslag van data. Uiteindelijk heb ik daarvoor zelf een scriptje in php geschreven dat een vodcast van de opgenomen tv-uitzendingen maakt. Het digitenne-signaal plukken we uit de lucht met een stevige antenne die met twee touwtjes tussen de zolderbalken hangt. De antenne heeft geen versterker (lees stopcontact) nodig om toch ook Duitse zenders te ontvangen. (k ben benieuwd of ie nog wat ontvangt als straks het dak vol ligt met zonnepanelen)
Naast ons ‘media centre’, hebben wel 3 van de 4 gezinsleden hun eigen iPod. Ideaal om lekker onder de dekens een film of opgenomen tv-programma te kijken. Ook handig om de reisuren in het OV nuttig en aangenaam te besteden. En super energiezuinig (niet in de laatste plaats vanwege die warme dekens waardoor de cv weer vroeg laag gezet kan worden 😉
De iPod Touch in het gezin, heeft tevens de rol van laptopje waar je even snel je mail op kunt checken of een website-tje opzoeken. De volgende iPod Touch (hopelijk een tablet) zal met behulp van een SIP-programmaatje ook de functie van huistelefoon krijgen… Dat is al jaren lang de kracht van Apple dat er heel veel functies gecombineerd kunnen worden in een apparaat en dat je door de eenvoudige user-interface uitgenodigd wordt om hier ook uitgebreid mee te experimenteren.

Inmiddels echt bekeerd, en met wat tooltjes vlekkeloos mijn email-archieven (> 400Mb) overgezet. De Fit-PC is ook bij mij bekend, doch… ik had de keuze, en koos voor ‘think different, think apple”.

Houd er rekening mee dat de CPU van de Mac Mini onboard is vastgesoldeerd, dus niet te vervangen is (als in: even uitwisselen voor een snellere variant). Dus maak de persoonlijke overweging of je aan 2GHz voldoende hebt, of toch valt voor de charmes van de 2,16GHz Core2Duo processor.

De Mac Mini is hier in elk geval inmiddels voorzien van 4Gb intern geheugen, en Snow Leopard loopt als een zonnetje!

Na dit verhaal toch maar eens het verbruik gemeten van mijn Mac mini (uit december 2007, 1.83 GHz processor, een iets ouder type dus). Apple heeft dit type recentelijk nog wat zuiniger gemaakt: het verbruik van mijn mini is gemiddeld 23 watt. Wel is het aantal VA 33.
In rust heeft de voeding een veel slechtere vermogensfactor, het verbruik is dan 1 watt maar 6 VA. Iets vergelijkbaars geldt overigens voor veel moderne electronica, zo heeft mijn zuinige Eizo monitor in rust een verbruik van ongeveer 2.6 watt maar 11 VA. Als particulier betaal je de watts, maar het milieu ‘betaalt’ de VAs.
Daarom schakel ik het geheel altijd ook uit met een snoerschakelaar om dit sluipverbruik te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *