Schoner Vervoer Toer 2009

Geplaatst door Jeroen van Agt in Transport 5 Reacties»

svt_groenrgbDe nieuwste modellen schonere voertuigen. U kunt ze allemaal proberen op zondag 20 september. Lift of rijd mee. Waan u even coureur en stap in een race-auto die op bio-ethanol rijdt. Bemachtig een stoel in een elektrische sportwagen, zoals de Tesla Roadster of de Lotus Elise. Of lift mee met de auto die wordt aangedreven door lucht. Want schoner vervoer – zonder herrie, uitlaatgassen en uitstoot van CO2 en fijnstof – kan al lang. Ontdek het zelf.

OliNo zal zelf ook aanwezig zijn tijdens de Schoner Vervoer Toer. We gaan video opnames maken en interviews houden

Sport- en race-auto’s, motoren, scooters, Segways, Whikes, Trikkes, hippe fietsen… De allerlaatste modellen voertuigen op schonere brandstof ziet u op de Schoner Vervoer Toer op zondag 20 september tijdens de autovrije dag. Ook zullen er verschillende voertuigen meerijden, die nog niet eerder in Nederland voor het publiek te zien waren.

tesla-roadster
De Tesla Roadster is ook aanwezig

Dit jaar start de Toer op het Food Center aan de Jan van Galenstraat in stadsdeel Westerpark. Om 10:00 uur kunt u een eerste blik werpen op de nieuwste modellen schonere voertuigen. Om 10:30 uur geeft burgemeester Cohen het startschot voor de Schoner Vervoer Toer. Zoek een vrije plek in een van de vele voertuigen en laat u rijden! De voertuigen rijden langzaam. U kunt daardoor ook onderweg instappen! Een liftplaats reserveren kan niet!

Inmiddels doen er al meer dan 250 duurzame voertuigen mee aan de tocht.

Onderweg worden pitstops gemaakt waar u ruimschoots de kans heeft om vragen te stellen over de techniek, onder de motorkap te kijken of zelf een ritje te maken. Eerste pitstop is van 10:45 – 11:45 uur op het multiculturele festival De Admiraal Springt & Swingt (hoek Karel Doormanstraat en Admiraal de Ruijterweg). Tweede pitstop is van 12:15 – 13:15 uur op de Dam waar ook de finish is van de Dam tot Dam FietsClassic. En dan door naar de Albert Cuyp, om daar rond 14:00 uur aan te sluiten bij de Electric Avenue. Het uitgebreide programma vindt u op deze website onder Toerinformatie.

smith-electric
De Smith Electric vrachtwagen van TNT tijdens de toer van 2008

De Schoner Vervoer Toer is een initiatief van stichting opgewekt.nu en vindt plaats in nauwe samenwerking met hoofdsponsor de gemeente Amsterdam. Verder wordt de Schoner Vervoer Toer ondersteund door Essent. Kom ook! Stap in, stap op en stap over.

SCHONER VERVOER: APPELTJE – EITJE

Meer informatie

SchonerVervoerToer 2009 – Amsterdam

5 reacties op “Schoner Vervoer Toer 2009”

Gebruik het momentum en presenteer met prinsjesdag een echt aantrekkelijk -electrisch- fietsplan! Met name in de randstad komen de files toch echt je neus uit… Qua reisafstanden meestal geen probleem en -gratis- opladen onder werktijd ;-). Dat is goedkoper dan een bonus(!) van 4 euro per autoritje buiten de spits.

De Schoner Vervoer is een erg leuk evenement, ik zou er zeker heen gaan – en ik ga er zelf ook zeer zeker heen. Ik hoop dat het weer net zo mooi is als de afgelopen twee jaar.

Eén ding vind ik wel erg jammer, en dat is dat de nadruk zo sterk op auto’s ligt. Ik zou graag zien dat er veel meer aandacht komt voor (elektrische) fietsen, scooters en lopen.

Ik ga zelf lekker met de trein naar Amsterdam en aan de Toer zelf doe ik mee met een OV-fiets. Een auto is helemaal niet nodig.

@Jeroen. Wacht maar tot je meer troep te vervoeren hebt. Of kinderen, of met slecht weer iemand galant thuis wil brengen. Of een supermarkt hebben op 10 kilometer. Zonder gekheid, de auto heeft vele voordelen, die terzijde schuiven levert je weinig ondersteuning op vanuit de bevolking. In steden kan je het hebben van een auto betwijfelen, maar het komt er op neer dat een hoop mensen graag een auto willen hebben. Dan heb je de keuze dat te verbieden of alternatieven te bieden.

Naar het onderwerp: Ik ben er ook bij, met een lift plaats achterop de Vectrix 🙂

Overigens, om de staat van de inspanning te meten die gedaan voor duurzaamheid. Met mijn electrisch voertuig moet ik voor 9 uur binnen de ring van Amsterdam zijn, want het is autoloze zondag. Geen uitzonderingen voor Electrische voertuigen. Tsja. 🙂
Tot zondag!

@Philip: een prima alternatief is om op een slimme plek te gaan wonen en werken. Mijn ideeën hierover heb ik uiteengezet op http://www.solarwebsite.nl/2009/09/geen-auto/, en aan de reacties onder het stuk is te zien dat aan de auto komen voor veel mensen ‘not done’ is. Spaarlampen, zonnestroompanelen en andere energiebesparende maatregelen willen veel mensen nog wel overwegen of daadwerkelijk doen, maar kom niet aan de auto… En zo ontstaat vaak de curieuze situatie dat men in huis een paar honderd kWh uitspaart maar zonder blikken of blozen dagelijks in het apparaat met 100+kW onder de motorkap stapt.

De voordelen van de auto schuif ik niet terzijde, het is het grootste deel van de autobezitters die de grote nadelen (vaak onbewust) terzijde schuift. Het scheve aan het verhaal is dat alle voordelen van een auto voor de bezitter zijn, maar dat veel nadelen over anderen verspreid worden. Daarmee is het één van de oneerlijkste vervoermiddelen die er is, naar mijn mening.

Ik mag met mijn elektrische voertuig (de trein natuurlijk) trouwens de hele dag de stad in en uit zo vaak ik maar wil 😀

Ik kom net thuis uit Amsterdam (na de Schoner Vervoer Toer nog wat andere dingen gedaan) en ik moet zeggen: het was een erg leuk dag, ik ben blij dat ik er bij was. Het wasweer groter opgezet dan vorig jaar. Complimenten voor de organisatie. Er was ook – voor de derde keer op rij – enorme mazzel met het weer, het was ook nu weer een stralende dag, vooral ’s middags. Dat máákt een dergelijk evement toch wel, met regen ziet het er allemaal een stuk minder florissant uit. Ook leuk waren de twee acteurs die de ‘show’ aan elkaar praatten.

Het was (helaas…) wel overduidelijk dat de auto’s absolute voorrang hadden op dit evenement want de Tesla moest en zou vooraan rijden in de stoet (waarschijnlijk een sponsordeal of zo). Op de dam werden de leden van de fietsersbond (met de ludieke Koning en Koningin Fiets) aan de kant geschoven omdat de auto’s in het zicht moesten staan. Dat steekt mij toch wel een beetje. Hoe kun je de fiets als ultiem duurzaam voertuig negeren? Kennelijk is een Tesla ‘cooler’ dan een fiets. Jammer, gemiste kans. Ik snap niet helemaal waarom de organisatie zomaar over de tegenstelling heenstapt dat een evenement op een autoloze zondag grotendeels in het teken staat van de auto… Grootschalig autogebruik brengt meer problemen met zich mee dan alleen CO2-uitstoot en fossiel brandstofverbruik.

Maar ondanks dat heb ik vandaag genoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *