Transition Town Eindhoven: Thema-avond Windenergie

Geplaatst door Inge Kouw in Windenergie, Zelfvoorzienend Geen reacties»

transitiontownOp woensdag 11 november organiseerd Transition Town Eindhoven een thema-avond Windenergie. De volgende onderwerpen zullen aan bod komen: Nut en noodzaak van windenergie op het land en in de regio, het coöperatiemodel en de gevolgen, zelf een duurzaam energieplan maken voor de regio, wijk of stadsdeel.

Programma

  • 20.00 uur Welkom door een lid van de stuurgroep Transition Town Eindhoven
  • 20.10 uur Nut en noodzaak van windenergie op het land en in de regio, waarbij onder andere aandacht voor de voor- en nadelen van kleine windmolens, wat er al gebeurd in Nederland, wat de mogelijkheden van grote windmolens zijn en het probleem met het Brabantse bestuur. Wat lokaal kan en wat landelijk.
  • 20.30 uur Het coöperatiemodel en de gevolgen, de overeenkomst tussen stroom van een gezamelijke windmolen buiten de stad, en het kropje sla uit eigen tuin. Waar kunnen in deze regio windparken gebouwd worden en hoe doe je dat op een mooie manier, sturen met ontwerp richtlijnen.
  • 20.50 uur Zelf in groepjes aan de slag. Maak een 100% duurzaam energie plan voor de regio, een wijk of een stadsdeel. De keuzes zullen voor zover mogelijk, worden doorgerekend met het Energietransitiemodel. (achteraf)
  • 21.30 uur Presentatie en bespreking van wat er in de groepjes is besproken. Inclusief een besluit om een gezamenlijk TT statement te maken van de uitkomsten.

Spreker

De avond staat onder leiding van Henk Daalder. Henk is actief lid van ODE, betrokken bij De Windvogel en is onder andere de man achter de windparken wiki.

In het derde deel van deze avond gaan we samen met de aanwezigen ideeën ontwikkelen over op welke manier windenergie in de regio Eindhoven vorm kan krijgen. De aanpak is ook voor andere regio’s geschikt, maar Eindhoven zal als case dienen. Dat is nu ook actueel door de uitspraak van wethouder Merrienboer, dat Eindhoven zonder windenergie niet duurzaam kan worden. Ieder van jullie die ideeën heeft op het gebied van windenergie of gewoon geïnteresseerd is in deze kans op duurzaamheid nodigen wij van harte uit om deel te nemen aan deze avond.

Tijd en locatie

De avond vindt plaats op woensdag 11 november van 20:00 uur tot 22:00 uur in de Winkel van de Ventoseflat, Mathildelaan 9.

Aanmeldingen

Aanmeldingen: eindhoven@transitiontowns.nl. Voor degenen die op de distributielijst van Transition Town Eindhoven staan hanteren we een voorinschrijving. Vanaf 26 oktober worden de inschrijvingen op volgorde van aanmelding verwerkt. Maximaal aantal deelnemers 30. De klimaat ambtenaar van de gemeente Eindhoven zal ook uitgenodigd worden.

NB Op vrijdag 23 oktober a.s. om 16.00 uur verzorgt Arjan de Vries een inleiding over piekolie, klimaatverandering en Transition Towns tijdens het alternatief voor de Dutch Design Week in de Ventoseflat, Mathildelaan 8 en 9. Gratis toegang. Voor meer informatie www.eindhoven.transitiontowns.nl en http://ventoseflat.nl

Organisatie

Inge Kouw en Arjan de Vries
Transition Town Eindhoven
eindhoven@transitiontowns.nl
Tel: 040 234 2060
www.eindhoven.transitiontowns.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *