Beperking warmteverlies bij balkon

Geplaatst door Dick Kleijer in Energiebesparing 23 Reacties»

s6300879-1Heeft uw huis een balkon? Dan is het mogelijk dat via dat balkon kostbare warmte uit uw huis ontsnapt. In dit artikel een verslag over hoe ik dit warmteverlies bij mijn eigen huis heb proberen te beperken. Met een eenvoudige ingreep verwacht ik € 13,20 per jaar te besparen.

Mijn huis heeft op de 1e verdieping een woonkamer met een balkon. Het balkon is een betonnen plaat welke door de buitenmuur en binnenmuur steekt. Hoewel de spouwmuren van het huis zijn geïsoleerd, vormt het balkon een thermische verbinding tussen de buitenmuur en binnenmuur.

De muur grenzend aan het balkon is voorzien van een cv radiator. Ik verwachtte dat er via deze muur en het balkon makkelijk warmte naar buiten zou kunnen lekken.

Een methode om dit warmteverlies te beperken, is de radiator aan de achterzijde voorzien van radiatorfolie, waardoor er minder warmte van de radiator naar de muur wordt gestraald. Echter in mijn geval ging dat niet omdat de achterzijde van de radiator niet vlak is, maar voorzien van “ribbels” waardoor de folie er niet netjes opgeplakt kan worden.

In plaats daarvan heb ik ervoor gekozen om het hele stuk muur te isoleren met noppenfollie.

De noppenfolie in detail
De noppenfolie in detail

Achter de radiator heb ik stroken van 18 mm multiplex aangebracht. De radiator is daarmee ook 18 mm naar voren gekomen. Dit is gedaan zonder de radiator te demonteren en met de waterdruk erop, dat gaf geen problemen, de cv leidingen zijn voldoende flexibel om deze kleine verplaatsing op te vangen. Daarna zijn er 2 lagen noppenfolie isolatie (totaal 15 mm dikte) aangebracht tussen de stroken multiplex.
Noppenfolie isolatie achter de cv radiator
Noppenfolie isolatie achter de cv radiator

Daarna triplex aangebracht over de multiplex stroken, het triplex steekt aan de bovenkant en zijkant ongeveer 10 cm achter de radiator, en aan de onderzijde ongeveer 1 cm. Achter de radiator is dus een vrij groot oppervlak waar de noppenfolie niet is afgedekt, maar dat is vanuit de kamer niet te zien. De glimmende laag op de noppenfolie zal daar werken als radiatorfolie, en de stralingswarmte van de achterzijde van de radiator terug reflecteren. Tot slot heb ik de triplex voorzien van glasvlies behang, en geschilderd.
De muur ziet er weer net zo uit als eerst, maar is nu wel extra geïsoleerd
De muur ziet er weer net zo uit als eerst, maar is nu wel extra geïsoleerd
(De radiator zelf heb ik later ook nog gereinigd 🙂 ).

Besparing op gasgebruik

Om een inschatting te maken van de besparing op het gasverbruik heb ik de volgende berekening gemaakt:
Mijn jaarlijkse gasverbruik is 1750 m3 per jaar. Daarvan is -afgaande op het verbruik in de zomermaanden- ongeveer 500 m3 voor koken en warm water.

Blijft er 1250 m3 gas per jaar over voor de verwarming van het hele huis.Naar schatting gaat daarvan 35 % naar de woonkamer met balkon, dus 437,5 m3 gas. Als er nu eens door de extra isolatie 5 % daarvan bespaard wordt (alweer een schatting), zou het gaan om zo’n 22 m3 gas per jaar. Bij een gasprijs van € 0,60 per m3 komt dat overeen met € 13,20 per jaar.

Deze actie heeft me aan materialen ongeveer € 25 gekost. Dus dat zou dan met zo’n twee jaar zijn terugverdiend.

Waarbij wel opgemerkt moet worden dat ik van de behang en verf nog restanten had, die ik niet in de kosten heb meegenomen. Met deze ombouw ben ik ongeveer 8 uur bezig geweest.

Gerelateerde artikelen


Dick Kleijer, duurzame elektronicus, website: Dicks-website

23 reacties op “Beperking warmteverlies bij balkon”

Er zitten een aantal schattingen in de berekening, die moeilijk te beoordelen zijn. Al met al een leuke en netjes uitgevoerde doe-het-zelf actie. Mocht er echter sprake zijn van enkel (geen dubbel) glas in het bovenliggende kozijn en/of kieren bij de loopdeur naar het terras, dan zal vrijwel de gehele geschatte besparing daardoor teniet gedaan worden.

Heb je de oplossing van Tonzon radiatorfolie overwogen? Deze is strak weg te werken achter de radiator.

@ Anne,
Het glas is al “dubbel glas”.
De deur is nog niet helemaal tochtdicht, maar die wordt ook nog onder handen genomen binnenkort.
Alle beetjes helpen, zullen we maar zeggen.

@ Niels,

Torzon radiatorfolie heb ik wel bij diverse andere radiators toegepast.
Alleen deze radiator heeft aan de achterzijde een soort ribbels ter vergroting van de warmte afgifte, en is daardoor niet vlak, waardoor de folie er niet netjes op te plakken is.
Het leek me ook wel een leuk klusje om deze hele muur te isoleren, dan straalt deze ook geen koude meer de kamer in.

Mijns inziens beschrijf je de standaard isolatie achter een radiator. De doorlopende betonplaat (balkonvloer naar kamer vloer) heb je niets aan gedaan.
Flats en appartementen zijn voor dit soort problemen lastig te isoleren.
Hogere verdiepingen hebben het voordeel van vloerverwarming door de benedenburen. De 1e verdieping, meestal boven garages en berging hebben dit voordeel niet. Dus een koudere vloer.
De koudebrug balkon door de vloer ( één betonplaat ) is naderhand niet te isoleren.

De enige manier om deze koude brug (balkon-kamervloer) op enige wije te isoleren is door de hele vloer, onder de vloerbedekking, te isoleren.

Is het niet zo dat de reflecterende folie zijn werking verliest als je het geheel inbouwt? Het zou namelijk stralingswarmte moeten reflecteren, maar doordat er nu een laag overheen zit, wordt die reflectie teniet gedaan.

Glimmend isolatiemateriaal werkt alleen goed als de laag ernaast lucht is. Daar waar er geen latjes zijn zal de glimmende laag goed werken. Daar waar er latjes zijn (=contact) is de isolatiewaarde waardeloos. Pak maar eens een aluminiumschaal aan waar je net kokend water in hebt gedaan.

Glimmend isolatiemateriaal is prima. Meeste warmteoverdracht (en dus ook verlies) is straling. Glimmend materiaal (zoals TONZON) isoleerd even goed als vele centimers materiaal met een lage lambda waarde (des te lagere lambda, des te slechter de warmteoverdracht, dus des te beter is het materiaal isolerend). Glimmend materiaal heeft invloed op de stralingsverliezen.

Ziet er heel netjes uit! Ik denk dat het zeker helpt om op deze manier te isoleren je hebt maar een paar cm ruimte en de koude warmte overdracht gaat zo minder makkelijk via de buitenmuur.@1 Het heeft zeker zin om bijvoorbeeld je zolderdak te isoleren ook al heb je enkelglas.@5 door de luchtlaag in de noppen isoleer je ook (het is niet een enkel aluminium velletje). Tip isoleer eenvoudig zelf voor een paar euro’s je leidingen achter het schot ect.

“Mijn jaarlijkse gasverbruik is 1750 m3 per jaar. Daarvan is -afgaande op het verbruik in de zomermaanden- ongeveer 500 m3 voor koken en warm water.”

Dat is wel…. astronomisch VEEL.

netjes gemaakt hoor! wat ook veel helpt is jezelf uitdagen de verwarming zo lang mogelijk uit te laten. Vandaag, 5 november 2009 hebben wij hier voor het eerst (kort) de verwarming aangehad sinds de zomer! 🙂

Dubbel glas en voorzetfolie:

Ik woon in een goed geïsoleerde rijtjeswoning uit 1986 met dak-, vloer-, en gevelisolatie, uiteraard ook met kunsstofkozijnen en dubbel glas, geen HR-glas, maar standaard dubbelglas. Het dak, de vloer, de woningscheidende wand (ankerloze spouwmuur) en het gevelbinnenspouwblad bestaan uit gasbetonplaten van zo’n 15 cm dik. In de gevelspouw zit een laag groenige piepschuim van 5 cm dik.

Nu heb ik de temperatuur van het dubbel glas aan de oostkant van de woning aan de binnenzijde m.b.v. een digitale binnen/buiten thermometer gemeten. Ik meet aan het glasoppervlak een temperatuur van zo’n 12 graden, terwijl de verwarming op 18 graden staat ingesteld, buiten was het zo’n -3,5 graden en de wind kwam uit het oosten met windkracht 3 volgens het Schaal van Beaufort.

Mijn vraag is of de gemeten temperatuur van 12 graden op het dubbel glas aan de binnenzijde wel normaal is in zo’n situatie en is het extra besparend als ik voor het raam m.b.v. Scotch-tape op het kozijn een doorzichtige folie doe? Tussen het folie en het raam zou dan een extra isolerende luchtspouw van zo’n 2,5 cm dik zitten (dikte van het kozijn). De plakband moet wel over de gehele lengte/breedte van het folie gedaan worden om de ruimte tussen het glas en de folie luchtdicht te maken. Waar zou ik dan het folie kunnen verkrijgen dan?

Mijn begane grondvloer is al geïsoleerd. Bovenop de 15 cm dikke gasbeton vloerplaten bevindt zich zo’n 3 cm dikke laag piepschuim als isolatie. Heeft het wel zin om vanuit de kruipruimte de vloer aan de onderkant nog extra te isoleren m.b.v. PUR-schuim of van 10 cm dikke EPS-platen?

Wij hebben te maken met een soortgelijk probleem; een hele koude muur in onze serre. Deze muur staat min of meer voor de helft vrij van het huis van de buren. Aangezien de serre gebouwd is in 2000/2001, ga ik er van uit dat het een goed geïsoleerde muur is. Echter, bleek na meting (thermometer op het koudste deel tegen de muur houden) afgelopen winter, toen het zo koud was, dat de muur op zich maar 8°C was aan de binnenkant! Daarnaast bobbelt in het uiterste hoekje ook nog het stucwerk, dus daar moeten we ook wat aan doen. Zou een voorzetwandje met een dunne isolatie nog wat nut hebben? Ik denk dat we er behoorlijk wat stookkosten aan kwijt zijn.

Hallo Steven,

Als ik er vanuit ga dat het buiten -10 graden was, en binnen + 20 graden, dan geeft een muurtemperatuur van 8 graden aan dat de U waarde van de muur ongeveer 3 W/m2K is.
En dat is erg slechte waarde voor een muur.
Met nog 40 mm isolatie aan de binnenzijde wordt de U waarde zo’n 3 keer zo laag, en daarmee het energieverlies door die muur 3 keer zo laag.
Via de isolatie-calculator op mijn eigen website kun je het een en ander verder doorrekenen:
http://dicks-website.eu/isolatie/calculator.html

Mijn hemel, die muur is nog niet zo oud (2000-2001).
Onze serre is dieper dan de uitbouw van de buren. Ik denk dat de muur gewoon los tegen hun uitbouw gezet is, in het verlengde van de binnenmuur tussen hun uitbouw en onze serre.
De muur is 30cm dik en gemaakt van witte betonstenen.
Wat zouden oorzaken kunnen zijn van zo’n hoge warmtegeleiding? Zouden ze die muur niet geisoleerd hebben? Hoe kom ik daar achter? Wellicht is het isoleren van de muur zelf dan een betere oplossing.
Want het glas in de serre laat veel minder warmte door (HR++ 1.1 W/m2K).

HR++ glas is gemeten met temperatuur verschil tussen binnen en buiten. Geleidingscoëfficiënt. Maar bij een Serre heb je een enorme puist aan IR stralingswarmte dat dwars door het glas heen gaat. Zowel zomers als in de winter. De enige manier om bij een serre energie te besparen in de winter is dus alle IR terug reflecteren naar de warmte bron. De worst case is een stralende sterrenhemel. Die absorbeert vrijwel 100% IR. Lucht temperatuur is vrijwel irrelevant. Maar daar meten ze wel mee bij de HR++ kwalificatie.

Vandaag is er een isoleerbedrijf geweest, maar ik heb echt geen kaas gegeten van alle waarden. Er is een inspectie uitgevoerd, de muur heeft een luchtspouw van 8cm en het is erg vochtig in de spouw. Vandaar het gebobbelde stucwerk links bovenin. De muur is inderdaad zo tegen de uitboud van de buren gezet.
Er is mij geadviseerd om de muur opnieuw te laten voegen, want de voegen laten ws water door en om de muur te impregneren. Hoewel dit laatste niet heel erg nodig zal zijn.
Dan kan ik de muur laten vullen met grijze isoparels. Op de offerte staat: RD-waarde muur 2,07m3 K/W. Maar of dat nu de nieuwe of de huidige RD-waarde is, weet ik niet.
De medewerker zei me dat wanneer de muur nu bij -10C buitentempeen temp van 8C aanneemt, dat dit zal verbeteren naar een muurtemp van 11-12C.
Iemand die mij in gewone taal kan uitleggen of mij dit ook echt merkbaar comfort en enige energiebesparing oplevert? Zal, naast het feit dat die muur minder koud zal aanvoelen, dus minder kou uitstraalt ook het verlies van warmte merkbaar verbeteren bijvoorbeeld? De investering van het vulen is vrij fors.
Het gaat totaal om maar 5m2, maar de kou is zeker merkbaar, zeker omdat de eettafel tegen deze muur staat.

Hallo

Wij willen de radiator isoleren wat is het beste aluminumnoppenfolie
of hr folie op de radiator plakken met dubbele plak tape

graag reactie

@ Olly,

Beide systemen voorkomen stralingswarmte van de radiator naar de muur.
Maar bij de noppenfolie op de muur beperk je ook nog een beetje de warmteoverdracht van de warme luchtstroom (achter de radiator) naar de muur, dus wellicht is de noppenfolie iets beter qua besparing.
Maar ik heb geen idee hoeveel procent dit beter zou zijn.
Zelf heb ik de noppenfolie gebruikt omdat ik geen radiatorfolie kon toepassen vanwege de ribben op de achterzijde van de radiator (radiator is dus niet vlak aan achterzijde).

ik bedoel noppenfolie achter op de radiator en niet op de muur in plaats van hr folie

@ Olly,

Met noppenfolie achterop de radiator heb ik geen ervaring.
Ik zou er zelf niet aan beginnen, weet namelijk niet of het voldoende bestand is tegen hoge temperatuur.
Misschien loopt de druk in de noppen bij hoge temperatuur wel zo hoog op dat ze kapot knallen.

Ik dacht slim te zijn om mijn schuine pannendak tussen de spanten, tegen het daar op aangebrachte 18mm multiplex, dubbelzijdig aluminium noppenfolie aan te brengen en dat af te dekken met mdf-platen. Het zal zeker minder isoleren dan de gebruikelijke methode, maar de kosten zijn een fractie en naar ik aanneem de moeite waard.
Ik heb echter begrepen dat tussen de glimmende folie aan beide zijden een luchtlaag moet zitten ivm de stralingsisolatie. Mijn vraag hoe dik die luchtlaag zou moeten zijn en zou een dunne laag schuimrubber daar voor kunnen dienen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *