Warmte analyse printpaneel

Geplaatst door Marcel van der Steen in Lampen, Uitleg Geen reacties»

hotspotsMet een InfraRood camera worden de gemeten lampen gemeten op warmste plekken. Met zo’n IR camera kan natuurlijk meer gemeten worden, zoals in dit artikel een warmte analyse van de printplaat van de voeding voor een lamp.

Acties voor verslaglegging

De lamp in kwestie is uit elkaar gehaald om zo zicht te krijgen op het printpaneel. De lamp is aangezet en minimaal een uur gewacht voordat alles op temperatuur kwam. Toen is gemeten.

Zie als voorbeeld de verslaglegging ervan.

olino-pdf

Bruikbaarheid

De mate van bruikbaarheid hangt af van enkele zaken.

Natuurlijk is het zo dat wanneer een printplaat uit de behuizing gehaald wordt er andere temperaturen rondom de printplaat heersen dan wanneer deze volledig ingebouwd zit. Dit is zeer zeker het geval wanneer er gebruik gemaakt wordt van geforceerde koeling. Wat misschien mogelijk is is dat er een kijkgat gemaakt wordt in de behuizing waardoorheen de IR camera kijkt. Let dan wel op een minimale focusseerafstand van 10 cm.

Verder is deze analyse hoe dan ook inzichtsvol, daar deze aangeeft hoe de temperatuursverdeling is en of er hotspots zijn. Ook kan men het eigen design veriëren en of de gemeten waardes overeenkomen met de eerder gedane berekeningen op vermogensverbruik.

Men kan de meting eventueel uitbreiden met een contactmeting indien dat nodig blijkt te zijn. Dit is dan beter toe te passen in een dichtbe behuizing; alleen een klein gat is er nodig om de temperatuursensor naar binnen te brengen en op de verdachte coponent te bevestigen.

Service

Neem contact op wanneer u wilt bekijken of een IR analyse iets voor u is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *