Nieuw lampen overzicht

Geplaatst door Jeroen van Agt in Lampen, OliNo 3 Reacties»

Het nieuwe LED -en spaarlampen overzichtOm meer transparantie in de lichtmarkt te krijgen is OliNo vanaf mei 2007 begonnen met het professioneel en onafhankelijk doormeten van lampen. Sindsdien hebben we al meer dan 500 verschillende lampmetingen gepubliceerd op de OliNo.org website. Dat was ook te merken, ons oude lampen overzicht was zo groot geworden dat er eigenlijk niet meer doorheen te scrollen was. Tijd voor een nieuwe lampen overzicht pagina dus.

Achter de schermen hebben we de afgelopen maanden een compleet nieuwe structuur gebouwd waarmee we alle overzichten op OliNo.org beter manier beschikbaar kunnen maken. De nieuwe overzichten bieden filter mogelijkheden middels een tab structuur, sortering per kolom, context informatie en statistiek informatie. De overzichten worden automatisch aangemaakt uit onze eigen lampmetingen database en een slim cache mechanisme zorgt ervoor dat deze informatie snel opgevraagd kan worden.

Het nieuwe lampen overzicht

Het lampen overzicht is het eerste overzicht wat overgezet is naar het nieuwe Drupal framework wat gebruikt gaat worden voor het tonen van de overzichten op OliNo.

Het doel van het nieuwe lampen overzicht is om de vele lampmetingen beter beschikbaar te maken voor de bezoekers op de OliNo.org website. Het oude overzicht was veel te groot geworden en alle lampmetingen stonden onder elkaar. Hierdoor was de pagina erg lang geworden en moest je erg lang scrollen om bij de juiste lampmetingen uit te komen. Het nieuw overzicht heeft de volgende features die het voor de gebruiker eenvoudiger moeten maken om informatie over de lampmetingen van OliNo te vinden:

  • Tab structuur voor het kiezen van het juiste fitting type
  • Sorteringen op alle meetwaarden
  • Achtergrond informatie bij de lampmetingen
  • Pagers die ervoor zorgen dat de pagina’s niet te lang worden
  • Statistiek informatie (aantallen)
  • Snelle laadtijd van de pagina door o.a. caching

Fitting type

De lampenmetingen zijn gegroepeerd per fitting type. Dus alle lampen met hetzelfde type fitting staan bij elkaar. Dat is ook logisch omdat je vaak op zoekt bent naar een vervangende lamp waarvan je het fitting type al kent. Er zijn inmiddels veel spaar -en met name LED lampen voor verschillende fitting typen. Hiermee moet je denken aan grote draaifittingen (E27), kleine draaifittingen (E14), (inbouw)spotjes (GU10, MR16, MR11), TL fittingen, 230V aansluiting en andere speciale fittingen. Elk fitting type heeft zijn eigen tab in het lampen overzicht. Door op de tab te klikken ga je naar de andere fitting type toe.

Sortering

Standaard wordt het overzicht gesorteerd op efficiëntie (lumen/watt). De meest efficiënte lampen van een bepaald fitting type staan bovenaan in het overzicht. Je kunt eenvoudig zelf sorteren op andere meetwaarden door op de titel van een andere kolom te klikken. Twee keer klikken zorgt ervoor dat de sortering andersom gedaan wordt. Het veranderen van de sortering geldt alleen voor jezelf, dit heeft geen invloed bij andere gebruikers.

Sorteren en filtering in het lampenoverzicht
Eenvoudig filteren en sorteren van de resultaten

Achtergrond informatie bij de lampmetingen

Alle informatie over lampen en lampmetingen kun je direct vinden in de informatieblokken rechts naast het overzicht. Hier kun je eenvoudig informatie vinden over de belangrijke lampparameters, praktijk informatie over het vervangen van gloei- en halogeen lampen door spaar- en LED lampen, het laten doormeten van lampen, lampduurtesten en technische informatie over de lampmetingen zelf.

Achtergrond informatie
Achtergrond informatie bij lampmetingen eenvoudig te vinden

Pagers

Om ervoor te zorgen dat de pagina’s niet te groot worden, en waardoor je weer veel zou moet gaan scrollen, hebben we gebruikt gemaakt van zogenaamde “Pagers”. Deze zorgen ervoor dat de grote pagina in stukjes wordt geknipt waardoor je snel naar de andere pagina’s kunt bladeren. Door op het pijltje wat naar rechts wijst te klikken ga je naar de volgende pagina. Met het pijltje naar links ga je weer terug. Het lampen overzicht heeft per tab (lees per fitting type) een eigen pager. Hoe meer lampen er doorgemeten zijn van een bepaald fitting type hoe meer pagina’s er beschikbaar zijn.

Het commmentaar onderaan het overzicht heeft ook een eigen pager (helemaal onderaan de pagina). Het commentaar is gesorteerd op datum. De oudste commentaren staan op de eerste pagina. De laatste pagina bevat de het meest recente commentaar. We adviseren dan ook om eerst de andere commentaren door te lezen voordat je eigen commentaar plaatst. Dit voorkomt dubbele / overbodige vragen.

Pager
Bladeren door de pagina’s met een pager

Statistieken

Op dit moment tonen we de aantallen lampmetingen per fitting type. In de toekomst gaan we dit nog verder uitbreiden met meer statistische informatie. Tips en suggesties zijn altijd welkom. Wat voor informatie zou jij graag willen zien in dit overzicht?

Snelle laadtijd

De overzichten worden automatische gegenereerd uit onze eigen lampmetingen database. Als er veel bezoekers zijn dan kan dat een behoorlijke aanslag plegen op de performance van de OliNo webserver. Daarom passen we een slim caching mechanisme toe waardoor de overzichten snel geladen kunnen worden. Dit laatste is geen overbodige luxe. De OliNo.org website wordt nu al dagelijks door meer dan 3000 bezoekers bezocht en dat aantal groeit hard. Voor de techneuten: We doen dit door statische HTML/Ajax generatie / caching / compressie , CSS + javascript compressie.

Suggesties

Wij staan altijd open voor suggesties ter verbetering van de OliNo website. Dus als je nog tips hebt hoe we dit lampen overzicht nog verder kunnen verbeteren laat dit dan even weten middels een comment onderaan deze pagina.

3 reacties op “Nieuw lampen overzicht”

Dit nieuwe overzicht is zeker een verbetering. Maar waarom zijn de letters niet hetzelfde als de rest van de website? Ze zijn zo groot. En de comments zijn niet meer genummerd. Dat is heel vervelend als er verwijzingen worden gemaakt naar vorige comments.
Nog een ander puntje, is het mogelijk om toch een knop te maken om zo een hele categorie tegelijk laten zien? Bijvoorbeeld E27 fitting heeft nu 5 pagina’s, en dan kun je niet lampen van bijvoorbeeld pagina 1 en 4 tegelijk zien. Beter zou nog zijn dat je verschillende lampen kon aanvinken en dan in een apart lijstje kan vergelijken met alle specificaties naast elkaar. Zoiets heb ik bij wel meer vergelijkingssites gezien.

Feedback bij deze

1. Auto-resize op de kolommen, misschien de tekst afkorten en dmv textip “alles” uitleggen. Of het nu voorkomt weet ik niet maar in het verleden schoof er nog wel eens wat “achter” een frame. Of was zodanig smal dat de info niet meer te lezen was.
2. Auto-resize op de tabbladen in de hoogte er komt nu met de tweede rij een overlap.
3. De maten van de lampen! Hier zijn de inbouwspots met GU10, maar als ik die wil vervangen naar ledlampen wil ik wel de maten weten. Overigens zijn de webshops/leveranciers hier ook “nalatig” in. Ook voor mijn MR11 en 16 wil ik dit in specifieke gevallen weten voor eventuele vervanging.
4. Download van de gegevens? Naar Spreadsheet (Excel, Calc) of een uitwisselbestand (CSV)

Het is overzichtelijker geworden met de nieuwe indeling, maar moeilijker naar bepaalde fittingen te verwijzen. Misschien kan de URL in Drupal worden veranderd zodat ze eindigt op /ov/lampen/230v of /ov/lampen/gu10 etc. Misschien kan je dat combineren met Arno’s verzoek en de URL laten eindigen op /ov/lampen/230v/1 (pagina 1 van 5) of /ov/lampen/230v/all

Verder resizen sommige tabs, zoals Olav al meldde, wanneer je in je browser de lettergrootte aanpast zodanig dat ze omlopen naar de volgende regel en verborgen raken achter de voorgaande tabs. Deze schoonheidsfoutjes doen gelukkig weinig af aan de waarde van de inhoud van de pagina’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *