Zelfgebouwde zonnepaneel-installatie nu in werking

Geplaatst door Chris van der Zwaal in Zonne-energie 17 Reacties»

img_4061-bijgesnedenAfgelopen voorjaar heb ik een eerste artikel geschreven over mijn zelfbouw van zonnepanelen (even voor de duidelijkheid : niet zonnecollectoren). Aangezien ik nu mijn installatie(tje) van circa 400 Wp klaar heb is het weer tijd voor een vervolg artikel.

De zonnecellen

Het is een installatie geworden van 8 panelen van 70 x 102 cm. De panelen zijn gemaakt met cellen van 15,6 x 15,6 cm en ik schat ze op 50 Wp ieder. Deze cellen waren inmiddels overjaard geraakt (zo vermoed ik). De efficiency (elektrisch vermogen per oppervlak ) is zeer laag : 9 %. De prijs was daar dan ook naar : ik heb circa 0,45 per Wp betaald voor deze cellen.

img_3741-1459x1094
Hierboven de cellen

Lichtdoorlatendheid van het glas

Na het vorige artikel ben ik heel erg lang bezig geweest om van alles uit te zoeken . Met name de keuze van het glas vanwege de lichtdoorlatendheid kostte veel tijd. Gewoon “oud” glas blijkt niet erg best te zijn. Daartoe heb ik met de Evergreen-cellen een testpaneel gemaakt van 2 “strings” van 12 cellen (met een string bedoel ik een groep van in serie geschakelde cellen). Op de foto zijn deze 2 groepen te zien. En als je goed kijkt zie je op deze foto voor beide strings een stuk glas staan.

img_3373-1525x1288
Het Testpaneel

In het zonnetje heb ik beide strings aangesloten op hun eigen multimeter om de respectievelijke kortsluitstromen te meten. Natuurlijk gaf dat een verschil in het meetresultaat (zowel de multimeters als beide strings zijn niet gelijk). Maar door vervolgens de multimeters om te wisselen kreeg ik een vrij nauwkeurige meting vwb het verschil tussen beide strings. De volgende stap was om een stuk glas voor de ene string te zetten en voor de andere string niets en het meetresultaat te noteren. Daarna heb ik het glas verplaatst naar de andere string om weer het meetresultaat te noteren. Vervolgens wederom de multimeters omgewisseld en de voorgaande stappen herhaald. Door de zo verkregen 4 meetresultaten te middelen kreeg ik een behoorlijk nauwkeurige meting over de invloed van het glas op de kortsluitstroom van de cellen. Ik ga er van uit dat de meting met de hoogste kortsluitstroom ook betekent dat daar het hoogste vermogen (in het max power point) uit komt (als ik cellen danwel strings danwel panelen enzo onderling vergelijk). Het lijkt me namenlijk zeer onlogisch als dit niet zo zou zijn.

Met dit testpaneel kon ik dus op zoek naar de meest economische glassoort. Uiteindelijk heb ik die gevonden. Omdat ik 100m2 heb besteld werd de prijs even onder de € 15 per m2. Het is gehard glas van 3 mm dik. Natuurlijk gebruik ik dat niet allemaal voor mezelf maar verkoop dat aan andere zonnepaneel-zelfbouwers, die kunnen dan meeliften op mijn opgedane kennis en lage prijs voor dat geharde glas. De lichtdoorlatendheid kwam in de meting op nagenoeg 90% (tegen de minder dan 80% van het gewone glas). Ik heb nu dus glas met een acceptabele lichtdoorlatendheid dat bovendien gehard is en ook nog eens voor een nette prijs. Omdat ik inmiddels cellen van 15,6 x 15,6 cm had, heb ik daar ook een speciale maat gehard glas (als onderdeel van die 100 m2) voor laten maken. Ik heb daar zo’n 40 platen van.

img_3468-1094x1459

img_3463-1459x1094
De levering van het glas

De installatie klaar

31 december ’s avonds was mijn installatie dus klaar en toen was het wachten op de zon. Ik had geluk want de volgende dag, de eerste dag van het nieuwe jaar was er meteen de hele dag (nog wel kort dus…) volop zon. Het eerste dagmaximum was 265 Watt. De hoogste stand van de zon was net iets minder dan 15 graden boven de horizon, nog zeer laag dus. De panelen zelf staan bijna pal op het zuiden gericht ( ongeveer 175 gr ) dus optimaal. Verder heb ik ze onder een hoek van maar liefst 50 graden geplaatst, dat is 15 a 20 graden steiler dan optimaal voor een heel jaar. Maar voor de huidige lage (winter) zonnestand veel beter. Ik speel dan ook met de gedachte om ze ergens in het voorjaar wat vlakker te leggen. Dat is in mijn constructie niet zo heel erg moeilijk te realiseren, ik heb zoals je op de foto kan zien tenslotte niets te maken met dakhelling ofzo.

img_4061-bijgesneden
En zo ziet dat er nu uit.

Enige getallen en meetwaarden

De cellen zijn 15,6×15,6 cm , een stuk groter (ongeveer 2 x groter oppervlak) dan de Evergreencellen maar ze leveren maar 55% per cel meer dan die Evergreencellen (omdat ze die lage efficiency van 9% hebben tegenover de 14% van de Evergreens). Aangezien ik de Evergreens op 1,5Wp incalculeer (geplaatst achter het glas dus) reken ik voor de cellen van 15,6 x 15,6 cm op 55% meer: dus 1,5 x 1,55 = 2,32 Wp per cel. Nu zitten er 24 cellen in een paneel (van 70 x 102 cm) en dat geeft 24 x 2,32 = 55,68 Wp per paneel. Maar voorlopig moet ik dat nog gaan zien dus ik begin met ze 50 Wp te noemen. Ik heb nu 8 panelen in serie en die zitten aangesloten op een Philips 500 inverter (2e hands , de voorloper van de Stecagrid 500, hij is volgens mij precies hetzelfde), dus 8 x 55,68 = 445 Wp. Uiteraard zal ik dat bij deze lage zonnestand bij lange na niet gaan halen. Maar het wordt wel spannend om te zien hoe de max output op de vermogensmeter langzaam maar zeker steeds hogere waarden bereikt nu we weer richting voorjaar en zomer gaan. Er is alleen tot nu toe ontzettend weinig zon geweest sinds 1 jan. Maar goed dat hoort bij deze tijd van het jaar.

Het eerste dag maximum (van 1 januari) was dus 265 Watt. Sindsdien is het 2 keer met heel kleine stapjes omhoog gegaan naar momenteel 277 Watt. Maar op 28 jan was er weer zon, zo’n dag dat de zon af en toe fel tussen de bewolking doorkomt.En ik had meteen een waarde van 345 Watt !! De temperatuur van de cellen zal op dat moment mogelijk nog onder de 25 gr. geweest zijn. Die 25 graden is de waarde waarbij het WattPiek vermogen van zonnecellen wordt bepaald. Bij een lagere temperatuur krijg je een hogere waarde.

Je kan uitrekenen hoe groot de afstand is die het zonlicht door de atmosfeer moet afleggen. Vooral bij zo’n lage zonnestand van 15 graden boven de horizon is dat erg lang. Ik heb dat eens uitgerekend voor 15 graden en ook voor 20 graden boven de horizon. De verhouding tussen die afstanden zou dus mogelijk ook de verhouding (omgekeerd dan natuurlijk) moeten weergeven die een zonnepaneelinstallatie oplevert. En eigenlijk had ik dat niet verwacht maar het blijkt ongeveer te kloppen. Die 265 W/ 345W is ongeveer dezelfde verhouding als de cosinus van 15gr/20gr (dit geeft de verhouding aan van de afgelegde weg door de atmosfeer van het zonlicht) : 0.259/ 0.342

Ik heb ook een meting gedaan om de efficiency van de inverter te achterhalen door de spanning en de stroomsterkte van de panelen aan de ingang van de inverter te meten. Op de foto kan je zien wat die meetwaarden zijn. Ik moet er wel bij zeggen dat de vermogensmeter natuurlijk absoluut niet gemaakt is om de fase verschuiving, die mogelijk/waarschijnlijk optreedt tussen spanning en stroom, cos phi genoemd, in te calculeren. Oftewel : wat die meter aanwijst kan aardig fout zijn. Daartegen zullen de meetwaarden tussen de panelen en de inverter wel degelijk heel nauwkeurig zijn.

img_4059-1459x1094
Foto van voltage, ampère (ingang inverter) en vermogen (uitgang inverter)

Het komt er op neer dat deze efficiency (beter dan ik had verwacht) op meer dan 95 % uitkwam. En zodoende die 345 (mijn hoogste meting totnogtoe) waren aan de ingang van de inverter eigenlijk 363 Wp. Afijn, ik heb dus goede hoop dat ik inderdaad een keer een waarde ga zien van even boven de 400 Wp. Dan kan ik dik tevreden zijn,(want dat zou betekenen dat de panelen ruim boven de 400 watt zaten). Die vermogens meter is er overigens gewoon eentje die ik bij Conrad heb gekocht. Ik heb er 2 van. En bij deze op de foto heb ik de ingang en uitgang inwendig omgewisseld. Ik dacht dat dat nodig was omdat in deze meetopstelling de stroom in tegengestelde richting er doorheen gaat. Maar het blijkt dat de andere vermogensmeter die dus niet “gemodificeerd” is ook gewoon werkt. Dit alles wil echter natuurlijk niet zeggen dat het voor andere typen vermogensmeters ook zo werkt.

De Kosten

Ik heb berekend wat de bouwprijs van 1 zo’n paneel is : bijna precies € 60,00. Mijn doel is geweest om op € 1,20 per Wp uit te komen.En dat zal ik halen als een paneel 50Wp levert (totaal voor de hele installatie die 400 Wp). Lager dus dan die ruim 55 Wp die ik een eindje hierboven noem. Oftewel als ik die 55Wp wel ga halen dan wordt de Wp prijs weer lager : onder de € 1,10, en dat zou best eens kunnen gaan lukken. Maar eerlijk is eerlijk; ik heb zo hier en daar gereedschappen moeten aanschaffen en die heb ik helemaal niet meegerekend. Aan de andere kant naarmate ik meer panelen bouw zal die invloed kleiner worden.

Verdere toekomstplannen

Het is een erg leuk project om mee bezig te zijn en ik ben begonnen met een volgende serie van 8 panelen.Uiteindelijk wil ik er totaal zo’n 40 gaan maken. Ik ga over een half jaar verhuizen en bij mijn nieuwe huis zal ik voldoende “tuin” hebben om de panelen op paaltjes in de grond te maken. Gelukkig maar want mijn huidige huis leent zich er niet zo goed voor zoals op de foto wel te zien is.

Nog wat opmerkingen

De panelen zijn helemaal volgens het dubbelglas-principe gemaakt zoals ik dat in mijn vorige artikel heb beschreven. Voor gedetailleerdere informatie daarover zie mijn doctersnuggles.come2me.nl (ik heb inmiddels een 2e doctersnuggles2.come2me.nl gemaakt die zeker nog niet klaar is maar wel veel foto’s toont).

Ik had zelf gehoopt om afgelopen zomer mijn installatie klaar te hebben. Het grondig uitzoeken van de materialen heeft echter veel tijd gekost. Maar dat is het helemaal waard geweest want dat heeft heel veel bijgedragen aan de levensduur (dat moet uiteraard nog gaan blijken) van de panelen. Vooral de keuze van het glas heeft veel tijd gekost maar dat is het helemaal waard geweest.

Ook heb ik het afgelopen jaar cellen verkocht aan anderen hier in Ned. om op die manier in contact te komen met andere doe-het-zelvers, zodat we elkaars ervaringen en kennisgebieden konden samenvoegen. En die opzet is wat mij betreft prima gelukt. Er zijn nu een aantal mensen bezig met zelfbouw vooral wil ik de website noemen van Hante die ik zeer goed vind. Er en er is ook een forum voor zelfbouwers.

Mogelijke Verbeteringen

Vanwege de bouwmethode zijn er ook een paar mensen bezig om een methode te ontwikkelen waarbij ze gebruik maken van de EVA-folie die ook in de zonnepaneelfabrieken gebruikt wordt om de cellen hermetisch af te sluiten voor corrosie.Want dankzij mijn contacten heb ik goedkoop aardig wat van die folie op de kop getikt (het is over de houdbaarheidsdatum heen maar het werkt zo te zien nog prima !) Als het hun lukt dan wil ik mijn toekomstige panelen ook volgens hun methode gaan bouwen. Daarbij zal vrijwel zeker de totale efficiency van het paneel toenemen daar er veel minder overgangen zullen zijn voor het licht (lucht naar glas, glas weer naar lucht en vervolgens vanuit de lucht naar de cel) de cel bereikt. En ook zal er dan minder licht tussen het glas en de cel reflecteren. Hier valt mogelijk een verbetering van 90% naar zo’n 95% te realiseren. En dan kom je wel heel dicht bij de 100%.


Chris van der Zwaal

Gerelateerde informatie

17 reacties op “Zelfgebouwde zonnepaneel-installatie nu in werking”

Hallo,

interessante web-site. Ik woon op een schip en zou ook tegen betaalbare prijs zonne-energie willen gebruiken. Tot op heden vind ik de investering nog veel te hoog. Nu heb ik het doe het zelf gelezen en ik vraag mij af wat nu de kostprijs van het geheel van 8 panelen is. Dus 8 cellen met glas/ apparatuur helemaal compleet, wat is dan het kostenplaatje, ik hoor graag van u, met vriendelijke groet

Hallo Ronald,
De 8 panelen tezamen waren E480 , de 2e-hands inverter was E80. Verder de houten constructie met verf en bouten/schroeven e.d. zal rond de E100 geweest zijn. Dus totaal E660
Maar ik moet er wel bij zeggen dat ik veel materialen in het groot heb ingekocht zodat de prijs relatief laag was. Het meerdere wat ik overhoud verkoop ik door met een zeer kleine opslag(eigenlijk alleen de onkosten)
En met de aankoop van de cellen had ik ook een buitenkansje, hoewel 1100 cellen best een groot aantal is.
Ik heb dus nog steeds het een en ander over….en als je meer wil weten kan je me mailen via het contactformulier van mijn website. Een heleboel uitleg staat ook al op het forum http://www.kalifa.nl
Vergis je niet : het is best veel werk !(om het goed te doen)
Ik heb trouwens alweer een nieuw maximum kunnen waarnemen : op 3 feb : 373 Watt !!

Gr.
Chris

Hoi
Mooi te lezen dat er nog voldoende knutselaars zijn dezer tijde.
Zelf in ’82 plannen gemaakt en in ’88-’89 gerealiseerd: huisje met 72m2 warm water zonnenpanelen (zonnecollector). Die moesten instaan voor sanitair warm water van 5 personen en ruimteverwarming. Echter putje winter was er te weinig zon en het stockeren, als was het maar een dag, van de warmte was toch ook dat niet. Pech gehad met de boilers, vrouw lief welke ook graag de verwarming hoger zet aan de thermostaat ipv een kachel aan te stoppen (pellets bestonden nog niet), etc. Ondertussen is de ruimteverwarming overgenomen door een lucht/lucht elektrische warmtepomp en werd de zonnecollector afgebroken en vervangen door PV panelen. 9660Wp. Geinstalleerd à 3.80€/Wp waarvan 50% subsidie, dus 1.90€. Voor het prijsverschil heb ik nieuwe geteste materialen (ook tegen hagel) met garantie (ook 10j inverter), gegarandeerde opbrengst en groencertificaten aan 450€/1KWh en was ik toeschouwer voor de werken. Op de zonnecollector begon na 20 jaar de kosten door te wegen, elke 5 jaar de 100 l glycolwater, versleten pompen, versleten kleppen, etc… (zelfbouwactiviteiten). Het glas, ingebed in silicone en afgedicht met rubbers was nog in goede staat maar zoals één der contractanten zei, “het ziet er nog prima uit maar is dit nog goed voor de komende 25 jaar?”
Gezien de enige energievorm in gebruik de elektrische is, er binnenkort ook dit soort voertuigen op de markt komen (de plugin kan er niet rap genoeg zijn) vonden we dat zwe op dit niveau het knutselen maar beter links laten liggen. Zeker gezien we elk jaar een jaartje ouder worden, er nog 25 willen bij doen al was het maar om de rendementen te kunnen controleren, en we toch niet meer zo staan springen om 15m boven de grond op een dak rond te huppelen. Zo blijft er tijd over om de elektriciteit nuttig te besteden aan andere hobbies.
Iemand een knutselidee voor een “do it yourself” plugin hybride reftrofit-kit?

Vandaag een nieuw maximum gezien : 387 Watt en gecorrigeerd voor de (in)efficiency van de inverter van 95% komt het er op neer dat de panelen 406 Watt leverden . Dus de prijs per Wp komt dan op E 1,19.
Als mijn panelen 5 jaar meegaan dan heb ik ze dus al zowat terugverdiend. En tegen die tijd zullen panelen en inverters vrijwel zeker weer goedkoper zijn dan nu….

Hoi Marksken : De subsidie regeling in Nederland is helaas niet zo gunstig als in Belgie …..en dat is wel de achtergrond voor uw verhaal.
Hoe heeft de lucht-lucht warmtepomp zich met deze koude gehouden ? Wat was de COP ? (rendement)

Mooi gedaan, en voor een mooie prijs (hoewel de prijs van fabrieksmodules ook heel hard zakt). Ik ben nog wel steeds benieuwd naar de houdbaarheid op de lange termijn, maar dat zal de tijd leren.

Een tip: in de inleiding schrijf je “zonnepanelen (even voor de duidelijkheid : niet zonnecollectoren)”. Ik zorg altijd dat ik het over zonnestroompanelen heb als ik PV-panelen bedoel, op die manier is er zowel voor leken als meer ingevoerde mensen geen twijfel mogelijk over wat je bedoelt.

Beste Chris,

Ik zoek al een hele tijd allerlei informatie over zonnecellen of zoals ze het hier in Belgie noemen fotovoltaïsche cellen.
Ik heb zelf een electronica en automatiseringsgrond en wil graag meer weten over je project en ook hierzelf er een begin mee maken want ruimte hebben we hier genoeg daarvoor. Ik ben nieuwsgierig buiten het feit dat het werkt hoe je het praktisch toepast en hoe je e.e.a. gekoppeld hebt aan het net. Als ik iets ga bouwen wil ik gelijk de besparing ervan hebben want de investering heb je ook gelijk. Verder zie ik wel dat er een soort automatische optimalisatiehoekaanpassingding gemaakt moet worden zodat de installatie zelf de beste hoek “zoekt”.
Hoe dan ook, ik heb nu een paar minuutjes dit alles gelezen, maar ga met al je info es kijken of ik over de drempel heen kan komen en zelf kan gaan bouwen. Kans is dus groot dat ik je hiervoor nog een keer benader.

Met vriendelijke groet,

Eric-Paul Westerhuis

Leuk om te horen Erik-Paul,
Als je meer wil weten kan je me een mailtje sturen via het contactformulier van mijn website.

Vriendelijke Groet ,
Chris

Complimenten weer Chris. Fantastisch project, en heerlijk om te zien dat jij (en ook bijv. collega Hante) al zo ver bent gekomen.

Dat is een staande ovatie waard!

2 maart : 419 Watt op de vermogensmeter. Gecorrigeerd voor de efficiency leverden de panelen dus 439 Watt ! En dat is 55 Watt per paneel oftewel E 1,09 per WP……

Hoogste meting totnogtoe 437 Watt . Dat moet dus aan de ingang van de inverter 460 Watt geweest zijn. Ik verwacht niet een nog hogere waarde te zien dit jaar. Het komt neer op 57,5 Watt(piek) per paneel. Mijn doel van de E 1,20 per Wp is dus ruimschoots overtroffen ! Een paneel kost me even onder de E 60,00……..
Verder was de totaalopbrengst aan kWh op 22 juni ( de langste dag van het jaar) 205 kWh en aangezien de installatie op 1 jan voor het eerst werkte is die 205 kWh dus halverwege het “zonne”-jaar. De jaaropbrengst zal vermoedelijk net op of boven de 400 kWh uit gaan komen, maar het is dus wachten tot 22 dec om dat definitief te weten. Het enige wat ik niet weet is hoe groot de (on)nauwkeurigheid van mijn kWh-meter is……

Even een kleine update :
Mijn installatie is inmiddels uitgebreid naar ruim 1700 Wp .
Dat is geleidelijk aan gegaan. Afgelopen 1 mei was de grootste uitbreiding van 10 panelen met betere zonnecellen ; deze 10 panelen zijn zo’n 80 Wp per stuk terwijl ze dezelfde afmeting hebben als de eerste 18 panelen. Ik heb dus nu 28 panelen. De totaalopbrengst voor 2010 was 482 kWh. En dit jaar zit ik nu al op 515 kWh. De mijlpaal van 1000 kWh is dus heel dichtbij. Ik moet daarbij wel zeggen dat er een zelfbouwer in Belgie is die 2 maanden geleden deze 1000 kWh mijlpaal al heeft genomen.
Afijn, dit najaar begin ik weer met een volgende serie panelen.Ik wil er in ieder geval nog 12 bij maken ; allemaal 80 Wp per stuk.

Op ebay, staat een bedrijf uit nederland die zonnepanelen bouwt, ze bieden panelen aan van 100w voor de prijs van €122,– euro ze krijgen binnenkort een webwinkel. We kunnen er nog nauwelijks voor bouwen likt me.

Rens

hallo hoeveel panelen heb je ong nodig kwa wattage voor televisie en beetje licht snachts als je overdags niet thuis bent ik heb nu 2x 80watt 1×60 en1x100watt panelen en wat is beste opslag ik heb 1 heftruck accu van 560 kilo ken ik dat zo aansluiten vrgr jan

@Jan,
Dat is een makkelijk sommetje. Je hebt totaal 240 Watt aan zonnepanelen.
Dat is Wp (watt peak). In NL haal je daar 24 Wa (watt average) uit. Dat word ook wel uitgedruikt in kWh/kWp. (kilowatuur per kilowat piek(wat op je zonnepaneel staat) per jaar.

Stel je lamp gebruikt 11W en je TV 30W (zo’n camping TV, mijn plasma zuipt 500W bij wit beeld).
Uitgaande van 3 uur TV kijken en 6 uur licht, heb je 3h*30W+6h*11W nodig per dag dat maakt 156Wh. Dus 0,156kWh. Ongeveer 3 cent. €10 per jaar. Inclusief energie belasting.

Uit onderzoek blijkt dat de Wp(op het paneel) en de Wa een factor 10 verschillen in Nederland. Per 24 uur krijg je dus 240W/10*24h aan energie. En dat is 576Wh aan energie!
Dus je hebt al genoeg panelen.

Nu moet je nog een lader hebben om de heftruck batterij op te laden bij de optimale spanning en stroom van het paneel. http://en.wikipedia.org/wiki/Maximum_power_point_tracking
En je moet een inverter hebben die van de DC spanning weer AC spanning maakt. Of een hogere/lagere DC spanning. Want een 11 watt spaar lamp brand prima op DC. De meerderheid van TV’s ook. Stuur alleen geen DC door een 50Hz trafo, want dat gaat stinken.

De vraag is nog of je voldoende opslag hebt. Een batterij van ruim een halve ton zegt nog niets over hoeveel energie je er kan. Staat er iets op van Ah (ampere per uur) ofzo? Hoe oud is de batterij?

Goedemiddag!

Ik ben zeer geïnspireerd geraakt door je systemen Chris.
Ik ben zelf een architectuur student uit Amsterdam en studeer op dit moment af in Sustainability met een zelf ontworpen isolatie/solar systeem. Ik heb een aantal vragen die ik je graag zou willen stellen maar je site is helaas offline gegaan.

Ik hoop dat ik op deze manier in contact kan komen.

Groetjes NIkki

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *