Elektrische auto Nissan LEAF

Geplaatst door Jeroen van Agt in Transport 36 Reacties»

Nissan Leaf

De Nissan LEAF is een 100% elektrische auto die van de start ontworpen is om elektrisch te zijn. De actieradius is 160km en de topsnelheid is 144 km/h.

Motor en accu’s

De auto heeft een AC synchrone elektrische motor van 80 kW (107 PK) met een koppel van 280 Nm. De motor wordt aangedreven door 48 lithium-ion (Li-ion) accu’s met een totale capaciteit van 24 kWh. De accu’s zijn geplaatst onder de stoelen onder de vloerplaten. Dit geeft de auto een laag zwaartepunt wat gunstig is voor de wegligging. Op de accu’s zit een garantie van 8 jaar of 160.000 km.

De topsnelheid van de auto is 144 km/h en heeft een actieradius van 160 km. Dit is gebaseerd op de US EPA LA4 City cycle test. Oftewel ritjes in de stad. Op de snelweg met 90 km/h in een temperatuur van 35 graden met airco aan is het bereik ongeveer 112 km.


Accu’s (engels)

Geluid

De wagen zal voorzien worden van een “Approaching Vehicle Sound for Pedestrians”, oftewel een systeem dat geluid maakt als de wagen voetgangers nadert. Het systeem maakt de aankomende auto eenvoudig hoorbaar voor mensen buiten de auto, maar zorgen ervoor dat de bestuurder en de inzittenden niet afgeleid worden. Het zorgt voor de veiligheid van voetgangers terwijl de bestuurder en de passagiers nog steeds comfort hebben van de stilte in de auto. Dit geluidssysteem is de eerste van zijn soort geïntroduceerd door een automobielfabrikant.

In toevoeging op het reduceren van luchtvervuiling, zorgen de Nissan LEAF en andere elektrische auto’s voor minder lawaai. In tegenstelling tot brandstofauto’s rijden elektrische auto’s zeer stil. De drukke lawaaierige verkeersaders van vandaag hebben de potentie om een serene rust uit te stralen als er straks elektrische auto’s en vrachtauto’s gaan rijden.

Hoewel de stilte zeer aangenaam is, biedt het wel een aantal praktische uitdagingen. Als reactie op de publieke ongerustheid dat stille elektrische auto’s voetgangers en slechtziende mensen kunnen verrassen als deze komt aanrijden, heeft Nissan een aantal opvallende geluiden ontwikkeld die standaard in de Nissan LEAF geintegrerd worden. Deze zijn zo ontwikkeld dat ze voor de bestuurders, passagiers en voetgangers een positieve ervaring zijn.

Tijdens de ontwikkeling van het geluidssysteem heeft Nissan het gedrag van slechtziende mensen onderzocht in relatie met verkeer en werkte hierbij samen met cognitieve en akoestische psychologen. Na vele testen in Japan en in andere landen is uiteindelijke het “Approaching Vehicle Sound for Pedestrians system” ontwikkeld.

In het geluidssysteem is een sinusgolf hoorbaar die op en neer gaat van een hoge frequentie (2.5kHz) tot een lage frequentie (600Hz), dit een frequentie gebied wat goed hoorbaar is bij verschillende leeftijdsgroepen. Nissan heeft ervoor gezorgd dat er geen onnodig lawaai wordt toegevoegd aan de omgeving (rond de 1 kHz).

Afhankelijk van de snelheid en status (versnellen of afremmen) van de Nissan LEAF, maakt het geluidssysteem een geluid van hoog-naar-laag. Bijvoorbeeld, wanneer de Nissan LEAF wordt gestart, dan zal het geluid harder zijn, zodat een slechtziende bewust wordt dat een auto in de buurt gaat rijden. Ook als de auto in zijn achteruit gaat zal er een onderbroken geluid gemaakt worden. Het geluidsysteem wordt stil zodra de Nissan LEAF harder gaat dan 30 km/h omdat dan het geluid van de banden op de weg goed te horen is. Het geluid zal weer hoorbaar zijn bij snelheden onder de 25 km/h.

nissan_leaf_sound_small
Gebruik geluiden om voetgangers te waarschuwen

Het systeem wordt aangestuurd door een computer en een synthesizer in het dashboard. Het geluid wordt gemaakt via een speaker in het motor compartiment. Een schakelaar in de auto kan het geluid tijdelijk uitschakelen. Het systeem wordt weer actief nadat de auto opnieuw gestart wordt.

Het geluids systeem wat de voetgangers moet waarschuwen voldoet aan de richtlijnen van het Japanse ministerie van land, infrastructuur en transport.

Opladen

De auto heeft een ingebouwde 3.3 kW oplader voor de accu’s. Tevens wordt er een draagbare kabel meegeleverd voor 120V-20A druppelladen. Zoals de naam al aangeeft, wordt dit alleen sporadisch gebruikt en wordt niet aangeraden als standaard manier van opladen. Hiervoor heeft Nissan een thuislaadstation ontwikkeld dat gebruikt maakt van 230V 40A met een vaste verbinding naar de meterkast (dit is meer dan een standaard groep in NL, 16A). Een volledige accu opladen duurt dan 8 uur.

leaf-charging
Opladen kan via een klep in de neus van de auto

nissan-leaf-charging
Snel oplaad (links) -en thuis oplaad (rechts) aansluiting

Een 480V snellaad mogelijkheid zal ter zijner tijd beschikbaar komen op vele plaatsen zodra er een standaard is gemaakt. Snelladen naar 80% vol duurt 30 minuten.

prototype-charger-nissan
Prototype Quick Charging Station

Met behulp van je eigen computer of een smartphone kan men de ingebouwde oplaadtimer programmeren andere functies die in de auto zitten bedienen.

Verder heeft de Nissan LEASF een navigatie systeem waarop de verschillende oplaadpunten te zien zijn op de route.


Thuis opladen (Engels)

Regenerative Braking

Bij het remmen van een fossiele auto gaat alle rem energie verloren in de vorm van warmte. Bij de Nissan LEAF wordt een gedeelte van die energie gebruikt om de accu’s weer op te laden. Dit wordt “Regenerative Braking” genoemd. Hierbij wordt tijdens het remmen de motor als generator gebruikt waardoor de wagen afremt en tevens de accu’s oplaad.

11-nissan-leaf-16
Dashboard


Regenerative Braking (Engels)

Energiegebruik

Een volledig opgeladen accu heeft een capaciteit van 24 kWh en hiermee kan 160km gereden worden in de stad. Dus het energie verbruik is 150 Wh/km. Uitgaande van een kWh prijs van 25 cent, kost een volle tank dus slechts 6 euro. Hiermee kun je dus fors besparen ten opzichte van het verbruik van een wagen met brandstofmotor.

Specificaties

Energieverbruik 150 Wh/km
Gewicht ? kg
Bereik 160 km
Vermogen 80 kW
Acceleratie 0-50 mph ? sec
Acceleration 0-100 mph ? sec
Accucapaciteit 24 kWh
Accutype Lithium-ion
Oplaadtijd accu’s 100% (230V 40A) 8 hr
Top Speed 144 km/h
Beschikbaar December 2010
Prijs €32.839

nissan-leaf-electric-vehicle
Zijaanzicht

Ontwerp

De Nissan LEAF is een compacte, 5-deurs familie sedan, 5 zitplaatsen (3 kinderen op de achterbank). The auto heeft LED koplampen en achterlichten. De LED gebruiken minder energie dan traditionele verlichting. Op de achterspoiler zit ook een klein PV zonnepaneel waarmee de 12V accu opgeladen wordt.

nissan-leaf_hi_013

Achteraanzicht

Veiligheid

De auto heeft veel veiligheids systemen:

  • Nissan Advanced Air Bag System with dual-stage supplemental front air bags with seat-belt and occupant-classification sensors.
  • Driver and front-passenger seat-mounted side-impact supplemental air bags
  • Roof-mounted curtain side-impact supplemental air bags for front- and rear-seat outboard occupant head protection
  • Vehicle Dynamic Control (VDC) 7 with Traction Control System (TCS)
  • Tire Pressure Monitoring System (TPMS)
  • Nissan Vehicle Immobilizer System
  • Vehicle Security System

Beschikbaarheid

De Nissan LEAF wordt verkocht in Japan, de Verenigde-Staten, Portugal en in Nederland vanaf December 2010, in de Verenigde-Koninkrijk en Ierland vanaf Februari 2011. Nissan begint met massa productie van de LEAF in 2012.

De eerste productie zal starten in Oktober in de Oppama fabriek in Japan. In het tweede del van 2012 zal productie opgestart worden in de Smyrna fabriek, in de Verenigde-Staten, gevolgd door productie in het Verenigde-Koninkrijk in de Sunderland fabriek in 2013. De jaarlijkse productie van Oppama is 50.000 auto’s. De Lithium-ion accu die de Nissan LEAF gebruikt wordt geproduceert door een joint venture tussen Nissan met NEC, AESC (Automotive Energy Supply Company). De originele productie planning is 65.000 accu’s door AESC inclusief 54.000 units voor de elektrische auto. Anderzijds heeft AESC al plannen om de capaciteit verder te verhogen naar 90.000 accu’s voor 2011, gezien de verwachte groei.

Extra video’s’


Preview of the Nissan LEAF (Engels)

Interestante links

Jouw mening

Wat vind je van deze auto? Laat het weten door een commentaar te plaatsen hieronder.

Meer info

Als je meer weet over deze auto laat het dan weten door een commentaar te plaatsen hieronder. Zet ook de url in het commentaar waar je deze informatie gevonden hebt.

36 reacties op “Elektrische auto Nissan LEAF”

Hallo,

Dit is schitterend nieuws natuurlijk. Hopelijk kan na enkele jaren de actieradius van de volgende generaties nog wat opgekrikt worden. Maar we moeten natuurlijk ergens beginnen.

2 opmerkingen toch:

De kostprijs is verschrikkelijk. Onlangs las ik een artikel van een jonge man die samen met z’n vader een oude VW kever zelf hadden omgebouwd tot elektrische wagen. Hij rijdt 100km/u en haalt een radius van zo’n 80km of iets van die orde. Inderdaad wel wat minder dan de Leaf, maar als je dan weet dat ze hier slechts $4000 (zo’n € 3000) aan hebben uitgegeven, dan weet je dat € 32000 eigenlijk waanzin is. Wetende dat de technologie van elektrisch rijden al heel oud is. Heftrucks om maar iets te noemen.

Anderzijds ook spijtig dat het niet concurrentieel is met mijn VW polo van 97 die op gas rijdt. Ik kom op een gemiddelde van 3,2 cent/km brandstofkost (over zo’n 40.000 km). Met de prijzen in België (18 cent/kWh) kom ik voor de Leaf op 3,8 cent/km (rekening houdend met een actieradius van 112km weliswaar).

Ik heb al vaak gezegd dat hier maar 1 oplossing voor is. Europa zou de brandstofprijzen over een tijdspanne van enkele jaren enorm moeten optrekken (ik bedoel dan het vijfvoudige ofzo). Dan krijgt de Leaf en anderen veel meer zuurstof. En op dat ogenblik gaan mensen veel creatiever zijn met besparingen.

gr,
Ivan.

Misschien wordt het nóg aantrekkelijker als het er een paar zonnepanelen worden meegeleverd bij het thuislaadstation 🙂

actieradius is buitengewoon variabel en laag. bij extremere omstandigheden kan er zomaar 72 km uitrollen. heb je niets aan zo’n EV.

kortom accu moet nog echt ontwikkeld gaan worden met minstens 2x zoveel energie in de helft van de omvang, helft van het gewicht en helft van de prijs. verbetering van energie per kg cq dm3 van een factor 4 …………duurt ………. nog 10 jaar ?

@ Joop,

Wat bedoel je met extremere omstandigheden? Hoe kom je aan die 72 km? Heb je bron informatie?

het enige probleem van een EV is de accu. verder waarschijnlijk uitermate comfortabel, stil, zuinig, weinig onderhoud want weinig bewegende delen en schoon. de toekomst met nadruk op toekomst !!

de komende 10 jaar is de hybride in velerlei gedaanten de meest logische ontwikkeling. als je een hybride met een beperkte accu hebt die deels alleen op elektriciteit kan rijden voor zeg 15 km en je woont 10 km van je werk en je kunt hem bij je baas opladen dan rij je de meeste kms per jaar elektrisch.

ev alleen voor direct stadsgebruik, voor auto’s die nooit meer per dag rijden dan 100 km. b.v. gemeentevoertuigen. de gewone burger kan er weinig mee of je moet als gezin 2 auto’s hebben. dan heb je altijd een exemplaar met actieradius in huis.

@Joop,

Bedankt voor de interessante link. In het artikel lees ik het volgende “Nissan stelt het bereik bij naar boven: 180 km (New European Drive Cycle). Vertaald naar de praktijk is dat 72 tot meer dan 220 km, hangt helemaal af van het gebruik. Zoals bij elke auto trouwens.”

Dat lijkt me een prima actieradius om dagelijks mee rond te rijden. Vooral als je de techniek van zuinig rijden toepast.

Het is dus niet nodig om 10 jaar te blijven wachten. Elektrisch rijden kan NU.

Een volstrekt kansloze auto.

In totaalredement legt een Leaf het af tegen een zuinige diesel.
Een ultra zuinige diesel is groener.

Korte actieradius, die afhankelijk is van verbruikers (airco) en van de buitentemperatuur (die zo 30% van de actieradius d’r af trekt).

De onderhoudskosten zijn in de vorm van de vervanging van de accu (slechte garantie voorwaarden op de accu bij Nissan) astronomisch.

Je kunt net zovaak groene stroom kopen, maar de mix op het net bepaald de feitelijke uitstoot die HOGER is dan van een zeer zuinige diesel.

@ Jeroen van Agt

“Vooral als je de techniek van zuinig rijden toepast.”

Het zou handig zijn als je dingen iets beter begrijpt. Kernpunt van die methode is maximaal volumetrisch rendement bij acceleratie.

Even nadenken…. o ja een Leaf heeft geen verbrandingsmotor.
Dus dat heeft geen zin, enkel anticiperen om het aantal stopt en optrekmomenten te reduceren.

@Jeroen,

als het reservelampje van mijn benzineauto op reserve springt ga ik tanken om te voorkomen dat ik stil kom te staan. dan kan ik nog ca. 60km rijden. bij die ev is dat de ongunstigste actieradius oké maar geeft dus geen lekker gevoel als dat vol betekent dat je na 72 km stil kunt komen staan.

deze ev is dus alleen geschikt voor korte ritten op de dag en snachts weer opladen.

alle topic actieradius poster rijden dus dagelijks dik >100km,
dat is dus teveel, en niet de leaf zit fout.
omdat zo olie eerder opraakt heb ik binnenkort ook minder…
bedankt alvast.
10.000km per jaar = 25km per dag
het zal wel meevallen.

op mijn elektrische scooter ga ik ook wel eens fors over het km-aantal volgens het boekje, dus andersom is ook waar, maar dat lukt meestal niet als je tourette hebt met een kramperige rechtervoet, zoals zovelen op de nederlandse wegen.

Het is al opgemerkt: “onderhoudskosten zijn in de vorm van de vervanging van de accu…astronomisch”. Dit is een erg relevant punt. Mijn suggestie: voeg in het overzicht van de EVs een kolom toe met daarin de afschrijving van de accus in ct/km.

@eric
Nee hoor ik rij zeker niet dik >100km dagelijks. Ik doe zoveel mogelijk de kleine afstanden met de fiets.
Juist voor de incidentele grotere ritten die niet met de fiets kunnen gebruik ik de auto. En juist dat kan dan weer niet.
De leaf zit dus wel erg fout, want is alleen geschikt voor stadsritjes die je met de fiets moet doen.

Zie ervaringen: http://green.autoblog.com/2010/06/14/nissan-pegs-leaf-range-between-47-and-138-miles-individual-resu/
Dit is met een NIEUWE accu. Bij het ouder worden van de accu zakt de preformance van de accu naar 80%.
Dan heb je het over 60 km.

ik ben 1x zonder benzine komen te staan in de middel of nowhere in duitsland en dat was geen pretje ’s avonds om 2300uur. dat nooit meer. ev voor mij voorlopig ff niet.

overigens die lion-laptop-accu’s zijn het niet. laptop geheel opgeladen enkele dagen niet gebruiken en 70% van de energie is pleitte. fijn ………….

zoals al eerder aangegeven: alleen als je -bijna- elke dag de weg opgaat naar je werk binnen een redelijk straal is een ev goed te gebruiken (of maal 2 als je bij je werk kunt opladen) .

voor langere ritten dan maar een andere huren. kassa ……..

@ nr 10:
Je kaart zeker wat zwakke punten van EV aan, maar toch wat opmerkingen pij je post:
“Korte actieradius, die afhankelijk is van verbruikers (airco)…”
Actieradius is bij een verbandingsmotor natuurlijk net zo goed afhankelijk van verbruikers. Probleem is hier dus niet die afhankelijkheid, maar (zoals op het moment helaas altijd bij EV) de actieradius: die is nog klein, dus de vebruikers hakken er relatief harder in…

“Je kunt net zovaak groene stroom kopen, maar de mix op het net bepaald de feitelijke uitstoot die HOGER is dan van een zeer zuinige diesel.”
Is natuurlijk een beetje krom…dan moet je ook eerlijk vergelijken met de gemiddelde uitstoot van alle auto’s met verbrandingsmotor…niet alleen met de zeer zuinige diesels.

@17
Nee J, ik heb de keuze tussen de Leaf en een zeer zuinige diesel.
Mijn keuze zou dan de ultra zuinige diesel zijn. Als het zou gaan om minimale CO2 uitstoot.
Als ik een Leaf heb kan ik geen andere stroom erin stoppen dan uit het stopcontact. Andere opties zijn (bijna) uitgesloten.
Niet krom, maar dus rechter dan jij denkt.

@18,

Ik heb thuis groene stroom. Dat verplicht mijn energie leverancier om voor dezelfde hoeveelheid als mijn verbruik ook daadwerkelijk dezelfde hoeveelheid duurzaam opgewekte elektriciteit aan mij te leveren. Als ik hiermee mijn elektrische auto oplaad dan is mijn co2 uitstoot 0. En als alle elektroauto bezitters dat gaat doen verplicht dat elektriciteitsleveranciers om meer groene energie in het net te stoppen. Daarmee wordt de energiemix van vanzelf duurzamer.

Ik begrijp al die negatieve reacties t.a.v. elektrische mobiliteit niet zo. Persoonlijk wordt ik er erg blij van, de Nissan Leaf is een trendsetter. Zeker deze techniek staat nog in de kinderschoenen, met w.s. kinderziektes. Daar staat tegenover dat rijden op gas, benzine en diesel een weg van meer dan honderd jaar hebben afgelegd, ontwikkelingen zijn hier niet meer in te verwachten.
Ik rijd in mijn 15 jaar oude benzine gedreven gebakje zo’n 7000 km per jaar, helaas zijn dit er 7000 teveel. Zodra de elektrische auto voor mij betaalbaar wordt stap ik over. In ieder koop ik geen conventionele auto meer.

@19,
Ook ik heb groene stroom (greenchoice) maar de elektronen die ik verbruik komen zelfs als ik op mijn kop ge staan toch van de Nuon centrale. Zelfs als alle particulieren op groene stroom overgaan, zullen mijn elektronen daar vandaan komen (huishoudens verbruiken nog geen 20% van de stroom in NL!).

In Duitsland hebben de milieubewegingen al aangedrongen om het elektrisch rijden niet te stimuleren. Op grond waarvan denk je dat ze dat zeggen? Omdat het voor het milieu niets oplevert.
Vooralsnog is elektrisch rijden in ieder geval zeer veel duurder. Gespecificeerd. Duurder in aanschaf, duurder in onderhoud. Alleen de ‘brandstof’ is iets goedkoper.
Voorts moet je de vele beperkingen accepteren.

ik heb alle berichten door gelezen en ben tot de conclusie gekomen dat zowel de voor als tegenstanders hier toch vrij wijnig weten van groene energie en electriese outo’s.
ik zelf ben een voorstander maar om niet parteidig te zijn zal ik toch beginnen met kritiek op de andere voorstanders.

om te beginnen, nee groene stroom is niet co2 neutraal maar juist co2 positief, omdat we windmolens, zonnepanelen en houtverbrandings centrales nogsteeds bouwen, onderhouden en afbreken met vervuilende brandstoffen en materialen.
kern energie stoot zelfs een derde van een gas centrale aan co2 uit omdat verijken nogal een omslachtig en energieverslindend proces is.
ondanks dit komen sommige leverancieren toch wel dicht bij co2 neutrale leveringen zoals greenchois maar toch nog niet helemaal.

maar waneer we naar de efficientie kijken van de electro outo maakt dit bovenstaande eigenlijk niets uit.
een electrise wagen is zelf nog schoner dan een diesel als de stroom uit een oude nederlandse kolencentrale komt
dit komt omdat de hele rit van het afgraven van de kolen tot het in beweging zetten van de wielen met veel minder energieverlies gepaart gaat dan het oppompen van olie tot het in beweging zetten van de wielen van een branstof wagen.

dit komt omdat zelfs bij een efficente diezel de motor nog geeneens 40% haalt waarna er nog maar 16 % over bleift nadat het door de de versnelling en alle andere bewegende onderdelen is gegaan.

een oude kolencentrale heeft een rendement van rond de 40 % maar vervolgens heeft de electro moter een rendement van 90 % en is dierect aangesloten op de wielen.
en de nieuwste lithium ion baterijen zijn zeer eficient ( maar 2 % verlies bij het opslaan) en gaan gaat langer mee dan de wagen en verliest practies gezien geen capiciteit.
daarnaast heeft een kolencentrale een veel beter filtersiesteem dan een brandstof outo en gaat het dus heel veel fijnstof en schadelijke gassen tegen.

uiteraart is de afstand die je kan rijden wel beperkt.
dat maakt hem darom ook nog niet geschikt voor iedereen.
maar omdat veel gezinnen 2 outos hebben waarvan er 1 nooit echt lange ritten maakt kan 1 van de 2 makkenlijk electries zijn.

en dure onderhoud is een fabel, het is juist veel goedkoper.
darom wou general moters in het veleden ook van zijn ev1 af, omdat ze simpelweg geen geld meer verdienden aan nieuwe onderdelen.
de electro wagen heeft bijna nooit niewe onderdelen nodig omdat het practies gezien geen bewegende onderdelen heeft.

dus al bij al, de electriese wagen is nog niet geschikt voor iedereen, en een goede hybride plug zou een betere oplosing zijn voor iedereen, maar voor een groot aantal mensen is de electriese outo zeer geschikt

Ik ben op de autosalon in Parijs geweest, de Nissan kan snel laden op een spanning van 400V en niet 480V.

Ich mochte ein electrisches auto kaofen in Israel

ich bitte information fur nissan leaf hir in israel zu kaufen

danke

stoper

ich mochte ein electrisches auto kaufen

bitte information hier in israel zu kaufen

nissan leaf

danke

@nick…..leer a.u.b correct nederlands schrijven!niet te doen,zoveel fouten.de inhoud is wel ok,maar de fouten maken het vreselijk om te lezen.

Hahaha,volgens mij staan die `taalfouten` er expres in.
Het lijkt mij sterk dat iemand die de zaak zo goed weet te beredeneren zo slecht zou spellen…
Ik wordt trouwens ook een beetje moe van al die negatieve zeurpieten.
Wedden dat er binnen 10 jaar betaalbare elektrische auto`s zijn met een actieradius van minstens 1500 km.
Die rommel waar we nu nog steeds mee rondrijden is inmiddels meer dan 100 jaar oud,dus antiek en antiek mag wat mij betreft naar het museum waar men later nog smakelijk zal lachen om die diesels.

@nick: Spijtig genoeg zijn er nog heel wat vooroordelen tegenover de elektrische auto ..en niet enkel van de tegenstanders. Het is spijtig dat mensen hun mening doordrukken als de enige echte waarheid zonder een goed beeld te hebben over het totale plaatje.
Een rekenvoorbeeldje om aan te tonen dat elektrische auto’s zuiniger zijn dan de ‘ultrazuinige diesels.
Polo BM: 3,3 l/100km * 10,7 kWh/l (calorische waarde) = 35,3 kWh/100km
87 g CO2/km
Nissan Leaf: 13,3 kWh/100km (24kWh/180km Europese cyclus)
0,133 kWh/km * 500 g CO2/kWh (gemiddelde uitstoot per kWh op het Belgische elektriciteitsnet) = 66,5 g CO2/km
0,133 kWh/km * 100 g CO2/kWh (gemiddelde uitstoot van PV rekening houdend met de fabricatie ervan) = 13,3 g CO2/km

Schaf je dus zonnepanelen aan voor de elektriciteit van je elektrische auto dan is je uitstoot beduidend lager dan met de zuinigste diesels. Maar zelfs zonder zonnepanelen is de uitstoot nog lager door een beduidend lager verbruik. Belangrijk is dus dat door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen een nog veel lagere CO2-uitstoot kan gehaald worden. De elektrische auto is de eerste stap in de goede richting maar daarmee zijn we er bijlange nog niet.
En inderdaad groene energie is niet volledig CO2-neutraal (zeker niet bij de groenestroom contracten van de grote energiereuzen, zie: http://www.greenpeace.org/belgium/nl/nieuws-blogs/nieuws/Is-jouw-groene-stroom-echt-groen/) maar het doet alvast wel een serieuze factor beter dan de niet-hernieuwbare.
Vb’en: wind 20g/kWh
PV 100g/kWh
gasturbine 400g/kWh
kolen 900g/kWh

Zo, ik hoop hiermee toch enkele van die vooroordelen bij sommigen onder jullie weggeveegd te hebben. Daarmee wil ik nog niet zeggen dat de elektrische auto zo maar voor iedereen geschikt is, maar als 2e auto bv wel en op termijn kan die zeker en vast een waardig (om niet te moeten zeggen: superieur) alternatief te vormen voor conventioneel aangedreven voertuigen.

verwarming in een electrische auto

Wat ik me bij electrisch rijden afvraag is het volgende.
In de winter heb je verwarming nodig, anders bevriezen je ruiten van binnen uit door je adem. Hoe is dit opgelost in deze nissan, en wat kost je dat aancapaciteit van je accu. Ik zie geen info over de verwarmings systemen in deze nissan. Wie kan er meer info geven?

Ideale omstandigheden bij 35 graden buitentemp. en 90 km per uur actieradius van 160.???
Beste mensen verkijk je er niet op stroom kost ook geld, kleine zuinige auto doet er niet voor onder.
elke dag aan de stroom.

@ Mees: wil je dit soort boude beweringen onderbouwen met cijfers en berekeningen? Zo kunnen we er ten eerste niets mee, en ten tweede was je er dan achter gekomen dat je bewering onzin is.

6 km / kwh, of 20 km op 1 liter benzine.
6 km voor 0,21 cent = 3,5 cent / km.
1 liter benzine kost 1,60 € = 8 cent / km.

Daarnaast kun je een pv installatie op je dak leggen welke de komende 30 jaar stroom produceert voor minder dan 20 cent /kwh. Wie belooft jou de komende 30 jaar benzine voor 1 euro 60?

@Harmen,
Klopt. Je hebt zelfs de zekerheid dat over 10 jaar benzine €160 per liter kost.

@mees,
Een kleine zuinige auto is alleen goed koop in de stad. Optrekken en een remmen. Op de snelweg zuipen ze benzine vanwege de dwaze vormgeving.
Een e-car is ook in de stad zuiniger omdat bij het remmen de kinetische energie terug gaat in de accu.

@Harmen,
Die prijsvergelijking negeert de hoogte van de accijns en is dus nietszeggend. Een gemiddelde auto vergt 2500 kWh per jaar, ter vergelijk een huishouden verbruikt bijna 4000 kWh per jaar Hoe groot is je dak dat je dat allemaal met zon-pv levert?

Dan vergeet ik de milieubelasting van accu’s, die waarschijnlijk maar enkele jaren meegaan of dat benzine auto’s best zuiniger kunnen worden.

Vervangen van een accu is ook vrij prijzig.
Zijn er al cijfers van hoeveel ton je kan rijden op 1 accu?
En hoeveel de actieradius afneemt per 100.000 km?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *