Ledverlichting in keuken

Geplaatst door Marianne Hoevenaars in Energiebesparing, Ledlampen 6 Reacties»

zijaanzichtEen tijd terug heb ik een nieuwe woning gekocht. In februari jl. heb ik een nieuwe keuken laten plaatsen. Echter, zonder verlichting. Reden hiervoor was dat ik bij de keuken leverancier geen energiezuinige verlichting kon vinden die mooi, warm licht gaf en ook nog eens fatsoenlijk zou ogen, want ja, het oog wil ook wat. Bovendien wilde ik dat het netjes onder de keukenkastjes weggewerkt zou kunnen worden en niet echt in het zicht zou hangen. Uiteindelijk ben ik uitgekomen op ledverlichting in de vorm van een ledstrip. In dit artikel laat ik zien hoe dat gegaan is.

Nadat mijn keuken geplaatst is ben ik via internet op zoek gegaan naar verlichting voor in de keuken. Ook ben ik bij diverse verlichtingsspecialisten geweest en lampenwinkels. Halogeen is leuk, ook om te zien, maar dat zijn wel behoorlijke stroomvreters, dus geen optie. Tl verlichting was de volgende optie, maar die viel ook af omdat het niet mooi afgewerkt kon worden in de keuken.

Spaarlampen dan maar, die heb ik wel in de keuken aan het plafond laten hangen, maar wederom niks naar mijn zin gevonden voor onder de keukenkastjes. Te groot, te zichtbaar of toeters of bellen. Liever niet, gewoon recht toe recht aan.

Op een gegeven moment kreeg ik te horen dat er verlichting is in de vorm van een ledstrip met warm licht. Via OliNo heb ik een ledstrip van LedItLight gevonden die mooi warm wit licht gaf. De 5 meter ledstrip gebruikt volgens de metingen slechts 20W. Voor mijn keuken heb ik 3,5 meter nodig dus dat zou betekenen dat ik maar 14W aan elektriciteitverbruik heb om mijn volledige aanrecht te verlichten.

Eerst is de strip afgeknipt op lengte. Op de strip staan markeringen die aangeven waar de strip doorgeknipt kan worden. De strip is als volgt gemonteerd: eerst een ledstrip voorzien van klevende klittenband (de zachte haren). Daarna hebben we onder de keukenkastjes het andere deel van de klittenband geplakt (haakjes). Toen was het eenvoudig om de ledstrip vast te zetten onder de keukenkastjes.

detail
De ledstrip is gemonteerd met klittenband onder de keukenkastjes

onderaanzicht1
Onderaanzicht kastjes

De strip is voorzien van twee kabels die aangesloten moeten worden op een 12V voeding. Een vriend van mij heeft deze voeding geregeld en aangesloten op de 230V met een schakelaar onder de kastjes (in de hoek).

zijaanzicht
Zijaanzicht

Bevallen doet de ledstrip zeker erg goed, want het is heel mooi, warm licht en energiezuinig. Het aanrecht wordt goed verlicht. Een aanrader voor iedereen dus die goede verlichting zoekt en die niet te ingrijpend je keuken veranderd.

bovenaanzicht
De ledstrip geeft een mooie egale verlichting van mijn aanrecht

6 reacties op “Ledverlichting in keuken”

We hebben ook een LED strip onder de afzuigkap geplaatst. Zie: http://⇛↚.⇒.ws

Ook energie zuinig en mooi licht. Inmiddels hebben we de 2 lampjes vooraan in de afzuigkap eruit gedraaid, die waren niet meer nodig.

Leuke oplossing!

Ik vind verlichting in de keuken nog altijd het moeilijkst. Ik heb wat geëxperimenteerd met LED lampen en TL in GU10 behuizingen maar bij alles wat ik tot nu toe heb geprobeerd vind ik het eten er anders, minder aantrekkelijk, uitzien.

De oplossing op dit moment bestaat uit vier GU10’s 2,4W en vier 12V G4 halogeentjes en met die mix ziet het voedsel er normaal uit.

Wat een wansmaak. Lijkt net kerstboomverlichting. Het ontbreekt er nog aan dat de lampjes gaan knipperen.

Waarom deze sneer Henk? Zelf kom je niet met een alternatief. Alleen een sneer naar iemand die zijn best doet een aardig artikeltje te schrijven over een oplossing voor verlichting. Henk zegt alleen iets negatiefs over smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *