Deurbel op zonne-energie

Geplaatst door Zwerius Kriegsman in Energiebesparing 5 Reacties»

Je zou het niet verwachten, maar een deurbel kan ook een sluipverbruiker zijn. De metingen aan mijn beltrafo toonden dat deze continu 2,7 Watt opnam. Dat lijkt niet veel, maar jaarlijks is dat 23,65 kWh. Stel we hebben in Nederland 5 miljoen woningen met een elektrische deurbel, dan verbruiken die samen ruim 118 GWh! Dit is het jaarverbruik van bijna 33.000 gemiddelde Nederlandse gezinnen! Daarom heb ik besloten om mijn eigen deurbel op zonne-energie te maken.

Verbruik deurbel

Bij de meting aan mijn beltrafo bleek dat deze continu 2,7 Watt opnam. Dat lijkt niet veel, maar dat is over een jaar toch 2,7 * 8760 / 1000 = 23,65 kWh. Bij een gemiddelde kWh prijs van € 0,21 betekent dit per jaar ongeveer € 5,- Ook dat lijkt weer niet veel, maar het is over 10 jaar toch € 50,- onnodig weggegooid geld. Vooral omdat de tijdstippen dat we het werkelijk nodig hebben zeer beperkt zijn.
Maximaal enkele minuten per jaar dat de bel daadwerkelijk werkt, maar de beltrafo staat altijd aan.

Als we het op iets grotere schaal bekijken blijkt het toch wel enige betekenis te krijgen. Stel we hebben in Nederland 5 miljoen woningen met een elektrische deurbel, dan verbruiken die samen ruim 118 GWh! Dit is het jaarverbruik van bijna 33.000 gemiddelde Nederlandse gezinnen!

Vervanging

Onze deurbel is nu vervangen door een exemplaar op zonne-energie. Bij de voordeur (op het westen) zit een klein zonnepaneeltje (9V, 50 mA) met een belknop en via de bestaande twee-aderige draad is deze verbonden met een zelfbouw elektronische drietonige gong. De gong is opgebouwd rond de Siemens IC SAE800 Single-/Dual-/Triple- Tone Gong IC, met toevoeging van nog enkele componenten.


Overzicht

De energie wordt opgeslagen in een 4,8 V, 60mAh NiMH accu, zodat ook in het donker en op bewolkte dagen altijd voldoende belenergie aanwezig is. Parallel aan de NiMH-accu zit een 5,6 V zenerdiode, om de accu te beschermen tegen overlading. De elektronica met luidspreker is ingebouwd in een reeds bestaande belbehuizing (die ik ooit gemaakt heb, zodat het paste bij het interieur).

Belbehuizing


Klik play > knop om het geluid van de deurbel te horen

Het nullaststroomverbruik is < 10 µA en het verbruik tijdens het bellen (7 sec.) is max. 0,2 A. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar ik denk dat de accu voldoende is voor zeker 100 X bellen.
Detail

Terugverdientijd

De materiaalkosten bij zelfbouw waren ca € 25,- Dus niet duurder dan een standaard beltrafo + bel! De vervanging van mijn bestaande bel heeft dus nu een terugverdientijd (simple pay back period) van 25 / 5 = 5 jaar. Lijkt ook weer niet gigantisch, maar is wel een rendement van ca 20% ofwel ca 10 x zo hoog als het rendement op een gemiddelde spaarrekening!

Maar het laat vooral ook zien, dat het zeker bij nieuwbouw het overwegen waard is.

DOEN DUS!

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen over het besparen met een deurbel

5 reacties op “Deurbel op zonne-energie”

Zeer leuk initiatief, maar volgens mij is zeer recent elder (twitter of forum) ook al discussie geweest over deze PV-deurbel.
ik weet niet exact wat de conclusie was, maar gezien de dure prijs per Wp 😉 was het meen ik juist niet de duurzaamste deurbel.
Helaas zit ik met een bepaalde hoek bij de voordeur, dat zo’n simpele trekbel even lastig te plaatsen is.
Wellicht dat andere vaste bezoekers nog hier wat van af weten.

@Zwerius,

Een goed initiatief. Ook lage vermogens tellen mee, zeker als ze de hele dag actief zijn.
Toch heb ik n.a.v je artikel ook een meting gedaan met een Plugwise-energiemeter aan mijn beltrafo. Deze trafo is de ingebouwde trafo die bij de bouw van de woning in 1974 is geïnstalleerd.
Ik kwam op een vermogen dat slingerde tussen 0,3 en 0,57 watt. Gemiddeld schat ik dat op 0,5 watt.
Met een Cresta energiemeter was het vermogen niet meetbaar.
Met een dergelijk vermogen vind ik het nog niet zinvol om maatregelen te treffen.
Wellicht hangt het verbruik ook af van het type bel dat wordt gebruikt.
Als er een lampje in de bel zit, zal er meer vermogen worden gebruikt.

Wat een leuk project! En ook heel netjes uitgevoerd.

@Niels: Dat was in ieder geval op Twitter, wellicht ook op Tweakers. De discussie ging vooral over dat het altijd oppassen is voor wat ik dan maar ‘ik-ben-duurzaam-syndroom’ waarin mensen (bijvoorbeeld) zo’n deurbel ophangen en het dan prima vinden – want ze zijn nu toch duurzaam? Terwijl er dan vaak in huis nog kiloWatts aan warmte weglekt door ongeïsoleerde muren, daken en vloeren, er honderden Watts aan A/V-apparatuur op standby staat, en er vele MegaWatturen verspild worden door te rijden in een fossiele auto. Wat ik bedoel te zeggen is dat het verstandig is de grote stappen eerst te doen: besparen thermisch, besparen transport, besparen elektriciteit en dan pas duurzame opwek zoals zonneboiler, zonnestroompanelen, etc. Ik denk dat de deurbel vrij onderaan het lijstje zal staan.

@Arie: Goede opmerking. Ik denk zelf dat dit energetisch een heel aardig project is om te doen, maar bedenk ook wat het gevolg is als men dit op grote schaal gaat doen. Het zal dan, op kolenstroom, in China geproduceerd gaan worden, in een plastic verpakking gestopt worden, met grote containerschepen hierheen gevaren worden, hier met vrachtwagens gedistribueerd worden, etc. Ik vraag me af hoe deze hele keten opweegt tegen het energieverbruik van een netvoeding – helemaal als deze op zuinigheid wordt uitgezocht.

Vergeet ook niet dat die accu niet het eeuwige leven heeft, die zal periodiek (elke 5-6 jaar?) vervangen en gerecycled moeten worden, welk proces ook weer veel (fossiele) energie kost.

Maar hoe dan ook, jij hebt een leuke deurbel die duurzaamheid uitstraalt! En ook als de stroom uitvalt kan er bij jou aangebeld worden 🙂

Mooi artikel. Ben zelf ook met een deurbel op zonne energie bezig (ombouwen van een solar lamp), maar jouw variant is goedkoper in aanschaf. Elke Watt duurzaam telt. Ziet er ook keurig netjes uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *