Laat je niet flessen

Geplaatst door Ray Meur in Energiebesparing 3 Reacties»

Afgelopen weekend viel mijn oog, toen ik klaar was met afrekenen bij de plaatselijke bouwmarkt, op een advertentie aan de muur. “You Never Drink Alone”. Ach, weer een nieuw watertje… Dit keer gelukkig geen zingende inktvis. Je zou denken dat deze onzinnige, energievretende en vooral onnodige business in deze tijden geen nieuwe nazaten voortbrengt, maar niets van dat alles! Normaal gesproken loop ik hier grinnikend voorbij, maar toen zag ik dat keurmerkje…

Deze leverancier van AardeWater (echt waar!) heeft, tegen beter weten in, besloten een paar jaar geleden Nederland te gaan veroveren. Dit filmpje over ‘bottled water’ was toen nog niet uit…

Stel je zit in bronwater-business en je verdient geld als water maar je weet, diep in je hart, dat dit voor Nederland een kansloos verhaal is, wat doe je dan? Dan zet je daar een gewiekst marketing mannetje of meisje op! “Even denken… Het produceren van zo’n watertje kost bakken met water en energie. Daar kunnen we niets mee. Distributie? Nee. Water is zwaar en het vervoeren ervan kost een godsvermogen aan geld en energie. Een hippe verpakking dan? In plaats van plastic, maken we hem van karton met FSC-keurmerk! (Dat dit karton wel beplakt moet worden met een plastic folie en voorzien is van een oh-zo-gemakkelijke-plastic-schenktuit-met-schroefdop, waardoor het niet meer te recyclen is, laten we voor het gemak maar even buiten beschouwing.) Daarnaast verkopen ze dit geintje ook in kekke glazen flessen, dus nee… dit is niet genoeg”. “Hmmmm, lastig”, denkt onze spindoctor.

Wacht eens even!

“Gratis (drink)water wordt voor steeds meer mensen op Aarde toch steeds schaarser? Als we nou eens roepen dat we 100% van onze winst gebruiken om deze mensen te helpen en in rampgebieden te voorzien van ons, door Moeder Aarde gratis ter beschikking gestelde water? Schuldgevoel-vrij je verpakte watertje drinken! Is dat wat? Drink dit water (à 2 euro de liter) EN redt daarmee tegelijkertijd levens!!” Geniaal…

Er schiet een rilling door de rug van onze spindoctor… Het gebeurt niet vaak dat alles zo perfect in elkaar past. “Wat een machtig mooi vak heb ik toch! Alleen nog even de jongens en meisjes van de (klimaat)vluchtelingen organisatie UNHCR bellen voor een ‘keurmerkje’, een paar beroemde koppies inschakelen, een aantal goede doelen steunen en dan kan de factuur de deur uit. Dit wordt een verkoop-hit in Nederland!”

Mijn brein maakt kortsluiting…

De twee hersenhelften zijn met elkaar in een strijd gewikkeld. Er klopt iets niet aan dit verhaal.Gelukkig komen ze er met z’n tweeën altijd wel uit. Al duurde het dit keer iets langer dan normaal.

Here’s an idea! Drink gewoon kraanwater en stort die 1,99 euro die je hiermee bespaart naar degene die het echt nodig hebben. Dat scheelt enorm in afval en een hoop onnodige verspilling van energie en grondstoffen. Daar drink IK op!


Ray Meur, Duurzaam voor Dummies

3 reacties op “Laat je niet flessen”

Ray, geniale kolumn. Je moet toch op je qui-vive zijn als je je de wijde wereld doorstapt. Het is ongelofelijk, hoe je via allerlei ‘Green-washing’ aspecten, wordt verleid. Goed via deze kolumn hier weer even over na te denken.
GBV, Gezond Boeren Verstand, altijd meenemen!

Godelieve Engbersen, Transtion Town Tilburg.
Op een cyclische aarde kun je niet met oneindige lineaire groei door, hoe breng je dat nu Vet-Kool in beeld? 😉

Lineair? Dat is niks. Het gaat zelfs tot zo ver als exponentiële groei.

Dat is echt een geniale column. Zelfs hun bio-degradable fles \makes no sense\. Het zijn niets meer dan maar praatjes.

Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor “water met prik”.
Wij gebruiken al jaren de Pinguin van Soda stream om CO2 in ons kraanwater te blazen. Er zijn natuurlijk ook diverse andere aparaten die hetzelfde kunnen. Scheelt natuurlijk behoorlijk in de financiën, maar ook een hoop gesjouw met flessen en natuurlijk de milieuwinst!
We gebruiken zelfs niet de CO2 cilindertjes die in het apparaat passen, maar een externe (11kg) CO2 cilinder.
Zo maken we ongeveer een half jaar “bronwater” voor ca 16,- aan CO2 kosten (we gebruiken ca 4 liter “bronwater” per dag).
Dus per liter water ca € 0,02 aan CO2. Komt het water zelf er nog bij, reken afgerond naar boven maar op € 0,03.
Bij 4 liter per dag en een “bronwater-prijs-in-de-winkel” van € 0,40, scheelt dat dus ruim € 500,- per jaar en een hoop gesjouw en een hoop milieuvoordeel.
Maar half Nederland denkt te kunnen proeven dat flessenwater veel beter smaakt.
Bij “proefsessies” kan echter nooit iemand het verschil proeven….
Mensen laten zich kennelijk graag oplichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *