Wat is de Zeitgeist Movement?

Geplaatst door Jeroen van Agt in Klimaat, Zelfvoorzienend 101 Reacties»

De Zeitgeist Movement is geen politieke beweging. Het erkent geen landen, regeringen, rassen, religies of klassenverschillen. Ze veronderstellen dat deze onderscheidingen onjuist en verouderd zijn en dat ze een ver van positieve invloed hebben op ware collectieve menselijke groei en de ontplooiing van het menselijke potentieel. De basis van de genoemde onderscheidingen ligt in machtsverdeling en gelaagdheid, niet in eenheid en gelijkheid, wat de zaken zijn die wij nastreven. Hoewel het belangrijk is om te begrijpen dat alles in het leven een natuurlijke vooruitgang is, moeten we ook de realiteit onder ogen zien dat de menselijke soort de mogelijkheid heeft om deze vooruitgang drastisch te vertragen en te verlammen, door sociale constructies die verouderd en dogmatisch zijn en zodoende niet meer congrueren met de natuur zelf. De wereld die je vandaag de dag ziet, vol oorlog, corruptie, elitisme, vervuiling, armoede, epidemische ziekten, schendingen van de mensenrechten, ongelijkheid en misdaad, is het resultaat van deze verlamming.


Zeitgeist samenvatting

Bewustzijn

Deze beweging draait om bewustzijn, en staat voor een vloeiende evolutionaire vooruitgang op zowel persoonlijk, sociaal, technologisch als spiritueel gebied. Het erkent dat de menselijke soort zich op een natuurlijk pad van eenwording bevindt. Dit idee is gebaseerd op een gemeenschappelijke erkenning van een fundamenteel en bijna empirisch begrip van hoe de natuur werkt en hoe wij als mensen een deel zijn van deze universele ontwikkeling die wij leven noemen.
Hoewel dit pad bestaat, wordt het helaas gehinderd en niet erkend door de meerderheid van de mensen, die doorgaan met verouderde en zodoende degenererende wijzen van gedrag en associatie. Het is deze intellectuele ontoepasselijkheid die de Zeitgeist Movement hoopt te overwinnen door middel van educatie en sociale actie.

Herzien

Het doel is om onze wereldsamenleving te herzien in overeenstemming met de hedendaagse kennis op alle niveaus. Op die manier willen wij niet alleen bewustzijn creëren van de sociale en technologische mogelijkheden, waarvan veel mensen geleerd hebben dat deze niet mogelijk zijn of tegen “de menselijke natuur” zouden ingaan, maar ook voorzien in de middelen om deze elementen in de samenleving, die zorgen dat deze verouderde systemen voortbestaan, te overwinnen.

Venus Project

Een belangrijk deelgenootschap, waarvan veel van de ideeën van de beweging zijn afgeleid, is “Het Venus Project”, dat aangestuurd wordt door de sociale ingenieur en industriële ontwerper Jacque Fresco. Hij heeft bijna zijn hele leven gewerkt aan het creëren van de middelen die nodig zijn ter ondersteuning van een bepaald ontwerp van de wereld, die uiteindelijk oorlog, armoede, misdaad, sociale stratificatie en corruptie zouden kunnen uitroeien. Zijn ideeën zijn niet radicaal of complex. Ze dringen geen subjectieve interpretaties op. In dit model is de maatschappij weergegeven als een afspiegeling van de natuur, waarvan de variabelen inherent vaststaan.

De beweging zelf is geen gecentraliseerde constructie. We zijn hier niet om te leiden, maar om te organiseren en te informeren.

Zeitgeist: Moving Forward

Zeitgeist: Moving Forward is het derde deel in de documentaire reeks waarvan de eerst twee delen gezamenlijk meer dan 150 miljoen keer bekeken werden en hiermee een nieuw record vestigden als meest bekeken internet documentaires in de geschiedenis.

De Zeitgeist documentaires geven inzicht in hoe ons huidige systeem werkt of beter gezegd, niet werkt. Het toont de negatieve werking van de meest geaccepteerde en minst begrepen gevestigde instituten in onze samenleving waaronder: het geld systeem, georganiseerde religie, massamedia en het militaire apparaat. Zeitgeist onderscheidt zich van andere documentaires door niet alleen problemen te signaleren, maar hiervoor tevens oplossingen aan te reiken.

Na de release van Zeitgeist: Addendum is een wereldwijde beweging opgericht met de naam The Zeitgeist Movement, die op dit moment meer dan een half miljoen leden telt. Het doel van The Zeitgeist Movement is om de huidige samenleving te veranderen naar een systeem van globale samenwerking, duurzaamheid en toepassing van wetenschap en technologie om de fundamentele problemen van de huidige samenleving op te lossen.

In Zeitgeist: Moving Forward zullen experts aan het woord zijn op het gebied van antropologie, neurobiologie, economie, technologie en andere relevante disciplines die inzicht geven over de staat waarin onze samenleving zich bevindt. Het zal duidelijk worden waarom het nodig is om te veranderen en er zullen praktische mogelijkheden gepresenteerd worden hoe we deze verandering zouden kunnen bewerkstelligen.

De film zal gegarandeerd je blik op het verleden, heden en de toekomst voorgoed veranderen!

Meer informatie

101 reacties op “Wat is de Zeitgeist Movement?”

Precies!
Nu nog wachten op een beweging die niet alleen problemen en aankomende problemen constateert, maar ook met reëele oplossingen komt binnen de bestaande structuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *