Mijn achterlicht is op…

Geplaatst door Ray Meur in Transport 10 Reacties»

Als autorijder ben ik niet echt fan van het fietsvolk. Arrogante hufters zijn het! En dan vooral wielrenners. Zodra die helmpjes opgaan en ze zich in die strakke broekjes hijsen, veranderen deze jongens en meisjes van degelijke brave burgers in nietsontziende alleenheersers van het wegdek.


Het zal niet de eerste keer zijn dat ik vol in de remmen moest omdat men het nodig vond om met z’n vieren naast elkaar te gaan fietsen. Je zou zeggen dat de geur van rokend rubber de aandacht wel had getrokken, maar nee hoor! Gewoon stug doorfietsen. Een klein tikje op de claxon dan? Geïrriteerd kijken ze om. Ik word gemaand me een beetje rustig te houden door middel van een wapperend handje… Je zou ze toch de berm indrukken!

Maar ik ben één al liefde en al laat en daarnaast alleen, dus ik neem een hap uit mijn stuur en wacht geduldig tot ik erlangs mag. Niet alleen deze Joop-Zoetemelk-wannabees, maar ook de huis-tuin-en-keuken-fietsers kunnen er wat van. Wat ik ook doe; kwade blikken vallen mij ten deel. “Ik fiets hier, hoor!” Ik doe toch echt mijn stinkende best om deze, alle kanten uitstuivende schatten, niet te raken. Vanuit het niets doemen ze soms op! Zonder licht ook! Ik kom soms lijkbleek op de plek van bestemming aan. Je reinste ochtendspits terroristen zijn het. En ze weten het! Want ze zijn bij wet beschermd; wat er ook gebeurt. YOU LOSE!

Dus sinds kort heb ik me bij hen gevoegd.
Heerlijk! Die groene macht! Het genot van het passeren van al die auto’s in de file en mijn meewarige blik richting die stads-tankers wordt ook steeds beter. ‘Ach gut, moest papa een nog grotere bak om zijn tekortkomingen te compenseren?”. Zal hem eens laten zien wie hier het Alpha-mannetje is! Hup, ineens linksaf! JUIST! In de remmen met die bak! Wie is hier nou ‘King Of The Road’? Oh!! BOO-YAKA!

Maar ook de moderne fietser kent zo zijn zwakkere broedersen zusters. De LED-rijdertjes… De zwakke schapen die een dynamo te zwaar vinden fietsen. Je herkent ze meestal aan die flikker-lampjes of lichtkanonnen. Ik werd laatst zelfs verblind door zo’n angstig lammetje! Bang om ook als weggebruiker over het hoofd te worden gezien. Nou is een paar maanden geleden mijn fiets gestolen. Stond al jaren voor de deur, nooit op slot en nu waarschijnlijk in het bezit van een zwaar onderbetaalde medewerker van TNT-post. Je mag hem houden! Dus ik moest om een ‘nieuwe’. Gevonden en zet hem nu iets vaker op slot… Maar wat bleek?

Mijn achterlicht zit niet aangesloten op mijn dynamo! Deze moet worden aan- en uitgezet met een schakelaartje. Gedoe… Dus na mijn eerste de beste nachtelijke rit, ben ik hem, je raadt het al, vergeten uit te zetten. En nu is mijn achterlicht ‘op’. Mijn achterlicht is op!! Daar houden Alpha-mannetjes niet van! Zij beslissen zelf wel wanneer lichtjes ermee ophouden en niet andersom. Wat zullen we nou krijgen. Dus nu moet ik op zoek naar een los licht en wat bekabeling.

Want blijkbaar is er nagenoeg geen fiets meer te krijgen, die je nog gewoon aantrapt om het licht te laten werken. Het merendeel werkt nu op batterijen. Wat is er gebeurt met de altijd uitstekend werkende aantrap lichtjes? Zijn we dan allemaal zo zwak, ziek en misselijk, dat dit teveel gevraagd is? Voor die paar dappere bejaarden, alla! Maar de rest van fietsend Nederland? We verbruiken al meer dan genoeg batterijen. Echt!

“Ja maar, gemak dient de mens”.
De mens dient rekening te houden met de planeet die voor haar zorgt.
Pedal Power; kleine moeite, groot plezier.


Ray Meur, De Milieuridder

Gerelateerde artikelen

10 reacties op “Mijn achterlicht is op…”

helemaal mee eens Ray! Ik ben ook voor een beter oplossing van mijn achterlicht. Het moet toch een kleine moeite zijn om dat draadje door te trekken naar je achterlicht. Echt belachelijk! Bedankt voor deze oproep.

Het is inderdaad erg dat sommige fabrikanten het niet meer standaard monteren, maar een achterlicht op de dynamo hoeft helemaal niet duur te zijn. Bush&Muller maken de toplight flat plus (niet uitschakelbaar) en de toplight line plus (wel uitschakelbaar). Beide zijn heerlijk fel, blijven vijf minuten branden nadat je gestopt bent.
Batterij-lampjes zijn voor mensen die nooit in het donker rijden.

Draadje doortrekken, eenmalig karweitje, eeuwig plezier.
Bij mij gaat het draadje via de gaatjes van de achterremkabel door het frame. Koga heeft ook spatborden waarbij de draden/contacten in de spatborden zitten! Zeer aan te bevelenen: Busch & Müller fietsachterlicht Toplight Flat LED. Voorlamp moet ook wel led zijn, anders brand ie niet zo fel. Standlichtfunctie wel zo veilig.

Ben t helemaal met je eens, echt flauwekul. (ook op nujij gereageerd) Maar als het volgens @4 gewoon zelf te máken is, dan kan mijn fietsenmaker het dus ook? Moet ik maar eens gaan informeren dan!

Toevallig net nog een fietstweet geplaatst overigens…
eindelijk een trapauto voor volwassenen gevonden, in Toronto: http://www.youtube.com/watch?v=pSwig1tgUtY #Electrifythis

en
Geachte techneuten. Ik zoek: Een 2-pers trapauto type golfkar, met zonnepaneel en elektromotor voor trapondersteuning. #maakdatnou

een soort duofiets maar dan droog en warm en elektrisch ondersteund tot 45 km/h http://www.koc.be/hmf/meefietsen/meefietsen_html_mda29152.png
zoals dit maar dan “duo”. http://www.emcyclellc.com/
Dan kan mijn Smart de deur uit, kan ik mijn vader hiermee vervoeren.

Never doubt that a small group of thoughhtful, committed citizens can change
the world – indeed – it’s the only way that ever does (Margaret Mead)

Zélf starten! 😉
Leuke analyse weer! Ik geniet van je vlotte schrijfstijl, en hoor je ook graag spreken. (Wie weet al op 20 maart 2011).
Op de Landelijke Genoegdag, komt Milierudder Ray Meur ook met een heldere analyse…. 20 mrt, the place to be.

http://youtu.be/mauZ2W1RmKM
http://winkel.genoeg.nl/aanmelden_genoegdag/8001.html
http://www.genoeg.nl/nieuws/landelijke-genoegdag-op-20-maart-2011

Godelieve Engbersen, in bezit van stalen ros, met brak lampje (draad kapot!)

Fietsen doe ik al lang, geen eigen auto, maar het draadje naar het achterlicht is afgelopen jaren bij alle fietsen verdwenen: het draadje is mij te storingsgevoelig en als ik trap ga ik liever vooruit dan dat ik licht maak. Maakt mij dat een van de zwakkere broeders en zusters? Misschien wel maar ik denk dat altijd bij de hordes die ik inhaal, geen wonder dat niemand de fiets neemt als het iets verder is. O ja, ook een leuke categorie zijn de elektrische fietsen en als toppunt dan nog diegene die ’s avonds gaan spinnen!

Fietsterroristen ja die herken ik ook, dat ze dat nu met auto’s doen 😉 maar laat ze met andere fietsers uitkijken, misschien \beschermt\ de wet wel tegen auto’s maar daar heb je bijzonder weinig aan als je zonder te kijken en zonder hand uit te steken af slaat en ik haal je net in.

Ik kan een jaar doen met twee oplaadbare penlights; misschien zijn batterijen zelfs wel efficiënter… Het spierrendement voor fietsen blijkt (gemeten door te kijken hoeveel extra zuurstof er gebruikt wordt) ca. 25% te zijn, wat redelijk overeenkomt met die van >grijze< stroom (33%) en het laden en ontladen van de batterijen (20% verlies).

Ik hoop dat ik het alfa-mannetje feestje niet te veel verstoor, ik ben dan ook een beta-mannetje 😉

@ Mike

Daar houdt het Alpha-mannetje inderdaad niet van! Beta… Pfff… 😉

Dank Mike!
Categorie ‘Spinnen’ gaat binnenkort voorbij komen. Maar dank voor de reminder.

Ray

We zien het steeds minder dat er dynamo verlichting is. En als het er is, dan alleen nog voor de koplamp.
Ik denk zomaar niet dat het te maken heeft met het “zware” fietsen, maar luiheid, of dat de batterij fabrikanten er een dikke vinger in hebben. Zij hebben er baat bij, maar of het allemaal zo goed is voor het milieu hoor je niemand over ;(

Gewoon ouderwets, een fel halogeenlampje in de komplamp. En ja, ze zijn nog te krijgen https://www.fietsweb.nl/nl/sigma-lampje-6v2.4w0.4a-hal
Geen led, maar ouderwets met gloeispiraaltje.

By the way, ik denk dat de ouderwetse fietslampen op den duur wel allemaal gaan verwijdenen. Missschien dat de toekomst iets kan bieden met batterij en een zonnepaneeltje zodat je niet met lege batterijen zit. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *