Geen direct gevaar voor de volksgezondheid…

Geplaatst door Ray Meur in Biologisch, Niet-duurzaam 1 Reactie»

Ik kwam laatst via een twitterbericht op New-EnergyTV. Het ging over wonen in een passief huis. Als er iemand de laatste jaren passief woont, dan ben ik dat wel. Er waren dagen bij dat ik de deur niet meer uitkwam. Da’s natuurlijk niet echt gezond. Daarom trek ik er nu steeds vaker met de fiets op uit. Lekker de frisse lucht in. Hoewel…

Wat me bij dat filmpje over passief wonen vooral opviel, was toen ze het ventilatiehok instapte om het filter (4.40 min.) te bekijken. Blijkbaar ziet dat rooster na een maand gitzwart! Let wel; we hebben hier over Rotterdam. Om precies te zijn het Noordereiland midden op de Nieuwe Maas. Ja, dat wil wel!

Wat dat met dat fietsen van mij te maken heeft? Ik ondervind hinder… uitlaat-hinder, wel te verstaan. Wat een walmen af en toe! Maar om nou de hele rit m’n adem in te houden, is ook geen doen. Dit haalt een dikke streep door mijn gezonde-fiets-ervaring. Helemaal als het koud is. Het voelt lekker fris, maar die lucht blijft dan hangen. Doe daar nog wat openhaard-lucht en een Moerdijk brandje (!) bij en je bedenkt wel twee keer voordat je je longen wilt volzuigen met die gezonde buitenlucht…

Breda is sowieso geen fijne plek om een frisse neus te halen. We zitten middenin de grote industrie-driehoek. Te weten Moerdijk/Pernis, Antwerpen en het Rurhgebied. Maar gelukkig niet zo gek als China. Zure regen, anyone?

Hoe slecht is dit nou allemaal voor den mensch? Als we al die beruchte metingen moeten geloven is er geen direct gevaar voor de volksgezondheid. I’m not so sure… Ook indirect kon het wel eens tegenvallen.

Het meest maffe van dit alles is het volgende. Al deze (lucht)vervuiling nemen we voor lief. Sterker nog; we vinden het normaal. Ik ook! Maar het is NIET normaal! Als een ober je in een restaurant je eten voorzet en hij je vertelt dat het een ietsiepietsie vervuild is, maar het geen direct gevaar voor de volksgezondheid oplevert, eet je het dan op? Meeuwen, de aasgieren van de zee (heb ik me laten vertellen), raken ‘Fishy Fish’ ook met geen vin aan. Ze zijn gek! “Dit gaan we niet lopen eten!

In Duitsland hebben ze ook zo’n gevalletje lopen. Een hebberd dacht even snel munt te slaan met wat industrieel vet en vergiftigde in één klap de gehele kippen- en varkensindustrie. De gehele? Nou, flink wat… Wat gebeurt er? Duitsland schakelt massaal over op Bio-vlees! Vielen dank daarführ! Maar alle gekke koeien op een stokje; het is natuurlijk een beroerd verhaal.

Maar het staat in geen verhouding tot wat we in de jaren 60 en 70 de lucht in bliezen, in rivieren loosden en de zee in kieperden. Weet je dat nog?!
Die dappere jongens en meisjes die probeerden mensen te beletten om nucleair afval in zee te dumpen. Met bakken tegelijkertijd! Toedeledokie!! Dat doen we nu niet meer. Nu verplaatsen we veel afgedankt-afval naar Afrika en Azië. Een vriend van mij moest ooit de uitstoot controleren van een raffinaderij van Total ergens in Afrika. Hij zei: “De uitstoot was keurig binnen de perken (…), maar je moest je niet omdraaien… Daar lieten ze onze afgedankte auto’s volledig uitbranden om daarna met de familie het ijzer uit die wagens te slopen. Om vervolgens de containers ECHT tot de rand toe met ijzer te vullen, zodat deze konden worden verscheept naar China.” Goed bezig, die Total…

Het wordt een somber blogje zo…
Eh… Effe denken… Okee! Vroeger vervuilden we ons eigen nest meer dan nu. Een andere vervuiler betaalt. Dus we leren! We hebben tegenwoordig wel wat meer vervuilers (bijna 7 miljard) dan in de jaren zestig, maar toch. We vinden het niet normaal om nucleair in zee te dumpen. We controleren hier op uitstoot. We gooien niet alles zomaar door de gootsteen. We scheiden ons afval. We hebben katalysators en zo. Dus we doen ons best. Alleen minder vervuilen is nog steeds vervuilen. Als iemand in brand staat, voelt hij of zij zich niet geruster als iemand zegt: “Je staat maar een beetje in brand”.

De leercurve is nog niet afgerond. Tot die tijd ramen en deuren gesloten houden? Da’s ook niet erg gezond… Ventileren met een gasmasker op dan? Nou, we kunnen wel wat hebben en verstand komt met de jaren. One step at the time.

Eerst maar eens stoppen met roken… (kuch)


Ray Meur, De Milieuridder

Gerelateerde artikelen

1 antwoord op “Geen direct gevaar voor de volksgezondheid…”

Mooi stukkie maar helaas zijn er té veel mensen die als een struisvogel de kop in het zand steken. ‘Belangen’ is het sleutelwoord.
In Afrika rijden afgekeurde -en afgedankte- vrachtwagens uit Nederland die met een flinke subsidie van de Nederlandse regering daar naartoe zijn verscheept door diverse vrachtwagen-leveranciers. Ze voldeden niet aan de milieunorm van Europa en dus kunnen ze nog jaren rijden in Afrika. En wat dacht je van de olievelden, ook in Afrika?

’s Avonds dumpen ze er vrachtwagens vol afval in om het vervolgens in de fik te steken. Overal zie je van die mooie lichtkoepels, en je weet; daar staat weer een olieveld in de brand, het afval van miljoenen Afrikaanse burgers wordt daar verbrand, de Afrikaanse overheden doen een oogje dicht. Europa weet er van en doet er niets aan want; waar moeten we het afval laten? Weet jij het?

Nederlanders betalen grof geld voor alles waar ‘milieu’ voor staat. Duurzaam, milieu en Maatschappelijk verantwoord zijn keiharde geldleveranciers. Ga naar een overheid, zeg dat je een plan hebt, noem een paar ‘sleutelwoorden’ en je hoeft nooit meer te werken !

Vele corrupte, Nederlandse bedrijven zijn zo schatrijk geworden met medeweten en steun van onze staat….

Even wakker worden mensen…

O ja, nog even een opKIKKER….
Van alle boodschappen die je doet, betaal je 1% aan verpakkingsbelasting. En weet je wat er met dát geld wordt gedaan?
Daar worden weer grote multinationals in de gelegenheid gesteld om meer afval -en vooral plastic- gewoon in zee te dumpen…en inderdaad; gewoon met medewerking en medeweten van ONZE regering.

Slaap lekker verder……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *