Ledstrip wordt remlicht

Geplaatst door Martin van Vliet in Energiebesparing, Zelfbouw 3 Reacties»

Voor een motorrijder is er niets mooier dan een ritje op zijn of haar motor. Om het ook vooral veilig te houden, wil je goed gezien worden en dan is een standaard remlicht onder je motorkoffer niet altijd even ideaal. Je wil iets dat echt opvalt bij de automobilist, een verhoogd remlicht! “Hoe bouw je dat nu handig in die koffer?”. Dat vroeg een kennis aan mij en ik heb dat voor hem met behulp van een omgebouwde LED strip zelf gemaakt.

Door de uiterst bereidwillige medewerking van Kaj Alexander de Vries van de firma : Led It Light, ben ik in het bezit gekomen van een stuk LED lichtstrip (type LED strip koud wit – 5Watt p/m, 12Vdc) bestaande uit led segmenten van ong. 5 cm, zodat je strips kunt maken met een veelvoud daarvan als lengte. De V-Strom motor koffer heeft achterop standaard 2 rode plastic lenzen die met 2 schroeven zijn gemonteerd. Onder de lenzen licht een dun wit plastic plaatje, zodat de combinatie als rode reflector dienst kan doen. Na het verwijderen van de lenzen bleek dat er enkele mm’s ruimte te zijn tussen de achterwand van de koffer en de binnenkant van de lens, net genoeg om een led strip tussen te plaatsen.

De gebruikte lichtstrip is waterdicht en daarom te dik om achter de rode lens te monteren.
Je kunt echter met enig beleid de achterzijde en zijkanten van de waterdichte omhulling “wegbreken” door de randen van de strip voorzichtig van de leds weg te kantelen, waardoor er alleen nog een strip plastic overblijft die de leds zelf afdekt. Deze laatste moet beslist blijven zitten, omdat anders de kans op beschadiging van de leds zeer groot is. Op de foto is te zien hoe de “afgepelde” achterkant er uit moet zien.

De led segmenten zijn aan beide zijden voorzien soldeereilandjes met de aanduidingen +, R, G, B. De + aansluiting is voor de gemeenschappelijke 12Vdc. De R,G,B aansluitingen zijn voor drie led series die in de strip zitten (in ieder led huisje zitten nl. 3 witte leds!). Door nu R, G en B met elkaar door te verbinden en op de 0Vdc aan te sluiten, lichten alle leds in de strip tegelijk op.

Om voldoende licht bij daglicht omstandigheden te hebben, heb ik 4 strippen van 15cm gemaakt waarvan er achter iedere reflector 2 worden gemonteerd m.b.v. dun 2-zijdig plakband.

Tussen de 2 strippen worden 2 draadjes van ong. 15 cm gemonteerd (1 voor plus en 1 voor RGB). Naast de onderste strip wordt een gaatje geboord, waardoor de aansluitdraden voor de strips naar de binnenkant van de koffer worden gebracht. Daarna kan de rode lens weer op zijn plaats worden geschroefd.

Aan de binnenkant van de koffer worden de linker en rechter + draden met elkaar verbonden en idem voor beide RGB draden. en vervolgens weggewerkt met zwart ducttape. Aan de achterzijde van de koffer wordt een gat geboord en daarin worden een kabeldoorvoer met trekontlasting gemonteerd om de aansluitdraad door naar buiten te voeren.

De + aansluiting moet op de +12V van de motorremlicht aansluiting worden aangesloten en de RGB draad op de massa (0Vdc) aansluiting. Om de koffer te kunnen verwijderen, is er voor gekozen om de kabel naar de remlicht aansluiting te voorzien van een robuste stekerkoppeling, zodat de koffer eenvoudig losgekoppeld kan worden en de remlichtkabel onder het zadel kan worden opgeborgen.

]

Eindresultaat : Een robuste constructie voor een verhoogd remlicht met een vermogen van slechts 3W , een goede zichtbaarheid en daarmee verhoogde veiligheid voor een tevreden motor bezitter.

3 reacties op “Ledstrip wordt remlicht”

Een mooi, zuinig resultaat en mogelijk te combineren met de “alarmverlichting” als je achter aan sluit bij een file. Hoe staat het overigens met de “motor”robuustheid van de LED strip als het gaat om trillingen, vocht en overspanning? Mijn ouwe, trouwe XJ900 gaf ooit eens de geest, omdat de spanningsregelaar kapot ging en de 12 Volt richting de 14 Volt ging… De kapotte ontstekingsunit die vervolgens ook de geest gaf kostte slecht 1200 gulden….(400 gulden tweedehands)
Volgt nu de tellerverlichting 🙂 ?

Leuk project.
Ooit heb ik voor iemand wel eens de richtingaanwijzers van een motorfiets van ledjes voorzien.
Helaas gingen diverse ledjes snel kapot.
De stroom door de led’s stond ruimschoots op een lage (veilige) waarde.
Misschien zaten er op de 12 Volt spanning toch gemene spanningspieken, dat heb ik eigenlijk later niet onderzocht.
Nu zitten de gloeilampjes er weer in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *