Sluipverbruik onder het bed

Geplaatst door Arie Groenveld in Energiebesparing 19 Reacties»

Sommige verstelbare lattenbodems gebruiken ook energie als ze niet worden gebruikt.

Zo’n 20 jaar geleden kochten mijn vrouw en ik een Auping-bed met elektrisch verstelbare lattenbodems. De lattenbodems kunnen worden versteld door het indrukken van een van de twee drukknoppen, waarmee de draairichting van een motor kan worden gekozen.

De zwakstroommotoren worden van stroom voorzien middels twee transformatoren, die continu in bedrijf zijn.
In mijn streven om het stand-by verbruik te beperken ben ik het verbruik van de transformatoren eens gaan meten na hierover een hint te hebben gelezen op het Internet. Ik kwam op een verbruik van 4 Watt per transformator. Jaarlijks verbruiken de transformatoren samen dus 8 x 24 x 365 Wattuur = 70 kWh overeenkomend met een bedrag van circa € 15.

Oplossing

Voor een euro of vijf heb ik inmiddels een schakelbare contactdoos aangeschaft waarvan de trafo’s hun spanning betrekken. Op het moment dat ik de lattenbodem wil gaan verstellen voorzie ik de trafo’s even van spanning.

Conclusie

Het energieverbruik van het verstellen valt in het niet bij het sluipverbruik. Bij het heen- en terugstellen wordt er gedurende circa 15 seconden 45 watt verbruikt. Indien er dagelijks 2 lattenbodems worden versteld is het verbruik hiervan op jaarbasis 0,3 kWh. Het sluipverbruik was voorheen 70 kWh per jaar. Kortom een forse verbetering.

19 reacties op “Sluipverbruik onder het bed”

Zou een standby killer hier niet heel goed werken? Dan hoef je niet de schakelaar eerst om te zetten en werkt het hetzelfde als je gewend bent.

@ Roland,
Ik heb meerdere personen gesproken die deze lattenbodems hebben en onwetend zijn van het sluipverbruik. En inderdaad: het compenseren met zonnepanelen kost aanmerkelijk meer.

@ Merijn,
Dan moet je een stand-by killer gebruiken die zelf geen energie gebruikt. Ik vraag me trouwens af of zo’n apparaat automatisch aangaat als je de lattenbodemschakelaar indrukt. Ik denk dat je eerst de stand-by killer handmatig moet inschakelen om weer spanning op de trafo’s te krijgen.

Van alles hier in huis gemeten, maar aan mijn latten bodems heb ik helemaal niet gedacht! Bedankt! 70KWH per jaar is toch flink.

Ben gelijk mijn verstelbaarbed gaan meten. Auping van 1997. Verbruik nihil in standby. na gebruik even 11 watt maar schakeld na 3 seconden terug naar nul.

Overigens is 8 watt ook het sluipverbruik van een enkele rookmelder!
70 Kwh per jaar per melder en ik had er 7 hangen.
Helaas heb ik nog geen zuinige netgekoppelde melders gevonden dus vorlopig is die netkoppeling er maar afgehaald. Voor de rest doen ze het even goed op een batterij en omdat in mijn bestaande woning netgekoppelde melders niet verplicht zijn is er op dat valk geen enkel probleem. Deze melders zijn trouwens alleen verplicht omdat men bang is dat mensen vergeten de batterij te vervangen. Dat na tien jaar de hele melder vervangen moet worden vergeet men dan maar even.

Er zijn overigens oom melders met een batterij die tien jaar mee gaat.

Jerry Pieters

De allergrootste besparing op gebied van elektriciteit in ons huishouden was het 100% uitbannen van sluipverbruik. Als wij slapen of weg zijn is ALLES uit (behalve koelkast, CV-ketel en de zonnestroomomvormers natuurlijk). Dat scheelt onder letterlijk vele honderden kWh’s per jaar.

@Jerry Pieters: Ik kan niet geloven dat een rookmelder 8W verbruikt. Kun je vertellen hoe je deze waarde gemeten hebt? Merk op dat de meeste goedkopere energiemeters (en helaas ook veel duurdere) onnauwkeurig meten bij lage waarden. Ook nemen lang niet alle meter de cos phi (google maar) in hun berekening. Het lijkt mij waarschijnlijk dat een rookmelder 8VA verbruikt, maar misschien maar 1 à 2 W. Ik ben tegen alle sluipverbruik, maar voor een gekoppeld rookmeldersysteem zou ik dat zeker over hebben.

Het gemiddelde sluipverbruik per persoon wordt geschat op 200 kWh/jaar Zou dit niet te laag zijn? Vergeleken met de jaarlijkse zon- en windenergie is het sluipverbruik veel hoger, zelfs in Duitsland. Alleen de Denen overtreffen met hun windopbrengst hun sluipverbruik.

200 kWh/jaar staat gelijk aan zo’n 22 W sluipverbruik, en dat lijkt mij inderdaad laag. Als ik om mij heen kijk in een ‘modern’ huishouden zie ik zomaar 100 W of meer op standby staan. Je hebt dat sneller voor elkaar dan je denkt.

Ik moet het schatten want ik meette het destijds nog niet zo goed, maar ik schat dat we toch wel 500-750 kWh per jaar besparen aan sluipverbruik door het 100% uitgebannen te hebben. Om dat zelf op te wekken zouden we een zonnestroominstallatie ter waarde van zo’n € 1200 aan moeten schaffen. Nu hebben we het met een paar tientjes aan stekkerdozen voor elkaar. Die stekkerdozen hebben zich inmiddels vele tientallen keren terugverdiend.

Duurzaam en rendabel!

@Jeroen Haringman:

Hallo Jeroen: hoe krijg jij het voor elkaar om (bijna) alles in de nacht uit te schakelen ? ik doe dat als ik voor 3-4 weken in de zomer op vakantie ga. dan heeft mijn vrouw de koelkast en vriezer leeg en schakel ik alles af met de hoofdschakelaar en oom de gas en waterkraan. graag je antwoord ! bedankt.

Ook ik heb een elektrisch verstelbaar bed. Die bleek per bedmotor ca 11 Watt continu te verbruiken (dus beide bedhelften totaal ca 22 watt). En dit was bepaald geen goedkoop opruimingsbedje. Sluipverbruik is nog steeds een groot probleem.

Gelijk een vraag:
Bij mijn PC-hoek heb ik een stekkerdoos met schakelaar. Als ik die inschakel knalt de zekering van de groep er vaak spontaan uit. Ik schakel via de stekkerdoos printer, laptopvoeding, schermvoeding 2 ikea spaarklampen en de voeding van een DEC-telefoon. dus qua vermogen is het vrijwel niets. Wat kan de oorzaak zijn?

@ Willem,

Apparaten met transformatoren (voor de voeding) zoals een printer gebruiken vaak bij het inschakelen kortstondig extra stroom. Dit kan afhankelijk zijn van het moment van inschakelen. Als die extra stroom optreedt bij meerdere apparaten, wordt dat effect versterkt.
Er zijn meerdere oplossingen denkbaar:
– verdeel de apparaten over 2 stekkerdozen, die je niet tegelijk inschakelt.
– schakel een van de apparaten (b.v. de printer) apart in;
– gebruik een zekeringautomaat;
– Een tragere zekering zou ook kunnen helpen, maar ik weet niet of die bestaan en of dat is toegestaan. Dat moet een installateur weten.

Naar aanleiding van bovenstaande ben ik ook onze lattenbodems eens gaan meten.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik er nooit aan gedacht had, hoewel ik vrij scherp ben op sluipverbruikers…
Resultaat 3,6 en 4,8 W. Samen dus ook goed voor ruim 70 kWh/jaar.
Daar ga ik dus zeker iets aan doen!
Moet nog even nadenken hoe, want dat met die extra schakelaar (zoals Arie heeft gedaan) vind ik een beetje omslachtig.

Een tijdje geleden heb ik ook onze stoelverstelling gemeten (van die luie stoelen waarvan je de leuning achterover kunt zetten en een voetsteun die omhoog komt).
Resultaat:
Mijn stoel (ca 15 jaar oud)verbruikt ca 5W continu (trafo) en die van mijn vrouw (ca 5 jaar oud) nagenoeg 0 (schakelende voeding).
Omdat beide stoelen op dezelfde spanning werken, heb ik ze nu beide achter de schakelende voeding gezet. Alleen even opletten: niet gelijktijdig bedienen want dan wordt de voeding mogelijk overbelast.

Auping heeft later zogenaamde netvrijschakelingen toegepast! Hierdoor is er nagenoeg geen sluipverbruik. Wat ze nu gebruiken weet ik niet… iets Chinees geloof ik…

Tegenwoordig is het wetgeving dat het sluipverbruik niet meer dan 0,5W mag bedragen!

(2009/125/EC, Ecodesign-Richtlinie)

De trafo’s van mijn bedbodems krijgen spanning als de verlichting op de nachtkastjes ingeschakeld is.
Daarvoor heb ik in het blad van elk kastje een drukschakelaar ingebouwd.
Deze schakelaar voorziet een dubbel stopcontact onder het kastje van spanning.
Van zelfsprekend zit daar dan de stekkers van de verlichting en de bedbodemtrafo.
Een tweede schakelaar op mijn nachtkastje bediend de TV deze staat dan ook nooit op standby.

Ook hier blijkt voor één bed 35 kWh per jaar in het niets te verdwijnen terwijl ik de bediening misschien één keer per week gebruik. Bedankt voor de tip.

Bedankt voor je tip. Heb er een doordrukschakelaar tussen gezet. Die neemt nu ook die twee schemerlampjes mee van 4W ieder 9als ze uit staan). Weer een paar procentjes van het verbruik afgeknabbeld.

Inmiddels heb ik de boel aangepast, mbv een 9V batterij, een paar diodes en twee relaitjes.(per bed)
Dus geen aparte schakelaars o.i.d. Kosten ca € 11,- per bed.
Terugverdientijd ca. 1,5 jaar.
Bij het indrukken van één van de vier bedieningsschakelaars van het bed, zorgt de batterij dat er een relais wordt aangetrokken, waarmee de netspanning wordt ingeschakeld. Vervolgens zorgt de dan in werking getreden 24V van de trafo naar één van de motoren voor het inschakelen van het 2e relais dat de netspanning vasthoudt, totdat de motor weer spanningsloos is doordat je de betreffende schakelaar los laat.
Voor geïnteresseerden, hier is de link naar het schema’tje

m.vr.gr.,
Zwerius Kriegsman.

En wat te denken van elektrisch bediende rolluiken. Ik kwam onlangs een bloedhete trafo tegen die bestemd is om de motor van het rolluik van spanning te voorzien. gelet op de temperatuur is dat meer dan een paar watt. Ik zal binnenkort eens gaan meten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *