Op vakantie met een elektrische auto

Geplaatst door Jeroen Haringman in Transport 25 Reacties»

In letterlijk alle gesprekken die ik voer over elektrische voertuigen (en vooral elektrische auto’s) gaat een groot deel van het gesprek helemaal niet over de auto maar over het a-woord: actieradius. Bij het horen dat de actieradius van een bepaald type elektrische auto bv. 150km is verzuchten mensen “Naar mijn werk heen en weer zou prima kunnen, boodschappen doen en naar oma en opa ook wel. Maar ja, je kunt er niet mee op vakantie…”

Is dat wel zo?

Dit artikel is eerder verschenen op mijn eigen website www.solarwebsite.nl

De Leaf aan de snellader

Een gezin uit Den Haag deed wat veel mensen voor ‘onmogelijk’ houden, ze huurden in de zomer van 2011 een Nissan Leaf en reden er gewoon mee naar Italië heen en weer. Op hun prettig leesbare website beschrijven ze precies hoe e.e.a. in zijn werk ging en zo te zien hebben ze een topvakantie gehad.

Door slim gebruik te maken van snelladers langs de route, maar ook gewoon ‘s nachts te laden bij campings en hotels reden ze in een paar dagen tijd van Nederland naar Italië. De dagverslagen beschrijven een interessante reis met veel leuke menselijke contacten langs de route.

De statistieken geven hun geheel eigen beeld van de vakantie in cijfers.

De conclusie is overduidelijk, in tegenstelling tot wat veel mensen denken (mensen die voor het overgrote deel waarschijnlijk nog nooit in

Naast de Nissan Leaf nog enkele elektrische auto's tijdens de vakantie gespot.

een elektrische auto gereden hebben) is naar het buitenland op vakantie gaan met een elektrische auto nu al gewoon goed mogelijk, zonder in te leveren op vakantieplezier (integendeel zelfs, als ik het zo lees en de foto’s zo zie). Natuurlijk, het is anders – als je gewend bent om in twee dagen tijd van Nederland naar Italië te jakkeren dan zal het andere reistempo je misschien niet direct aantrekken. Maar als je iemand bent voor wie de vakantie al begint bij het dichttrekken van de voordeur, en niet pas bij het gek van de stress aankomen op de vakantiebestemming, dan lijkt me dit een hele ontspannen en leuke manier van reizen.

Ik ben er helemaal enthousiast van geworden. Ik hoop iets dergelijks ook nog eens te doen.

Foto’s zijn met toestemming van dhr. Kemmere benut ter illustratie. Voor details over hun rondreis, surf gerust naar hun website ev2i.nl


Jeroen Haringman website Solarwebsite.nl

25 reacties op “Op vakantie met een elektrische auto”

Ja, dat is erg leuk, maar met een maximale gereden afstand van 280km op een dag blijft het toch wel een klein beetje behelpen. Je moet er een beetje een avontuur van maken, maar de meeste mensen zullen toch op zo’n vakantie graag eens een dagje doorrijden en even 600 of 700km verderop raken, lijkt me.

@Maarten: zoals je op het weblog kunt zien maakt het gezin de reis onderdeel van de vakantie. Dan maakt het dagkilometrage niet uit.

Het anders, dat is waar. Maar aan anders is te wennen – en anders kan veel leuker zijn! Heb je het blog gelezen? Het gezien heeft de grootste lol gehad en veel leuke lokale contacten gehad, juist doordat ze met een e-auto langskwamen.

Denk out-of-the-box.

Alles wordt hier wel op een hoopje gegooid. De conclusie is en blijft: elektrische auto’s zijn momenteel nog geen alternatief, omdat de actieradius te beperkt is. Een reis naar Italië kan je dan wel indelen per 100km, dat maakt de rit heen en terug wat minder stresserend en relaxer; het is niet echt het type reis waar de gemiddelde Nederlander (of Belg, of …) op zit te wachten. Je kan natuurlijk ook de vraag stellen of je wel per sé naar Italië moet gaan.
Los van al dan niet naar Italië gaan, is 160km écht te weinig. Mijn vader woont op 60km van waar ik woon (hij is wat verder naar het noorden getrokken na de scheiding met mijn moeder, ik ben in de gemeente gaan wonen waar mijn vriendin “geboren en getogen” is). Als ik daar op een WE naartoe rij, is mijn auto “leeg” en mag ik een dag wachten om andere tripjes te plannen. Als ik met mijn vrouw en (binnenkort) 1 kindje naar de kust wil, moet ik met een elektrische auto sowieso overnachten, of ik geraak niet thuis. Mag ik niet meer bij mijn vader op bezoek? Mogen mensen niet meer op een andere plaats gaan wonen? Mogen we niet meer naar de zee? Voor dat soort “toekomst” pas ik toch echt wel. Krik de autonomie op tot 500km en ik ben een klant. 500km is nog niet de meer dan 1000 die je bv met een Bluemotion kan doen, maar meer dan 500km per dag, dat haal ik maar uiterst zelden.

@KoeN: Je ‘mag’ van mij alles, het is een verkeerd beeld dat duurzaam leven zou betekenen dat je dingen ‘niet meer mag’. Dat is echt niet zo. Ik heb geen eigen auto maar ik kom overal waar ik zijn moet.

Als een bestemming buiten de actieradius van je elektrische auto ligt pak je trein, of huur/leen je een auto. Een Greenwheels basisabonnement kast maar € 5 in de maand, als je de €35k voor een Leaf neer kunt leggen kan dat er ook nog wel af. Sterker nog: bij sommige leasecontracten zit het er in.

Het is puur een zaak van anders (flexibeler) naar je transport kijken, da’s alles. Als je dat kunt, is alles mogelijk.

En dat deze manier van reizen niet zou zijn wat ‘de gemiddelde Nederlander/Belg’ wil, dat zou kunnen. Maar vergeet niet dat men over op vakantie gaan met een elektrische auto meestal zegt ‘dat kan niet’. Wat men dus kennelijk bedoelt is ‘dat wil ik niet’en dat is iets heel anders.

Denk verder.

Ik ben een groot voorstander van elektrisch rijden en het lijkt me zeker een leuk avontuur om met een elektrisch boodschappenautootje een flinke reis te maken. Praktisch is het echter geenszins. Dit valt in dezelfde categorie als over land naar Singapore reizen met het OV. Kan prima en het is een waar avontuur, maar in zijn huidige vorm zit er geen toekomst in. Als dit de toekomst is zullen veel mensen besluiten thuis te blijven.

Er zijn echter ook goede oplossingen beschikbaar(!) om het vakantie-argument bij EV’s nietig te maken:
– Een fossiele auto huren of ruilen is de gemakkelijkste oplossing
– De trein nemen is in sommige gevallen ook een goede oplossing (of het vliegtuig, maar dat is nogal contraproductief)
– Batterijwisselstations zoals die van BetterPlace
– Meer snelladers, zeker icm:
– Meer berijk voor EV’s

Treffend die reakties van verwende konsumenten, die soepelheid ontwend zijn en op hun verbruiksrecht staan. Een fietsvakantie valt dan helemaal buiten beeld. Niet alleen heb je dan een nog beperkte dagelijkse aktieradius, maar je ondergaat dan weer en (tegen)wind. Ach een avontuur loze tocht mist ook een uitdaging.

@ Jeroen Haringman & roland
Als op reis gaan met een elektrische auto “kan”, dan kan te voet op reis gaan ook, of niet? (…) vergeet niet dat men over te voet op vakantie gaan meestal zegt ‘dat kan niet’. Wat men dus kennelijk bedoelt is ‘dat wil ik niet’en dat is iets heel anders. Denk verder.
Geen auto’s meer nodig.
Halleluja!

@KoenN,

Met de nieuwe generatie elektrische auto’s (o.a. Nissan Leaf, Citroen Zero, Renault Zoe) kun je het volledige accu pakket opladen binnen 30-60 minuten als je je wagen aansluit op een publieke laadpaal. Daarvan staan er al meer dan 1200 in NL. Kijk maar eens op http://www.oplaadpunten.nl/Autooplaadpunten

Dus als je langer dan 60 minuten bij je vader op bezoekt bent dan is je wagen alweer vol voor de terugweg.

@Jeroen van Agt
Welkom in de echte wereld. Waarom zou mijn pa een laadpaal voor zijn deur krijgen? Of ik parkeer de wagen aan het dorpsplein, waar de laadpaal zou kunnen staan, en wandel te voet enkele kilometers tot waar hij woont. Ik ben echt blij om niet in sommigen hun toekomst te moeten leven :).

Om nog wat olie op het vuur te gooien: ik heb net een nieuwe auto moeten bestellen: Ford Focus 1.6TDCI Econetic met 88g CO2. Die brengt me, theoretisch, 1558km ver met 1 tank…(3,4l verbruik, tank van 53l). In de praktijk zal wel wat minder zijn.

Actieradius zal voor sommigen nooit genoeg zijn, want stel je voor dat je effe een donorhart naar Nova Zembla wilt brengen.

Feit is dat de actieradius toeneemt. De Renault Zoe is de eerste EV van de volgende generatie met meer actieradius en flexibele oplaadmogelijkheden. Buiten dat je bij je vader/moeder ca. 15 km/h kunt laden aan ieder stopkontakt, staan er inmiddels ca. 25 snelladers in Nederland en dat worden er snel meer waardoor de actieradius steeds groter word. Natuurlijk zijn er genoeg mensen die geen 30 min aan de snellader willen staan en voor hen is een praktische elektrische auto nog ver weg.
Voor de wat beter gesitueerden onder ons komt volgend jaar de Tesla Model S naar Nederland. Deze auto heeft een theoretische actieradius van 250km tot 480km (afhankelijk van accupakket) voor een prijs (schat ik) vanaf €60000,= tot € 100000,=. Dit is een hoop geld, maar wel een heel luxe auto die concurreert met de BMW 5 serie en de Mercedes E-klasse. Ook al is de Tesla Model S geen auto voor Jan Modaal, dan denk ik nog dat deze auto bewijst dat elektrische auto’s langzaam maar zeker gaan concurreren met auto’s met verbrandingsmotoren.

De oplossing voor al deze “hindernissen” is er al enige tijd. De Opel Ampera en de Chevrolet Volt gebruiken naast de electro motor een Range Extender en rijden zonder problemen 500km. Daarnaast hebben ze ook nog eens het voordeel van 0% bijteling, fijne vakantie!

@Koen,

Welkom in de echte wereld: Die olie op het vuur gaat je flink wat geld kosten. Je volle tank van je nieuwe auto kost elke keer ongeveer 88 euro. En je mag er gerust vanuitgaan dat die prijs nog veel hoger gaat worden (hint: peakoil).

Een elektrische auto daar-en-tegen gooi je vol voor maar 1 euro (via een thenewmotion oplaadpas). Ik heb wat zitten rekenen met de Renault Zoe, en per km is deze meer dan de helft zo goedkoop als een tweede hands Renault Megane (vergelijkbaar qua omvang). Als je benzine prijzen blijven stijgen (wat wel de verwachting is) dan wordt dit verschil alleen nog maar groter

Ik weet niet of je al op http://oplaadpunten.nl/Autooplaadpunten gekeken hebt, maar het zou me niets verbazen dat de dichtbijzijnste paal minder dan 500m van het huis van je vader af is.

Als je zo’n ding in een half uur weer kunt opladen, en dat hoeft alleen maar als je meer dan 150 km moet rijden, dan is dat voor mij weer geheel acceptabel. Anderhalf uur rijden, aan de paal met die wagen, even een pauze met een kopje koffie, en verder rijden maar weer. Geen probleem, lijkt me. Moeten alle pompstations wel zo’n snellader hebben natuurlijk, maar dat is ook vast binnenkort wel het geval. Ik zie de toekomst dus wel zitten, maar in stukjes van 100 km naar Italie rijden, nee daar heb ik niet zo’n zin in.

Zolang we beleefd blijven, vind ik het wel leuk discussiëren.

Ik vat bovenstaande reacties even samen:
Ik kan de uiterst beperkte autonomie voor lief nemen, of ik kan €60’000 betalen voor een luxewagen die een iets betere autonomie heeft.
Ik krijg het probleem van de brandstofprijs voor de voeten geworpen (tank van 53l), maar om het probleem van de autonomie op te lossen zou ik een €40’000 dure Ampera moeten kopen die nog steeds op brandstof rijdt.

Nog enkele bemerkingen:
Ik ben Belg, dus oplaadpunten.nl is niet echt een handige website voor mij want het geeft enkel de NL oplaadpunten weer.
Of de brandstofprijs nog gaat stijgen of niet, kan ik niet zeggen. Jullie blijken over een glazen bol te beschikken die dat al voorspelt. Dat is wel handig. Internationaal is de olieprijs de laatste 2 maanden gedaald met 12%, als de euro niet zo sterk gedaald was, was de prijs aan de pomp ook met 12% gedaald. Vergeet niet dat meer dan 50% van de pompprijs belastingen, heffingen, … zijn. Zekerheid over al dan niet stijging of daling heb ik allerminst.

Binnenkort breidt ons gezinnetje uit en zullen we genoodzaakt zijn een privéwagen te kopen. Ik zal eens kijken naar de ZOE. De privéwagen zal dienen om kleine afstanden te doen, dus met 150km autonomie komen we daar wél toe. Zeker als de gebruikskosten (brandstof) heel laag is, kan dat interessant zijn.
Bedankt voor de tip!

@KoeN,

Zeker een interessante discussie. En natuurlijk blijven we beleefd 🙂

Wat betreft de olieprijs. Op korte termijn zie je inderdaad flinke schommelingen (omhoog en omlaag), maar de langere termijn trend is continue omhoog. Een van DE oorzaken hiervoor is peakoil. Hier is wat meer informatie: http://www.olino.org/articles/2009/07/09/de-gevolgen-van-het-einde-van-goedkope-olie

Tip: Er bestaat ook een website voor de oplaadpunten in Belgie. http://www.oplaadpunten.org/

Het is dat ik vind dat we beter af zouden zonder al die auto’s (auto’s hebben nadelen die niet opgelost kunnen worden door wat anders in de tank te doen) maar anders zou ik zeggen dat het goed zou zijn als alle bezitters van een fossiele auto eens een week in een elektrische auto zouden rijden. Ik heb een week in een Leaf gereden (http://www.solarwebsite.nl/2011/05/rij-impressie-nissan-leaf/) en dat opende mijn ogen. Na een paar dagen had ik compleet geen ‘actieradius-angst’ meer. Echt, dat is een omschakeling die je je niet kan voorstellen als je het niet meegemaakt heeft.

Even een andere kijk op de discussie mbt de noodzaak om ons verspillende consumptie te veranderen.
Nog niet zo lang geleden hadden de rijken, ze waren met weinig, enorme huizen omdat ze regelmatig enorme feesten hadden.
Hun arbeiders betaalden ze net genoeg zodat ze in leven konden blijven.
Ze hadden een decadent en arrogante levenshouding en ze wilden dat niet veranderen.
Nu weten we beter.

Nu willen vele consumenten vasthouden aan een verspillende manier van leven.
Vele willen eens per jaar naar zuid Europa en de reis moet zo snel mogelijk. De auto moet 365 dagen per jaar groot genoeg zijn om dat te kunnen doen.
Met alle kennis die nu zo makkelijk te krijgen is weten we beter!
Het is een kwestie van willen en doen…

Simpel: ga je naar Frankrijk of Italië, dan reis je er relaxed naartoe met de autoslaaptrein en eenmaal ter plekke (goed uitgerust en binnen 24 uur na vertrek) rijd je lekker elektrisch rond.

Deze blog is begonnen vanwege de mogelijk beperkte actieradius.

Met de Opel Ampera kun je circa 70 km op de accu rijden. Daarna wordt de elektromotor aangedreven door een motor die op benzine loopt. Als deze tank (bijna) leeg mocht zijn, kun je deze gewoon weer bij de pomp vullen, net zoals bij een benzine auto. Het benzineverbruik is echter een stuk lager dan bij een vergelijkbare auto. Zo kun je (zonder bijtelling) met zeer beperkte kosten de gewoonlijke ritten naar het werk of privé maken, zonder op vakantie in te hoeven leveren. De Range Extender van Opel is de oplossing voor alle ongemakken van elektrisch rijden.

Hoe leuk het verhaal ook is, 280 km/dag is niet echt iets waarmee je een petrolhead gaat overtuigen. (Dat haal ik overigens zelf met de fiets 🙂 op een ligfiets moet ik vlot de 500 kunnen halen)
De sleutel ligt erin om auto’s terug te maken waarvoor ze dienen en al die elektrische zooi eruit te slopen. Als ik zie dat ik met de auto van mijn vader, een standaard golf 1.9 tdi van 5 jaar oud al 1:30 haal dan komt dat door rustig rijden en zo weinig mogelijk gewicht. Een auto moet bestaan uit een veilige kooi, aandrijving en ophanging, airco, verwarming, elektrische ramen, … Mensen slepen toch ook geen laptop met ingebouwde bureaulamp mee ?

Jean linssen heeft helemaal gelijk. De Ampera is een fantastische auto die je gerieflijk brengt waar je wilt.

Jean Linssen heeft gelijk maar ik vind dat haar reactie te simpel is op dit artikel, deze mensen hebben de moeite gedaan om elektrisch op vakantie te gaan wat een hoop planning vergt en ik ben blij te zien dat ze met de Nissan Leaf een heel eind zijn gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *