Artikel Volkskrant – Hoe het begon en de OliNo lampmetingen

Geplaatst door Marcel van der Steen in Ledlampen, OliNo 28 Reacties»

Op 5 februari jongstleden hebben we als OliNo meegedaan aan een VARA Kassa Groen uitzending. De Volkskrant wilde n.a.v. deze uitzending meer achtergronddetails weten van OliNo en in het bijgaande artikel vind je de resultaten van dit gesprek met de Volkskrant.

Artikel Volkskrant (PDF) olino-pdf

28 reacties op “Artikel Volkskrant – Hoe het begon en de OliNo lampmetingen”

Aan de hand van het Volkskrant-artikel, de Kassa-groen-uitzending en eigen ervaringen met allerlei soorten lampen vraag ik me af wat nu wijs is om te doen. Energiebesparing met nog dure ledlampen of gloeilampen houden en zonnepanelen op je dak. Oftewel energiebesparing versus duurzame energie opwekken om je voetafdruk te verkleinen. Stel je hebt 5 gloeilampen van 60 Watt in huis die gemiddeld 1.000 uur per jaar aan zijn. Vervang je deze door 5 Led-lampen van 12 Watt OF zet je (extra) zonnepanelen op je dak? Wat is wijsheid en waarom? Ik heb een berekening gemaakt en daarbij komt ik tot een duidelijke conclusie. Maar vergeet ik dingen of elementen in mijn berekening? Graag reacties!

Nieuwe situatie met 5 Ledlampen en geen zonnepanelen op mijn dak maar stroom van het energiebedrijf ad € 0,22 per kWh:

Aanschaf 5 ledlampen van Philips 12 Watt ad € 40 per stuk en dat na 15 jaar nogmaals tegen zeg € 30 per stuk. Totaal uitgave is € 350. Stroomverbruik 5 x 12 x € 0,22 x 30jr is € 396. Totaal besteding is € 746 in 30 jaar tijd.

Daarbij nog geen rekening gehouden met prijsstijgingen van stroom in die jaren. Goedkoper zal dat in ieder geval niet worden. Hou ik rekening met een voorzichtige prijsstijging van stroom van 4% per jaar en van energiebelasting van 3% volgens http://www.sun4ever.info/AO0003g3d7q9.php (onderaan de pagina) dan gaat die stroom totaal zelfs € 703 kosten i.p.v. € 396 en komt het totaal uit op € 1.053.

Oude situatie met gloeilampen en zonnepanelen op het dak:

Uitgaande van zonnepanelen die ik overweeg aan te schaffen moet ik bij het blijven gebruiken van gloeilampen meer zonnepanelen aanschaffen. Bovendien moet ik gloeilampen kopen die gemiddeld 1000 uur ofwel 1 jaar meegaan. Dus 5 lampen x 30 jaar is 150 lampen a € 2 is € 300. Ik ga hier niet meer uit van de ouderwetse gloeilampen met 60 Watt verbruik want die zijn niet meer te krijgen. Ik werk dus bij de vervanging met de halogeenversie ervan die 30% zuiniger zijn en dus 48 Watt verbruiken. Dat is een reëel toekomstig scenario.

In mijn situatie haal ik waarschijnlijk gezien ligging van mijn dak en woonplaats zo’n 86 procent opbrengst uit een zonnepaneel. Dit op basis van informatie van http://www.sun4ever.info/Plaatsingopjouwdak.php . Mijn dak ligt Zuidwest en hellingshoek 40 graden. Geen last van schaduw. Totaal jaarverbruik nu ongeveer 3.900 tot 4.000 kWh excl. de gloeilampen en daar is dus een installatie aan zonnepanelen met 4.500 tot 4.700 Wp voor nodig.

Ik moet dus het jaarverbruik van de 5 halogeen-gloeilampen met 48 Watt opwekken. Dat is 48×5 is 240 kWh per jaar. Daar heb ik dus 240/0,86 is 280 Wp netto vermogen aan zonnepanelen extra voor nodig. Dat kost volgens hen http://www.sun4ever.info/prijzenpv.php extra bij een totaalinstallatie zonnepanelen van ca. 4.500 Wp. >> 280 x € 1,90 geleverd en gemonteerd ofwel totaal € 532 extra. Dat is incl. verlenging van de garantie op de omvormer tot en met 15 jaar.

Een omvormer blijkt geen 30 jaar mee te gaan zoals je zonnepanelen. Dus na 15 jaar nogmaals een omvormer incl. garantie ad € 2.000. Dat is voor de extra paneeldeel voor de extra verbruik van de gloeilampen 280/4.500 x € 2.000 is € 124 extra uitgaven.

Met dit alles heb je dan 30 jaar lang stroom voor het extra stroomverbruik van je halogeen-gloeilampen. Totaal dus € 300 (lampen) + € 532 (zonnepanelen) + € 124 (extra omvormer) is € 956.

Conclusie:
Led-lampen zijn met uitgaven van € 1.053 duurder dan halogeen-gloeilampen gecombineerd met zonnepanelen die € 956 kosten. Dan zijn we wel van kwalitatief goede en dure ledlampen uitgegaan en dat kan goedkoper, maar aan de andere kant hebben we gerekend met voorzichtige prijsstijging voor stroom.

We gaan er even van uit dat de recycling van de ledlampen en de ene en gloeilampen en zonnepanelen aan de andere kant een even grote milieubelasting met zich mee brengen maar dat is duister voor de leek die ik ben.

Bovendien heb je nog steeds een voetafdruk van je stroomverbruik van die Ledlampen tenzij je groene stroom afneemt natuurlijk. Conclusie is voor mij duidelijk. Zonnepanelen od duurzame energie gaan voor energiebesparing. Graag dus commentaar want ben maar een eenvoudige energieconsument. Bedankt alvast. Joop Hamer

Hoi Joop, 40 Euro voor een LED om 60 Watt gloeilamp te vervangen is geen realistische prijs. Je kunt beter van 15 a 20 Euro uitgaan, bijvoorbeeld met Pharox of een goed B-merk. Er zijn inmiddels een hoop LEDs rond de 800 Lumens (vervangt 60-75 Watt) met een verbruik tussen de 9 en 12 Watt, voor prijzen tussen 12 (noname) en 25 (alles behalve Philips) Euro. En zelfs de Philips Master LED dimbare! design! merk! lamp krijg je inmiddels al vanaf 30 Euro…

Trouwens mag je zeker zijn dat je over 15 jaar niet hetzelfde model gaat kopen: Inmiddels krijg je 200% licht voor 150% stroomverbruik voor hetzelfde geld. Gezien je niet oneindig veel licht nodig hebt ga je over 15 jaar misschien 1500 Lumen LEDs van 5 Watt voor 5 Euro gebruiken, maar dat is nu nog moeilijk te voorspellen.

Gezien bij je berekening zonnepanelen en halogeenlampen slechts een beetje goedkoper waren dan LED zonder zonnepanelen en je ervan uit gaat dat er al wat panelen waren, kun je waarschijnlijk het beste voor een gecombineerde aanpak kiezen: Geniet van je panelen en ga geleidelijk naar LED verlichting overschakelen, bijvoorbeeld steeds als een spaarlamp stuk is.

Dit soort vragen zijn moeilijk in absolute zin te beantwoorden. Ik heb wel zelf een website gemaakt (http://www.vastgroen.nl) om met dit soort vragen te kunnen spelen door kosten en opbrengsten van zowel besparende acties als zelf energie opwekken in 1 overzicht bij elkaar te brengen. Kan tot verrassende inzichten leiden.

En ik doe niet (meer) mee aan het indexeren van energieprijzen. Dat blijft koffiedik kijken. Misschien is over 20 jaar duurzame en lokale energieopwekking gemeengoed. Dan kunnen energieprijzen ook naar beneden bewegen! Niemand die het weet.

Met alle noodzakelijke aannames over toekomstige prijsontwikkelingen vind ik het gevonden prijsverschil zo klein dat mijn conclusie is dat het zo goed als geen verschil maakt.

Technisch blijft een gloeilamp een onding dat veel meer doet waar ie niet voor bedoeld is, namelijk warmte produceren. En veel te weinig voor wat je wil: zichtbaar licht.

En niet voor niets bestaat er een grof 3-stappenplan: 1 besparen, 2 overschakelen op energie uit hernieuwbare bronnen (transitie), 3 uitbreiden (meer comfort e.d.):

In 2009 zijn wij met 1 begonnen door gloeilampen te vervangen door LED lampen. En daar hebben we +/- 25 euro per vervanging van 40 W gloeilampvermogen in geinvesteerd, in totaal voor ongeveer 450 euro. Daarnaast diverse andere zaken, bijvoorbeeld pomp in HR kombiketel vervangen door 3 standen exemplaar op stand 1 met goed waterzijdig afregelen van de CV radiatoren. En ook radiatoren isoleren aan muurzijde. Dit was tientjes-werk.

Vervolgens, met de grote prjsdoorbraak (grid-parity voor kleingebruik) van 2011, hebben wij zelf 2340 Wp aan PV geinstalleerd hetgeen op jaarbasis in 2012 meer (> 2000 kWh) heeft gegenereerd dan wij gebruiken (1600 a 1700 kWh). Investering ongeveer 3500 eur. Eind 2012 (rijkssubsidie en subsidie via lidmaatschappen windmolencooperaties) 1200 Wp aan PV erbij (950 eur). Aldus mogen wij voor 2013 ruim 3000 kWh aan productie verwachten.

Veel te veel voor ons energiebespaarde huishouden zou je zeggen! Teveel? Nee hoor, dit jaar komt er een electrische auto (fiscaal gestimuleerd voor 5 jaar). Met 20.000 km/jaar ongeveer 3.000 kWh/jaar verbruik. Dus over enige tijd PV bijleggen (en ja, we hebben nog wel wat ruimte daarvoor). Netto-kosten (inclusief financiering) per maand 200 eur over 5 jaar.

Vanaf april 2013 is ons gasverbruik significant gezakt door in gebruik nemen van een HR houtkachel (brandstof: wilgenhout uit eigen tuin). Wat dit op jaarbasis precies bespaart aan aardgas zullen we nog zien, verwachting minstens de helft (van 1200 m3). Investering 3000 eur. Opbrengst tevens meer comfort uit warmtestraling in plaats van convectie.

Kortom: in de loop van 3 jaar eur 8000 geinvesteerd. Heel veel minder uitstoot, financieel rendement minstens 8% (conservatief gecalculeerd), en de sportschool uitgespaard (zelf het dak op en wilgenhout hakken). 😉

@JM mooi verhaal. Je zegt 20000km per jaar met de elektrische auto. Dat is nogalwat. Zijn dat allemaal kleine afstanden?

Korektie/aanvulling:

In de loop van 4 jaar (2009-2010-2011-2012) eur 8000 geinvesteerd. Gemiddeld eur 2000 per jaar. Dit bedrag hebben wij dus niet besteed aan nieuwe plasma-TV’s en andere gadgets (mijn laptop uit 2007 functioneert nog prima, o.a. dankzij goed systeemonderhoud). Dus in plaats van eur 2000 per jaar te besteden aan consumptie-goederen hebben wij geinvesteerd met financeel rendement 8%.

Daar verbind ik de conclusie aan dat ecologische vooruitgang gepaard kan gaan met economische groei, al vanaf micro-(huishoudelijke) schaal.

Je begrijpt het pas als je het ziet 😉

@Marcel Dat valt nog te bezien, het wordt naar alle waarschijnlijkheid de 2e editie LEAF (waarop het nu nog ongeveer 6 weken wachten zal zijn). In ieder geval woon-werk verkeer: (2 * 50 of 2 * 75 km per dag afhankelijk van werkplek Utrecht of Amersfoort vanaf omgeving Zaltbommel). 3 a 4 werkdagen per week. Daarnaast veel (heel veel, ik houd van autorijden) prive ritten (0% bijtelling). Er zijn al 2 snellaadpalen hier in de omgeving en ook in omgeving familie (Amsterdam, Den Haag, Eindhoven). Tijdens proefweekeinde met LEAF 1e editie alles gelukt met bij familie bijladen op normaal stopkontakt (4 – 5 uur tot niet vol maar wel voldoende).

Daarnaast zie ik het ook wel zitten om van snellaadpaal tot snellaadpaal langere reizen te maken, bijvoorbeeld naar Idar-Oberstein (450 km) waar mijn vriendin jaarlijks inkopen doet (half-edelstenen) voor haar sieraden atelier. Laden aan snellaadpaal gat met deze 2e editie max 15 min duren (van 0 – 80%). Omdat ik tijdens het proefweekeinde nog veel na thuiskomst wilde overhouden (vrije zondagavond => touren door de Bommelerwaard) hebben we ’s middags tijdens thuisreis snel-gelaad bij Utrecht. Dat was binnen 15 minuten gepiept want de acuu’s stonden op 33% bij aanvang.

Op 80% kom je minstens 100-120 km verder. Met 2e editie en gunstige omstandigheden (zijn te kiezen voor enkele lange reizen) kan 150 km lukken. Aldus 3*150=450: 2 maal tussenstop van 15 min. Dat is voor mij zeer acceptabel. Alleen staan die snellaadpalen momentele nog niet op dat traject 🙁 Maar dat zou nu wel eens (mede door ambities/inspanningen Nissan voor geheel Europa) binnen 1 a 2 jaar helemaal kunnen veranderen.

@Marcel Overigens ontzettend bedankt voor al jouw goede werken hier op Olino. Wij hebben begin dit jaar de verlichting verder uitgebreid met LED-spots. Mede dankzij jouw lampmetingen (en achtergrond informatie) hebben wij nu prachtige verlichting.

Meer dan 10 jaar geleden heb ik het principe van de reflecterende kunstwerken ontdekt: Richt (destijds halogeen) spots op kunstwerken die je mooi vind als enige lichtbronnen, en het hele vertrek wordt indirect in jouw favoriete lichttonen gezet. Daarbij komen al die kunstwerken als extraatje door de directe belichting meer tot leven. Belangrijk hierbij is verlichting met een goed kleurspectrum (hoge CRI waarde dus).

Vroeger waren halogeen lampen hierin overtroffen, tegenwoordig zijn ook daarin (en zeker op huishouden vermogens-schaal) zeer goede LED vervangers beschikbaar (20 – 25 Eur per 20 Watt halogeen vervanger).

IK heb gekeken naar de Renault Zoe. Die kon ook in een half uur opgeladen worden. Alleen die laadpalen die dat vermogen hadden, daarvan waren er 5 in Nederland (destijds, en ik praat over dec 2012). De laadpalen waarvan er > 2000 staan, hebben een capaciteit die 2 uur laden vereist. En dan moet je de laadpaal nog maar vrij vinden, want deze kan ook bezet zijn. Vandaar dat ik het op dat moment geen alternatief vond voor langere reizen Dat was niet het enige probleem. Een andere was dat ik voor alle afstanden < 20 km de fiets pak (en dat is nog niet eens een elektrische). Dus voor die afstanden waarvoor een elektrische auto goed werkt, gebruik ik de auto niet. Grotere afstanden doe ik met OV en als dat echt tegenvalt dan de eigen auto. Blijkt dat ik zo slechts 5000 km per jaar rijdt.
Dan ben ik geen autofan (in tegenstelling tot jou). En wil ik gewoon niet zoveel geld uitgeven aan een auto. Ik wil dan liefst een tweedehandsje zodanig dat er nauwelijks afschrijving is. En omdat ik niet veel rijdt, dus ook nauwelijks benzinekosten (want de Zoe had de batterij in verhuur en dat kostte alleen al 90 euro per maand).
En ik vond de Zoe te klein; ik ben een Megane gewend en als ik hem gebruik is het wel eens met meerdere personen.
Dus ik wacht nog even af. En snap jouw redeneringen prima.

@ JM, nr 8. Een leuk idee dat van belichten van je favoriete schilderij en daardoor je ruimte (deels) vullen met die kleurtonen.
Ben blij dat de informatie van de site goed gebruikt wordt.

Heb die Zoe bekeken en door die accuhuur niet interessant. Weet wel dat ik op eur 182 (dus nog iets minder dan 200) per maand kom DANKZIJ kleinschaligheids- en milieinvesterings aftrek (en Vamil) via mijn eenmanszaak (ben ZZP), in kombinatie met 0% bijtelling (voor 5 jaar). Die investeringsaftrek geniet je over aanschafwaarde, dus niet over eventuele huur.

Overigens betaal je aan huur meer in 5 jaar dan je kwijt bent aan aanschaf inclusief financieringskosten (Ja ja, zie hier gerust een bescheiden voorbeeldje in van de parasitaire werking van de financiele sector op de gehele economie..).

Geen wegenbelasting t/m 2015 geldt dan wel voor iedereen.

Een 2e hands Smart Roadster op benzine waar ik ook naar gekeken heb komt iets duurder (eur 198/mnd gebaseerd op aanschaf eur 4500) uit. Maar dan niet via de zaak vanwege bijtelling privegebruik. Wel zakelijke kilometers (15.000 / jaar) aan jezelf vergoeden a eur 0,19 per km.

Kortom: met 5000 km per jaar auto geheel in prive betaal je minimaal ook rond de eur 200 per maand.

Momenteel staan er bij 6 servicepunten van de ANWB snellaadpalen (voornamelijk Randstad, zie de ANWB site). Tevens ambitie om dit binnen 2 jaar (2013-2014) uit te breiden naar 50 geheel NL. Daarnaast staan er ook al wat van andere aanbieders (zie bijvoorbeeld http://www.laadpalen.nl).

Inmiddels hebben verschillende partijen onderkent dat Brabant/Limburg nog schaars bedeeld is en wordt daaraan gewerkt…

Alles wijst erop dat de transitie naar volledig electrisch rijden dit jaar behoorlijk veel momentum krijgt.

@Marcel Kan je met die 5oo km per jaar dan niet beter een auto delen (Greenwheels, MyWheels)?

Hoi JM @ 13: ik zal het doorgeven aan mijn collega Jeroen. Hij heeft hier wel wat aan.
Voor @ 15, ik heb het een keer uitgerekend en kwam erop neer dat ik gelijk zou spelen wanneer ik 1x per week 4 uur een wagen huurde en verder 1 weekend per maand. Aangezien ik al een wagen heb houd ik het liever zo. Dna heb ik hem wanneer ik het wil. Dat is een extra comfort dat ik niet inlever, ook niet al zou het Greenweels concept 25 euro per maand goedkoper uitvallen.
Wel zou ik met iemand uit te buurt best mijn wagen willen delen. In dat geval zou ik dan een simpel verrekenmichanisme willen toepassen:
–> dezelfde kosten per uur en per km zoals bij Greenwheels, en dat geld wordt in een pot gestopt. Ieder doet dat. Aan het eind van het jaar wordt de opbrengst in de pot minus onderhoud en benzine en wegenbelasting en verzekering, gedeeld door de deelnemers.
Maar goed, ik ken nog niemand voldoende genoeg in de buurt.

Hoi Marcel, Ja dat zou ik ook zo houden. En je auto delen kan je via http://www.mywheels.nl dus doen! Ben zelf voornemens die LEAF ter beschikking te stellen, maar verwacht daar niet zoveel van vanwege de regio waar ik woon. Maar als je in een dichter bevolkte (en ook wat progressievere) buurt woont, dan maak je goede kansen je auto vaak te verhuren lijkt mij. Ideaal als ie anders maar werkeloos (doch niet kosteloos) voor je deur staat… Je kan daar inderdaad per uur (met een eventueel dag-maximum) verhuren plus prijs per km. Ze schijnen ook de goedkoopste bemiddelaar te zijn op dat gebied.

Hoi JM @ 17. Jeroen wil evt zijn Zoe beschikbaar stellen. Dus wij aan het rekenen wat voor een prijs zou moeten gelden. Allereerst was er wel 1000 euro aan inbouwkosten nodig om een computer in je wagen te laten bouwen. Ik wil dat niet voor mijn wagen, want dat zijn meteen 1000 euro kosten. Daarnaast weet ik niet wie de wagen huurt. Ik ken liever de persoon. Vandaar dat ik er niet aan mee ga doen maar liever iemand in de buurt vind die samen wil doen. Een persoon/familie is genoeg.
Verder heeft die mywheels een aparte PR: ze zegt tegen de huurders dat er geen vast tarief voor iedere keer huren is, terwijl ze wel aan de verhuurders een vast tarief rekent van 4 euro! (naast de km en uurprijs die mywheels ook aan de verhuurders rekent). Dus wij als verhuurder hebben alleen de instrumenten uurprijs en kmprijs en kunnen geen vast huurtarief vragen, terwijl mywheels dat wel aan ons als verhuurders doet. Daarmee moeten wij als verhuurders weer gaan inschatten en risico nemen. Ik vind dat niet handig en zou, als ik er al aan mee zou doen, er toch op aandringen ook het instrument “vast tarief per keer huren” te hebben, zeker al gezien dat mywheels dat al aan zijn verhuurders doet.

@Marcel 18. Die eur 4 per keer is de bemiddelingsfee voor MyWheels zelf meen ik. Lijkt mij niets mis mee, MyWheels moet natuurlijk ook ergens van leven. Wordt ook helder gecommuniceerd.

Bij mijn weten is een computer inbouwen niet nodig. Ik heb bij wijze van test een dummy verhuur auto ingevoerd, niets van ingebouwde computer nodig. Waaruit leid jij af van wel?

@JM, 18. Die fee is niets mis mee, dat is ook geheel mijn punt niet. Alleen wij als verhuurders kunnen die fee zelf niet doorrekenen naar de eindklanten. Dus moeten we die fee verrekenen in km prijs en in uurtarief. Veel te lastig. Veel handiger als wij ook die fee konden doorrekenen.
Verder vwb inbouwen computer. Jeoren heeft eea uitgezocht. En een computer in de wagen is handig voor km registratie, voor het vrijgeven van de auto wanneer deze gehuurd is. Voor het afsluiten wanneer nodig en het afdwingen dat de wagen na huurtijd niet meer gebruikt kan worden.

@Marcel 20. Nee, als verhuurder kan je niet een enkel bedrag per verhuur aangeven. Alleen per uur en per km, met eventueel een maximum per dag. Maa rlijkt mij ook niet nodig, de fee voor MyWheels wordt door de huurder betaald, niet door de verhuurder. Zie http://mywheels.nl/tarieven (zij noemen het boekingskosten).

@JM, 21. Bedankt, ik zie het. Ten tijde van dat wij (Jeroen en ik keken) was het dacht ik toch echt anders. Maar goed, ik geef dit door aan Jeroen kan hij kijken wat hij met zijn Zoe kan doen.

Het is inmiddels een tijd geleden sinds de laatste reacties over CRI, het nu mei 2013. Zelf heeft bij mij een korte storm geraasd wat betreft led. Ik heb een aantal gloeilamp vervangers geprobeerd maar allemaal waren ze niet naar mijn zin. Vooral de kleur beleving en beloofde kleurtemperatuur. Maar ook licht de sterkte. Met beter vooronderzoek had ik wel betere lampen kunnen kopen (bijvoorbeeld deze website heb ik pas na mijn aankopen ontdekt). Maar als ik bovenstaande dingen lees begin ik toch weer te twijfelen of led een mooie overstap is om nu te maken (als je led wilt gebruiken als vervanging voor het ‘gezellige’ licht van de gloeilamp). Hoe staat het met de ontwikkelingen van led op dit moment? Ik heb ook een paar ledlampen voorbij zien komen die van kleurtemperatuur veranderen wanneer je ze dimt. Gaan jullie deze ook testen?

Hoi Robin,
we testen alles wat we aangeboden krijgen. We vragen een lage prijs voor een volledige meting. Ik heb nog geen leds gezien die bij dimmen warmwitter werden.
Het zal wellicht wel weer zo zijn nu met leds als wat het was met digitale fotografie: die kon ook nooit compleet de analoge fotografie vervangen. Maar is dat nu werkelijk een probleem? Met de komst van digitale fotografie hadden we de fotografie mogelijk gemaakt voor het grote volk, zelf tot aan semi professioneel niveau. Nu met leds openen zich mogelijkheden die we met gloeilamp bij lange na niet hadden. En waarom zouden we ons alleen maar richten op gloeilampvervangers? De leds geven een licht dat door velen wordt geprefereerd boven gloeilamp (daar zijn allang ook testen voor gedaan) en leds geven flinke besparingsmogelijkheden en leds geven ook veel minder warmte af waardoor ze bij veel meer zaken ingezet kunnen worden zonder verkleuringen aan armaturen, hout, omgeving etc. Het licht van de gloeilamp is best te evenaren, want ik heb al vele leds in mijn huis die dan weer erg warm wit zijn en weer andere zijn het minder. Maar goed, wellicht is het niet precies hetzelfde. Dan wordt het zoeken.

Hi Marcel,

Bedankt voor je reactie. Je hebt in principe helemaal gelijk. Maar veranderingen brengen ook weerstand met zich mee:) Ben ook van mening dat led verlichting gewoon de toekomst is. Het nadeel nu is de manier waarop webwinkels ermee om gaan. Ze zijn over het algemeen niet eerlijk over de te verwachten resultaten. Heb zelf op dit moment een aantal lampen vervangen voor led varianten. Ook weer een paar omgewisseld naar een halogeen/gloeilamp. Ik zal de ontwikkelingen zeker blijven volgen en belijf ook enthousiast over led verlichting.

Hier nog even een voorbeeld van een led die warm witter word bij dimmen: http://www.youtube.com/watch?v=GRUmzGZVsqw

Ik heb een lamp van Philips model kaarspeertje kleine fitting er staat op 2w 2700k 16mA 50-80Hz. Deze brand van 20:00 tot ochtend 7:00. Ons kind is erg bang de lamp geeft enorm veel licht. Mijn vraag is verbruikt deze veel stroom? De aanschaf was 14 euro bij de AH.
Dank U

Hoi Monique,
jouw lamp zal 16 mA trekken, dus erg weinig stroom. Dat er toch veel licht uitkomt is omdat de ledlamp veel efficienter is dan een gewone gloeilamp. Het werkelijke verbruik van de lamp is slechts 2 W. Dat is gewoon erg weinig vermogen. Gloeilampjes of halogeenlampjes vind je niet van slechts 2 W. Meestal zijn de kleinste halogeentjes 12V 10 W en de kleinste gloeilampen 230 V 5 W.
Je hoeft je dus niet druk te maken dat deze lamp, die voor je al veel licht geeft, teveel vermogen opneemt.

Hallo Joop Hamer,
Voor een goede vergelijking zou je ook de combinatie spaarlamp/zonnepaneel moeten doorrekenen.
Even in de gauwigheid, uitgaande de waardes die je hier hebt opgegeven:
Het stroomgebruik van de spaarlampen is slechts 12/48 ste van de halogeen lampen.
Als je vanwege het gebruik van spaarlampen in combinatie met zonnepanelen 36/48 ste kunt besparen op de aanleg van de zonnepanelen (€ 656,-), lijkt me het voordeel evident.
Aanschaf spaarlampen € 350,- plus extra zonnecel capaciteit € 164,- is totaal € 514,-.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *