LED spotlamp voor buiten

Geplaatst door Marcel van der Steen in Energiebesparing, Lampen Geen reacties»

Onlangs had ik een spotlamp nodig voor de tuin, om de fontein aan te lichten. Ik wilde een ledlamp inzetten die ik onlangs had getest omdat deze een heel kleine stralingshoek had en dus geschikt zou kunnen zijn om alleen de fontein mooi in het licht te zetten. In dit artikel laat ik zien hoe ik de lamp geschikt heb gemaakt voor buitengebruik.

Spotlamp

De lamp die gebruikt wordt is een AR111 lamp van TopLEDshop, zie hiervoor het meetartikel. Deze lamp heeft 12 V nodig aan de klemmen, waarbij zowel AC als DC mag.De stralingshoek is met 16 graden erg klein maar juist geschikt om op afstand een klein gebied te accentueren (aan te lichten).

Behuizing

Voor een dergelijke lamp buiten te kunnen hangen moest deze in een waterdichte behuizing komen. In mijn situatie hangt deze lamp onder de luifel van mijn tuinhuis en wordt daardoor niet direct nat, maar ik wilde ook niet dat er allemaal spinnen en beestjes in de lamp zich zouden gaan nestelen. Dus een mooie gesloten behuizing was gewenst.

Ik heb in de base line van Plan-It (Praxis) een behuizing gevonden voor een buiten halogeenlamp. Deze AR111 paste erin. Ik moest wel de reflector, halogeenlamp en steuntjes eruit halen voordat ik plek had voor deze AR111. Daarna heb ik deze AR111 op 1 beugel geplaatst waardoor deze op zijn plek bleef in de lampbehuizing.

Voeding

Als voeding heb ik een adaptor nodig die van 230 V AC een 12 V (AC of DC) maakt. Ik heb een driver gebruikt die 12 V DC maakte. Deze was te groot voor montage in de behuizing dus die is binnen de tuinhuis terecht gekomen. De 12V draden gaan dan naar buiten naar de buitenlamp.

Resultaat

Het resultaat is een buitenspot die lekker zuinig is en met een mooie kleine lichtbundel juist alleen de fontein belicht. De ophanging van de spot is zodanig dat je niet verblindt wordt door het licht omdat je er van de zijkant opkijkt. In de foto is het het zwarte ding naast het meest linkse licht op het tuinhuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *