Word mede-eigenaar van De Windvogel-molens!

Geplaatst door Inge Verhoef in Windenergie, Zelfvoorzienend Geen reacties»

In het ruim 20 jaar bestaan van de Windvogel zijn er al zes windmolens gebouwd of aangekocht. Deze windmolens wekken gezamenlijk jaarlijks zo´n 8.800 MWh op. Dat is het stroomverbruik van ongeveer 2500 huishoudens. Burgers kunnen mede-eigenaar worden van deze molens.

Steeds meer burgers willen zelfvoorzienend en duurzaam zijn wat betreft hun energiegebruik. De Windvogel biedt burgers de kans om mede-eigenaar van onze windmolens te worden en met korting zonnepanelen aan te schaffen. De Windvogel is een landelijke coöperatieve vereniging van burgers die streeft naar een duurzame energievoorziening met windenergie als prioriteit. De coöperatie bezit zes windturbines die mogelijk gemaakt zijn door leningen die de leden verstrekken. De Windvogel telt momenteel meer dan 3000 leden, oftewel mede-eigenaren. Maandelijks komen er tientallen leden bij die ook meer windmolens in Nederland willen. De leden kunnen hun “eigen” windstroom betrekken door zich aan te melden voor zelfvoorziening.

Windenergie als prioriteit

Met alleen zonne-energie en waterkracht kunnen we de duurzame energiedoelstellingen niet halen en blijven we langer dan nodig afhankelijk van olie en kolen. Daarom zet De Windvogel sterk in op windenergie op land. In de ruim 20 jaar dat we bestaan hebben we al zes windmolens kunnen bouwen of aankopen. Deze windmolens wekken gezamenlijk jaarlijks zo´n 8.800 MWh op. Dat is het stroomverbruik van ongeveer 2500 huishoudens. Daar zijn we heel trots op, maar we willen dat er nog meer windmolens in het bezit van burgers komen. Dit heeft als voordeel dat er geen opbrengsten afgeroomd worden door bedrijven of de overheid. Al het geld blijft in bezit van de vereniging waarmee deze nieuwe duurzame energie projecten kan realiseren.

Onze molens

Onze zes molens hebben allemaal prachtige namen gekregen: De Amstelvogel, de Elzevogel, de Appelvogel, de Gouwevogel, de Windvogel en de Volhouder. Onze Amstelvogel is de grootse turbine. Het is een Enercon E70 met een ashoogte van 85 meter. Hij produceert jaarlijks circa 4000 MWh en staat bij Ouderkerk aan de Amstel. Wij hebben ook nog een aantal oudere en kleinere molens in ons bezit, variërend van 30 tot 55 meter hoog en met opbrengsten vanaf 50 Mwh per jaar. Hier is een overzicht van al onze molens.

Je eigen windstroom

De leden van De Windvogel kunnen de stroom van hun windmolens thuis afgeleverd krijgen. Ieder lid kan zich aanmelden voor windstroom van De Windvogel. Van deze stroom is het 100% zeker dat het door onze eigen molens opgewekt is. Wij maken daarvoor gebruik van energiebedrijf Anode.
Vanwege de onzekerheid rond energiebelasting hebben onze leden afgesproken om de gangbare €0,22 per kWh te blijven betalen. Als de teveel betaalde energiebelasting vrij komt, wordt dat bedrag als lening aan de coöperatie opgenomen, die het weer investeert in duurzame productiemiddelen. Op deze manier wordt energiebelasting gebruikt waar het voor bedacht is: realiseren van een duurzame en schonere energieproductie. Niet door de overheid, maar door de burgers zelf. In de toekomst willen wij vrijgesteld worden van belasting over de door onze eigen molens opgewekte stroom en daar maken we ons dan ook hard voor.

De beste molens

Het heeft onze voorkeur om zelf nieuwe molens te plaatsen in plaats van bestaande turbines over te nemen. Bij de bouw van nieuwe windmolens kiezen we voor de wat duurdere maar ook de wat betere molens met de beste prestaties die op de West-Europese markt verkrijgbaar zijn. Dit zijn meestal molens van fabrikant Enercon. Daar zit bijvoorbeeld geen Neodymium in, een schaars metaal waarvan de winning dit moment nogal milieu onvriendelijk is, zie ook het artikel ENERCON WECs produce clean energy without neodymium.

Kortingsactie zonnepanelen

Heb je altijd al zonnepanelen op je dak willen hebben maar is het er nog niet van gekomen? Dan is dit je kans. Word lid van De Windvogel en ontvang een korting van maar liefst 12% op de aanschaf van nieuwe zonnepanelen bij Metdezon. Daarnaast wordt 3% van het aankoopbedrag als lening aan De Windvogel geboekt. Deze lening wordt gebruikt om nieuwe duurzame energie projecten te realiseren. Met deze actie stimuleert de Windvogel ook de particuliere opwekking van duurzame energie.

Lid worden en geld lenen

Iedereen kan lid worden van De Windvogel. Dat kost eenmalig €50. Als je lid bent, ben je mede-eigenaar van de windturbines. Je hebt dan inspraak in het beleid van de coöperatie door middel van de jaarlijkse algemene ledenvergadering. Op die vergadering worden de belangrijkste nieuwe molenprojecten besproken en de jaarlijkse rente op de door leden verstrekte leningen vastgesteld. In het afgelopen jaar was de rente 5%.
Als Windvogellid kun je ook geld lenen aan de coöperatie. Iedereen is bij De Windvogel vrij om zelf te beslissen hoeveel geld hij of zij aan De Windvogel leent. Er is geen sprake van aandelen- of obligatie-constructies. De leningen zijn na 15 jaar weer opvraagbaar.

Landelijke vereniging met een visie

De Windvogel onderscheidt zich van andere duurzame energie coöperaties met haar landelijke doelstellingen, de idealistische ambities en de lobby voor energiebelastingvrije zelfvoorziening. Wij bouwen windmolens in het hele land, op plekken waar dat mogelijk is. Daarnaast wil De Windvogel dat er bij zelfvoorziening geen energiebelasting betaald hoeft te worden en zij voert daar een sterke lobby voor. Vanaf 1 januari wordt het al mogelijk om je eigen stroom te gebruiken met een belastingkorting per kWh van 7,5 cent, mits binnen je eigen postcode gebied opgewekt. Maar wat nu als onze windmolens te ver weg staan? Dan gaat de belastingkorting niet door. De Windvogel zet zich in om ook deze korting voor alle zelf opgewekte stroom geregeld te krijgen. Help je ook mee?

Voor meer informatie, over de zonnepanelen actie of hoe lid te worden van De Windvogel kunt u terecht op de website www.windvogel.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *