Zelf opwekken van energie

Geplaatst door Bas de Vries in Windenergie, Zonne-energie 14 Reacties»

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelf energie op te wekken. Het zelf opwekken van energie wordt ook steeds voordeliger. Je kunt bijvoorbeeld energie opwekken door middel van zonnepanelen, een zonneboiler of een windturbine. Het zelf opwekken van energie heeft gevolgen voor je energierekening. Wat gebeurt er wanneer je te veel of juist te weinig stroom opwekt?

Subsidies

Wanneer je erover nadenkt om zelf energie op te gaan wekken kom je mogelijk in aanmerking voor een subsidie. De aanschaf van bijvoorbeeld zonnepanelen wordt daarmee een stuk voordeliger. Op de website van Agentschap NL is een overzicht van subsidies te vinden.

Het terugleveren van stroom

Het kan zo zijn dat je meer energie opwekt dan dat je gebruikt. In dat geval kun je stroom terugleveren aan het energienetwerk. Je dient altijd van te voren aan te geven aan de energieleverancier dat je stroom wilt gaan terugleveren. Daarnaast moet je ook de netbeheerder in jouw regio op de hoogte stellen. De netbeheerder kan dan rekening houden met eventuele gevolgen voor het stroomnet. Je hebt daarnaast een slimme energiemeter nodig die de opwekking van jouw stroom registreert in plaats van de opwekking direct van het verbruik aftrekt.

Terugleververgoeding

Voor het terugleveren van stroom krijg je van je energieleverancier een vergoeding. De ACM (Autoriteit Consument en Markt) geeft een indicatie voor de hoogte, maar energieleveranciers bepalen uiteindelijk zelf de terugleververgoeding. De meeste energieleveranciers rekenen voor deze terugleververgoeding de kale leveringsprijs per kWh van je energiecontract. Dit is de leveringsprijs exclusief BTW en energiebelasting en is meestal rond de 4 tot 7 cent per kWh. Er zijn ook energieleveranciers die een vaste terugleververgoeding rekenen.

Salderen

Wanneer je minder energie opwekt dan dat je gebruikt, dan krijg je te maken met salderen. Je trekt dan de energie die jij zelf hebt opgewekt van het totale stroomverbruik af. Volgens de wet moet je tot 5.000 kWh kunnen salderen, maar een groot aantal energieleveranciers staat salderen tot het totale stroomverbruik toe. Controleer dit wel van te voren.

Een kort voorbeeld om salderen iets duidelijker te maken: Stel dat je 3.000 kWh hebt verbruikt en 900 kWh zelf hebt opgewekt, je kunt dan de 900 kWh van de 3.000 kWh aftrekken (salderen) voor de volledige leveringsprijs (inclusies BTW en belasting). Je betaalt dus voor 2.100 kWh.

Het kiezen van een energieleverancier

Niet alle energieleveranciers hebben dezelfde regels omtrent het zelf opwekken van energie, zo kan de terugleververgoeding en de maximale kWh aan saldering verschillen. Het is dus verstandig om voordat je energie op gaat wekken te berekenen hoeveel stroom jij verwacht te gebruiken en hoeveel je verwacht op te wekken. Een overzicht van de terugleververgoeding en maximale kWh saldering van alle energieleveranciers vind je op de website van energievergelijken.nl

14 reacties op “Zelf opwekken van energie”

Het is het beste om minder op te wekken dan dat je verbruikt.

Als ik even het voorbeeld van hier boven pak.

Je gebruikt bv 3000 kWh, je produceert 900 kWh. Van die 900 kWh gebruik je bv 500 kWh direct, en dat wat over is (400 kWh) wordt teruggeleverd aan het net.

Aan het eind van het jaar krijg je bij je afrekening 400 x €0,22 (dat is inclusief alle belastingen etc.) terug.

Ga je nu meer opwekken dan dat je gebruikt, dan snij je jezelf in de vingers. Bv:

Je gebruikt bv 3000 kWh, je produceert 5000 kWh. Van die 5000 kWh gebruik je bv 2000 kWh direct, en dat wat over is (3000 kWh) wordt teruggeleverd aan het net.

Alleen ziet de afrekening er anders uit..

je krijgt dan terug:

1000 x €0,22 = €220 (Deze 1000 kWh valt nog binnen wat je zelf gebruikt)
2000 x €0,07 = €140 (2000 kWh is wat je teveel hebt teruggeleverd)

Totaal dus €360

Het is dus verstandig om nooit meer op te wekken dan dat je gebruikt. want dat kost je eigenlijk geld. (vergelijk die 1000 maar eens met die 2000)

Mocht je goedkoop aan zonnepanelen kunnen komen, dan kun je het wel doen, en net zoals wij ons huis elektrisch warm stoken. Je gebruikt veel meer, en krijgt dus ook meer terug.

Addendum op dit artikel:
Conform de (huidige) nederlandse Elektriciteitswet ben je alleen genoodzaak het ENERGIEBEDRIJF op de hoogte te brengen van de teruglevering. Het NETWERKBEDRIJF/NETBEDRIJF staat hier helemaal buiten/los van en heeft dus geen VERPLICHTING!
Net zoals het registreren/aanmelden in het PIR, ook dat is NIET VERPLICHT (zie dezelfde Elektriciteitswet!).
De Netcode van het netbedrijf is dan ook ondergeschikt aan de wet(geving) en is louter regulerend ten dienste van het netbedrijf.

@Dennis: \huis elektrisch warm stoken. Je gebruikt veel meer, en krijgt dus meer terug\
Meer energieverbruik – (veel) meer dan gemiddeld – wordt met subsidie aantrekkelijk.

Heet dat duurzaam en ben ik de enige die dat zot vind?

Je zegt in het artikel dat er een slimme energiemeter nodig is. Is dat ech zo? Als je minder terug levert dan je verbruikt kan de oude Ferraris meter dat toch mooi achteruitdraaiend automatisch salderen. Het lijkt me dus slimmer om de oude meter te laten zitten dan een zogenaamd slimme meter te laten plaatsen. Of zie ik iets over het hoofd en heb ik straks een koekebakker met een nieuwe meter aan de deur?

@Roland en @Dennis.
Economisch gezien is de afweging om Elek te verwarmen vs Gas verwarming: Terugleverprijs vs gasprijs/9.8
Dus als bv de terugleverprijs 7 ct is en de gasprijs 62 ct
is het voordeliger terug te leveren en met gas te verwarmen.

@jan en @dennis: Een Slimme meter is zeker niet nodig om zonnepanelen te installeren. Alleen als de analoge meter niet terugdraait is het nodig om een slimme meter terug draait. Indien de analoge meter wel terug draait, is het verstandiger deze te behouden.

FYI, waar het artikel hier over zwijgt: er is GEEN verplichting tot plaatsing van een z.g. slimme meter. Hier is in Tweede Kamer al eerder uitspraak over geweest, zie: http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2011/03/28/functionele-eisen-slimme-meter-aan-tweede-kamer-voorgelegd.html

Mogelijk bedoelt de auteur hier een (elektronische) meter die verbruik en teruglevering registreerd, maar niet per definitie op afstand uitleesbaar is. Sterker nog: de good old Ferraris-meter (draaischijf) mag gewoon blijven hangen bij teruglevering (mits er geen terugloop-blokkering op zit).
Zo heb ik een digitale (4 kwadranten) meter hangen, zonder communicatie-mogelijkheid.

Minister Kamp (EZ) heeft laten weten dat hij tot 2017 niet aan de salderingsregeling zal morrelen. Dat is Haags voor: vanaf 2017 staat de salderingsregeling op losse schroeven. Je krijgt dan nog € 0,08 voor je zonnestroom, wel belangrijk om te weten als je nu zonnepanelen gaat kopen.

Salderen is mooi voor de consument maar op langere termijn niet houdbaar.

Eigenlijk is het ook wel een beetje vreemd dat als een consument stroom opwekt en dit via het net “teruglevert” (hiermee het net dus extra belast), hiervoor beloond wordt door geen netwerkkosten te hoeven betalen als zij later de stroom weer afneemt (als het licht moet branden en de zonnecellen niets produceren). Ofwel, het net wordt 2 x belast, zonder dat hier een vergoeding tegenover staat.

Dus meer duurzame opwekking leidt tot hogere belasting van het net en minder budget voor het beheer van dit zelfde net. Dat kan niet blijven goed gaan.

By the way: ik ben voor zonne-energie, maar geloof niet in het systeem van salderen. Buiten Nederland zijn er volgens mij ook geen andere landen waar gesaldeerd wordt. Ik zie de oplossing door vraag en aanbod meer op elkaar af te stemmen en lokale buffering van energie.

@Tjalle

Dat Salderen niet houdbaar is, ben ik het helemaal mee eens! Maar je beredenering klopt niet.

Als consument betalen we geen netwerkkosten voor de stroom die we afnemen of produceren. We betalen een capaciteitstarief voor het hebben van een aansluiting.

Het salderen wringt oa op de energiebelasting. De overheid beschouwt de energierekening als een makkelijke manier om inkomsten binnen te halen en heft een grote belasting per kWh. Door nu de gehele productie te salderen met afname, wordt belasting ontweken en wordte de belasting druk bij huishoudens met geen zonnepanelen groter. (het geld moet toch binnenkomen)

Ook qua leverinsgtarief is het niet correct. De balanceringskosten van een leverancier worden niet kleiner als er meer zonne energie geproduceert wordt.

Dat neemt niet weg dat het een mooie indirecte stimuleringsmaatregel is, die best gemakkelijk te sturen is voor de overheid. Dat in tegenstelling van oa het feed-in tarief.

En er zijn vele landen (Belgie bv) waar salderen normaal is, echter is de energiebelasting daar significant lager en dan hoor je er ook niet zoveel over.

Ik snap ook niet dat wij als consument steeds meer van die spionage apparatuur in huis nemen. (die ‘slimme’ meter). Had ik niet ergens gehoord dat deze meter niet meet hoeveel je produceert maar dat er een schatting wordt gemaakt hoeveel zonuren er zijn geweest dus hoeveel je zou hebben geproduceerd. Op die manier zal je altijd lager uitvallen. In Spanje waren die ‘slimme’ meters ook al gehacked. Ze konden zo de energierekening op een ander adres laten bezorgen of een totaal ander verbruik. Goed nu gebruikte die ook een ander soort systeem dan wij in Nederland gebruiken, maar de mensen die er op inbreken lopen altijd voor op diegene die het zouden moeten beveiligen. Kijk maar naar de OV-Chipkaart, die was ook in no-time gehacked.

Je betaald wel een vergoeding voor het salderen. Er wordt toch ook belasting van af getrokken.

@Lotte,

Er gingen heel veel verhalen over die slimme meter en voordat ik besloot om dit jaar zonnepanelen te installeren heb ik mij eerst verdiept in alle ins en outs over die slimme meter.
Wat spionage aangaat zou ik me eerder druk maken over het gebruik van internet en betalingen via je smartphone, de sociale media zoals Facebook en andere sites, maar dat terzijde.
Op 2 februari werden in mijn meterkast de oude meters vervangen door slimme meters voor elektriciteit en teruglevering en gas. Op 27 februari werden de door mij bij EcoPro bestelde 10 zonnepanelen SolarWorld 275 WP geleverd en geïnstalleerd en aangesloten op de SolarEdge SE3000 omvormer.
Ieder zonnepaneel heeft zijn eigen SE optimizer ( omvormer ) en wekt onafhankelijk van de andere panelen elektriciteit op waardoor je minder kwetsbaar bent voor schaduw en verschillende opstellingen.
Wat betreft het schatten van tellerstanden en teruglevering heb ik mijn energieleverancier E.on er van kunnen overtuigen dat ik niet met geschatte maar exacte gegevens werk en wanneer ik een print stuur van mijn meterstanden worden die gewoon overgenomen voor de berekening jaarafrekening. Mijn ervaring tot nu toe is dat de opbrengsten die ik via de SolarEdge website dagelijks ( kan meerdere keren per dag ) kan volgen, overeenkomt met wat op de slimme meter wordt geregistreerd en op een OpenOffice werkblad houd ik mijn opbrengst, de tellerstand van de gebruikte elektriciteit, de direct door de zonnepanelen geleverde en direct gebruikte elektriciteit en de berekening inclusief de energiebelasting teruggave en netwerkkosten, daarvan exact bij. Zo’n systeem met zonnepanelen met ieder een eigen optimizer kan ik van harte aanbevelen, het werkt perfect en bijna geruisloos en de opbrengst is boven mijn verwachting, 2750 WP aan panelen en vanaf 28 februari t/m 10 mei een opbrengst van 725 Kw. ondanks de schaduw waar ik s’morgens en aan het einde van de middag last van heb van de beide panden waar mijn huis door wordt ingesloten omdat die beide wat verder uitsteken naar het zuiden. Zolang je een goede administratie kan overleggen heb je naar mijn idee geen last, ik ben eigenlijk banger voor een onbetrouwbare Overheid die steeds maar weer de regels aanpast.

Naar mijn idee geeft de Overheid een heel verkeerd signaal af om de saldering van de zelf opgewekte elektriciteit met de verbruikte elektriciteit in 2017 nader te gaan onderzoeken.
Veel mensen die nadenken over de aanschaf van zonnepanelen bedenken zich nog of zij daar wel zo verstandig aan doen omdat de vrees bestaat dat de investering met het betalen van de kostprijs er nog wel uitkomt.
Gezien het nog bijzonder kleine aandeel die zonnepanelen in Nederland bijdragen aan de totale energiebehoefte zou de Overheid, de aanschaf van zonnepanelen en dergelijke meer groen geproduceerde energie, juist moeten stimuleren.
Nederland loopt hopeloos achter in Europa waar het groene energie betreft en o.a. Duitsland is veel verder.
Waar burgers steeds meer gedwongen worden om te bezuinigen, besparen op energie niet alleen een soort hobby van idealisten is maar bittere noodzaak, past het de Overheid om de mensen de zekerheid te bieden dat in ieder geval de zelf opgewekte elektriciteit tegen dezelfde prijs verrekend wordt als de verbruikte elektriciteit, voor alle extra Kw’s een redelijke vergoeding.
Wat betreft het gebruik maken van het netwerk, daar betalen we al veel meer voor dan het schijntje wat wij in 1997 nog betaalden en de teveel geproduceerde elektriciteit wordt direct verbruikt door de gebruikers die op dezelfde kabel aangesloten zitten terwijl de controlekamers veel sneller dan vroeger kunnen reageren op vraag en aanbod. Voor mij is het een grote vraag of de vele miljarden kostende windmolen parken op de Noordzee, die overigens de horizon behoorlijk verpesten, wel zo groen zijn als men ons wil doen geloven, de Overheid wil hoe dan ook geld verdienen aan het leveren van energie zeker nu de gaswinning in Groningen terugloopt of misschien wel gestopt wordt.
Niet alleen het plaatsen maar ook het onderhoud van al die windmolenparken kost miljarden, offshore activiteiten kosten nu eenmaal veel geld, de rekening krijgen wij later echt wel gepresenteerd.
Ondertussen wordt Europa overspoeld met (economische) vluchtelingen die door oorlog en helaas ook naar mijn overtuiging door de overbevolking in de veelal islamitische landen hier hun heil komen zoeken en vaak niet in staat zijn een positieve bijdrage te leveren aan onze samenleving om het netjes te zeggen enkele positieve uitzonderingen daar gelaten.
Over de “zegeningen” die de Islam ons brengt kunnen we kort zijn, luister naar de mensen, lees de kranten en volg het nieuws en actualiteiten programma’s en dan hoef je geen Geert Wilders aanhanger te zijn ( ben ik niet tenminste) om te zien hoe het fout gaat.

@Daan Z.
De overconsumptie van het rijkste deel van de wereldbevolking is een groter probleem dan een groeiende bevolking. Wel vormen de vele armen een bedreiging voor de weinige rijken.

Windenergie op land is energetisch rendabeler dan zon-pv, bovendien is de opbrengst van windenergie beter verdeeld over het jaar, waardoor het netwerk minder belast wordt.
Dat salderen door de zonnepanelen bezitters betaald wordt i.p.v. door de andere stroomgebruikers lijkt me heel redelijk. Het gebruik van zon-pv belemmert ook energiebesparing, dus zo “duurzaam” is dat niet.

@Roland

Dat de overconsumptie van een steeds groter wordend deel van de wereldbevolking, niet alleen in het Westen maar straks ook steeds meer in China, India en de opkomende landen een groot probleem is, dat ben ik helemaal met je eens.
Het is misschien ook wel zo dat hoe meer geld men te besteden heeft hoe meer men kan consumeren en steeds meer grondstoffen mag gebruiken voor een nog groter huis, nog imposantere auto’s tot luxe jachten en een privé jet toe en wat er verder nog meer voor exclusieve zaken te koop zijn.
Maar ook de reislust onder de ‘gewone’ burger met een redelijk tot goed salaris is buitenproportioneel toegenomen, ver is nog niet ver genoeg, shoppen in New York, Dubai, London, Parijs, Berlijn en zovele andere grote steden is niets bijzonders meer. Onder het motto ‘ you only live once’ moet alles uit het leven gehaald worden en op tv, in reisgidsen en in de speciale reiskrant, die veel kranten als bijlage hebben, worden veel kijkers en lezers gelokt door de, in mijn ogen grote vervuilende, toeristen industrie. Dan hebben we het niets over al die zakelijke reizen en grote congressen, sport evenementen etc. met duizenden bezoekers van all over the world.

Maar in mijn ogen begint de explosieve bevolkingsgroei, in met name de islamitische landen, een enorm probleem te worden met de al eerder aangegeven gevolgen van dien. Zoals iemand elders op dit forum schreef, ze zijn net als sprinkhanen, ze planten zich voort en vreten alles kaal totdat er niets meer is en gaan op zoek naar nieuwe gebieden om die kaal te vreten. Van de homo sapiens, islamiet of niet, zou je toch meer verantwoordelijkheidsgevoel mogen verwachten, maar hun geloof vertelt hen dat zij de wereld zullen veroveren via de baarmoeders van hun vrouwen !

Wanneer de bezitter van zonnepanelen bv 2400 KW opwekt en daarvan 1400 KW direct gebruikt en de overige 1000 KW later gebruikt, lijkt het mij redelijk dat hij daar niets voor betaalt want hij betaalt al voor het gebruik van het elektriciteitsnet met de vaste netwerkkosten.
Produceert hij meer dan dat hij gebruikt dan is het naar mijn idee redelijk dat hij de inkoopprijs van het energiebedrijf ontvangt voor de meerdere KW’s die hij levert en volgens mij gebeurt dit al.
Maakt men het echter te onaantrekkelijk voor de bezitters van zonnepanelen dan krijgt het zoeken naar opslag van elektriciteit een extra impuls zodat men dan onafhankelijk kan worden van het energiebedrijf.

Het risico is dan inderdaad dat wanneer men veel meer elektriciteit opwekt dan men verbruikt, voor de teveel geleverde elektriciteit naar andere toepassingen gaat zoeken en dus meer energie gebruiken omdat men de vergoeding die men ontvangt te laag vind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *