Lidl 160 LED Hobby lamp reparatie

Geplaatst door Marcel van der Steen in Lampen, Reparatie, Uitleg 4 Reacties»

lidl_160_led_hobby_lampDe Lidl hobby lamp die ik gebruik om lampen op de meetrobot te monteren, ging onlangs stuk. Bij het insteken van de stekker in het stopcontact gingen de leds even aan en toen snel uit. Dat moest nagekeken worden want weggooien is zonde. Dit verslag geeft aan wat er mis was en wat eraan gedaan moest worden. Ik had de lamp in 2010 gekocht en gemeten, zie daarvoor dit verslag.

Stap voor stap handleiding

De lamp ziet er nog normaal uit, geen brandplekken of iets dergelijks. Alleen wanneer de stekker in het stopcontact gestoken wordt dan doen de leds het verder niet.

DSCN6204

De plastic kap eraf middels de vier aangegeven schroeven losdraaien.

DSCN6206

De ledplaat die dan bereikbaar wordt kan ook middels 4 schroeven los.

En dan draaien we de ledplaat voorzichtig om en ineens wordt het interessant.

DSCN6209

We zien een extra bordje gemonteerd op de achterkant van het grotere ledboard.

Bij 1 komt de 230V AC binnen en is een smeltzekering aanwezig op het board.

Bij 2 is een grote condensator (400V AC type) die een voor spanningsval zorgt. Hiermee wordt de 230V AC voor een groot gedeelte afgevangen door deze condensator.

Bij 3 wordt de resterende spanning (een heel stuk lager, wellicht in de orde van 40 V) gelijkgericht door deze gelijkrichter.

Bij 4 is een elco aanwezig om de gelijkgerichte spannig af te vlakken.

Bij 5 is een weerstand aanwezig om van een vaste gelijkgerichte spanning ervoor te zorgen dat er een constante en begrenste stroom loopt door de leds die volgen.

Bij 6 wordt duidelijk dat er 5 parallele circuits van ledstrings zijn. Er is 1 aansluiting van de nul aan het kleine bordje terug.

Het eerste waaraan te meten is aan het begin, bij 1, omdat de leds ineens allemaal uitgingen. Er is dus weinig kans dat een andere component stuk is, omdat alles in 1 keer uitging. De zekering is doorgemeten en die bleek opgeblazen/stuk (niet meer te geleiden).

DSCN6213

Dus de zekering is in ieder geval een boosdoener. Waarom deze stukging kan een toevalligheid zijn of het kan zijn dat deze stukging omdat een andere component stukging. Aangezien de rest van de componenten en verbindingen er nog goed uitzagen, was mijn aanname dat de zekering door een toevallige zeer kortstondige overbelasting (kan ook agv trillingen zijn) stuk is gegaan. Daarom een wteetal nieuwe gekocht. Eentje voor te proberen. Gaat die dan weer kapot dan eerst alle componenten of andere onderdelen nakijken want dan is er zeker iets anders stuk.

DSCN6224

Deze nieuwe zekering ziet er iets anders uit maar is prima te gebruiken om op het bord te solderen.

DSCN6222

Eerst even provisorisch vastgemaakt en toen de ledplaat zo gehouden dat ik de leds kon zien en de spanning weer aangebracht.

DSCN6226

Dat werkt dus weer netjes.

DSCN6227

Met isolatietape de extra draden en contacten bedekt alvorens het geheel weer terug te bouwen. Nu werkt het geheel weer. Zonder om weg te gooien door een kapot component van 40 cent.

 

4 reacties op “Lidl 160 LED Hobby lamp reparatie”

Prima gedaan!
Er worden veel te veel dingen weggegooid die nog voor 99% goed zijn…
Maar goed, niet iedereen heeft de kennis om dergelijke reparaties uit te voeren.
Echter, ook hier blijkt weer dat er geen hooggespecialiseerde kennis nodig is. Een klein beetje electronica kennis en wat logisch nadenken is vaak al voldoende.
Motto: Als iets kapot is, altijd eerst even open schroeven en kijken of het te repareren is.

Zelf ook net zoiets bij de hand gehad. Mijn Philips scheerapparaat begon steeds langzamer te draaien. Met de lader er aan ging het prima. Even een nieuwe NimH accu (1,2 V Penlight) uit de aanbieding bij de ALDI (D) van € 3,50 per 4 stuks, er in gesoldeerd en hij loopt weer als een zonnetje. En ik heb nog 3 reserve NimH’s voor volgende projectjes.. 🙂

Ik ga mijn philips ook maar eens openschroeven. Rechtsstreeks op de batterijen gesoldeerd, of een losse houder?

Ik vraag mij tijdens het lezen af: Je bent een professioneel lichttechnisch meetbedrijf. Waarom koop je dan elektrotechnische producten bij een Lidl? Is dit niet in supermarkt, of vergis ik mij?

Hoi Henk, het kan best een beetje raar staan, dat ik een lidl lamp koop en gebruik. Echter ik had de lamp gekocht in eerste instantie om hem te testen en om zo iedereen te informeren over zijn performance. Daarna had ik hem en kon ik hem inzetten om mijn oude bouwlamp die ik had, die nog met halogeenlicht werkte, te vervangen. Om de lidl lamp weg te gooien vond en vind ik zonde. Vandaar.
Wat ik er goed aan vind is dat ie niet knippert (op 100 Hz heeft ie een variatie van 15 % wat niet storend is, een gloeilamp doet al 22 %). Tevens heeft ie koudwit licht wat helpt bij het scherp kunnen zien van objecten. Echter hij heeft een lage efficientie en weinig licht. Dat maakt het gebruik ervan wat lastig; je moet de smalle bundel goed richten.
Verder moet ik ook zeggen dat ons bedrijf mogelijk wat anders is dan anderen; we hebben geen secretaresse en ikzelf heb ook geen auto.
Overigens heb ik nu een andere lamp aangeboden gekregen van Maxibel. Die geeft veel meer licht en prefereer is daarom ook.
De lidl lamp is dus beschikbaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *