Blender ineens stuk

Geplaatst door Marcel van der Steen in Reparatie, Uitleg 3 Reacties»

blenderAlweer een apparaat dat er ineens mee ophield te werken. Ik roep het over me heen zegt mijn vrouw dan. Wat ik daarmee moet weet ik niet, maar in ieder geval was het weer raak. De blender was lekker aan het malen en ineens stopte het. Deed niets meer. In dit verslag de analyse en reparatie ervan.

Blender

Het gaat om een Pincess artikelnummer 212022.

20150509_071520

Openmaken en analyse

Openmaken gaat eenvoudig. De schroeven die eruit moeten zijn bereikbaar via de onderkant. Niet de schroefjes van de zuigvoetjes, maar gaten die diep in de behuizing gaan en de schroeven bereikbaar maken.

20150509_071520_1

Helaas kwam ik erachter dat de vier schroeven niet gelijk waren.

20150509_071826

De meest rechtse is een torx-schroef. Die heb ik achteraf maar vervangen door eentje met kruiskop.

20150509_071918

Van boven naar beneden en daarna van links naar rechts.

1) neonlampje om aan te geven dat de blender werkt.

2) schakelaar voor de bediening van de blender

3) (links) filter aan het begin van de netspanning, om de eigen storingen te filteren

4) ferrietkraal voor ongevoeligheid voor externe storingen

5) ventilator op het einde van de motor-as die zorgt voor de voor de motor noodzakelijke koeling wanneer de motor draait

6) koolborstel om de stroom op de rotor van de motor te brengen

7) een onstoorcondensator om storingen te onderdrukken

Alles zag er op het eerste gezicht OK uit, dus de digitale multimeter gepakt en eens gaan beginnen met meten.

DSCN7029

Begonnen aan de ingang van het filter (links op de foto) waar ik de 230 V AC kon meten. Aan het einde van het filter (rechts) mat ik geen 230 V AC meer, maar 0 V. Dat is niet correct, en toen de onderdelen op dit printplaatje eens goed bekeken. Bleek dat de spoel met 1 draad los was van de printplaat.

DSCN7032

Waarschijnlijk losgetrild gedurende de gebruiksduur.

Reparatie en terugbouw

Eerst het draaddeel van de spoel dat onderaan de print zat even lossolderen. Daarna een blanke draad onderaan door het gat in de printplaat naar boven steken en dan zowel aan de spoeldraad vastsolderen en aan de printplaat zelf.

20150509_074645

20150509_074724

Het terugbouwen was niet moeilijk, let alleen op een buisje, waardoorheen water zou kunnen lopen dat van bovenop het apparaat opgevangen zou kunnen worden, dat de uitgang van dit buisje mooi in een compartiment in de bodemplaat komt daar ook weer een gat zit om het water dan weer uit de blender wordt geleid.

DSCN7034

DSCN7035

Conclusie

Het apparaat is weer gerepareerd. De kapotte verbinding zal waarschijnlijk het gevolg zijn van moeheid van het materiaal door vele kleine trillingen ervan.

 

 

3 reacties op “Blender ineens stuk”

Weer een apparaat een paar jaar van de schroothoop gered 🙂

Pootjes van zware componenten die door vermoeidheid afbreken komen vaker voor; vergeet niet de oorzaak weg te nemen door de spoel met een tywrap of wat hot glue te fixeren, anders breekt het volgende pootje dat nu belast is binnenkort ook.

Verdere opmerkingen:

Vroeger gingen blenders langer mee, maar de EMI die ze uitzonden was natuurlijk niet acceptabel. Hier is een apparaat dus storingsgevoeliger geworden door hogere kwaliteit 🙂

Ik vermoed dat de ferrietkraal ook is om de uitgezonden RF te verminderen, tenslotte trekken de koolborstels lekker vonken (ga maar eens in een donkere kamer blenderen). De blender zelf is niet gevoelig voor EMI.

Torx is wel een stapje beter dan kruiskop, vooral voor repareerbaarheid 🙂
Beter alles vervangen door torx…

Bedankt, nuttige opmerkingen. Hij zit alweer dicht maar zal de tywrap de volgende keer toepassen (als het andere pootje kapot gaat).
Dat van torx is zeker waar dat ze meer kracht kunnen hebben en overbrengen, echter ik heb ze niet zo liggen. Dus vandaar een vergelijkend type kruiskop. Alleen een volgende keer mogelijk allemaal torx.

Zelfde blender, opgepikt langs de weg. Hij werkt nog maar ik zag dat er wat metaal rasp en kogellagertjes op het aanrecht lagen. Denkelijk van de behuizing van de messen. Ik heb getracht om het ding open te krijgen maar het messengedeelte lukte niet. Heeft iemand anders nog dezelfde ervaring. Ik zou deze ook van de schroothoop willen redden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *