Wat kost elektrisch rijden

Geplaatst door Maarten Steinbuch in Transport 7 Reacties»

Elektrische auto zelf opladen met zonnepanelen nog voordeligerDe markt voor elektrisch rijden heeft in 2013 in Nederland een versnelling gekend vanwege de belastingregels voor bedrijven en ZZP’ers. Hier staat een terugblik op 2014. In deze blog wil ik laten zien hoe u kunt berekenen hoe het voor de particuliere consument uitpakt als u volledig elektrisch gaat rijden.

Voor een berekening van het effect van lagere benzineprijzen, zie hier! Er is al erg veel informatie te vinden, bijvoorbeeld op de site van de ANWB en in de PDF plan van aanpak E-rijden in de versnelling. Wat wellicht ontbreekt is een eenvoudige manier om uit te rekenen hoe voor uw situatie de financiële consequenties zijn als je elektrisch rijden vergelijkt met benzine of diesel rijden. Ook in het buitenland wordt er inmiddels over de kosten van EV rijden gecommuniceerd. Ik heb gebruik gemaakt van de Excel file van Frank Rieck voor zijn Chevrolet Volt. Ik gebruik zijn versie met als voorbeeld een VW Golf. Hier is de door mij wat aangepaste file te downloaden, u kunt zelf uw variabelen invullen (rode getallen). Als voorbeeld kies ik de volgende parameters en geef ik een toelichting.

 • case: privé auto, 15.000 km per jaar, de tabel rekent de kosten per maand uit, en laat de mogelijke besparing zien per jaar en per 8 jaar.
 • aanschaf: € 28.000,- (benzine versie), € 36.000,- (Golf-e)
 • restwaarde 10% voor beide (misschien is voor de elektrische variant de restwaarde minder)
 • motorrijtuigenbelasting: Elektrische auto’s zijn tot en met 2016 vrijgesteld van MRB
 • verzekering: all risk, met 80% no claim korting.
 • onderhoud: Kosten onderhoud EV is mogelijk 25% tot 50% van die van benzine, ik kies hier even conservatief 50%. Zie de vergelijking in het artikel Elektrisch onderhoud is veel goedkoper.
 • banden: zelfde.
 • gebruik: benzine reken ik hier met 7l/100 km, en voor de EV met 200 Wh/km, u moet wel de laadverliezen meenemen, ik ga uit van 15%. Een Nissan Leaf rijdt (ex laadverliezen) ca 145 Wh/km, afhankelijk van uw rijgedrag… Ik heb het afgelopen jaar met mijn Tesla 230 Wh/km gereden. De Golf-e zal er waarschijnlijk tussen in zitten (175 Wh/km, en dan 15% erbij).
 • de regel daaronder rekent de totale energie in kWh uit in een jaar.
 • de totale brandstofkosten per jaar staan daaronder.
 • de afschrijving is dus het aankoopbedrag minus de restwaarde over acht jaar verdeeld (lineair).
 • de rente is sterk afhankelijk van of u het moet lenen (tegen bv 2,5%), of dat u het zelf hebt en dan dus alleen rentederving hebt: op een spaarrekening krijgt u nu ongeveer 1 %, en als u ook nog vermogensrendementsheffing moet betalen, dan kun u hier gerust 0 % invullen.
 • dan ziet u het totaal per maand met of zonder afschrijving
 • daaronder kunt u de benzineprijs invullen, en ook de kosten per kWh. Als u altijd met nachtstroom laadt, kies dan ca 0,18 €/kWh. Overdag is 0,22 €/kWh normaal, als u al meer dan 10.000 kWh zou verbruiken wordt het ca 0,10 €/kWh (‘s nachts), en bij publieke laadpalen kan het 0,40 €/kWh zijn.

ev

Bron: aangepaste versie van de Excel van Frank Rieck. Hieronder heb ik de resultaten van een paar scenario’s weergegeven.

scenarios

Nominaal is de uitgangssituatie, zoals ook boven eerder toegelicht.

Scenario low 1 laat zien dat het grote financiële voordeel van elektrisch rijden de variabele brandstofkosten zijn. Het is dus ongunstig als je minder km per jaar rijdt (hier 10.000 km). Ook is in dit scenario de restwaarde lager (5%), de motorrijtuigenbelasting weer helemaal ingevoerd voor EVs, en in dit scenario wordt verondersteld dat er altijd relatief duur wordt geladen a 0,40 €/kWh. De totale kosten zijn dan zelfs €6.093 hoger dan met benzine! In scenario low 2 is alleen de hoeveelheid km weer op 15.000 gezet. Het nadeel halveert dan gelijk tot €3.181.

Geheel anders is de situatie in scenario high 1: 20.000 km/jaar, en restwaarde 15%, zelfs meer dan bij een benzineauto. De reden voor deze keus is niet geheel onrealistisch: de hoeveelheid ronddraaiende delen is beduidend lager bij een elektrische auto en de enige onzekere factor is de batterij. Echter, over 8 jaar kun je een dergelijke batterij waarschijnlijk voor €5.000 kopen en dan ook nog eens met meer range. Als de restwaarde 15% is (€5.000,-), heb je dan voor €10.000,- weer een ‘nieuwe’ auto, die ook nog eens heel zuinig rijdt, dat heeft dan zeker een marktwaarde! Tevens is in dit scenario het onderhoud op 25% van die van benzine gesteld,vrij van motorrijtuigenbelasting , geen rentelasten, en er wordt uitgegaan van de situatie dat er altijd heel goedkoop wordt geladen a 0,10 €/kWh (dus nachtstroom, bij meer dan 10MWh/jaar). Het totale voordeel is dan maar liefst €22.771 vergeleken met de benzineauto!

In scenario high 2 is weer uitgegaan van 15.000 km, 10% restwaarde, 25% onderhoud, 0% rentelasten en 0,18 €/kWh elektriciteitskosten (‘s nachts thuis laden).

Scenario high 3 tenslotte laat weer een ander realistisch scenario zien, op basis van wat ontvangen reacties: 15.000 km, 5% restwaarde, 50% onderhoud, vanaf 2016 weer MRB, 1,2% rentelasten dus alleen maar rentederving doordat je het niet meer op de renterekening hebt, en geen extra lening, en geen vermogensbelasting  en 0,19 €/kWh elektriciteitskosten (‘s nachts thuis laden). Ook in deze zeer realistische situatie is er een voordeel over de 8 jaar.

Elektrische auto's van de gemeente capelle a/d ijsselDe conclusie is dat de aanschafprijs toch nog wel behoorlijk hoog is, zeker als je bedenkt dat deze middenklasse auto’s een beperkte range hebben van 100 km (winter) tot 160 km (zomer). In een aantal staten in de USA geeft de overheid een premie van soms enkele duizenden USD op de aanschaf van een nieuwe elektrische auto, waardoor de initiële prijs in de buurt komt van de auto’s met een verbrandingsmotor. Hier hebben we nog geen BPM voor volledig elektrische auto’s, tenminste tot 2018. Toch blijft de aanschafprijs beduidend hoger en dat houdt de verkopen tegen. Men moet al wennen aan de beperkte range vergeleken met een benzine of diesel motor. Wellicht is het te overwegen, om voor een beperkte periode van zeg drie jaar, het mogelijk te maken voor particulieren om de BTW terug te krijgen, dat zou direct 21% schelen! U moet dus goed nadenken of uw kilometergebruik voldoende hoog is om de hogere aanschafkosten te compenseren en dat het gebruik ervan ook bij u past qua laden. Ook is het belangrijk dat er een vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting blijft voor volledig elektrische auto’s en dat er voldoende mogelijkheden zijn om goedkoop te laden, hetzij thuis, of op het werk en dat u maar af en toe bij een laadstation hoeft te zijn waar uw kWh prijs hoger is.

Tweedehands Elektrisch Rijden

Het wordt wellicht erg interessant om ook naar de tweedehands markt te kijken. De initieel hogere aanschafwaarde wordt dan relatief minder belangrijk.

ev particulier 2de hands

Hierboven een rekenvoorbeeld, met een voordeel per jaar van ca 2.000 euro Hier is de Excel file te downloaden, u kunt zelf variabelen invullen (rode getallen), maar ook de aanschafwaarde van de tweedehands auto. Een Nissan Leaf van ongeveer 2 jaar oud, kost ca € 20.000 met een kilometerstand van ongeveer 25.000km ; een VW golf van die leeftijd kost ca € 15.000,-. Als voorbeeld kies ik de volgende parameters en geef ik een toelichting (indien anders dan voor nieuw, zoals eerder).

 • case: tweedehands privé auto, 2 jaar oud, 15.000km per jaar, de tabel rekent de kosten per maand uit en laat de mogelijke besparing zien per jaar en per (de komende) 4 jaar.
 • aanschaf: € 15.000,- (benzine), €20.000,- (EV), merk op dat de waarde na 2 jaar nog flink hoger is voor de EV!
 • restwaarde 20% na 4 jaar voor benzine en nog 15% voor de elektrische auto na 4 jaar (totaal zijn beide auto’s dan dus 6 jaar oud).
 • verzekering: all risk, met 80% no claim korting, mogelijk zou je hier ook alleen WA kunnen kiezen voor een tweedehands auto.
 • onderhoud: ik kies hier nu 70% minder voor EV dan voor benzine. In het artikel Elektrisch onderhoud is veel goedkoper staat een vergelijking voor nieuwe auto’s.
 • bij een tweedehands auto komt het eerder voor dat je dat zelf direct kunt betalen, dus alleen rentederving hebt: op een spaarrekening krijg je nu ongeveer 1 %, dus dat ‘kost’ het dan eigenlijk (indien je geen vermogensrendementsheffing betaalt, want dan zijn de rentekosten weer nul)
 • ik ga bij de kWh kosten hier uit van 0,19€/kWh.

Het resultaat is een besparing per jaar van €1.929 euro, dus in de 4 jaar dat je de auto hebt wordt dat dus €7.715. Als reactie op deze berekening stuurde iemand me een email waarbij een vergelijking was gedaan van een 2 jaar oude Nissan Leaf a €20.000, met een 3 jaar oude Skoda Fabia Greenline diesel a €9.000. Voor de vakantie heb je met een EV nog extra de eenmalige huurkosten van een auto met verbrandingsmotor van €2.000/jaar. Als je dat gaat vergelijken wint de diesel het heel gemakkelijk qua totale kosten. We zijn er nog niet dus! Tenslotte, stel we zijn 4 jaar verder en je kunt een 6 jaar oude auto kopen, en ik ga door met het voorbeeld van boven, dan krijg je dit (verzekering wordt wel lager denk ik, WA in plaats van Allrisk, maar dat maakt voor de vergelijking niet uit):

Naamloos

Het resultaat is een besparing per jaar van €2.780,- dus in de 4 jaar dat je de auto hebt wordt dat dus €11.121! Het is waarschijnlijk, dat je wel vaker moet laden onderweg, want de batterij zal dan wellicht nog maar 50-70% van de oorspronkelijke capaciteit hebben. Maar op brandstofkosten ga je maar liefst 100€/maand besparen, en daar komen dan de lagere onderhoudskosten nog bij. Conclusie: wellicht zal de restwaarde van elektrische auto’s weleens veel gunstiger zijn dan we wel eens denken!

7 reacties op “Wat kost elektrisch rijden”

Duidelijk verhaal, alleen is de restwaarde van een elektrische auto erg onzeker: een nieuwere is niet alleen minder versleten, maar rijdt ook veel verder op een accu. Dat zou er toe kunnen leiden dat tweedehandsjes lastig te verkopen zijn. Autokopers (en verkopers) zijn zelden rationeel 🙂

@1 Van de andere kant kan het voor de startende ondernemer of particulier qua brandstof- en onderhoudskosten zeer aantrekkelijk zijn om een wat ouder tweedehands elektra wagentje aan te schaffen, zeker omdat sommige werknemers gratis op de zaak mogen laden. Nu zie ik op diverse fora over elektrisch rijden, dat er nu belangstelling is voor goedkopere elektrische auto’s.

Twee aanvullingen:
1) De nieuwe Nissan LEAF heeft een accu van 30kWh en een effectieve range van 150-180km
2) Je kunt bij Fastned onbeperkt snelladen voor 99 Euro per maand (79 Euro excl BTW).

Een hele heldere uiteenzetting. Het wordt misschien nog interessanter als je de electrische auto laadt met zonnestroom die je zelf hebt opgewekt. Heeft iemand daar ervaring mee?

Laadverlies van de Nissan Leaf (2015) ligt tussen de 25% en 30% en kan oplopen tot 40% als je zo’n 10-20KM heb gereden en dan weer oplaad bij koude weersomstandigheden.
Degeneratie van de accu is na 3 jaar 7%. Wat zou inhouden dat je na 5 jaar op 11,6% zit. De accu wordt dagelijks volledig opgeladen.

Het zou misschien goedkoper kunnen’door met biogas stirlingmotoren te verhitten en hiermee stroom voor de accu van de elektromotor te genereren!maar biogas heeft ook maar een rendement van 40procent’als je dat afzet tegen een gascentrale die zo’n 60procent aan rendement hebben weet ik het niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *