Test oplaadbare Nikkel-Zink AA batterijen Conrad

Geplaatst door Jeroen van Agt in Duurproeven 4 Reacties»

conrad-aaVoor draagbare apparatuur die niet goed samenwerkt met de bekende oplaadbare 1.2V Ni-MH batterijen kun je oplaadbare 1.6V NiZn batterijen gebruiken. Om de capaciteit te bepalen hebben we deze batterijen doorgemeten. In dit artikel staan de resultaten.

Door de ervaring van Henk Termeer met zijn batterijtesten was het voor ons ook duidelijk dat het dat er veel gesjoemeld wordt met batterij capaciteiten. Daarom hebben we besloten om een aantal oplaadbare batterijen van bekende merken door te meten. Deze worden de komende periode gepubliceerd op OliNo.

In een vorig artikel hebben we de capaciteit getest van oplaadbare Nikkel-Zink AAA batterijen van Conrad. In dat artikel kun je ook lezen hoe we de capaciteit testen uitvoeren. Nu gaan de capaciteit testen van vergelijkbare batterijen maar dan in het AA formaat.

De batterijen

Het gaat nu om volgende batterijen: Conrad energy HR06 AA oplaadbare batterij (penlite) NiZn 1.6 V 1500 mAh. De fabrikant geeft op dat capaciteit van deze batterijen 1500 mAh is met een energie-inhoud van 2500 mWh.
conrad-aa.
Oplaadbare Nikkel-Zink 1.6V AA batterijen

Vergelijking met Ni-MH batterijen

Als je een vergelijking wilt maken met de bekende 1.2V Ni-MH batterijen moet je kijken naar de energie-inhoud. Een 1.6V NiZn batterij met een capaciteit van 1500 mAh met een energie-inhoud van 2500 mWh heeft dezelfde energie-inhoud als een 2500 / 1.2V = 2083 mAh Ni-MH batterij.

Meetresultaten

De testen worden uitgevoerd met een VOLTCRAFT CM 2024 batterijoplader. Na 21 uur is het testprogramma klaar en worden de resultaten per batterij getoond in het display.

resultaten-aa

Gemeten waarden
Batterij nummer Capaciteit
1 1493 mAh
2 1484 mAh
3 1519 mAh
4 1453 mAh
Gemiddeld 1487 mAh

Conclusie

De gemeten capaciteit van 1487 mAh komt goed overeen met de specificaties van de opgegeven waarde van 1500 mAh van de fabrikant. De afwijking is slechts 0.9%. Tussen de batterijen zelf zit een verschil van -2.3% tot +2.2% ten opzichte van het gemiddelde.

4 reacties op “Test oplaadbare Nikkel-Zink AA batterijen Conrad”

In welke mate is de capaciteit in mAh van dergelijke NiZn-batterijen, ondanks hun relatief lage interne weerstand, afhankelijk van de gebruikte ontlaadstroom?

Bij elke batterij is de capaciteit in mAh afhankelijk van de ontlaadstroom, dus ook bij NiZn batterijen. Hiervoor wordt de volgende formule gebruikt: Accucapaciteit (in mAh) x C-rate = waarde (laad/ontlaadstroom in mA). Normaal gesproken wordt het accuvermogen bij een ontlaadstroom van 0,2C bepaald. Bij deze batterijen komen we dan uit op 1487 mAh x 0.2 = 297.4 mA

Naar deze oplaadbare 1,6 V batterijen heb ik lang gezocht.
Maar tot nu toe heb ik voor een wildcamera deze gebruikt:
Batterij Varta Professional lithium 4xAA
Van http://www.tonerencartridge.nl
Ze gaan erg lang mee en kosten per 4 € 8,80
Is aanschaf van een dure lader echt noodzakelijk ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *