Resultaten marktonderzoek LED-verlichting voor thuis

Geplaatst door Angels Cornellana Morros in Ledlampen, OliNo 8 Reacties»

marktonderzoekEind 2015 hebben we een marktonderzoek uitgevoerd betreffende LED-verlichting voor thuis. We wilden weten hoe populair de LED-lamp anno 2015 bij de Nederlandse huishoudens is en wat de consument denkt en weet over LED-verlichting. We zochten het uit door een enquête met acht vragen te laten beantwoorden door consumenten in het hele land (n=380).

Resultaten uitgelicht

  • Bij ruim de helft van de ondervraagden is de LED-lamp minder dan 25% vindbaar thuis. Slechts 11% gaf aan nog helemaal geen LED-lampen in huis te hebben. Bij ruim 25% van de mensen is meer dan 75% van alle lampen thuis een LED-lamp.
  • De meeste mensen hebben al door dat de LED-lamp veel zuiniger is en langer meegaat dan een gloeilamp. Nog steeds 40% van de mensen weet niet dat een LED-lamp wel 80-90% energie bespaart. En ruim 60% schat in dat de LED-lamp wel heel erg lang mee gaat (meer nog dan de te verwachten 20x zo lange levensduur).
  • De gemiddelde prijs van een LED-lamp, die een gloeilamp dient te vervangen, ligt momenteel rond de €10,-. Een derde van de ondervraagden heeft geen idee hoeveel een LED-lamp zou mogen kosten; een andere derde is niet bereid om meer dan €10,- te betalen; en nog een derde is bereid om maximaal €5,- te betalen voor een LED-lamp.
  • De voornaamste reden waarom men nog niet over is gestapt op LED-verlichting is simpelweg “oude lampen zijn nog niet kapot”. Ruim 50% zegt “meer kennis nodig” te hebben. Ze vragen zich voornamelijk af of een “LED-lamp sfeervol” kan zijn en of “LED-lampen in dezelfde fittingen” zouden passen.
  • Op de vraag of men van plan is binnenkort over te stappen op LED-verlichting antwoorde 74% “ja”, 24% “weet ik niet” en slechts 3% “nee”.

Conclusies

Uit de resultaten kunnen we de volgende belangrijke conclusies trekken:

  • Er is nog veel onwetendheid over LED-lampen, niet zo zeer over de energiebesparing en de levensduur ervan, maar vooral over praktische zaken als de gezelligheid (of een LED-lamp sfeervol kan zijn) en de toepasbaarheid (of LED-lampen voor alle soort fittingen beschikbaar zijn en over LED-dimmers).

  • Ontzettend veel mensen hebben slechts een paar LED-lampen thuis. Er is dus nog veel potentie! Nu de gloeilamp niet meer verkocht mag worden en spaarlampen veel nadelen kennen (kwik, lange opstarttijd, niet teveel schakelen), wordt verwacht dat de LED-lamp nog veel populairder zal worden. Zeker als men gaat beseffen dat een gloeilamp €40,- aan stroom kost in 3 jaar en LED slechts €5,-. Met LED bespaar je €35,- in 3 jaar!

Op beide conclusies kunnen we als OliNo bijspringen. We ambiëren een autoriteit te worden in de LED-wereld door mensen helder te informeren over de energie- en kostenbesparing en de mogelijkheden van LED-verlichting. Door het onafhankelijk meten van LED-lampen kunnen we transparantie bieden over de kwaliteit van de verschillende LED-lampen en met onze Retrofit Wizard kunnen we consumenten helpen om op een eenvoudige manier een vervangende lamp te vinden voor hun peertje, spotje of TL

Resultaten marktonderzoek LED-verlichting voor thuis

Op basis van 380 respondenten. December 2015.

marktonderzoek-led-1

marktonderzoek-led-2

Printbare versie

8 reacties op “Resultaten marktonderzoek LED-verlichting voor thuis”

Ik vind jullie lampmetingen gemiddeld te wetenschappelijk en meer gericht op de fabrikant dan op de consument. Eigenlijk ben ik maar in twee dingen echt geïnteresseerd, hoe is de lichtkleur en hoe zuinig is de lamp.
Ik zou heel graag een – weliswaar subjectiever – oordeel horen over hoe de lichtkleur er op het oog uitziet. De CRI waarde van bijv. 83 van de ene fabrikant levert op het oog toch een iets andere kleur op dan een identieke waarde van een andere fabrikant.
Een heel hoge CRI waarde is in de praktijk geen garantie voor een mooi lichtbeeld. Ik heb een paar lampen met een CRI van 99. Die lampen vertonen op het oog een lichtgroene zweem.
Wat mij betreft, geef ook een persoonlijk oordeel.

@Wim,

Bedankt voor de waardevolle feedback.

De meetrapporten zijn inderdaad te technisch voor de gemiddelde consument. Dat is ook de reden waarom we de LampenPortal gebouwd hebben met eenvoudigere weergave van de gemeten data. Tegenwoordig kun je daar ook informatie over de opwarming van de lamp (een belangrijke levensduur indicator) en prijzen bij verschillende webshops. Wat vindt je van deze LampenPortal?

Wat betreft je kleurzeem dit heeft te maken met het kleursoortdiagram, in de video over kleurtemperatuur leggen we uit hoe dat zit.

Overigens kun je in de sectie Technische uitleg op de LampenPortal meer uitleg artikelen vinden over vele aspecten van LED verlichting.

Dag Jeroen,
De lampenportal is heel nuttig, maar ik zou er veel meer lampen in willen zien. Het klinkt misschien als vloeken in de kerk, maar test ook eens een aantal lampen van Ikea.

@wim,

Ikea is helemaal geen vloek in de kerk, het lijkt erop dat ze mooie LED-lampen maken.

Echter het is aan de leverancier om bij ons lampen aan te bieden voor meting. Ik zou zeggen, neem contact op met Ikea een vraag waarom ze hun lampen nog niet hebben laten doormeten bij OliNo. Als ze achter de kwaliteit van hun lampen staan dan zouden ze daar geen probleem mee moeten hebben.

Uiteraard is het best te begrijpen, dat niet iedereen de nogal technische informatie op waarde kan waarderen.
Maar voor anderen is die informatie juist erg verklarend, mits de beoogde lamp inderdaad getest is.
Persoonlijk vind ik het erg overzichtelijk en zeer nuttige informatie.

Ook hier bij ons zijn niet al de lampen vervangen door led, o.a. bijvoorbeeld in gesloten armaturen.
Wel merk je dat de ontwikkeling razend snel gaat, dus mogelijk dat zulks in de toekomst geen problemen meer zal geven.

Voorheen stonden er ook nog gloeilampen in de tests, die ik nu helaas niet meer terug kan vinden.
Mogelijk dat dit bewust is gedaan, omdat je in de retrofit-advies, het aantal lumen dat een desbetreffende gloeilamp ongeveer geeft al aangegeven word.

Een mooi onderzoek. Dit komt overeen met de vragen die wij van klanten krijgen over sfeerverlichting voor feesten en partijen. We verwachten dat –met de stijgende vraag– de kosten van LED-verlichting gaan dalen, wat de populariteit ook weer vergroot.

Mooi onderzoek, leuke cijfers om te zien!
Ik vraag mij alleen af waarop het gemiddelde van €10 is gebaseerd. Zijn hier ook de duurdere led lampen voor de zakelijk led markt in meegenomen? Een gemiddeld led lampje voor de consument zit namelijk niet op €10

@Sven: een gewoon LED-lampje heb je inderdaad voor een paar euro. Maar kijk je als particulier naar Led-verlichting zoals van Philips Hue-reeks, dan betaal je al snel 35-45 euro per LED-lamp. Maar dan kun je wel in meerdere tinten/kleuren draadloos dimmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *