Nul op de meter woning met warmtepomp

Geplaatst door Inge Kouw in Passief huis 7 Reacties»

warmtepomp-buitenunitAls je zoals ik met duurzaamheid bezig bent en veel leest over klimaatverandering en de gevolgen, dan kun je niet anders dan de wens hebben om je eigen voetafdruk zo klein mogelijk te maken. Sinds een paar jaar kom ik ook regelmatig iets tegen over nul-op-de-meter en energie neutraal wonen.

Met behulp van zonnepanelen en windcertificaten kun je voldoende energie opwekken om de elektriciteitsrekening op jaarbasis tot 0 te reduceren, maar hoe zit het met verwarmen en warm tapwater? Al langer wisten we dat je met een water/water warmtepomp warmte uit de bodem kunt gebruiken om je woning te verwarmen en warm tapwater te maken. Maar grondboringen zijn duur en bij bestaande woningen heb je nog wat extra uitdagingen. Voor ons waren dit tot dusver onoverkomelijke bezwaren.
warmtepomp buitenunit
De techniek van de lucht/water warmtepomp is al oud, maar begint nu volwassen te worden in de zin van toepasbaar voor gewone woningen voor gewone niet technische bewoners. Het hebben van vloerverwarming is daarbij een pré. Het laatste jaar hoorden we zoveel over warmtepompen en enkele bewoners in Meerhoven zijn ons al voorgegaan, dus de tijd was daar om dit verder te verkennen.

Verloop traject

In het voorjaar hebben we bij twee partijen een offerte opgevraagd. Beiden zijn bij ons thuis geweest om onze wensen te bespreken en een tweede keer om de offerte door te spreken. Op basis van het advies en het uitzoekwerk voor allerlei additionele vragen hebben we voor Lucius gekozen.

Bij de adviesgesprekken en voor het opstellen van de offerte zijn een aantal zaken van belang:

  • Hoe is verbruik voor tapwater en verwarming. Door je meterstanden een jaartje van week tot week of van maand tot maand bij te houden weet je wat je ongeveer aan verwarming en wat aan tapwater afneemt (in de zomermaanden verbruik je alleen tapwater en omdat wij de stadsverwarming voor de verwarming ook echt uitzetten konden we precies zien wat ons tapwater verbruik was).
  • Gedrag. Douche lang en / of met veel mensen dan is een groter buffervat nodig dan als je met weinigen bent en kort doucht.
  • Heb je radiatoren of vloerverwarming? Welke ruimtes wil je verwarmen?
  • Waar kunnen de binnen- en de buitenunit komen te staan? De binnenunit (inclusief buffervat) is best groot en omdat de meeste huizen in Meerhoven weinig bergruimte hebben, kan dat lastig zijn. De buitenunit maakt geluid, dus let erop dat niemand er last van gaat hebben.

warmtepomp-binnenunit
Omdat we ook nieuwe zonnepanelen wilden en een aansluiting voor als we te zijner tijd een elektrische auto aanschaffen en nog even wilden verkennen of het een optie was om het dak meteen te vergroenen duurde alles best lang. Maar uiteindelijk was het 28 september zover dat de pomp geplaatst werd. Ze zijn er twee dagen mee bezig geweest. Daarna waren we los gekoppeld van de stadsverwarming en werkte zowel verwarming als tapwater naar wens.

De nieuwe zonnepanelen zijn op 11 november geplaatst, de aansluiting gebeurt volgende week. Daarna gaan we monitoren om te kijken of we na een jaar onze wens nul-op-de-meter hebben gehaald.

Onze situatie

  • Verbruik ca. 27 Gj per jaar
  • Gezin met 3 personen
  • Radiatoren geen vloerverwarming

Wat hebben we aangeschaft?

  • Warmtepomp: Stiebel Eltron buitenunit WPL 10 AC en binnenunit HSBC 200. Het bijzonder aan deze binnenunit is dat hij 2 buffervaten heeft, 1 voor de verwarming en 1 voor het tapwater. Meestal is er alleen een vat voor het tapwater nodig, maar omdat we radiatoren hebben en geen vloerverwarming loopt er minder water door het systeem. Het extra vat is om te voorkomen dat de pomp frequent aanslaat.
  • Zonnepanelen: 15 stuks Exasun All-Black & frameless glas – glas 300 Wp.

Ennatuurlijk de stadsverwarming

Heb je een gasaansluiting dan is het mogelijk om tegen een overkomelijk bedrag je af te laten sluiten. Informeer bij jou leverancier voor de exacte kosten. Omdat wij stadsverwarming hebben, is dat wat moeizamer. Op dit moment wordt er gesproken over een bedrag van € 423,– voor de afsluiting, plus € 172,99 voor afkoop van de aansluitbijdrage. Hier lopen nog rechtszaken over, omdat de aansluitbijdrage bij aanvang is voldaan.

Kosten

De warmtepomp inclusief installatie kostte € 12.400,- minus een subsidie van € 2.150,- is € 10.350,-
We hebben zeker niet voor de goedkoopste oplossing gekozen, maar verwachten dat het een duurzame keuze zal blijken te zijn. Omdat onze stadsverwarmingsunit inmiddels 15 jaar oud is verwachtten we dat die binnenkort vervangen zou moeten worden. Deze kosten hoeven we nu niet te maken en kunnen we dus van de terugverdientijd aftrekken. Omdat we een laag verbruik hebben, is de geschatte terugverdientijd lang, zo’n 15 jaar. De levensduur is ongeveer 30 jaar. De ervaringen van een andere warmtepomp bezitter is trouwens dat hij veel minder elektriciteit verbruikt dan vooraf ingeschat. Wellicht geldt dat voor ons ook. Stijgen de kosten van Ennatuurlijk of ons verbruik, ook dan verdienen we hem eerder terug. Trouwens geld op de bank kost geld.

Maar het allermooiste is dat we bergen CO2 uitstoot voorkomen doordat er voor onze warmte geen gas of biomassa meer hoeft te worden opgestookt.

We nodigen iedereen die dezelfde stap overweegt van harte uit om langs te komen en de installatie te bekijken en vragen te stellen.

Verbruikscijfers van de eerste maand

In oktober hebben we 0,116 MWh verbruikt, wat ongeveer €22,32 heeft gekost (bij een elektriciteitstarief van € 0,18). Ons voorschot bij Ennatuurlijk was € 110,–. Natuurlijk zullen de maandelijkse kosten de komende wintermaanden nog flink stijgen, maar niet in de buurt van de kosten van Ennatuurlijk komen. In de zomer verwachten we maandelijkse kosten in de buurt van de € 10,-.

Link: Wat is uw voetafdruk?

7 reacties op “Nul op de meter woning met warmtepomp”

Welke type radiatoren worden er gebruikt? Zijn dit lage temperatuur radiatoren (convector type), of de traditionele? Oftewel, kwam je uit met het bestaande vermogen om je ruimtes te verwarmen met de warmtepomp als CV verwarming.

Hoi Jos, Wij hadden stadsverwarming waardoor we traditionele radiatoren hebben, maar wel met meer oppervlakte dan bij een met gas verwarmde woning. Het water van de stadsverwarming word het netwerk ingestuurd met een temperatuur van 70 C. De warmtepomp houdt het water op ongeveer 50 C. Als je de verwarming hoger zet, duurt het wat langer voordat de woning warmer is. We willen deze winter aankijken of dit afdoende is. Zo niet zullen we enkele radiatoren kunnen vervangen door convector radiatoren, maar tot nu toe vind ik dat het prima werkt, dus ik denk niet dat dat nodig is.

Hoi Roland, Onlangs heeft iemand me een vertelt hoe ik dat kan omrekenen (vermenigvuldig het opgewekt vermogen in Mwh met 3.6). Cumulatief hebben we nu sinds 29 september 1,751 Mwh opgewekt x 3,6 is dat 6,3036 Gj. Dat is ietsje hoger dan het verbruik in de vergelijkbare periode vorig jaar met stadsverwarming. Maar we hebben nu ook meer vorst gehad en tegenwoordig verwarmen we onze badkamer ook een beetje. Ons verbruik in deze periode was trouwens 0,518 Mwh wat ons € 96,40 aan stroom heeft gekost.

Hoi Inge, dan ben ik inderdaad benieuwd hoe jullie de winter doorkomen met de traditionele radiatoren. De huidige “traditionele” radiatoren zijn vaak wel geschikt voor lage temperatuur verwarming, maar hoe dat in de praktijk uitpakt is maar de vraag. Ik wacht nog even de winter af.

Afsluiten van gas omdat je geen gas gebruikt hoort kosteloos te gebeuren. Belangrijk is dat je NIET aan de netbeheerder VRAAGT om je af te sluiten. Je zegt je gascontract op bij je leverancier. De netbeheerder zal je voor het gemak als potentiële gasdief beschouwen en je erop wijzen dat je ‘verplicht’ bent een gasleverancier te hebben. Zeg dan dat je helemaal geen gas gebruikt en ook niet gaat gebruiken en laat het daarbij. Vroeg of laat krijg je op initiatief van de netbeheerder – jij hebt er niet om gevraagd – een slotje op de meter en dat is alles. Je moet alleen dus niet aan de netbeheerder vragen om je af te sluiten, want diensten op verzoek zijn niet gratis. Heraansluiting kost dus wel geld, maar waarom zou je dat willen 🙂

Hoi Marian,
Wij hadden geen gas, maar stadsverwarming. Er is dan ook geen onderscheidt tussen de netbeheerder en de leverancier van de warmte. Wij hebben wel verzocht om beëindiging van de levering en meermaals aangegeven dat zij maar moesten kijken of ze het nodig vonden om iets af te sluiten/te verwijderen, maar ze kunnen niet heel erg goed luisteren. Inmiddels hebben we ‘geschikt’. We hebben € 423 betaald en ontvangen binnenkort de eindafrekening. Wel blijft er een proces lopen voor de aansluitingskosten. Die zijn indertijd door de projectontwikkelaar betaald, maar na enige jaren, na de zoveelste verkoop en verplichting om meer details op facturen te zetten, bleek opeens dat we maandelijks voor de aansluitkosten betaalden en dat dat bedrag ook nog geïndexeerd werd etc. Over dit punt en nog wat andere zaken loopt al enige tijd een rechtszaak. We hebben niet ingestemd met hun voorstel om onze rechten op te geven in ruil van een kleine financiële tegemoetkoming.
NB op websites van gasleveranciers worden ook bedragen voor afsluiting genoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *