Energie besparen en duurzamer leven begint bij jezelf deel 2

Geplaatst door Zuinige Rijder in Energiebesparing, Transport 6 Reacties»

Hierbij deel 2 over Energie besparen en duurzamer leven begint bij jezelf. in dit deel de praktijkervaring van elektrisch rijden voor een particulier. Ventilatie belangrijk voor een goed binnenklimaat. Schaf geen openhaard of houtkachel aan. Tips voor overstappen van energieleverancier. Douchen zonder gebruik te maken van gas. Lees hier onder verder.
elektrische-kia

Deel 1 van het artikel staat hier.

8. September 2015: elektrische auto

Update na een meer dan een jaar rijden in een Elektrische auto (40.000 km)

In september 2015 heb ik als particulier een tweedehands volledig elektrische (BEV) auto gekocht, te weten een Kia Soul EV. De auto was 1 jaar oud met 10.000 km op de teller (demo) en kostte 27.900 euro. Hier meer informatie hierover. In Autoweek staat een uitgebreid verslag, hier volgt de aanvulling na 1 jaar.

1 Het rijdt ontzettend lekker

Eerst het belangrijkste. Het rijden in een volledige elektrische auto is een verademing. Optrekken zonder schakelovergangen, meteen alle power en in alle rust rijden zonder motorgeluid. Voorheen reed ik een Opel Agila op LPG, het optrekken bij lage snelheden is niet vergelijkbaar. Bij stoplichten ben je altijd sneller weg dan de auto’s met een stinkende plof motor (ICE). Eigenlijk is dat een heel groot voordeel, ik hoef niet vaak snel van 80 naar 120 te sprinten, maar juist de hanteerbaarheid en lekker snel optrekken bij lage snelheden. Een onverwacht genoegen t.o.v. al die andere auto’s die pas iets gaan doen wanneer de turbo gaat meehelpen of men doortrekt tot hoog in de toeren. En alle luxe op de Kia Soul EV is meegenomen.

De Kia Soul EV zie je niet veel op de Nederlandse wegen, op een of andere manier worden ze niet veel verkocht, terwijl je veel waar voor je geld krijgt. Ik houd wel van het vierkante van de Kia Soul EV. Er is ontzettend veel binnenruimte voor de compacte buitenmaten. En de grote vierkante ramen zorgen voor een heel goed zicht rondom. Ook de hoge zit vind ik prettig. En hoofdruimte genoeg, ook achterin. Doordat hij lekker breed is (1.80 meter), kun je achterin ook goed met 3 volwassenen zitten of 3 kinderzitjes kwijt. En de kofferruimte is groot genoeg, alhoewel niet overdadig groot. Maar deze kan gemakkelijk vergroot worden bij het platleggen van de bank. Er kan dan zelfs een fiets in.
interieur-kia
De banden zijn lekker breed, 205/60R16. Dat is weer iets anders dan sommige andere elektrische auto’s die speciale (smalle) banden hebben. Bijvoorbeeld de BMW i3, die heeft hoge smalle banden (155/70R19).

2. Woon-werkverkeer

Mijn woon-werkverkeer is tweemaal 40 kilometer, ruimschoots voldoende voor een volledig elektrische auto met een NEDC bereik van 212 km en een US EPA bereik van 150 km. Dit laatste is een betere graadmeter hoe ver je met de Kia Soul EV kunt rijden, dit is in de praktijk rond de 160 km wanneer je de snelheid op de snelwegen beperkt. In de winter wordt er wat afgesnoept, maar ruimschoots genoeg voor mijn ritjes. In de praktijk laad ik dagelijks op mijn werk, dus standaard laad ik iedere dag ongeveer 80 km bij of iets meer wanneer er nog andere ritjes geweest zijn. Op mijn werk kan ik laden voor 15 eurocent per kWh, wat veel voordeliger is dan bij de meeste openbare laadpalen (meestal 35 eurocent per kWh). Het werk verdient daar nog steeds aan, want de belasting op stroom voor bedrijven is maar een paar eurocent, dus netto betalen ze minder dan 10 eurocent. Een andere reden dat ik altijd op het werk oplaad is omdat men daar heel veel zonnepanelen op de bedrijfsgebouwen heeft. Dus overdag laden is duurzamer op het werk dan bijvoorbeeld ’s avonds/’s nachts thuis, ondanks dat ik zelf thuis zonnepanelen heb. En thuis kost de stroom ook 18 eurocent, wanneer je geen zonneoverschot hebt. Thuis heb ik een eigen oprit, carport en garage. Maar ik heb geen laadpaal laten zetten, ik gebruik wanneer het nodig is de bijgeleverde lader voor het stopcontact, welke 2000 Watt laadt. De kabel loopt onder de garagedeur door, zodat deze niet weggehaald kan worden. Omdat ik meestal niet de hele reikwijdte nodig heb, maar ongeveer 80 km, laad ik op het werk via de timer meestal maar tot 80 % op. Dat is iets beter voor het batterijen pakket. En af en toe tot 100%, meestal op vrijdag, zodat de extra 20% in het weekend gebruikt kan worden. Het laden is geen probleem en kost nauwelijks tijd. ’s Morgens inpluggen, pasje ervoor en ’s avonds pasje ervoor, de kabel eruit en klaar is Zuinige Rijder. Meer dan een tiental seconden duurt dat niet. Voordeel is ook dat ik dicht bij mijn gebouw op het terrein kan parkeren. Er zijn nu 10 laadpalen (was eerst 4) op het werk, waar ook niet volledige elektrische auto’s laden. Die zijn natuurlijk in een paar uur vol maar in het begin werden deze auto’s niet weggezet nadat deze vol waren. Maar dat gaat nu beter. Meestal ben ik vroeg genoeg en is er laadplek, anders moet ik ’s middags de auto aan de laadpaal zetten.

3. Laadkosten

Voor mij zijn de laadkosten laag, doordat ik op mijn werk voor 15 eurocent per kWh kan laden, zonder starttarief. Niet alle sessies op het werk zijn in rekening gebracht, dus nog meer voordeel. Thuis heb ik maar een klein beetje zonneoverschot, dus kost laden thuis aan het stopcontact 18 eurocent. Ongeveer iedere 2 weken gaan we op bezoek bij mijn ouders (2 x 80 km). Ik laad de auto dan gratis op bij de Lidl. Er zijn daar 2 laadpalen, maar vaak staan er gewoon ICE auto’s op de parkeerplek, terwijl er genoeg vrije parkeerplekken zijn. Dus heb ik al eens op het trottoir geparkeerd voor te laden. Verder gaan we eens in de 4 weken naar mijn schoonvader, 2 maal 200 km. Onderweg zijn de Fastned snelladers ongunstig op de normale route. En bijladen kost ook minimaal een 20 minuten (laden met maximaal 50 kW). Bij aankomst kan er ook geladen worden aan een openbare laadpaal (35 eurocent per kWh, 3.6 kW). Omdat we een tweede zuinige auto hebben (Daihatsu Cuore), gaan we meestal daar mee. Scheelt toch reistijd en benzinekosten zijn bijna gelijkwaardig, door de hogere laadkosten. Bij Fastned kun je laden voor 79 eurocent per kWh zonder abonnement. Voor een abonnement van 24 euro per maand kun je voor 19 eurocent laden per kWh. Maar we maken daar te weinig gebruik van, dus gaan we met de andere auto. Ik heb ook een maand gratis laden bij Fastned gehad en heb toen een aantal uitstapjes gedaan, onder andere naar mijn schoonvader en naar mijn ouders op de Camping in Eupen (België).
tanken-e-car
In 1 jaar heb ik 375 euro aan laadkosten gehad. Hiermee heb ik 26.361 km gereden. Dus elke km heeft me 1,4 eurocent gekost. Ik ben een Zuinige Rijder, in de zomer heb ik mijn woon-werkverkeer een verbruik van rond de 12 kWh/100 km en in de winter rond de 15 kWh/100 km. Oftewel ik rijd op 1 kW rond de 8 km in de zomer en rond de 6 km in de winter. Ik rijd bijna altijd onder de 100 km/uur op de snelweg. Met de 27 kW batterijen van de Kia Soul EV is het bereik dus voor mij boven de 160 km. Met een CW waarde van 0.35 is dit koekblik natuurlijk niet erg gestroomlijnd, dus hard rijden zorgt voor veel extra verbruik. Daarom rijd ik niet vaak harder dan 100 km/uur.

Iemand die altijd bij openbare laadpalen moet opladen is echter veel meer geld kwijt. Denk aan 35 eurocent. Dus wanneer er geen mogelijkheid bestaat om thuis te laden (geen garage/oprit met oplaadmogelijkheden) of op het werk tegen een gereduceerd tarief, is het toch een stuk duurder rijden. Snelladen kan ook duur zijn bij geen abonnement.

4. Vaste kosten Kia Soul EV

De vaste kosten van de Kia Soul EV zijn beperkt. Er hoeft (nog) geen motorrijtuigenbelasting betaald te worden. Ik betaal voor de verzekering van de Kia Soul EV 356 euro per jaar bij 80% no-claim via de ANWB. Deze geeft 30% korting voor verzekering van volledig elektrische auto’s. Natuurlijk is er de afschrijving, hoe dat over de tijd uitziet is nog afwachten, ik ga uit van afschrijving in 10 jaar.

5. Onderhoudskosten Kia Soul EV

De onderhoudskosten voor een volledige elektrische auto (BEV = Battery Electric Vehicle) zijn minder dan een conventionele auto met een plofmotor (ICE = Internal Combustion Engine). Geen olie, geen bougies, geen uitlaat, minder gebruik van de fysieke remmen, etc. Hier is een lijstje van de onderhoudskosten van de Kia Soul EV met daarvoor tussen haakjes een Kia Soul 1.6 GDI op benzine. Jammer is dat de Kia Soul EV om de 15.000 km een beurt moet hebben. Ik rijd bijna 30.000 km per jaar, dus ik ga nog vragen of de kleine beurt overgeslagen kan worden wanneer er 1x per jaar een beurt gegeven wordt. De kleine beurt is alleen maar controle. Aangezien de Kia Soul EV 7 jaar of 160.000 km garantie heeft, zit ik de komende 5 jaar nog zonder extra kosten.

Onderhoud

Kleine beurt (€ 187,00) € 78,50 iedere 12 maanden of 15.000 km.

Grote beurt (€ 287,00) € 141,00 iedere 12 maanden of 30.000 km.

Extra vervangingen buiten standaardbeurt

Interieurfilter vervangen (€ 42,50) € 42,50 iedere 2 jaar of 30.000 km
Luchtfilter vervangen (€ 43,50) n.v.t. (iedere 4 jaar of 60.000 km)
Brandstoffilter vervangen (n.v.t.) n.v.t.
Bougies vervangen (€ 139,00) n.v.t. (iedere 10 jaar of 150.000 km)
Remvloeistof verversen (elke 2 jaar) (€ 47,00) € 47,00
Koelvloeistof verversen (€ 54,00) € 52,00 iedere 10 jaar of 210.000 km
Automatische transmissievloeistof verversen (n.v.t.) n.v.t.
Controleren klepspeling (€ 88,50) n.v.t. (iedere 6 jaar of 90.000 km)

Reparatie

Remblokset voor (€ 161,50) € 176,00
Remblokset achter (€ 128,00) € 119,50
Remblokset en remschijven voor (€ 426,50) € 386,50
Remblokset en remschijven achter (€ 482,00) € 386,00
Wisserbladen voor (€ 39,00) € 62,00
Wisserblad achter (€ 29,50) € 35,50
Accu (€ 144,00) € 165,50
Schokdempers voor (€ 466,00) € 654,00
Schokdempers achter (€ 535,00) € 483,00
Einddemper (€ 530,00) n.v.t.

6. Batterij degradatie

Bij de grote beurt hebben ze de staat van de batterijen gemeten bij 40.000 km. Deze is nog 96.4% (SOH = State of Health). Dit betekent dat ik nu bijna 4% minder reikwijdte heb dan toen die nieuw was. Maar aangezien er eigenlijk een accu van 30.5 kW in zit, is er al 14% capaciteit kwijt. Eigenlijk is dat wel slim van Kia, de eerste paar jaar klaagt men nog niet over het verval, want dat is afgesnoept van de reserve capaciteit. Ik heb een OBDII dongle gekocht, zodat ik zelf ook allerhande informatie kan uitlezen via de Android App Torque Pro. De eerste keer dat ik kon meten (bij 25.000 km), was er al 10% capaciteit verdwenen. Mijn vermoeden is dat het eerste jaar, toen de auto nog niet in mijn bezit was, al een groot deel van de capaciteit weg was. Misschien dat men fors met de demo auto gereden heeft of een slecht laadgedrag heeft gehad. In ieder geval is de capaciteit tot 70% onder de garantieregeling. Ook bij 70% zou de reikwijdte voor mijn woon-werk verkeer geen probleem zijn.

7. Uitstoot van de elektrische auto

Zie dit artikel voor de CO2 uitstoot van een elektrische auto. Het verschil in uitstoot tussen grijze en groene stroom is enorm, maar zelfs met grijze stroom is de uitstoot van elektrische auto’s lager dan vergelijkbare benzine en dieselauto’s! In deze onderzoeken is de gehele levensduur meegenomen, van productie tot en met recycling. Over de gehele levensduur veroorzaakt een volledig elektrische auto met gebruik makend van de Nederlandse elektriciteitsmix ongeveer 35% minder CO2-uitstoot dan een benzineauto. Aangezien ik laad op zonne-energie op het werk is mijn CO2 uitstoot nog veel minder.

Maar er moet niet alleen gekeken worden naar CO2 uitstoot, maar nog veel belangrijker is de uitstoot van NOx en fijnstof. Bij de verbranding in een plofmotor komt ook NO en NO₂ (samen NOx genaamd) vrij. Dat is een vervelend stofje wat smog veroorzaakt, de luchtwegen irriteert, Ozon aantast, het broeikaseffect versterkt en zure regen veroorzaakt.

Helaas voldoet Nederland nog steeds niet tot nauwelijks aan de normen voor NOx vervuiling. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) leven in Nederland jaarlijks enige duizenden mensen enkele dagen tot maanden korter door kortdurende blootstelling aan hoge concentraties fijn stof. Het gaat vooral om ouderen en mensen met hart-, vaat- of longaandoeningen. Levenslange blootstelling in deze vorm kan leiden tot blijvende gezondheidseffecten zoals verminderde longfunctie, verergering van luchtwegklachten en vroegtijdige sterfte aan vooral luchtwegklachten en hart- en vaatziekten.

Een elektrische auto is dus veel en veel schoner.

8. Eindconclusie elektrisch rijden

Blijkbaar hoor ik tot de weinig gelukkigen die als particulier een volledig elektrische auto rijdt. Maar 6% rijdt particulier, de rest is zakelijk. En aangezien er nu ongeveer 12.000 volledig elektrische auto’s zijn, praten we over een aantal van maar 720! Het voordeel zit vooral bij de lease rijder, die maar 4% bijtelling heeft. De particulier moet het doen met geen BPM en geen motorrijtuigenbelasting. Zonder BPM is een elektrische auto nog steeds aan de prijs, de aanschafprijs is het struikelblok, door de prijs van de batterijen. Misschien dat dit werkelijkheid wordt en gaat helpen? Ik voorspel dat de komende jaren vooral de lease rijder volledig elektrisch gaat rijden en dan vooral met de modellen met een grote batterijenpakket en dus range. Zeker nu de half elektrische auto’s het bijtellingsvoordeel kwijtraken. De Renault Zoe, Nissan Leaf, Golf E en BMW i3 hebben een grotere accu gekregen. En de Opel Ampera E en de Tesla 3 zijn in aantocht, hoewel er maar weer afgewacht moet worden wanneer en hoeveel er naar Nederland komen en voor welke prijs. Jammer dat de Kia Soul EV nog niet met grotere accu te krijgen is, net als de Hyundai Ionic. Maar voor mij is de grootte van de batterijen voldoende.

Het kunnen laden thuis lijkt nog een vereiste te zijn voor iemand die een elektrische auto wil rijden. Nu zijn er nog wel genoeg laadpalen (9000 publieke laadplekken, 15.000 semi publieke laadplekken, voor 100.000 elektrische auto’s), maar wanneer er veel meer elektrische auto’s komen wordt dat een probleem. Los van het feit dat soms niet elektrische auto’s een laadpaal parkeerplaats bezet houden.

Al met al rijd ik nu goedkoper dan voorheen met de Opel Agila op LPG en dat is dan inclusief de afschrijving. En het rijdt in een woord geweldig. Hier een artikel wat elektrisch rijden kost. Maar is voor jou elektrisch rijden nog niet haalbaar, dan kun je in ieder geval nog energiezuinig autorijden. En nog niet genoeg informatie? Hier zijn veel gestelde vragen en antwoorden over elektrische auto’s.

2.Ventileren is belangrijk voor een goed binnenklimaat, VOC en CO2

Goed ventileren is nodig voor je gezondheid. Toch gebeurt dit vaak onvoldoende. Een op de tien woningen heeft schimmel, bijna de helft bevat tabaksrook en in veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten. Ventilatie kan dus beter. In oudere huizen gaat luchtverversing in huis vanzelf, via naden en kieren. Maar in moderne kierdichte huizen gebeurt dat niet en is andere ventilatie nodig. Vuile lucht moet het huis uit en schone lucht moet aangevoerd worden. Vervuilde lucht in huis versterkt allergieën, luchtwegproblemen en irritatie van slijmvliezen, zeker bij ouderen en mensen die al ziek zijn. Ventilatie zorgt voor minder vuile lucht in huis; helemaal te voorkomen is vervuiling niet.

Ventilatie kost wat energie, maar het is geen verspilling: het is hard nodig voor je gezondheid.

Het is dus belangrijk om genoeg te ventileren, maar ook niet teveel, want dat kost onnodig energie. In mijn huis hebben we natuurlijke ventilatie in de woonkamer met ventilatieroosters, die open en dicht kunnen. Daarnaast kan mijn Daikin Ururu Sarara lucht zuiveren, ontvochtigen, bevochtigen en ventileren.

Meten is weten, dus ik heb een HygroCube 100 gekocht.
voltcraft
Quote:

Nog nooit was het bijhouden van het klimaat in uw woning en het voorkomen van schimmelvorming eenvoudiger. Stop batterijen in dit apparaat en direct wordt uw kamerklimaat met de temperatuur, luchtvochtigheid en de luchtkwaliteit aangegeven. De tendens-weergave geeft u een ijkpunt over uw welzijn in het huidige kamerklimaat en geeft warmte- of doorluchtaanbevelingen door duidelijke symbolen weer. Door het stijlvolle design en het gebruik van hoogwaardig behuizingsmateriaal is de Hygrocube in iedere woon- en werkomgeving te integreren. Als er gevaar voor schimmelvorming of daalt de luchtkwaliteit in de ruimte door bijvoorbeeld elektronische apparaten zoals laserprinter etc., dan slaat de Hygrocube 100 alarm. De geïntegreerde luchtkwaliteitssensor reageert niet alleen op luchtveranderingen in de ruimte zoals onaangename geuren, maar ook kan hij de kleinste hoeveelheden giftige koolwaterstof-verbindingen (vluchtige, organische verbindingen) detecteren.

De luchtkwaliteit wordt niet gemeten door de CO2 te meten maar VOC (Volatile Organic Compounds). Aangezien ik de Daikin Ururu Sarara altijd in de luchtzuivering stand heb staan, blijkt dat de VOC waardes in huis niet snel boven te hoge waardes komt. Wel blijkt dat het heel belangrijk is bij het koken de afzuigkap aan te zetten, anders lopen de VOC waardes wel hoog op. De afzuigkap is ook belangrijk om de luchtvochtigheid in de benedenverdieping niet te hoog te laten worden door koken. Hier een Engelstalig artikel waarom VOC belangrijker is dan CO2.

Aangezien mijn weerstation bij een storm kapot gewaaid was, heb ik later ook een Netatmo weerstation gekocht.
vochtigheidsmeter
Deze heeft ook een CO2 meter en vochtigheidsmeter voor binnen. Voordeel is dat je via een App op de telefoon, tablet of op je computer via internet de huidige en historische metingen kunt bekijken van binnen en buiten. De Netatmo heeft zelfs een geluidsmeter. Het blijkt dat de CO2 waardes snel boven te hoge waardes komt, wanneer er veel personen in een ruimte zijn. Dus dan is het zaak om te ventileren. Bij minder personen is ventileren niet nodig.

Al met al heb ik in de winter de ventilatieroosters in de woonkamer dicht staan. Bij koken hebben we bewust altijd de afzuigkap aan. Het ventileren via de Daikin Ururu Sarara gebruiken we zelden, omdat dit toch meer geluid geeft dan verwarmen alleen.

De luchtvochtigheid houden we wel onder controle door in de zomer de ontvochtigings-stand van de Daikin Ururu Sarara te gebruiken of gewoon te koelen. Dit laatste drijft ook vocht af, het water drupt dan uit het afvoerpijpje van de airco. Doordat in de winter verwarmt wordt, zorgt dit er ook voor dat de vochtigheidsgraad vanzelf niet te hoog wordt. Ons huis wordt qua vochtigheid niet heel droog, onder de 50% vochtigheid halen we bijna nooit. De bevochtigingsstand wordt dus ook zelden gebruikt. Hieronder het behaaglijkheidsdiagram voor de relatieve vochtigheid.
behaagelijksdiagram

Door een VOC en CO2 meters zijn we beter bewust van de luchtkwaliteit in huis. Hierdoor kunnen we ventileren en ontvochtigen wanneer nodig. En dat komt de gezondheid ten goede!

Op de slaapkamer hebben we 24 uur per dag het raam op kiepstand staan en we hebben nooit verwarming aan. Ook bij -10 graden Celcius gaat het raam niet dicht. Want frisse lucht in de slaapkamer die relatief klein is erg belangrijk.

Op de badkamer hebben we in de winter wel het raam dicht. Er komt natuurlijk veel vocht bij het douchen. We hebben natuurlijke ventilatie, maar dan duurt het erg lang voordat het vocht weg is. In plaats van het raam in de winter open zetten, heb ik zelf met mijn linkerhanden een badkamerventilator geplaatst en aangesloten met een trekschakelaar. Dan wordt er minder koude lucht binnengezogen.
badkamer-ventilator

3. Openhaard of houtkachel, doe het niet

Veel mensen vinden een openhaard of houtkachel stoken leuk en gezellig. En sommige doen het ook om energiebesparing. Luchtwegklachten, zoals verkoudheid, bronchitis of longontsteking kunnen veroorzaakt worden door de schadelijke stoffen in kachelrook. Kinderen en volwassenen met astma zijn hiervoor gevoeliger. Men is zich niet bewust dat het binnenklimaat heel slecht is bij het stoken. Waarschijnlijk nog nooit gekeken naar een VOC meter, zoals hiervoor beschreven. En ook buiten is het soms niet te harden van de stankoverlast.

Denk aan overlast voor de buren

Bij windstil weer blijft rook van de open haard of houtkachel in de omgeving hangen. Dit kan overlast geven voor de buren. Sterker nog, wij hebben in onze buurt veel overlast van het stoken van anderen.

De luchtkwaliteit in Nederland is slechter dan in andere EU-landen. Het stoken helpt daar zeer zeker niet bij. Tja, wat kun je er tegen doen, blijkbaar moet je praten met je buren.

Stank staat met stip op nummer één. Het CBS heeft al eerder aangetoond dat meer dan 10% van alle Nederlanders hinder ondervinden van houtrook.

De top 10 van klachten of vragen over problemen met houtrook:

  • Stankoverlast door rook van houtkachels en open haarden.
  • Niet meer kunnen ventileren van huis.
  • Overlast van tuinhaarden, BBQ en vuurkorven.
  • Gezondheidsproblemen.
  • Wat kunnen we tegen houtrook van stokers ondernemen?
  • Stokers willen niets weten van overleg.
  • Waarom geen verbod op hout stoken in woonwijken?
  • Geen duidelijke regels en handhaving door Gemeenten
  • Waarom doet de overheid niets aan fijnstof van houtrook, maar wel van verkeer?
  • Ik krijg geen gehoor bij de lokale en landelijke politiek

Volgens mij is er maar 1 devies: stoken, doe het niet!

4.  Ieder jaar overstappen van energieleverancier

Ieder jaar overstappen van energieleverancier levert geld op! Tegenwoordig is het heel gemakkelijk om te vergelijken en over te stappen. Veel mensen vinden dit een rompslomp of zijn bang dat men tijdelijk geen energie geleverd krijgt. Allemaal niet van waar. Ik stap al een aantal jaren steevast over van energieleverancier. Het is niet alleen het tarief van de energie, maar ook de vaste kosten van de energieleverancier en overstapbonus.

Nu ik zo weinig energie verbruik heb (afgelopen jaar 75 m3 gas en 444 kWh stroom), is een lage prijs voor energie niet waarop je (alleen) moet letten. De overstappremie is veel belangrijker. Sommige aanbieders passen de overstappremie aan het verbruik, maar de meesten niet. Ben nu net weer overgestapt met een overstappremie van Nuon. Let op dat je wel 1 jaar bij de leverancier blijft, anders wordt de overstappremie niet uitbetaald.

Hieronder mijn aanbieding van dit jaar, waarbij ik iets meer verbruik opgegeven heb dan dat ik verwacht. Uiteindelijk kom ik onder de streep uit om een negatieve energierekening, door de overstappremie van 250 euro.
jaartotaal

Gaslicht is een vergelijkingssite die ik ieder jaar check, afgelopen jaar heb ik nog een site gevonden die nog betere aanbiedingen gaf dan gaslicht.

Dus je doet jezelf tekort om niet over te stappen. En voor diegene die geen zonnepanelen kan betalen, leg het geld apart, dit is al snel meer dan 1 zonnepaneel voordeel per jaar. Na een paar jaar kun je al je eerste zonnepanelen hebben! Of een andere energiebesparing. Check ook altijd goed je energierekening en wanneer je minder dan 500 m3 gas per jaar verbruikt, zorg ervoor dat je een niet te hoog capaciteitstarief betaalt.

5. Warm water voor douchen

Nu ik op een verbruik zit van nog maar 75 m3 gas voor warm water voor het douchen, ben ik gaan kijken of er opties zijn om helemaal van het gas te kunnen. Wij gebruiken nauwelijks het bad, eigenlijk alleen douchen. Aangezien de kinderen de deur uit zijn die gewend waren bijna iedere dag te douchen en dan ook nog vrij lang, hebben we dat gemerkt aan het waterverbruik en gasverbruik. Een tip, gebruik een waterbespaarder voor het douchen, dat spaart water én gas. Daarmee beperk je de waterdoorstroming tot 7 liter per minuut, meer dan genoeg om te kunnen douchen.
elektrisch-douchen
Nog maar 68 m3 water, terwijl er voorheen 188 m3 water verbruikt werd. Dat zorgt ervoor dat het gasverbruik voor warm water natuurlijk ook minder is (factor 3). 100 m3 gas kost 61 euro, de vaste kosten zijn ongeveer 153 euro, totaalkosten 214 euro. Dus als je het zo berekent kost iedere m3 gas 2,14 euro. Oeps.

1. Douche Warmte Terug Winning (WTW)

Met een douche WTW blijft warmte uit wegstromend douchewater niet langer onbenut. De douche WTW warmt er koud water mee op zodat de ketel minder hard hoeft te stoken. Voor warmteterugwinning (WTW) is een kleine verbouwing nodig. Maar dit helpt om minder energie te gebruiken bij het douchen, niet om het overbodig te maken. Dit wordt vaak in combinatie met een CV ketel gebruikt bij nieuwbouw, of een doorstroomverwarmer. Dit laatste omdat anders het aantal liters warm water per minuut te beperkt is.

2. Elektrische Doorstroomverwarmer

Een elektrische doorstroomverwarmer of doorstromer, ook wel elektrische geiser of – foutief want het is geen boiler- doorstroomboiler genoemd, is eigenlijk een heel eenvoudig toestel. Het bestaat uit een spiraalvormige buis waar aan de ene kant het koude leidingwater instroomt en aan de andere kant het verwarmde water weer uit komt. In de spiraal zitten de elektrische verwarmingselementen, meestal 3 stuks. Die elementen leveren voldoende warmte om het doorstromende water direct op te warmen tot de ingestelde temperatuur, meestal zo’n 45-55 graden.

Zodra u de warmwater kraan van de douche opent, begint er water door het toestel te stromen. Op datzelfde moment worden de verwarmingselementen door een ingebouwde stromingsschakelaar ingeschakeld en krijgt u warm water. Draait u de kraan weer dicht, dan worden de elementen onmiddellijk weer uitgeschakeld.

Omdat de spiraal een hele kleine water-inhoud heeft, nog geen glas vol, gaat er dus nauwelijks warmwater en dus geen energie verloren. Er wordt geen water warm gehouden, het kleine beetje wat na het sluiten van de kraan achterblijft, koelt gewoon af. Daarom kunt u gerust het toestel afstellen op een lagere temperatuur dan 55 graden zonder bang te zijn voor de evt. groei van legionella bacteriën. (Bij voorraadboilers is 55 graden de min. temperatuur om Legionella te voorkomen en dat wordt 24 uur per dag warm gehouden). En omdat er geen warm water voorraad is, is er ook geen inlaatcombinatie nodig. Het toestel zelf is zo klein dat het in een aanrechtkastje past maar levert voldoende warm water om een badkuip in ongeveer 10 minuten te vullen!

Er is dus geen warm water voorraad en alle warmte van de elektrische elementen wordt volledig aan het water afgegeven. Het gevolg is dat het rendement van de doorstroomverwarmer hoger is dan van ieder ander soort warmwatertoestel.

Voor het aansluiten is altijd een 3-fasen groep nodig. (Zie de technische specificaties, Siemens DE modellen of de Clage DSX en de Clage CFX-U). De draden naar de doorstroomverwarmer moeten minimaal 6mm2 zijn voor de grote toestellen vanaf 21 kW en min. 4 mm2 voor de kleinere toestellen tot 18 kW. Om te voorkomen dat u een zwaardere netaansluiting moet nemen kan een prioriteits-schakeling worden toegepast. Om die reden is de Siemens DE1518307 een ideaal toestel voor Nederlandse toepassing, het enige toestel dan met een 3x20A afzekering toch 8,25 liter warm water per min. geeft en waar een prioriteitsschakeling eigenlijk nooit nodig zal zijn.

3. Warmtepompboiler

Er is een landelijke subsidie op warmtepompen en dus ook op warmtepompboilers. Voor deze laatste is een subsidie van 500 euro. Aangezien we nog maar 2 personen hoeven te douchen is een boiler van 190 liter groot genoeg. Voorbeeld uit de apparatenlijst:

MDV RSJ-15/190RDN3-D subsidie € 500 KA05338

Deze is te koop voor 1215 euro inclusief verzendkosten en daar gaat nog 500 euro subsidie vanaf, dus netto 715 euro zonder installatie. Installatie is niet erg moeilijk.

Groot nadeel van zo een warmtepompboiler is het geluid, het gewicht (zolder moet het gewicht kunnen dragen) en de COP is bij lage temperaturen meer in de buurt van COP 2. Wanneer je deze op zolder plaatst, kun je niet de lucht van de zolder gebruiken om het water op te warmen, de warmte zal dan uit het huis getrokken worden. En niet fijn wanneer er ook nog iemand op zolder slaapt.

4. Verstandig om helemaal van het gas af te gaan?

Tot nu toe wil ik nog steeds niet helemaal van het gas af. Daar zijn meerdere redenen voor. Mijn huidige HR CV ketel is nog niet afgeschreven en voor het alleen verwarmen van warm water gaat deze nog wel even mee. Omdat ik zowel gas als stroom afneem bij dezelfde energieleverancier, krijg ik veel meer overstapkorting. Nu een overstapkorting van 250 euro, met alleen afname van stroom vaak maar 40 euro. En hierboven werd al uitgerekend dat mijn totaalkosten voor gas maar 214 euro zijn. Dus geen enkele oplossing hierboven kan daar tegenop. Daarnaast kan ik de CV gebruik als backup verwarming, wanneer het heel koud is of er een storing met de airco zou zijn. En het is de vraag of het huis beter verkoopbaar is zonder gas, mochten we een keer willen verhuizen naar een kleinere woning. Het verhaal wordt anders wanneer de overstapkorting veel minder wordt. Dat zien we dan wel weer.

6. Slotwoord

Ik heb verschillende mogelijkheden voor energiebesparing de revue laten passeren. En daartussendoor tips. Misschien geeft dit inspiratie om ook aan energiebesparing te gaan doen, hoe klein ook. In ieder geval heb ik met een investering van 10.000 euro (zonnepanelen en airco voor verwarmen) een negatieve energierekening. En daardoor een terugverdientijd van 5 jaar. Dit is veel minder dan er bij nieuwbouw gerekend wordt voor een nul-op-de-meter woning. En ook Urgenda heeft praktijk voorbeelden van energie neutraal maken van bestaande woningen voor maximaal 35.000 euro. Misschien kan dit ook nog ter inspiratie dienen.

De kop van het totaal artikel is: Energie besparen en duurzamer leven begint bij jezelf

Nu heb ik vanuit mijn perspectief laten zien wat voor mij de keuzes zijn geweest. Maar ik ben me er ook van bewust dat het financiële aspect heel vaak meespeelde in mijn beslissingen. Dat is eigenlijk heel triest, want het klimaat is heel belangrijk, voor nu, voor de toekomst van de kinderen en volgende generaties. En daar doe ik zelf aan mee, door geld een rol te laten spelen in de beslissingen. Ondanks dat ik probeer duurzamer te leven, betrap ik me erop dat er wel geld gaat naar een luxe artikelen, maar niet over hebben voor zaken die belangrijk zijn voor het klimaat. Dus bijvoorbeeld wel een mooie douche of keuken, maar niet voor energiebesparing omdat de terugverdientijd te lang is. Terwijl een keuken een oneindige terugverdientijd heeft. En zo bekeken, we betalen wel grof 2000 euro voor een nieuwe CV ketel die alleen maar geld aan gas kost, maar 7000 euro voor ‘gratis’ stroom van zonnepanelen vinden we veel geld. Ik ben blij met mijn uiteindelijke keuzes voor zonnepanelen, airco en elektrische auto.

Het geld wat we niet uitgeven, ga ik mogelijk besteden om nog energiezuiniger en duurzamer te leven. En duurzamer leven heeft niet altijd met geld te maken, ook minder vlees eten helpt, vaker de fiets pakken, niet te hard rijden op de autoweg, etc. Wat dat betreft denk ik dat ook bij mij nog heel veel te verbeteren is. Ik bestel ook af en toe een pakketje uit China voor een prikkie, terwijl die ook helemaal vervoerd moet worden en ik niet weet of dit gemaakt is door kindertjes en op een milieuvriendelijke manier.

Maar een aantal zaken kan ik zelf niet sturen. Ik vind het nog steeds onbegrijpelijk dat men de maximumsnelheid verhoogd heeft naar 130 km per uur. De extra uitstoot en brandstof dat dit kost! Ik had liever gehad dat ze de maximum snelheid verlaagd hadden naar 100 km per uur. En waarom moet een consument veel meer belasting betalen op stroom dan een bedrijf die grootverbruiker is. Dat geeft geen prikkel aan de bedrijven om energiezuiniger te zijn. En de vervuiling van bijvoorbeeld vrachtverkeer en schepen. De vervuiler betaalt is zeker niet waar in de wereld. En de politiek helpt daar niet veel aan mee.

We hebben met z’n allen nog een hele weg te gaan…….

Zuinige Rijder

Deel 1 vind u hier.

6 reacties op “Energie besparen en duurzamer leven begint bij jezelf deel 2”

Dank aan de schrijver Zuinige Rijder voor dit inspirerende verhaal met zijn vele afbeeldingen en grafieken. Ik hoop dat veel mensen van deze praktijk ervaringen gebruik kunnen maken.

“Mijn woon-werkverkeer is tweemaal 40 kilometer”
Ruim bovengemiddeld en per auto, alle kans om te besparen.

We hebben een optie gehad op een huis dicht bij mijn werk, zodat ik met de fiets naar het werk kon gaan. Echter dan ga je verder weg wonen bij de familie, kinderen, vrienden en kennissen. En mijn vrouw doet 2 maal in de week oppassen. Dus onder de streep levert dat niet veel op.

Saillant detail is dat voor een ‘standaard’ nieuwbouw woning het moeilijk is om extra aanpassingen te laten doen. Bijvoorbeeld nog betere isolatie dan benodigd voor EPC 0.6 was niet mogelijk bij project bouw. En ook was het plaatsen van een L/W warmtepomp ipv gas niet mogelijk. Standaard gas voor fornuis, inductie is niet standaard. Laat staan dat men rekening houdt met de ligging van het huis en de schoorstenen/dakkappellen op het dak, zodat het dak niet vol gelegd kan worden met zonnepanelen. Het moet zo goedkoop mogelijk en alle veranderingen (meerwerk) zijn rete-duur. Ook in de nieuwbouw is nog een lange weg te gaan.

Ieder maakt zijn eigen keuzes.

Subsidie op de warmtepompboiler MDV RSJ-15/190RDN3-D is inmiddels verhoogd tot 1000 euro volgens de ISDE-apparatenlijst. Te koop voor 1175 euro ex installatie.

Erg interessant artikel, dank.
Bedankt voor het noemen van de HygroCube! Hier ook ventilatieroosters en een Daikin Ururu Sarara op de luchtzuiveringsstand. Ik zou die roosters graag dichtdoen maar ik durfde dat niet tot nu toe.
Weet jij wat er gebeurt in de (inderdaad luidruchtige) ventilatiestand van de US, qua wtw?

Ik heb er nooit aan gemeten, maar de hoeveelheid verse lucht is beperkt wat ververst wordt (maar 32 m3/uur). Daarom denk ik dat het niet echt veel extra energie kost. Een afzuigkap kan al snel 10x meer afvoeren, maar ontrekt dan warme lucht en voert koude lucht via de kieren aan. Volgens Daikin wordt de koude verse lucht gemengd met de warme lucht, zodat er (bijna) geen warmteverlies is.

In de praktijk merk ik dat het aanzetten van de afzuigkap sneller de ruimte tot betere CO2 en VOC waardes zorgt. Maar omdat meestal alleen door koken de waardes echt omhoog gaan, is de tip om tijdens het koken altijd de afzuigkap te gebruiken, scheelt ook vocht. Met veel mensen in een ruimte kan de CO2 waarde ook hoog oplopen, even de afzuigkap (20 minuten) aan en dit zie je heel snel terug in dalende waardes. Daarom gebruik ik de ventilatiestand haast nooit, mede omdat dit ook extra geluid geeft. En hier de Daikin informatie:

Ventilatie – frisse lucht, zelfs met gesloten ramen

In tegenstelling tot conventionele airconditioners, voert de Ururu Sarara verse, geklimatiseerde lucht toe in de ruimte. De Ururu Sarara is het eerste verwarmingspompsysteem voor woningen dat dankzij het krachtige ventilatievermogen van 32 m3/uur een ruimte van meer dan 26 m2 met frisse lucht kan vullen in minder dan twee uur. Bovendien wordt de toegevoerde lucht op de gewenste temperatuur binnengebracht zonder warmteverlies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *