Actie: Boycot Esso januari 2017

Geplaatst door Danny Femke Jeroen in Klimaat, Niet-duurzaam 7 Reacties»

essoBoycot Esso is boycot Trump.
Nederlanders hebben geen stem in de Amerikaanse verkiezingen, maar we ondervinden wel de gevolgen. Zijn we inderdaad machteloos? Olino legt zich daar niet meer: “We kunnen Trump over ons heen laten komen of een krachtig statement maken.” Olino heeft daarom een boycot bedacht van Esso/Exxon. “We beginnen in Nederland en hopelijk spreidt het uit over de rest van de wereld.”

Trump heeft aangekondigd dat hij fossiele energie in ere wil herstellen om de energievoorziening in de VS zeker te stellen – ongeacht of de wereld, inclusief de VS, daardoor onherstelbaar beschadigd raakt. Met een boycot van Esso – onderdeel van Exxon – kunnen wij protesteren tegen de destructie van Trump.

Trump en Exxon vernietigen de wereld

Trump geeft Exxon ultieme macht door Rex Tillerson, de baas van Exxon, minister van Buitenlandse Zaken te maken. Dat is levensgevaarlijk. De VS heeft momenteel een sanctie tegen Rusland, waardoor het voor Exxon al jaren onmogelijk is om iets te doen met reserves in het arctische gebied boven Rusland. Tillerson kan die sanctie straks opheffen en dat betekent cashen voor zowel Exxon als Putin. Met desastreuze gevolgen voor de aarde, voor de zeespiegel, voor ons.

Mogelijk te winnen olie uit zeer grote olievelden ten noorden van Rusland.
Eén blik op dit kaartje en je begrijpt waarom Rusland belang had bij de verkiezingen in de VS. En waarom juist de CEO van Exxon op de positie van Buitenlandse Zaken terecht is gekomen.

Exxon financierde klimaatontkenners

De plannen van Trump zijn de directe aanleiding om Esso te boycotten. Maar er zijn natuurlijk meer redenen om Esso voorbij te rijden. Exxon staat in de top 5 van
beursgenoteerde bedrijven die het meeste hebben bijgedragen aan de opwarming van de
aarde. Exxon is samen met Shell eigenaar van de NAM en verantwoordelijk voor de
onvoorstelbare schade in Groningen. Bovendien heeft Exxon in de periode 1998-2014
$30,925,235 uitgegeven aan organisaties die twijfel zaaiden over klimaatverandering.

Wat is de boycot?

Niet tanken bij Esso-tankstation*

Van wanneer tot wanneer?

Start: 15 januari 2017 (net voordat Trump administratie wordt geïnstalleerd)

Einde: 31 januari 2017

button

Laat weten dat jij Esso-tankstations voortaan voorbij rijdt en deel deze boycot met je vrienden.

* We focussen op Esso vanwege Trump. We willen niet suggereren dat andere oliemaatschappijen beter zijn. Het beste is om fossiele brandstoffen helemaal te boycotten en over te stappen op elektrische auto, de fiets of openbaar vervoer.

Duurzame maatregelen

Het slimste is uiteraard om voor lange termijn duurzame maatregelen te treffen zoals deze particulier heeft gedaan, zodat we het gebruik van fossiele brandstoffen voor altijd flink beperken.

Stel u privé oplaadpunt open voor de buren

Heeft u thuis een lader voor u elektrische auto, stel deze dan ook beschikbaar voor de hybride / elektrische auto’s van visites van u buren en zorg hiermee dat ze op de terugweg niet hoeven te tanken. Met wat extra zonnepanelen op uw dak en een tarief van 30 cent per kWh wordt het een win win situatie. Burgers die burgers helpen met schone brandstof.

U kunt aan uw huurbaas of woningcoöperatie vragen of ze hun huizen energieneutraal kunnen maken, u bent eigenaar dan kunt u zelf maatregelen nemen, er staan vele voorbeelden en informatie over hoe en wat op onze site. Met de aanschaf van een elektrische auto, hoeven oliemaatschappijen voor uw auto niet te gaan boren in het kwetsbare noordpoolgebied.

7 reacties op “Actie: Boycot Esso januari 2017”

” Met de aanschaf van een elektrische auto, hoeven oliemaatschappijen niet te gaan boren in het kwetsbare noordpoolgebied.”
– We naderen het punt dat meer gevlogen wordt dan gereden, dat vergt veel olie, die ook voor vrachtverkeer, waterverkeer nodig is. Dus het boren zal wel doorgaan.

@Roland: mee eens. Bovendien moeten we ook accepteren dat de transitie naar een wereld die zo goed als volledig draait op hernieuwbare energie een proces is van mogelijk wel 100 jaar, indien het binnen de (technische) mogelijkheden ligt. Om dat te bereiken zal er echt enorm geïnvesteerd en geïnnoveerd moeten worden, waarbij andere zaken die nu nog belangrijk gevonden worden naar de achtergrond moeten verdwijnen. De onvermijdelijke en onvoorstelbaar grote problematiek van de stijgende zeespiegel en groeiende wereldbevolking zullen we hierbij eveneens moeten accepteren en incasseren. Heb vooral niet de illusie dat de huidige en de generatie(s) na ons de opwarming van de aardse atmosfeer zullen ontlopen. Die opwarming gaat onverminderd door, alle maatregelen ten spijt. Het lijkt een doemscenario maar dat is het niet. We zijn domweg 100 jaar te laat gestart, en de mens als soort heeft zijn/haar tekortkomingen die zich uiteindelijk tegen zich heeft gekeerd. Desondanks: blijven strijden! Oh, ja: volgens het SCP vindt 2% van de Nederlandse bevolking de omslag naar hernieuwbare energie urgent…..

Oproep tot het boycotten vanbedrijen daar zijn genoeg andere actievoerende sites voor. Erg jammer dat een mooie informatieve als Olino zich hietoe tot laat verlagen.

Correctie: Oproep tot het boycotten van bedrijven,daar zijn genoeg andere actievoerende sites voor. Erg jammer dat een mooie informatieve site als Olino zich hietoe laat verlagen.

@1 Roland er is inderdaad een sterke groei van het luchtverkeer, mede door subsidies en belastingvrijstellingen. Hopelijk gaan we daar verandering in brengen en er een eerlijker concurrentie van maken.

@Henk Dank voor compliment site. Met deze actie kunnen mensen misschien gaan nadenken om nu ook de stap naar duurzaamheid te zetten. De vele artikelen met voorbeelden hoe het wel kan (zoals elektrisch gaan rijden) staan op deze site vermeld.

@Danny,
Nergens zie ik een aanzet om het sterk groeiend vliegverkeer te matigen. Blijkbaar tellen de klimaatnadelen daarvan, die veel groter zijn dan die van de e-auto, niet echt. Tegen de tijd dat klimaataanpak echt van de grond komt, zal het dan heel omvangrijker vliegverkeer moeilijk veranderbaar zijn.
Voor steeds meer mensen wordt vliegen heel gewoon en zelfs onmisbaar geacht.

Nou dat zal die Franchisenemers van Esso een lesje leren! ExxonMobil zal zich er overigens niks van aantrekken en de olie die ze opboren wel via een ander kanaal verkopen.

Of is er hier iemand die echt denkt dat de benzine bij een Shell pompstation altijd opgepompt wordt door Shell en die bij de Tinq door Tinq?

Als je problemen met je dealer hebt is er maar een oplossing, afkicken van je verslaving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *