Verzekeren van nieuwe zonnepanelen

Geplaatst door Marlijn Pruim in Zonne-energie 3 Reacties»

zonnepanelen dakDe groei van het aantal zonnepanelen in Nederland zet nog steeds door. Meer en meer Nederlanders zijn bereid om te investeren in duurzame energie. Investeren in zonnepanelen is een toekomstgericht en voor de lange termijn. Als je ze een investering doet wil je natuurlijk wel dat je hier zo lang mogelijk van kan genieten. Bepaalde risico’s kunnen worden verkleind door de zonnepanelen op een goede manier te verzekeren.

Steeds aantrekkelijker

Aanschaffen van zonnepanelen wordt steeds toegankelijker. Volgens onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Good! is vooral het goedkoper worden van de panelen een belangrijke reden voor de toename van nieuwe panelen. Sinds 2007 zijn de prijzen (berekend per wattpiek) ieder jaar gedaald. De overheid heeft weliswaar de subsidie afgeschaft er is nog altijd een interessante btw regeling welke het mogelijk maakt om de btw op de aanschafprijs van zonnepanelen terug te vragen. Om hiervoor in aanmerking te komen dient er wel een btw opgave te worden gedaan en men dient zich aan te melden als ondernemer. Dat kan tegenwoordig simpel via een formulier op de website van de belastingdienst, daarover hier meer. Een tweede reden, welke minstens net zo belangrijk is, is de toename in bewustwording bij de consument. Steeds meer consumenten zien het belang in van energietransitie en zijn bereid hierin te investeren. Door de afname van kosten in combinatie met toename van bewustwording, is de toename van het aantal panelen behoorlijk te verklaren.
zonnepanelen verzekeren

Risico op schade dekken

Ondanks de dalende prijzen en subsidies, blijft het aanschaffen van zonnepanelen een hele uitgave. Net als met andere elektronica kan het voorkomen dat er op een gegeven moment iets kapot gaat aan een of meerdere panelen. Dit risico wil je natuurlijk zo klein mogelijk maken. Doordat de panelen altijd buiten zijn en worden blootgesteld aan invloeden van buitenaf is dit risico nooit helemaal weg te nemen. Het is daarom verstandig om je zonnepanelen goed te verzekeren. Over het algemeen vallen zonnepanelen onder de opstalverzekering. Een opstalverzekering dekt in de meeste gevallen schade aan de woning zelf en aan alles wat nagelvast zit aan de woning. Niet alle zonnepanelen worden nagelvast aan de woning gemonteerd. Bij een plat dak liggen de panelen vaak los en worden deze niet standaard onder de opstal gerekend. Dit verschilt per verzekeraar en is dus belangrijk om na te gaan.

Het is dus niet zo dat zonnepanelen automatisch opgenomen worden in de opstalverzekering. Na de aanschaf van de panelen dien je dit expliciet bij de verzekeraar te melden. De zonnepanelen zorgen voor een waardeverhoging van de woning welke in het verzekerde bedrag moet worden meegenomen.

Wanneer is een aanvullende verzekering nodig?

Ben je eigenaar van een woning waar je zonnepanelen op plaatst, dan is het dus mogelijk de panelen te verzekeren via de opstalverzekering. Huur je een woning, dan dien je de panelen waarschijnlijk apart te verzekeren omdat er geen sprake is van een opstalverzekering die op jouw naam staat. Je kunt de zonnepanelen dan waarschijnlijk via de inboedelverzekering verzekeren onder het huurdersbelang. Huurdersbelang is al de waarde die jij toevoegt aan een woning die je huurt. Verzekeraars kunnen verschillend omgaan met schade door bijvoorbeeld, brand, diefstal of schade door het weer zoals hagelschade In het geval van diefstal kan het zijn dat de verzekeraar onderscheid maakt tussen diefstal ‘met’ en ‘zonder’ inbraaksporen. Diefstal zonder inbraaksporen komt vaker voor wanneer de panelen niet vastliggen.

Ben je niet tevreden over het risico dat wordt gedekt via de opstalverzekering, dan is het raadzaam om eens rond te kijken en op zoek te gaan naar andere verzekeringen. Wellicht zijn er andere verzekeraars die schaderisico’s beter dekken. Kan je geen passende verzekering vinden, dan kun je er altijd voor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten. Bedenk hierbij wel dat het verzekeren van de panelen ook extra kosten met zich meebrengt. Vaak is het polisbedrag een percentage van de totale aanschafprijs van de zonnepanelen met een vastgestelde ondergrens. Je goed laten informeren en verschillende offertes aanvragen is daarom raadzaam. Zo kun je de panelen zo goed mogelijk verzekeren.

3 reacties op “Verzekeren van nieuwe zonnepanelen”

@: “minstens net zo belangrijk is, is de toename in bewustwording bij de consument. Steeds meer consumenten zien het belang in van energietransitie”
Waarom merken we daar niets van bij de uitbundige groei van Schiphol, een eenzijdige bewustwording?

Net zoals bij alle verzekeringen is het goed om eens na te denken of je z’n verzekering wel nodig hebt. Bij elke verzekering is het zo dat je >gemiddeld< meer aan premie betaald dan de kans op problemen maal het bedrag dat wordt uitgekeerd. Zou dat niet zo zijn dan zou de verzekeraar failliet gaan.

Stel je voor dat je voor €3000 panelen hebt en je €2500 in de maand verdient. Als je dan de adviezen van het Nibud volgt heb je een buffer van drie maandsalarissen dus die €3000 zou geen probleem moeten zijn en tenzij je de verzekeraar wil sponsoren, is die verzekering helemaal niet nodig.

Sorry, Mike, je zit er naast. Een opstalverzekering – en daar gaat het over – kost je vaak maar 1 o/oo (promille) van het verzekerde bedrag per jaar. De meeste woningen in Nederland hebben een automatische “garantie geen onderverzekering”, in dat geval hoef je zelfs geen extra premie te betalen als je je zonnepanelen aanmeldt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *