Hoe bespaar ik thuis energie?

Geplaatst door Marinus Nutma in Energiebesparing 3 Reacties»

Led lampenHet klimaat verandert en de temperatuur op aarde stijgt. Wetenschappers zijn het met elkaar eens: de mens draagt bij aan de opwarming van de aarde. Vandaag de dag is het daarom belangrijk je huis zo energiezuinig mogelijk te maken. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook je portemonnee zal hier blij mee zijn. In dit artikel lees je hoe je het beste energiezuinig kan leven.

Apparatuur

Het milieuvriendelijkste en goedkoopste dat je kan doen om energiezuiniger te leven is om minder energie te verbruiken. Of energiezuinige apparatuur te hebben die zo min mogelijk energie uitstoot. Wanneer je een apparaat koopt, kun je aan het energielabel aflezen hoeveel energie deze verbruikt. Dit label loopt vaak van A+++ tot D. Hoe eerder de letter in het alfabet, hoe energiezuiniger het apparaat is. Daarnaast is het belangrijk een apparaat zo efficiënt mogelijk te gebruiken: draai pas een was bij een volle ton, laat
apparaten niet op stand-by staan en vervang oude, energieslurpende apparatuur met zuinigere types, of kies ervoor oude toestellen te repareren of te refurbishen.

Isolatie

Ook als het huis beter geïsoleerd is zal je minder energiekosten hebben.
Warmte wordt namelijk lang vastgehouden bij goede isolatie. Denk bijvoorbeeld
aan dubbelglas, dak- en vloerisolaties, of het installeren van spouwmuren.
Doordat de verwarming minder vaak aan moet, zal het gasverbruik verminderen en zal je daardoor minder CO2 uitstoten. Goed voor het milieu én de portemonnee.
Zoek online naar advies over de verschillende manieren van isolatie en welke isolatie het best voor jouw huis geschikt is.
Winkelstraat met verlichting

Licht

Wist je dat verlichting de op één na duurste energieverbruikpost is? In veel
huishoudens zijn dan ook veel ouderwetse gloei- en halogeenlampen vervangen met ledlampen of spaarlampen. Niet alleen bespaar je energie op de korte termijn, op de lange termijn zijn led lampen ook goedkoper, omdat ze veel langer meegaan dan een gloeilamp.
Echter kan je ook kleinere stappen nemen om minder energie uit te stoten. Zo is het handig om zo vaak mogelijk gebruik te maken van daglicht, of door lampen uit te doen als je een ruimte verlaat.
Hiermee bespaar je niet alleen al kosten, maar draag je ook bij aan het milieu.

Lampen

Groene stroom

Tot slot is het mogelijk om over te stappen naar een energieleverancier die zorgt dat de stroom die je gebruikt groen is. Dit betekent dat de energie wordt opgewekt middels energie die niet schadelijk is voor het milieu, zoals zonne-energie, waterkracht en windenergie. Verder werkt groene stroom exact hetzelfde als energie die voortkomt uit fossiele brandstoffen, zoals steenkool en aardgas, die wel invloed hebben op de klimaatverandering. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden om zonnepanelen te installeren of mede-eigenaar van een windmolen of zonnepaneel te worden. Je kan onderzoeken waar jouw
eigen stroom vandaan komt op het stroometiket, of je kan online te weten
komen hoe groen jouw energieleverancier is. In dit artikel kun je meer lezen
over hoe je kan investeren in groene stroom als particulier.

3 reacties op “Hoe bespaar ik thuis energie?”

> Wist je dat verlichting de op één na duurste energieverbruikpost is?

De grootste is verwarming, zeker als je ook warm water mee neemt. Om gas met elektriciteit te vergelijken hoef je alleen maar de m3 gas maal negen te doen om kWh te krijgen.

Ik woon in een goed geïsoleerd appartement en gebruik op jaarbasis z’n 1500 kWh elektriciteit en z’n 167 m3 gas wat ongeveer ook 1500 kWh is.

“Dit label loopt vaak van A+++ tot D. Hoe eerder de letter in het alfabet, hoe energiezuiniger”
Er zijn ook apparaten met A, A+, A++, A+++, A++++, dus dan is label A de meest onzuinige. Geef wel de juiste reclame!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *