Dakkapel altijd met isolatie glas plaatsen

Geplaatst door Danny Steenhorst in Zelfbouw 2 Reacties»

Een dakkapel kan ervoor zorgen dat er net wat meer leefruimte kan worden gecreëerd op zolder. Met een of twee dakkapellen, kunnen soms leefbare kamers worden gecreëerd, waardoor een verhuizing soms niet noodzakelijk hoeft te zijn. Bij de plaatsing van een dakkapel, is het wel belangrijk om op de isolatie te letten om zo de energiekosten te beperken.

Altijd kiezen voor minimaal HR++ glas

Laat je een dakkapel plaatsen kies dan voor de juiste glassoort.
Het is beter om werkzaamheden aan je huis direct goed uit te voeren, omdat het een lange termijninvestering is. Het is zonde als je over een paar jaar denkt, “had ik het maar direct heel goed geïsoleerd”.

Triple glas wordt ook wel HR+++ glas, drievoudig glas of driedubbel glas genoemd.

De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in een U-waarde: hoe lager de U-waarde, des te minder warmteverlies
U Waarde per glas type Jaarlijkse gas besparing per M2 raamoppervlakte
Enkel glas U Waarde ~6 ijkpunt zonder besparing.
Gewoon dubbel glas u Waarde ~2,7 ~13 M3
Speciale voorzetramen met coating U Waarde ~1,8 ~16 M3
HR glas U Waarde ~1,8 ~16 M3
HR++ glas U Waarde ~1,1 ~23 M3
HR+++ (Triple glas) U Waarde ~0,7 ~27 M3

Uiteraard is het belangrijk om voor alle ramen in uw woning op de isolatiewaarde te letten. Het minste warmteverlies voorkom je door triple glas te plaatsen.

Voor de beste isolatie kiezen

Raambekleding met een aluminium reflectielaag.

Kies voor het isoleren van een dakkapel voor materiaal met een goede isolatiewaarde. Vraag aan de leverancier van dakkapellen om een zo goed mogelijke isolatie. De meerprijs verdient u terug door lagere stookkosten.

Meer natuurlijk licht

Overdag zal er minder verlichting hoeven te branden met een kleine dakkapel, dit zorgt voor een kleine besparing. Het grote voordeel is natuurlijk dat een dakkapel zorgt voor een veel vrijer gevoel en het uitzicht wordt in de meeste gevallen sterk verbetert. Een dakkapel geeft een meerwaarde aan een huis.
Om het licht buiten te houden, kan je kiezen voor isolerende raambekleding. Een voorbeeld is dubbel Plissé gordijnen met een aluminium reflector laag.

Zonnepanelen combineren met een dakkappel

Helaas kunnen er vaak minder zonnepanelen worden geplaatst met een dakkapel. Plaats je de zonnepanelen langs een dakkapel, vraag dan om micro-omvormers, zodat het zonnepaneelsysteem minder last heeft als 1 paneel (gedeeltelijk) in de schaduw komt te liggen. Bovenop een groter stevig dakkapel kunnen ook vaak nog zonnepanelen worden geplaatst. Geef van te voren aan dat u zonnepanelen wilt plaatsen om en op het dakkapel.

2 reacties op “Dakkapel altijd met isolatie glas plaatsen”

In Vlaanderen druk ik er al een aantal jaar op om niet alleen naar de isolatiewaarde van het glas te kijken, maar ook naar de isolatiewaarde van de afstandshouder tussen de glasbladen. Klassiek werd die uit aluminium gemaakt, een goed geleidend materiaal. Bij kleine glasoppervlakken (en dus een grote rand/glas verhouding), kan een isolerende afstandshouder het warmteverlies met 20 à 25% verminderen. Nu ken ik de situatie in Nederland niet, misschien zijn isolerende afstandshouders daar al lang standaard. Maar in Vlaanderen is dat duidelijk nog niet het geval. In de meeste gevallen worden nog steeds aluminium exemplaren gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *