Jouw bijdrage aan een duurzame wereld

Geplaatst door Feisal Elmi-Nooijen in Groene stroom 1 Reactie»

Groene energie: veel mensen praten erover en vele energiebedrijven bieden tegenwoordig groene energie en duurzame energie aan. Een oude bekende groene energiemaatschappij is Green Choice, maar er zijn natuurlijk nog vele andere groene bedrijven. Het lijkt echter allemaal nog ver van je bed, praten over groene energie en duurzaamheid.

Toch kun je er meer invloed op hebben dan je zelf denkt. Maar wat zijn nou de dingen die je zelf kunt doen om je eigen ecologische voetafdruk wat te verkleinen? Zal dit nou echt zoveel verschil maken? En zul je hier niet veel moeite voor moeten doen? Wij willen laten zien dat dat best meevalt omdat ieder beetje nou eenmaal helpt en vele kleine stappen één grote stap maken.

Groene energiemaatschappijen

Het is natuurlijk eigenlijk een open deur: overstappen naar een groene energiemaatschappij. Voor vele mensen is het echter ook een grote stap omdat ze vinden dat ze goed zitten bij hun huidige energiemaatschappij. Toch loont het niet alleen voor het milieu maar ook voor je eigen portemonnee de moeite om, net voor je huidige contract afloopt, eens te kijken of je huidige energiemaatschappij nou echt wel de beste optie is en blijft. Dit kan immers af en toe veranderen. De energiekosten fluctueren voortdurend en de overheid is er op het moment van schrijven ook weer mee aan het rommelen.

Lichten dimmen

Het kan fijn zijn als ’s avonds, als het donker is, in je hele huis verlichting brandt. Toch kost dit ook veel energie en is het niet echt nodig. Door alleen verlichting aan te hebben in de kamer die je op dat moment gebruikt kun je heel wat energie en dus ook energiekosten besparen. Ook kun je de lichten dimmen op zo’n manier dat ze niet helemaal vol aanstaan als je alleen tv aan het kijken bent en dus niets hoeft te lezen. Deze dimmers kunnen eigenlijk overal in huis aangebracht worden van je huiskamer tot badkamer en slaapkamer. De gloeilampen omruilen voor LED-lampen geven direct een flinke besparing, zonder grote investering. Er zijn tegenwoordig ook LED-lampen verkrijgbaar die te dimmen zijn.

Verwarming lager

Zelfs als je een trui of vest aandoet in plaats van de verwarming omhoog te doen kan dit al aardig wat schelen in zowel je energiekosten als de gevolgen voor het milieu. Een graad of twee a drie lijkt misschien niet meteen een groot verschil te maken, maar toch kan dit erg helpen, vooral als iedereen het doet.

Apparaten uit

Apparaten worden steeds makkelijker te bedienen en dus ook aan te zetten. Dit kun je doen door een afstandsbediening zodat je niet hoeft op te staan van de bank, Dan moet je televisie, dvd-speler of game console echter wel op standby staan. Hetzelfde geldt voor een computer die met één druk op de knop weer helemaal opgestart is. Het is handig, maar niet echt goed voor het milieu, vooral aangezien sommige mensen rustig hun computer of televisie de hele nacht op standby laten staan. Doe dus, als je niet 100% zeker weet dat je binnen een uurtje jouw activiteiten, het apparaat uit.

Iedereen kan op wat voor een manier dan ook wel een steentje bijdragen. Zo zorgen we samen voor een beter milieu en een duurzame wereld.

1 antwoord op “Jouw bijdrage aan een duurzame wereld”

Mooi artikel! Duurzaamheid is de toekomst en belangrijk voor onze toekomstige nabestaanden om rekening mee te houden. Dit zijn goede tips om een steentje bij te dragen. Ook worden zonnedaken worden steeds toegankelijker en betaalbaarder voor meer mensen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar op lange termijn ook voor je portemonnee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *