Energie besparen en duurzamer leven begint bij jezelf Deel 3: Energie besparen en de stand van zaken.

Geplaatst door Zuinige Rijder in Energiebesparing, Passief huis 13 Reacties»

warmtepomp-icm-zonnepanelenIn de serie “Energie besparen en duurzamer leven begint bij jezelf” heb ik in deel 1 beschreven hoe ik mijn gas- en energie verbruik drastisch naar beneden heb gebracht. In deel 2 beschreef ik waarom ik nog niet helemaal van het gas ben. Dit deel gaat verder hoe ik nog meer energie bespaard heb en de resultaten tot en met 2018.

Zie hier deel 1 van deze reeks.

1. Begin 2017: Kozijnfolie
2. Slimme LED lampen
3. Juli 2018: Warmtepompboiler voor te douchen
4. Oktober 2018: Doorstromer in de keuken
5. Oktober 2018: Warmtepompdroger
6. Opbrengst zonnepanelen tot en met 2018
7. Energieverbruik tot en met 2018
8. Keuken make-over: inductie kookplaat en combimagnetron oven
9. Slotwoord

1. Begin 2017: Kozijnfolie

Wij hebben “oud” dubbel glas en in de keuken is het iets kouder dan in de kamer vanwege de plaats van de Daikin Ururu Sarara airco. Dus hebben we kozijnfolie in de keuken voor het raam gemaakt.

Kozijnfolie is de makkelijkste isolerende folie voor het venster. Je hebt dit in enkele maanden terugverdiend. Je kunt het eenvoudig zelf met dubbelzijdig plakband op het kozijn vastplakken en het plastic vervolgens met een föhn strak spannen. Het kost inclusief dubbelzijdig plakband 2,50 euro per m2 en gaat enkele winters mee. Het plastic kan kapot gaan als je het aanraakt. Pas dus op met huisdieren of kleine kinderen. Na een paar jaar zal de folie wat vies en verweerd raken en minder doorzichtig worden.
Het kozijnfolie zorgt voor een stilstaande luchtlaag, die idealiter 1,5 cm dik is. Een dikte van minder dan 1 cm is te weinig, bij een dikte van meer dan 2 cm staat de lucht niet meer stil. Het is belangrijk om het folie zonder luchtlekken aan te brengen. Anders kan er warme, vochtige lucht uit de huiskamer tussen raam en folie condenseren, zoals bij een slecht aangebracht voorzetraam.
• Kozijnfolie kun je makkelijk zelf aanbrengen en is veel goedkoper. Daar staat tegenover dat het veel minder lang meegaat dan de warmt reflecterende folie die je op het glas plakt: je moet het na een paar winters vervangen.
• Kozijnfolie isoleert beter dan warmt reflecterende folie. Het geeft meer comfort en je bespaart meer op je stookkosten.
• Kozijnfolie zie je beter zitten dan warmt reflecterende folie en valt dus meer op. Sommige mensen vinden dat lelijk. Raamfolie die op het glas is geplakt is nauwelijks zichtbaar.
• Kozijnfolie kun je alleen met een droge doek schoonmaken en zal dus eerder vies worden. Folie die op het raam geplakt zit kun je net als een gewoon raam schoonmaken met een sopje, spons en trekker, maar gebruik geen schuurmiddelen.
• Kozijnfolie is vrij kwetsbaar, je kunt het makkelijk beschadigen. Met kinderen en huisdieren is dat minder handig. In ruimtes die je intensief gebruikt, of bij ramen die je regelmatig open wilt zetten, is kozijnfolie dus minder geschikt.
• Heb je dubbel glas? Dan haal je de kosten van folie die je op het glas plakt er niet uit. Kozijnfolie geeft wel een besparing die opweegt tegen de kosten.

Ook de badkamer en enkele slaapkamers hebben we de kozijnfolie toegepast. Vooral in de keuken en in de badkamer is het bij een koude winter te merken. Voor de prijs hoef je het niet te laten.
Kozijnfolie kost ongeveer € 2,50 per m2.
Kozijnfolie bij enkel glas heeft een warmte doorlating van 2.8 en bespaart ongeveer € 10,30 of 13 m3 gas per jaar per m2 kozijnfolie.
Kozijnfolie bij dubbel glas heeft een warmte doorlating van 2.0 en bespaart ongeveer € 3,10 of 4 m3 gas per jaar per m2 kozijnfolie.

2. Slimme LED lampen

Beneden heb we nu overal Hue LED lampen, waarvan een aantal kleur. Achter de TV hebben we een LED strip geplakt, zodat de muur mooi verlicht wordt. Het voordeel van slimme lampen is dat je deze kunt dimmen of op een bepaalde tijd minder fel laten branden. Dat zorgt ervoor dat ook het verbruik een stuk lager is. Zie dit tweakers artikel wat ingaat op het verbruik.

Je kunt zien dat een slimme lamp nog ongeveer 0.5 Watt verbruikt bij stand-bij. Beneden hebben we er 11, dus dit telt toch wel aan per jaar, wanneer je deze 24 uur per dag aan hebt staan. Dat is dan al bijna 50 kWh sluipverbruik per jaar. Wij hebben in de woonkamer een schakelaar, waarbij we alle lampen ineens aan of uit kunt zetten. En de andere lampen doen we ook met een schakelaar uit. Dus wij hebben dat sluipverbruik niet. En wij hebben bijna nooit de volle lichtsterkte nodig, dus bij ons zijn ze bijna altijd gedimd (dus minder dan de 9 Watt per lamp). Ik denk dat deze met onze dim-stand ongeveer 5 Watt verbruiken. Dat bespaart toch ongeveer 80 kWh per jaar bij 5 uur per dag branden. Met de Hue 2.0 Bridge is het trouwens mogelijk om bij het aanzetten van de stroom de lampen automatisch niet naar volle sterkte te laten gaan, maar op een zelf in te stellen kleur en/of dimstand.

In de hal hebben we 2 maal een GU5.3 LED spot van 6.5 Watt per stuk (vervanger van 50 Watt). Boven hadden we al een LED lampje van 0.5 Watt, wat ervoor zorgde dat we de gewone lamp daar bijna niet meer aan doen. Nu hebben we ook beneden zo een 0.5 Watt LED lampje in een stopcontact. Daar komt best nog wat licht vanaf. De lamp in de hal hebben we nu ook alleen maar aan wanneer het nodig is. Dit bespaart weer bijna 25 kWh.

Buiten hebben we een buitenlamp met bewegings-sensor. Deze sensor gebruikt 1.5 Watt. Bij altijd aan, is dit 13 kWh per jaar. Dus ook die doen we alleen maar aan wanneer het nodig is (‘s avonds even aan bij het uitlaten van de laatste ronde van de honden of als er iemand aan de deur is).

Met het niet aandoen van lampen waar het niet nodig is, geen sluipverbruik van lampen en dimmen van lampen kun je toch nog heel wat besparen, ondanks dat je al zuinige (LED)lampen gebruikt. Bij ons is de besparing toch al snel 170 kWh per jaar.

3. Juli 2018: Warmtepompboiler voor te douchen

De landelijke subsidie van de warmtepompboiler is omhoog gegaan van 500 euro (2016) naar 1250 euro (2018). Je kunt hier de huidige landelijke subsidie checken. De CV gebruikte ik alleen nog voor warm water voor het douchen. De overstappremie voor alleen elektriciteit bij de energieleveranciers is ook omhoog gegaan (ik kreeg een overstappremie van 100 euro). De CV als back-up was ook niet echt nodig geweest al die jaren. De berekening was dus positief om van gas los te gaan!
Voor de zolder was ik aan het kijken naar een warmtepompboiler voor muurbevestiging (ik heb een houten zoldervloer) die niet veel lawaai maakt, weinig stand-by verlies heeft en weinig luchtvolume benodigd. Uiteindelijk is het de Bulex Magna Aqua 150/2 geworden.

• 33 dB geluid op 2 meter afstand (lekker stil)
• 2 Watt stand verbruik (verwaarloosbaar)
• stand-by verlies van maar 19 Watt per uur (nog geen halve kilowattuur per dag)
• luchtvolume 80 – 140 m3/uur (dus ik kan gewoon lucht op zolder aanzuigen)
• max opgenomen vermogen van de warmtepomp: 350 Watt (dus op gewoon stopcontact)
• 1200 Watt elektrische weerstand (voor opwarmen van 55 graden naar 65 graden, maar gebruik ik niet)
• Koelmiddel R290 (milieuvriendelijker)
• 150 liter (meer als genoeg voor 2 personen)
Ik zuig gewoon de lucht van binnen (zolder) aan en de koude lucht wordt via het oude CV kanaal afgevoerd. Bij ons slaapt niemand meer op zolder, maar anders hadden we de warmtepompboiler ingesteld om alleen overdag het water te verwarmen. En wanneer het salderen afgeschaft is, is het ook verstandig om overdag het water te verwarmen. In de zomer kun je ook de koude uitgaande lucht op zolder uit te blazen. De zolder blijft dan koeler voor wanneer deze als slaapplaats gebruikt wordt. Maar aangezien de warmtepompboiler maar weinig verbruikt bij ons (gemiddeld 0,8 kWh per dag) en de COP hoger is bij een hogere invoertemperatuur, laten wij de afvoerlucht altijd naar buiten afvoeren via de voormalige CV pijp.

Het geluid van de warmtepompboiler in gebruik kun je hier horen. Het verbruik van de warmtepompboiler is bij ons gemiddeld 25 kWh per maand (2 personen, niet dagelijks douchen).

Met 1250 euro subsidie en aanschafprijs van 1435 euro inclusief verzendkosten is dit een netto investering van maar 185 euro. En aangezien ik de HR CV ketel verkocht heb (12 jaar oud) voor 180 euro, blijven alleen maar de installatiekosten over. En dat kun je goed zelf doen wanneer je handig bent.

4. Oktober 2018: Doorstromer in de keuken

In de keuken hadden wij een keuken boiler van 10 liter. Wij gebruiken in de keuken niet vaak de warm water kraan. En we gebruiken weer de vaatwasmachine, nadat ik die zelf gerepareerd had. Dus die keukenboiler gebruikt vooral energie voor het op temperatuur houden van de 10 liter water. Ik had al de temperatuur lager gezet een aantal jaren geleden. Maar het is beter om helemaal geen stand-by verlies te hebben. Dus heb ik een doorstromer voor in de keuken geplaatst. Deze kan gewoon op het stopcontact (3500 Watt) van de nu verwijderde boiler van 10 liter aangesloten worden, deze zat bij mij al op een aparte groep.

Dit heeft daarnaast als voordeel dat er veel meer ruimte over is in het keukenkastje, met afmetingen van 14,2 x 9,7 x 4,5 cm. De temperaturen zijn niet zo heel hoog en er komt maar een kleine straal warm water uit. Maar met de bijgeleverde perlator is de straal nog een beetje krachtig. Bij koud water moet je niet de kraan volledig opendraaien, want dan is er een heel krachtige straal die het water alle kanten laat opspatten wanneer je even niet goed oplet.
Uitgaande temperatuur (Bij waterinlaat met 15 °C) bij debiet:
• 1,5 liter/min 48 °C.
• 2,0 liter/min 40 °C.
• 2,5 liter/min 35 °C.
• 3,5 liter/min 32 °C.

In het algemeen warm genoeg en voor heel heet water kun je beter even een waterkoker gebruiken. Een gedeelte van het elektriciteitsverbruik van de warmtepompboiler heb ik dus weggestreept door geen stand-by verbruik van de keukenboiler.

5. Oktober 2018: Warmtepompdroger

Onze droger (C label) ging kapot. Aangezien we maar met 2 personen zijn, gebruikten we deze niet veel. Ik heb nog geprobeerd die zelf te repareren, maar helaas dat is niet gelukt. Dus toen toch een nieuwe droger besteld, maar wel een warmtepomp droger (A++ label). Jaarlijks energieverbruik is 230 kWh bij een standaardtest. Ter vergelijk, een C label droger heeft al snel een verbruik van 500 kWh. De warmtepompdroger die wij gekocht hebben kostte 347 euro (Beko DE8431PA0 WH Warmtepompdroger). Ik zie dat deze nu bijna 420 euro kost. Een droogbeurt is bijna 2 kWh bij een warmtepompboiler, er zijn zelfs nog A++ drogers, die nog minder gebruiken per droogbeurt.

Het beste is een droger zo weinig mogelijk te gebruiken en gewoon de was ophangen aan een waslijn of rekje (bijvoorbeeld buiten of op zolder), daarmee bespaar je veel energie. Mijn vrouw vind dit teveel moeite en de handdoeken worden lekker zacht in de droger. Truien en zo hangen we wel op, blijven ze langer mooi.

6. Opbrengst zonnepanelen tot en met 2018

Afgelopen jaar hadden de zonnepanelen de hoogste opbrengst sinds 2012.
20×245 Wp zontech.nl CHN245-60P op zuid-west (231 graden) met een 50 graden schuin dak, SMA SB4000TL-21 + Raspberry Pi.

De kolom Siderea is de referentie landelijke opbrengst voor Noord-Brabant.

7.Energieverbruik tot en met 2018

Zo, het is weer het begin van een nieuw jaar, goed om eens het energieverbruik over de jaren heen naast elkaar te zetten en te zien wat de trend is. Een grafiek zegt soms meer dan allemaal getalletjes.

Omdat er zoveel gegevens in de grafiek staan, zal ik het een en ander toelichten.

Vanaf 2006 gezin met 2 volwassenen 3 kinderen van rond de 15 jaar.
Voor meer achtergrond informatie zie “Energie besparen en duurzamer leven begint bij jezelf” deel 1 en deel 2.

Periode 2006-2011:

• Waterverbruik is rond de 195 m3 water per jaar.
• Gasverbruik varieert, maar zit in de orde grootte van 1900 m3 gas.
• Een gestage afname van het elektriciteitsverbruik van rond 5650 kWh naar 4150 kWh. Voornamelijk door vervanging gloeilampen door spaarlampen.

Periode 2012-2014:

• September 2012 zijn zonnepanelen geplaatst (20×245 Wp, 4900 Wp op Zuid-West 50 graden schuin dak). Deze hebben toch nog 900 kWh opgeleverd.
• In 2013 hebben de zonnepanelen ongeveer 4150 kWh opgeleverd.
• Het elektriciteitsverbruik is hoger, omdat ik heb geëxperimenteerd om het gasverbruik te verminderen door een sfeerkachel (COP=1) ’s avonds aan te doen. Dit heeft tot een minderverbruik van 300 m3 gas geleid en 700 kWh extra stroomverbruik
• November 2014 een airco aangeschaft voor verwarmen, dit heeft het gasverbruik meteen verminderd, ondanks dat deze nog geen 2 maanden meegeholpen heeft.
• Bijna het gehele gedeelte van elektriciteitsverbruik wordt afgedekt door zonnepanelen over 1 jaar gerekend

Periode 2015-2016:

• De kinderen zijn in 2015 een voor een uitgevlogen, dus het waterverbruik is sterk verminderd
• Het eerste jaar dat de verwarming geheel door de airco gedaan is, het gasverbruik is alleen nog maar voor warm water (nog maar 138 m3 gas in 2015 en 73 m3 gas in 2016)
• Sinds november 2015 een Kia Soul EV, welke ik voornamelijk op het werk oplaad, maar ook af en toe thuis.
• Het totaalverbruik is omhoog gegaan, omdat het verwarmen met gas vervangen is door verwarmen op elektriciteit (airco) en inductie koken. Toch wordt het (op 500 kWh na) afgedekt door de zonnepanelen.
• De elektriciteit exclusief laden en airco verwarmen is teruggelopen naar 2700 kWh, o.a. door een zuinigere koelkast en omdat de kinderen de deur uit zijn
• Voor verwarming is 1600 m3 gas vervangen door elektrisch verwarmen met de airco van rond de 1700 kWh per jaar. 1m3 gas levert ongeveer 8 kWh energie op, dus de energiebehoefte door verwarmen met de airco is afgenomen met 11.000 kWh

Periode 2017:

• 3 volwassen kinderen zijn dit jaar een tijd weer komen inwonen
• Het water-, stroom- en gasverbruik is hierdoor weer met een sprong toegenomen. Vooral het meer wassen, drogen, douchen en bij-verwarmen met gas op de bovenverdieping hebben zijn effect op het water- en energieverbruik
• Meer dan 1000 kWh thuis geladen met de Kia Soul EV

Periode 2018:

• Omdat de kinderen de deur weer uit zijn, is het water- en energieverbruik weer normaal
• Sinds juli 2018 een 150 Liter warmtepompboiler Bulex Magna Aqua 150/2, HR CV ketel verkocht en is de gaskraan dichtgedraaid (met de subsidie en verkoop CV ketel heeft de WPB niets gekost)
• Een warmtepomp droger aangeschaft, dus dit moet komend jaar weer stroomwinst opleveren
• De 10 liter close-in boiler in de keuken vervangen door een 3500 Watt doorstromer, omdat we tegenwoordig weer de vaatwasser gebruiken en daardoor weinig heet water nodig hebben.
• Ik hoop dat dit ervoor zorgt dat het stroomverbruik van de 150 liter WPB voor een groot gedeelte weggestreept kan worden tegen het stand-by verlies van de close-in boiler die weggegaan is. De WPB gebruikt vanaf aanschaf ongeveer 800 Watt per dag.
• Volgend jaar zal het gasverbruik 0 zijn en hoop geen afsluitkosten te krijgen
• De elektriciteit exclusief laden en airco verwarmen en WPB is teruggelopen naar 2500 kWh
• De zonnepanelen hebben in 2018 het meeste opgebracht sinds aanschaf (4800 kWh)
• Nog maar 250 kWh verbruik na salderen (bijna nul op de meter) inclusief EV thuisladen
• 500 kWh terug geleverd na salderen (bijna nul op de meter) exclusief EV thuisladen
En voor wie de exacte cijfers wil weten over de jaren heen:

Wanneer ik thuisladen niet meereken, dan is mijn netto verbruik voor elektriciteit in kWh (elektriciteitsverbruik – zonnepanelen opbrengst – thuisladen) over de jaren heen:
• 2006: 5655
• 2007: 5327
• 2008: 5053
• 2009: 4364
• 2010: 4160
• 2011: 4154
• 2012: 3143
• 2013: 625
• 2014: 47
• 2015: 52
• 2016: -23
• 2017: 997
• 2018: -503

Vanaf 2014 ben ik dus voor elektriciteit bijna nul op de meter, behalve de uitschieter in 2017 (kinderen weer tijdelijk inwonend). In 2018 heb ik een negatief elektriciteitsverbruik

Voor de voetafdruk van energiegebruik in het huis is er een spectaculaire daling te zien, omdat ik steeds minder gas verbruik. Gasverbruik wordt omgerekend naar kWh door dit met een factor 8 te vermenigvuldigen. Wanneer ik thuisladen niet meereken, dan is mijn netto voetafdruk voor energie in kWh (gasverbruik * 8 + elektriciteitsverbruik – zonnepanelen opbrengst – thuisladen) over de jaren heen:
• 2006: 19735
• 2007: 20487
• 2008: 22509
• 2009: 19772
• 2010: 25424
• 2011: 17986
• 2012: 18130
• 2013: 13105
• 2014: 6685
• 2015: 1152
• 2016: 565
• 2017: 3089
• 2018: 649

Dus ik gebruik in 2018 dertig maal minder energie dan ik gebruikte in 2006 voor mijn huis. De gaskraan is in juli 2018 dichtgedraaid, dus ben benieuwd wat het dit jaar zal worden. Maar ik heb al een nul-op-de-meter woning, niet slecht voor een huis uit 1991

8.Keuken make-over: inductie kookplaat en combimagnetron oven

Van de combimagnetron maakte het oven gedeelte een hels kabaal, waarschijnlijk de ventilator. Dus we konden nog alleen maar het magnetron gedeelte gebruiken. We hebben ook een losse (grote) oven, met daarboven een gasfornuis. Op het gasfornuis hadden we een losse 2-pits inductie kookplaat gezet.

Op die inductiekookplaat koken we al die tijd op, in combinatie met combimagnetron, oven en airfryer. Nu toch maar besloten om de keuken licht te verbouwen.

• Combi-magnetron verkocht via marktplaats (magnetron functie is nog prima te gebruiken en het is een grote magnetron)
• 2-pits inductie kookplaat verkocht via marktplaats
• Nieuwe grote combimagnetron gekocht (Sharp R-931 BKW), past precies in kastruimte boven koelkast
• Hierdoor is de grote aparte oven niet meer nodig en kan deze ruimte gebruikt worden voor extra kastruimte (mijn vrouw heeft er een mooi gordijntje voor gemaakt)
• Het gasfornuis verwijdert en hiervoor een inbouw 1-fase inductiekookplaat (4 kookzones) teruggeplaatst
• Een nieuwe zwarte afzuigkap (de oude afzuigkap maakte lawaai)

Doordat de oven verwijderd was, konden we het stopcontact van de elektrische oven gebruiken voor de inductiekookplaat. Aangezien er maar 1 stopcontact (3500 Watt) was en de meeste inductiekookplaten 7200 Watt zijn, hebben we speciaal gekeken naar 1 fase inductiekookplaten. Uiteindelijk hebben we gekozen voor de Siemens EU611BEB1E, die heeft 17 kookstanden, kun je op een gewoon stopcontact aansluiten en de vermogensstand instellen (3500 Watt). Je kunt alle 4 de kookzones gebruiken, alleen niet tegelijk op maximaal vermogen. Maar we gebruiken niet heel vaak meer dan 2 kookzones en wanneer iets aan de kook is, zet je het toch kleiner. We hadden geluk, net was er een cash-back actie van Siemens van 50 euro, dus de inbouw inductiekookplaat heeft net geen 300 euro gekost. Het gat van het gasfornuis was net te klein, dus we hebben nog 1 cm rondom uit het aanrechtblad moeten zagen. De inductiekookplaat klemt vanzelf en er kan geen vocht tussen lopen (rubberen afdichting), dus afkitten is niet nodig. Dat de inductiekookplaat 17 standen heeft is fijn, want de vorige losse 2-pits inductiekookplaat kon je net niet nauwkeurig genoeg regelen (maar 10 standen).

9.Slotwoord

Ik hoop dat je weer wat ideeën hebt gekregen wat je zelf allemaal aan energiebesparing kunt doen. Dat ik 30 keer minder netto energie gebruik dan in 2006 met een relatief lage investering, welke zich ook nog zelf terugverdiend, is mooi meegenomen. De zonnepanelen en airco voor verwarmen heb ik nu al terugverdiend.

Zuinige Rijder

13 reacties op “Energie besparen en duurzamer leven begint bij jezelf Deel 3: Energie besparen en de stand van zaken.”

Goed bezig zeg. Een heel uitgebreid pakket aan verbeteringen.
Ik ben vooral benieuwd hoe je de SMA omvormer uitleest met behulp van de Raspberry pi die ik zelf ook nog heb liggen. Mocht je een “how to linkje” hebben, heel graag!
Uitlezen via ons LAN (Ziggo modem) wil na een aantal jaren niet meer. Bluetooth op een antieke Windows laptop met heel veel moeite, maar daar wil ik helemaal van af…

de zijkant van mijn droger word zo,n 35 graden kan je daar geen water mee voorverwarmen ,of is de temparatuur hier te laag voor?voorverwarmen gebeurt doorgaans op 50 graden of meer!alleen is het wat onorthodox om hier een warmte wisselaar op te zetten ik weet ook niet of het mogelijk is!ik dacht hiermee kan je misschien voor verwarmd water voor de ketel leveren!of is dit nauwlijks rendabel,en is het peanuts?

Hier vind je meer informatie over het ondersteunen van een CV met een warmtepompboiler:
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1791799

CV ondersteuning

Een wpboiler met extra spiraal is in te zetten voor cv ondersteuning.
Omdat de capaciteit van de warmtepomp en de spiraal beperkt is kan je wellicht een badkamer of enkele kleine ruimtes verwarmen, maar niet het hele huis. Daar voor kan je beter een aparte L/W warmtepomp kiezen omdat die er voor gemaakt is en een stuk efficiënter werkt.
Sommigen in dit topic hebben een groot stroomoverschot en proberen toch het hele huis warm te stoken, echter is een wpboiler niet bedoeld voor continu bedrijf en de Atlantic geeft na 24u een storingsmelding.

Met veel interesse ben ik aan het lezen in dit blog. Ik ben door toeval daar gekomen omdat we voor de keuze staan elektrische keukenboiler of instant heater, waarbij onze installateur voor de keukenboiler is. U heeft de keuze gemaakt voor de instant heater. Mijn gevoel gaat ook uit naar de instant heater. De leiding naar de keuken is bij ons erg lang vandaar dat we hierover zijn gaan nadenken. Mijn voorkeur voor de instant heater wordt ingegeven door verschillende factoren: geen voorraad die je warm houdt(bij langdurige afwezigheid moet de boiler eerst leeg, dan weer opvullen en op 60 graden verwarmen i.v.m. legionella-vorming), naar ons idee makkelijker kalkafzetting in boilervat en continu stroomverbruik plus het feit dat het na 5-10 liter even echt op is met het warme water.
Qua douchen twijfelen we nog over een warmtepompboiler of gewoon water van e cv-ketel.

Maar na het lezen hoe u de door u opgewekte elektriciteit van de zonnepanelen a.h.w. opmaakt komen bij mij een aantal vragen op. Ik denk dat dit nu lonend is omdat er nog steeds kan worden gesaldeerd.
Hoe ziet u dit als het salderen vervangen wordt door in ieder geval nog een paar jaar een soort terugleververgoeding?

We kunnen wel maximaal gaan opwekken maar in de toekomst moeten we dit ook kunnen opslaan. Wij komen in landen waar geen salderingssysteem bestaat en je ziet er weinig zonnepanelen of er liggen er maar een paar op het dak. Het salderen heeft wel een enorme impuls aan de zonnepanelen gegeven.

Het probleem met zelf elektriciteit opwekken is dat we het precies in het verkeerde seizoen produceren. Opslag is nu (nog) heel duur en de capaciteit is beperkt. Ik heb wel al gelezen over de zgn. manager als Sunny Boy.om in ieder geval in de zomer de energie meteen zelf te benutten.
Wij worstelen net als velen denk ik met hoe deze transitie te doen. Persoonlijk zien we wat in waterstof, de cv-ketels kunnen erop en de gasleidingen zijn ook hiervoor geschikt.
Het lijkt echter wel of de overheid voor de allerduurste optie gaat. En heel merkwaardig veel landen om ons heen gaan juist nu over op aardgas, iets wat nog ruim voorhanden is. We hebben tot nu toe het huis zo veel mogelijk geïsoleerd.

Uw idee van een Daikin airco als warmtepomp te gebruiken vond ik werkelijk heel inventief. Bevalt dat nog steeds of gaat u over op een warmtepomp? Wij hebben in een ander huis drie Daikin units gehad, fluisterstil, aggregaat op het dak. Maar bij ons leefde de gedachte dat hij wel een liefhebber van stroom was.

Voorlopig volgen wij het volgende scenario, ook al omdat onze portemonnee niet oneindig is. Isoleren waar mogelijk. We hebben vloerisolatie, muurisolatie, extra dakisolatie. We dubben nog over HR++ glas omdat het huidige dubbel glas jonger is dan 20 jaar.
Onze CV ketel is uit 2006, maar draait nog zonder problemen. Onze instalalteur denkt dat er wel CV ketels blijven maar dat de overheid wel zal proberen daar verplicht een hybride warmpomp bij te plaatsen. Dit loont niet echt voor ons, we verbruiken iets van 1200 kuub gas.Na het plaatsen van de instant heater in de keuken wordt de leiding naar de keuken afgedopt. De ketel hoeft dan nog alleen het douchewater te verwarmen. We hebben geen idee of voor ons 2 personen, niet elke dag douchen een instant heater met douchecapaciteit of een warmtepompboiler loont. Bij de laatste hou je weer water op voorraad warm, wat weer stroom kost.

We denken wel over lage temperatuurradiatoren. deze hebben we al In ons kantoor aan huis en bevalt heel goed. De temperatuur van de ketel kan dan ook omlaag wat weer gas zal besparen. kortom we proberen met beleid ons gasverbruik te verminderen, we willen echter omdat in ons gevoel waterstof een goede optie is niet de weg daar naartoe afsnijden door de cv-ketel de deur uit te doen.

Heel graag zouden we jullie ideeën willen horen. Instant heater versus keukenboiler, warmtepompboiler voor douchen versus instant heater of gewoon warm water van de cv-ketel.
En wat als het salderen weg is, er komt waarschijnlijk dan een aantal jaren een soort vergoeding voor wat je teruglevert, maar dat zal niet veel zijn. Wat gaan we dan doen? Zelf opslaan? De huidige accu’s hebben beperkte capaciteit 6-9 KWh.

Isoleren is altijd goed, dat verdient zich het snelste terug. Dubbel glas vervangen door HR++ glas zou ik niet zo snel doen, behalve wanneer je de kozijnen wil veranderen, of zoals bij ons een schuifpui zetten en alleen daar dan HR++ glas in.

Ook zonder zonnepanelen is verwarmen met onze airco (SCOP van 5.7) goedkoper dan verwarmen met gas. 1700 kWh stroom of 1400 m3 gas, tel uit het verschil in variabele kosten. En ik heb de vaste kosten van gas niet meer, omdat ik helemaal van het gas af ben.

Mijn warmtepompboiler van 150 liter heeft in 1 jaar 300 kWh verbruikt. En omdat er nu subsidie is was de aanschaf gratis. Voor douchen gebruikten we eerst ongeveer 120 m3 gas, dus er zit geen groot verschil in variabele kosten tussen douchen op stroom of gas. Alleen wanneer je helemaal van het gas af wil, zou ik een warmtepompboiler aanraden.

Wat betreft de instant heater, deze is bij ons 3500 Watt wat dan net op 1 groep kan. En het is maar een klein warm straaltje, dus niet geschikt voor af te wassen (wij hebben weer een vaatwasser in gebruik nadat ik die zelf gerepareerd had). Maar wel om handen te wassen met warm water, iets afspoelen met warm water. Een waterkoker kun je gebruiken om heet water te krijgen. Voordeel van een boiler is natuurlijk water van 60 graden (of meer), maar inderdaad standby-verlies. Dus het ligt eraan waar je warm water voor nodig hebt in de keuken.

Om vanuit duurzame energie waterstof te maken en daarna weer om te zetten in warmte, daar gaat heel veel energie bij verloren. En we hebben nog lang niet genoeg duurzame energie, volgens mij zitten we pas op 12%! (zonnepanelen en wind). Het zou wat anders zijn wanneer we 200% duurzame energie hebben of alleen van de overtollige (op dat moment) duurzame energie waterstof maken. Maar daar zijn we nog lang niet!

Met betrekking tot salderen. Het is nog niet bekend wat het na 2023 gaat worden. Maar ik heb de zonnepanelen al terugverdiend. Dus voor mij is de stroom nu inderdaad ‘gratis’ omdat ik onder nul netto verbruik uitkom (voor stroom van het huis/huishouden). Maar ik heb ook een elektrische auto en af en toe laad ik ook thuis, dus daar betaal ik dan weer gewoon de stroomprijs, wanneer het overschot opgebruikt is.

Wanneer het salderen afgeschaft gaat worden, gaat het mij geld kosten. Maar nog steeds minder dan dat ik geen zonnepanelen had! En ook zonder zonnepanelen is verwarmen met de airco goedkoper dan CV. En ik zal dan proberen toch zoveel mogelijk zelf te gebruiken, bijvoorbeeld de warmtepompboiler op temperatuur brengen wanneer er zonopbrengst is en de auto laden wanneer de zon schijnt.

Mijn elektrische auto zou overdag ook energie kunnen opslaan (accu van 27 kWh) en kan in principe ook weer in de avond dit terugleveren aan mijn huis. Deze techniek (V2G, V2X, V2H) is nu nog veel te duur, maar wanneer je variabele stroomprijzen krijgt voor terugleveren, kan dat in de toekomst misschien rendabel worden. Dus overdag de zonnepanelen zoveel mogelijk naar de (auto)accu (DC-DC, weinig verlies) en op goede tijden terugleveren en/of in de avond gebruiken. Maar ik verwacht dat de komende 10 jaar dit nog niet rendabel zal zijn.

Wat ik zou aanraden en in welke volgorde?
1. Isoleren, isoleren (maar wel met verstand)
2. Zonnepanelen (BTW teruggave en nog tenminste salderen tot 2023)
3. Warmtepomp/airco (maar moet het huis wel goed genoeg geïsoleerd zijn)
4. Warmtepompboiler (wanneer helemaal van het gas af)

Punt 1 en 2 zo ver zijn we al. Halverwege dus 😉

Als ik je goed begrijp is een instant heater niet geschikt voor emmer water vullen voor schoonmaken of handafwas? Wij dachten aan dit model:Clage Elektrische doorstromer CEX-U electronic MPS Onderbouw,circa 5 l/min, 20 °C tot 60 °C. Onze installateur zei wel dat je bij een keukenboiler sneller een emmer warm water hebt dan met een instant heater, maar dat dit gaat om slechts een paar minuten. Hij sprak niet over een zwak straaltje water bij de instant heater. Hij heeft er echter nog nooit en geïnstalleerd tot nu toe.
Wij hebben (nog) geen vaatwasser. Deze willen we pas aanschaffen na de verbouwing van de keuken. Met twee mensen hebben we niet veel afwas. Twee maal per dag een klein teiltje water.Het probleem is nu dat er heel lang gewacht moet worden op warm water van de CV ketel.

Zonnepanelen hebben we nu een dakkant ZW vol, 14 stuks 4700 Wp. We hebben de panelen nog niet terug verdiend. We twijfelen of we helemaal van het gas af willen. We weten niet niet, maar ik kan dat niet onderbouwen moet ik bekennen, of een all electric wereld wel zo ideaal is.
Verschillende scenario’s gaan door ons hoofd. een ervan is het gasverbruik drastisch terug brengen maar waarschijnlijk wel een cv-ketel erbij houden voor het geval dat… Een zgn. Elga is ons vertelt loont niet, bespaart maar weinig gas en ons verbruik 1200-1300 kuub is daarvoor te laag.We denken daarom aan JAGRa radiatoren in die ruitmes die we graag warm willen hebben.Anderzijds zijn we door jou nu op het idee gezet van de Daikin, waarmee we in ons andere huis hele goede ervaringen hebben.
Je hebt dus het idee dat zelfs al wordt salderen afgeschaft en je straks in de winter waarin je nauwelijks zelf stroom kan opwekken toch goedkoper uit bent all electric?
Wat betreft opslag , ik denk dat dit na afschaffen salderen snel goedkoper zal worden, zie ik wel wat in opslag dmv fase omzetting van stoffen.

Ik las ook op dit blog dat je bij verwarmd met straalkachel(s). Heb je wel eens aan infrarood panelen gedacht?

Clage Elektrische doorstromer CEX-U heeft een 3 fase aansluiting nodig voor 11 kW stroom. Ik neem aan dat jullie nu 3x25A aansluiting hebben. En hebben jullie 3 aansluitingen/krachtstroom in het keukenkastje zitten? En zijn jullie dan niet bang dat er met andere verbruikers erbij de stop niet springt? Wel allemaal iets om mee rekening te houden. Daarom is douchen met een elektrische doorstromer misschien wel goedkoper door geen standby verlies, maar moet je opletten dat je niet teveel verbruikers op dat moment hebt.

De 3500 kWh elektrische doorstromer heeft natuurlijk veel minder straal en haalt de 60 graden niet t.o.v. een 11 kWh model. Maar warm water (denk aan 45 graden) krijg je ook met een klein model, maar duurt gewoon langer. Voor afwassen is dit te koud, dan moet je even een waterkoker gebruiken.

Ja, ik ben ook goedkoper uit all-electric zonder salderen en zelfs zonder zonnepanelen zou dit het geval geweest zijn.

Straalkachels zijn alleen gebruikt voor de slaapkamers van de kinderen, maar die zijn nu uitgevlogen. Infrarood panelen zijn handig om op een bepaalde plek warm te hebben, maar ik lees ook minder goede ervaringen.

Mijn zoon heeft een lucht/water warmtepomp geplaatst (Atlantic Loria 6006 6 kW) en gewoon op zijn huidige radiatoren aangesloten. Blijkbaar is zijn huis van 1995 goed genoeg geïsoleerd. Besteld bij esanico.be voor 3300 euro en deels zelf geïnstalleerd. Daar gaat dan nog de subsidie van 1800 euro vanaf. En een losse warmtepompboiler met subsidie. Radiatoren die bij lage temperatuur meer warmte afgeven is een goede stap. Maar je kunt ook denken aan wandverwarming. Zoek daar maar eens op. In combinatie met de huidige radiatoren kun je de CV ketel dan ook op een lagere temperatuur instellen (meer oppervlakte om warmte afgifte te hebben). En wanneer je weet dat het daarmee warm kunt houden een L/W warmtepomp overwegen. Maar je moet wel een plek hebben om de buitenunit te plaatsen zonder teveel geluidoverlast.

DE elektricien heeft in de keuken al voorbereidingen getroffen voor een aansluiting inductieplaat en een instant heater. De groepenkast is toen er zonnepanelen werden geplaatst ook hierop berekend en op een warmtepomp. Wij hebben een normale drie fase aansluiting. We willen de heater alleen gebruiken voor handafwas, emmer warm water voor het schoonmaken en zo her en der at warm water. Volgens Clage is de doorstroom 6 l/min 40 graden. Ik dacht dat normaal het iets van 7 l/min is. Het is dus iets langzamer, daarvoor heeft onze installateur al gewaarschuwd. Maar op het moment wachte nwe echt heel erg lang o pwarm water, ik heb het idee dat voor ons de heater al een verbetering is qua snelheid. Heti s niet zo dat we per se een heater willen. We proberen juist uit te vinden wat het beste is. Het niet op voorraad houden van water sprak ons aan. Als je het goed wilt doen moet de keukenboiler na afwezigheid en hij uitgezet is helemaal leeg gemaakt worden en weer opgevuld worden.
Ik begrijp dat jullie er wel een hebben maar uitsluitend voor handenwassen. en een emmer warm water dan? doen jullie dat m.b.v. de waterkoker?

Wandverwarming moeten we nog inkijken. We zijn ooit ibj iemand van Urgenda op visite gewest, die had dit in de werkkamer en infrarood panelen her en der.
Infrarood is plaatselijke stralingswarmte te vergelijken met een straalkacheltje. Wij vonden de wandverwarming toen niet zo. Het probleem met infrarood panelen en straalkachels is de plaatselijke warmte, als je van de ene plek naar de andere loopt kom je door verschillende warmtezones. We vragen ons af of dit wel aangenaam is.

Vind je de Daikin een betere optie dan een warmtepomp l/w of bodem? We vragen ons af of een airco de hele ruimte wel gelijkmatig verwarmd. Wat is jullie ervaring?

Het is zo dat we proberen te balanceren tussen gasbesparing maar ook comfort. HR++ glas verdient waarschijnlijk niet snel terug als je al dubbel glas hebt, maar geeft ook weer extra comfort, er is minder koudeval.

In geval van de wamrwatervoorziening in de keuken is het zo dat het minst milieubelastend warm water uit de cv-ketel is. Qua comfort komen de boilers in zicht, ook als we van het gas af willen of dit gebruik willen minimaliseren, dit nog even los van de opslag.

Wie je ook spreekt zo veel mensen zo veel meningen, het is soms om dol van te worden. De een zegt warmtepomp, waarbij de bodempomp het meest efficiënt is, met vloerverwarming. Over het type vloerverwarming zijn ook al verschillende opvattingen. Dan JAGA radiatoren. Ik ken mensen uit een nieuwbouwwijk met super geïsoleerde huizen die het met hun verplichte warmtepomp koud hadden en straalkachels hebben bijgezet.
Kortom het is en hele moeilijke, niet erg doorzichtige materie.

Wanneer jullie krachtstroom hebben voor de instant heater en dus 11 kW stroom (kortstondig) gebruiken, zie ik geen probleem. Dit is bij jullie juist comfort verhogend dan de huidige situatie. Een emmer warm water duurt bij ons gewoon langer bij 3.5 kWh, omdat de straal voor warm water bij ons 3x zo klein is. En inderdaad, desnoods de waterkoker erbij gebruiken.

Met wandverwarming bedoel ik in plaats van vloerverwarming eenzelfde soort systeem in/op de wand. Dan hoef je de vloer niet open te breken. Dus in principe heb je dan meer warmteafgifte in combinatie met huidige radiatoren. Dit kun je dan ook met de CV ketel blijven verwarmen (met minder verbruik).

Een HR CV ketel heeft het beste rendement rond de 40 graden (ja, dan haalt de HR ketel de meeste warmte weer uit de lucht door de condensatie).

Een goed idee om te kijken of jullie huis geschikt is voor een L/W warmtepomp of airco is door gewoon de CV temperatuur veel lager in te stellen, bijvoorbeeld 45 of 50 graden en deze dan ook zonder nachtverlaging te laten draaien. Houd je het warm in huis, ook bij koudere temperaturen. En wanneer je het gasverbruik vergelijkt (b.v. per dag meterstanden meten en invoeren in mindergas.nl) zie je ook nog eens of dit het gasverbruik vermindert. Winst zonder veel moeite. En Meten is Weten.

De nadelen van de airco zijn in Deel 1 aan bod gekomen. Een airco maakt meer geluid en wanneer je ook boven wil verwarmen heb je er meer nodig. Maar het wordt juist steeds minder koud in Nederland en juist warmer en dan is een airco ook comfort verhogend, juist in de zomer. Dit is zo persoonlijk en in onze situatie was de airco de beste oplossing.

Voor iemand die in meerdere gescheiden ruimtes moet verwarmen (inclusief badkamer) en niet in de zomer een airco nodig heeft, lijkt de beste oplossing toch een L/W warmtepomp, eventueel met huidige radiatoren en vloerverwarming of wandverwarming. Met dit laatste kun je ook met de CV besparen, dus dit kan een stap zijn naar een warmtepomp.

Wij hebben de eerste paar jaar na verwarmen met de airco ook de CV als backup gehad en ook voor het verwarmen van de badkamer en slaapkamers van de kinderen. Maar nu die definitief het huis uit zijn konden wij de stap nemen naar helemaal van het gas af. Stel nu dat wij ons huis in de toekomst gaan verkopen, zal de nieuwe bewoner de keuze moeten gaan maken of deze boven wil verwarmen en hoe. Dat kan nog steeds met een L/W warmtepomp, want onze radiatoren zitten er nog.

Mijn ervaring is dat wat voor de een werkt, voor de ander misschien helemaal niet werkt. Installateurs weten het vaak ook helemaal niet, allemaal nieuwe materie. Dus wat dat betreft zijn jullie op de goede weg om stap voor stap verbeteringen door te voeren. Ga vooral aan de slag met het verlagen van de CV ketel temperatuur en ga meten. Dit kost niets, alleen een beetje moeite.

Bij de 150liter Warmtepompboiler voor te douchen, als die 150liter op 55grade staat hoelang heb je dan ongeveer warm water in de douche?
Heb je dit toevallig eens getest?
Want ik ben zelf aan kijken voor een warmtepompboiler voor bij ons thuis, sinds we nu alleen gas gebruiken voor warm douche water.
Had websites met berekeningen gezien die bij 200liter 55grade tussen 26min tot 33min aan 38graden water aangaven.
Wij zijn ook met 2 personen en we douchen samen toch wel 20+min. En dan zou 150liter mischien te weinig zijn lijkt me.

Volgens deze site:
https://www.technea.nl/warmtepomp-tapwater-boiler-snelheid-leeg/
– 55°C op het tappunt
– Mengtemperatuur 38°C
– Berekening is op basis van 9.2L, (CW3).

Zou je met een boiler van 150 liter ongeveer 27 minuten warm water hebben. Maar met een douchekop die maar 5.5 liter water per minuut geeft, 45 minuten warm water.

Wij hebben een waterbesparende douchekop van niebla, 7 liter water per minuut. Geen comfortverlies met deze hoeveelheid water. Er zijn er ook te krijgen van 5.5 liter per minuut. Ik doe zelf wel lang douchen, 20 minuten. Mijn vrouw kort, maar ik douche ’s morgens en zij ’s avonds. Mijn maximum temperatuur staat ingesteld op 51 graden. Heb nooit met koud water gezeten. En wanneer je niet meteen achter elkaar doet douchen, kan de warmtepompboiler alweer warm water opgewarmd hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *