Elektrische veerdiensten in Noorwegen.

Geplaatst door Danny Steenhorst in Transport 1 Reactie»

De Fjorden van Noorwegen worden schoner door de elekrificatie van Noorwegens drukste veerverbinding voor personenvervoer, wanneer veerverbinding van Noorwegen in de omgeving van de Oslofjord volledig wordt geëlektrificeerd. De gebruikte snellaadtechnologie is de eerste in zijn soort in Noorwegen.

In minder dan een jaar zijn de drie schepen King, Queen en Prince omgebouwd van het varen op vloeibaar aardgas(LNG) naar elektriciteit, zodat alle overtochten nu emissievrij zullen zijn. De stroom komt van een nieuw elektrisch laadsysteem met een stroomcapaciteit die overeenkomt met een middelgrote Noorse gemeente.

Achter de gevel van deze beschermde schuur staat een modern verkeersstation.

Norled is een drijvende kracht geweest in het gebruik van groene technologie in dit project. Ons samenwerkingsverband met een aantal goede partners heeft bewezen dat er zowel de wil als de competentie is om te slagen in het creëren van innovatieve en milieuvriendelijke oplossingen. Passagiers krijgen een nog stillere, emissievrije en comfortabele reis over het fjord met alleen elektrische boten.

De boten zijn een groen parade paardje geworden voor de maritieme sector in Noorwegen. De schepen geven de richting aan hoe het openbaar vervoer emissievrij kan worden in Noorwegen.

De snellaadtechnologie van deze oplaadtoren is de eerste in zijn soort in Noorwegen.

De snellaadtechnologie van deze oplaadtoren is de eerste in zijn soort in Noorwegen.

In minder dan tien minuten krijgen de boten voldoende stroom voor een nieuwe overtocht door deze krachtige laadstekker.

Baanbrekende technologie

Door goed functionerende en bekende boten om te zetten in elektrische aandrijving in plaats van nieuwe boten te kopen, is het mogelijk geworden om veel sneller en tegen veel lagere kosten te elektrificeren.

Achtergrond: Het gaat om een woon-werkverbinding. Nesodden is een schiereiland waar veel forensen wonen. Alleen de 3 Nesodd veren zijn nu elektrisch, de andere veren naar de eilandjes in de fjord, is de volgende stap.

Bootvervoer is een centraal onderdeel van het openbaar vervoer in het grootstedelijk gebied en is goed voor ca. 10 procent van de milieu-emissies. De elektrificatie van de veerboten heeft hoge prioriteit, omdat het een doorslaggevende bijdrage levert aan het verminderen van de totale uitstoot van een boot, door zowel de CO2- als de NOx-uitstoot te verminderen.

Het is nu een feit dat alle veerboten in Oslo nu elektrisch zijn! Dit is fantastisch nieuws, niet alleen voor de 2,8 miljoen forenzen die jaarlijks reizen, maar voor heel Oslo en het doel om een ​​emissievrije stad te worden. Hier krijgen we een schonere, stillere en betere stad van om in te wonen en te reizen, terwijl we de uitstoot verminderen. We kijken er nu naar uit dat de overige boten volgend jaar ook elektrisch worden, zegt Arild Hermstad, wethouder voor milieu en transport.

Dit is een belangrijk onderdeel van Vikens inzet voor een emissievrije veerdienst op de Oslo Fjord. De drie Nesodd-boten zijn in korte tijd geëlektrificeerd, waardoor de klimaat- en duurzaamheidsdoelstellingen in Viken zijn bereikt. Passagiers die van en naar Nesodden reizen, krijgen nu in het dagelijks leven een vervoersdienst die goed is voor mens en milieu, zegt Kristoffer Robin Haug, wethouder voor openbaar vervoer in de gemeente Viken.

Stekkeren met de boten

Accupack gelijk aan 20 Tesla’s

Dankzij de krachtige oplaadtechnologie kunnen de batterijen worden opgeladen in minder dan tien minuten wanneer de schepen zijn aangemeerd in Aker Brygge. De uitgebreide verbouwing van de drie boten in het afgelopen jaar heeft plaatsgevonden bij Horten Ship Repair (HSR). De herbouw van schip de koning werd voltooid in de zomer van 2019, de koningin werd herbouwd in het najaar van 2019, terwijl de prins werd herbouwd in het eerste kwartaal van 2020.

De elektrificatie omvat een uitgebreide demontage en verwijdering van gasmotoren, gastanks en alle gasapparatuur aan boord van de boten. Het accupakket weegt 26 ton en komt overeen met de batterijen van 20 Tesla’s.

Dit project heeft een stukje industriële geschiedenis geschreven, recht voor het stadhuis van Oslo. Architect Magne Wiggen is oplossingsgericht geweest en samen met Byantikvaren en Elvia hebben ze innovatieve oplossingen gevonden. Hier heeft Sporveien een nieuw en onzichtbaar verkeersstation gebouwd in een monumentale loods aan de kade, die al het boottransport van Ruter van stroom kan voorzien. Op deze manier ontwikkelen we continu nieuwe klimaatoplossingen, zegt Reitan Jenssen.

Feiten:

De veerdiensten bedienen het gedeelte van Aker Brygge – Nesoddtangen.
De Nosodd-boten hadden 2,8 miljoen reizigers

Het Laadstation op Aker Brygge is voorbereid voor in totaal 8 laders, verdeeld over twee netwerkstations.
De veerboten hebben toegang tot één netwerkstation, met 2×2 laders.
De eilandboten en eventueel de speedboten krijgen toegang tot het andere netwerkstation.
De veerboten beschikken over een snellader van laadstekker, met 2×1900 KW.

Dit artikel heb ik vertaald uit het Noors. Het Originele persbericht vind u hier.
Dank aan Ebounce.

1 antwoord op “Elektrische veerdiensten in Noorwegen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *