Energiebesparingen die weer energie besparen.

Geplaatst door Danny Steenhorst in Economie, Energiebesparing, OliNo 3 Reacties»

Sommige energiebesparingen kunnen (indirect) er weer toe leiden, dat dit op andere vlakken, ook weer tot energiebesparing lijdt. “De positieve dominosteentjes die de energietransitie kunnen versnellen”
Hieronder geef ik een aantal voorbeelden van energiebespaarmaatregelen die er voor kunnen zorgen dat er voor andere energiegebruikers ook weer minder energie nodig is.

Wat als we veel minder olie gaan gebruiken

Als we minder olie gaan gebruiken voor transport zorgt dit in de hele keten voor enorme indirecte energiebesparingen.
Een groot deel van de zeeschepen varen enkel voor het vervoer van olie, diesel en benzine. Als wij elektrisch gaan rijden zijn er veel minder olietankers nodig om de olie te vervoeren. Dit zorgt dus voor een enorme besparing in scheepsbrandstof, die dan ook niet meer vervoerd hoeft te worden.

Het oppompen, transporten, en verwerken van olie en gas kost energie. Als we op gas en olie besparen, besparen we ook weer energie met het energiegebruik van de winning en opslag van fossiele energie.

Ook in de gebouwde omgeving kunnen energiebesparingen leiden tot andere indirecte energiebesparingen

Met zonnepanelen op je dak, blijft het in de zomermaanden iets koeler, omdat de zon niet direct op de dakpannen brandt. Dit scheelt weer energie omdat er minder gekoeld hoeft te worden.

Als je thuis het enkel glas vervangt voor isolatieglas en je zet daarbij de gasgestookte verwarming iets lager, bespaar je veel aardgas. Een bijkomend voordeel is dat je CVpomp minder lang hoeft te draaien en je op deze manier ook iets op stroomkosten bespaart.
Als je in de zomer stroom bespaart door de stekkers uit apparaten haalt heb je minder last van afvalwarmte. Je hoeft dan de airco minder snel of helemaal niet aan te zetten om deze warmte weer uit huis te krijgen. Een flinke indirecte besparing kan dit dus opleveren.

Winkels die hun gloeilampen vervangen voor LEDlampen, besparen niet alleen op hun verlichting, maar zeker ook op de energie om de afvalwarmte weer uit de winkel te krijgen.

Douchen

Waterbesparende douchekoppen besparen niet alleen direct gas en stroom, maar ook water. Het waterleidingbedrijf gebruikt bij een lager watergebruik ook minder energie omdat zij dit water niet hoeft te zuiveren en op en rond te pompen.

Tunnels en parkeergarages gebruiken veel energie om de uitlaatgassen weg te blazen onder de grond. Met de toename van elektrische auto’s zal hiervoor dus steeds minder energie nodig zijn. Een mooie indirecte energiebesparing als gevolg van meer elektrische voertuigen.

3 reacties op “Energiebesparingen die weer energie besparen.”

Na het verbeteren van de isolatie (in welke vorm danook), is het noodzakelijk (!) om:
– alle radiatoren opnieuw in te regelen
– het maximale vermogen van de cv- ketel aan te passen aan de nieuwe max. warmtevraag
– de maximale aanvoertemperatuur en delta T ook hierop aan te passen, opdat de maximale retourtemperatuur lager is dan 58 grd C.

Alleen de max. aanvoertemperatuur van de ketel lager in stellen heeft wel effect maar is niet voldoende om de max. besparing te bereiken.

Het in de onmiddellijke omgeving van de eindverbruiker opwekken van zonne-energie (bijv PV-panelen op eigen woning of gebouw) en ev. tijdelijk opslaan bespaart:
– netverliezen in het elektriciteitsnet
– transformatieverliezen in het elektriciteitsnet
De net- en transformatieverliezen bedragen ca. 9% van de totale elektriciteitsproductie.

Is er een optimale plaatsing van zonnepanelen te geven t.o.v. het pannendak? ik kan mij voorstellen dat als de dakhelling bijvoorbeeld 25 graden is het een voordeel kan zijn de zonnepanelen bijv. op 27 graden te leggen zodat de lucht die daaronder opwarmt door een venturi effect (of juist Bernoulli) versnelt bij het opstijgen en dus een versterkend koelend effect optreed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *