Kies voor milieubewust reizen: 3 tips

Geplaatst door Marielle in Transport 1 Reactie»

Reizen en het milieu: steeds vaker wordt dit onderwerp besproken. Het draait hier dan vooral om het vervoer naar de reisbestemming, doordat steeds meer mensen zich bewust zijn van de impact van vliegen. Het gevoel van vliegschaamte speelt hierbij een belangrijke rol. Maar hoe zorg je ervoor dat je milieubewust reist naar de plek van bestemming? En als je er eenmaal bent, waar kun je dan nog rekening mee houden? We geven je in dit artikel 3 tips!

CO2-compensatie

Is jouw reisbestemming alleen met het vliegtuig te bereiken? Denk dan goed na of de bestemming het waard is: als je kiest voor vliegen komt er namelijk veel CO2-uitstoot vrij. Zo komt er bij je vliegreis 2 tot 4 keer CO2-uitstoot vrij als wanneer je de reis maakt per auto. Wil je de reis echt maken? Kies er dan voor om de CO2-uitstoot te compenseren.

Als je met een reisorganisatie gaat, doen zij dit soms voor je. Je betaalt dan een extra bedrag die zij afdragen aan een goed doel die bijvoorbeeld zorgt voor het planten van bomen. Ga je alleen of regelt je reisorganisatie dit niet? Dan kun je ook rechtstreeks de CO2-uitstoot compenseren. Een bekend voorbeeld van een goed doel die dit regelt is Trees for All.

Carpoolen of met de trein

Kies je een bestemming die wat dichterbij huis is? Dan is vliegen niet (altijd) nodig. Je kunt steeds vaker met de trein bij je reisbestemming komen of ga carpoolen met reisgenoten. Dit is bijvoorbeeld een goede optie als je een huttentocht dolomieten gaat maken of als je richting de zon in Spanje wil. Gelukkig zien we dat reisorganisaties hier ook steeds meer belang aan hechten. Ze motiveren hun reizigers om rekening te houden met het milieu, door hen te wijzen op de diverse mogelijkheden om af te reizen naar de plek van bestemming.

Activiteiten tijdens de vakantie

Niet alleen het vervoermiddel naar de plek van bestemming kan schadelijk zijn voor het milieu. Ook de activiteiten tijdens je vakantie kunnen hier een bijdrage aan leveren. Denk bijvoorbeeld aan het rijden op quads of als je gaat duiken of snorkelen. Bij duiken en snorkelen gaat het dan vooral om hoe je naar de plek gaat om dit te doen. Je gaat er namelijk vaak heen met gemotoriseerde boten.

Kies daarom voor activiteiten die niet schadelijk zijn voor het milieu. Ga wandelen, maar blijf op de paden, of ga zwemmen in een meer. En als je dan gaat: neem altijd een hervulbare waterfles mee. Zo voorkom je extra plastic afval. Wil je graag weten of je jouw fles onderweg genoeg kunt bijvullen? Dan kun je de app The GiveMeTap downloaden!

1 antwoord op “Kies voor milieubewust reizen: 3 tips”

Wat langer van je vakantie genieten en minder vaak gaan. Beter 1 x 3 weken naar Frankrijk, dan vele weekendjes Rome, Madrid, Berlijn, Londen enz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *